Gelisiyorum.com | Blog

2023 E-Öğrenme Trendleri

01.09.2024
16
2023 E-Öğrenme Trendleri

Dijitalleşen ve her gün değişen dünyada e-öğrenme trendlerinin de farklılaşması ve gelişmesi kaçınılmaz. Teknoloji tabanlı e-öğrenmenin daha verimli, etkili ve eğlenceli hâle dönüşmesini sağlayan yeni öğrenme modelleriyle birçok farklı beceri üzerine çalışmak mümkün. Özellikle çalışanlarının eğitimine önem veren kurumlar için eğitimlerini modernleştirmenin