Gelisiyorum.com | Blog

2022’de Yükselişe Geçecek NFT Trendleri

05.05.2023
363
2022’de Yükselişe Geçecek NFT Trendleri

NFT sektöründe işlem hacmi gün geçtikçe artıyor. Şimdi gözler 2022’de. 2022 yılı boyunca öne çıkacak NFT trendleri hangileri?

Tüm dünya açısından zorlu geçen 2021 yılını geride bıraktık. Yıl boyunca birçok zorlayıcı koşuldan geçen dünya, farklı yenilikleri de hayatımızın tam merkezine yerleştirdi. Hep birlikte bunlara yeni normal bile dedik. İnsanların yılın büyük bir kısmını evde geçirmesinin etkisiyle öne çıkan birçok farklı trend oldu. Kripto para birimlerine ve blockchain teknolojisine olan ilginin artması da tam olarak bu döneme denk geldi. Yılın ikinci yarısıyla birlikte NFT kavramı hayatımıza girdi. Birçok önemli ismin, kurumun ve kuruluşun bir köşesinden girdiği NFT dünyası, şimdilerde kar topu etkisiyle büyümeye devam ediyor. NFT işlem hacimlerinin yıl boyu artması da bu büyümenin en somut örneği. Peki, 2021 böyle geçmişken, 2022’de olması beklenen yenilikler neler?

Yeni yılın, eskisini aratmaması umuduyla başladığımız 2022’de de trend olması beklenen birçok teknolojik yenilik var. Biz ise konumuzu NFT alanında özelleştirerek devam edeceğiz.

2022 NFT Trendleri

NFT; web’i deneyimleme, ürünleri markalama, sanat satın alma ve hatta müzik oluşturma alışkanlıklarımızı değiştirecek bazı yeniliklerle hayatımıza girdi. Büyük bir kesim NFT’lerin ne olduğunu tam olarak henüz anlamlandıramamış olsa da bir kesim çoktan ulaşılamaz bir şekilde yol aldı. 2022 yılı içinde NFT dünyasında trend olması beklenen yeniliklerin başında avatar kullanımı yer alıyor.

Aktif bir Twitter kullanıcısıysanız mutlaka görmüşsünüzdür, bazı profillerin profil fotoğraflarında nispeten karikatürize edilmiş avatarlar yer alıyor. Bunların çoğu aslında satın alınmış ve sahibinin sadece o kişiler olduğu NFT eserleri. Bored Ape Yacht Club, CryptoPunk ve StereoheadZ gibi eserler bu alanın en popülerleri. Beklentiler avatar kullanımının 2022’de daha da öteye gideceği yönünde. Bu doğrultuda yepyeni koleksiyonlar görmeye de hazırlanın!

Kripto para birimleri, NFT’ler ya da metaverse. Bunların hepsi, altında yatan teknolojileriyle dikkat çekiyor. Diğer yandan bu ekibi öne çıkaran bir diğer önemli nokta ise verdiği topluluğun bir parçası olma hissi.

Reklam

2022 yılında topluluğun bir parçası olma kavramı çok daha önemli hale gelecek. İnsanların, ilgilendikleri projelerin bir parçası olma motivasyonu artacak. Bu yükselişle topluluklar, markaların da radarına girecek ve markalar, yeni ürünlerini toplulukları hedef alarak çıkarmaya başlayacak.

NFT’ler 2022 itibariyle sanat alanında da daha fazla kullanılmaya başlanacak. 2021 yılında NFT eserlerinin milyonlarca dolarlık kâr elde ettiğine şahit olduk. Örnek vermek gerekirse, sanatçı Murat Pak’ın kreasyonu, Sotheby’s’te 17 milyon dolar fiyat etiketiyle satılmıştı. Bu satış, sektör için bir dönüm noktası olarak değerlendirildi. Buradaki fırsatı gören sanatçılar, 2022’de NFT’ler için ekstra özel ilgi gösterebilir. Diğer yandan sadece birincil değil, ikincil satışlardan da kâr elde edilebiliyor olması, NFT’leri ayrı bir cazibe merkezi haline getiriyor.

Pak’ın Single Cube isimli eseri

Geçtiğimiz yıl, kripto platformu TRON’un kurucusu olan Justin Sun, Picasso’dan Warhol’a birçok sanatçının eserini NFT’ye dönüştürerek sanat dünyasının dikkatini çekti. Sun bu konuyla ilgili şu sözleri kullanmıştı:

Dünyanın birinci sınıf sanatçılarının ve sanat eserlerinin yüzde 50’sinin önümüzdeki on yıl içinde NFT olarak kaydedileceğini tahmin ediyoruz.Justin Sun

İşler Sun’ın söylediği gibi giderse, 2022 yılında ünlü isimlerin başka eserlerini de NFT olarak görebiliriz. Sanat yatırımcıları, klasik sanat eserlerinin yanında NFT eser alımını da artırabilir. Sanal galeriler, geleneksel galerilere eşlik edebilir ya da insanlar metaverse’deki Louvre Müzesi’ni ziyaret edebilir.

Metaverse demişken, bu kavram da 2021’in son günlerinde yoğunlukla konuştuğumuz konulardan biri oldu. Facebook’un metaverse vizyonu kapsamında ismini Meta olarak değiştirmesiyle birlikte başlayan trend, birçok şirketin metaverse’e yönelmesinde etkili oldu. Şu sıralar birçok yatırımcı metaverse’de sanal arazi alma peşinde. Öyle ki birçok projede sanal arazi fiyatları 10.000 dolar seviyelerine ulaştı bile. Bu projelerde alınan birçok materyal var ve bunlar aslında birer NFT. Metaverse projeleri çoğaldıkça ve bu evren büyüdükçe, NFT’ler de bu teknolojinin merkezinde yer alacak. Oluşturulan NFT’leri metaverse’de satın almak veya satmak 2022’nin popüler konuları arasında yer alacak diyebiliriz.

Sanattan bahsetmişken, müziği de işin içine katmamak olmaz. NFT’ler artık müzik ile de anılır oldu. Müzik ve NFT arasındaki ilişki 2022 yılında daha da kuvvetlenecek. Bored Apes Yacht Club, aslında bir NFT koleksiyonu. Ancak bu koleksiyondaki eserlerin oluşturduğu bir de müzik grubu bulunuyor. The NFTs isimli sanal grup, ilerleyen aylarda yalnız kalmayacak ve ona başka sanal rakipler de eklenecek. Daha evrensel açıdan baktığımızda karşımıza Twitter CEO’luğundan istifa eden Jack Dorsey çıkıyor. Dorsey, Tidal gibi akış hizmetlerinin müzik NFT’lerini benimsemesini sağlamak için koltuğunu devretmişti.

Bir de Stationhead gibi projeler var. Bu projeler de aslında canlı şovlar ve müzikler yayınlamaya olanak sağlayan platformlar. Bunların sayısının da artacağı öngörülüyor. Böyle platformlarda insanların birbiriyle etkileşime girmesi, onları çok daha önemli hale getirecek.

Yazımızı bazı istatistiklerle bitirmek önümüzdeki yıla dair önemli fikirler verebilir.

2020 yılının ilk 6 ayında NFT sektöründe 12,1 milyon euroluk bir işlem hacmi söz konusuydu. 2021’nin üçüncü çeyreğinin sonunda ise bu hacim 9,4 milyar euro’ya ulaştı. Bu önemli yükselişin çığ gibi büyümesi bekleniyor. Burada hemen bir Forbes tahminine yer verelim. 2022 yılında NFT pazarının yüzde 1.000’den fazla büyüyeceği öngörülüyor.

Kaynaklar

Kaynak: sherpa.blog (Hazal Orta)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!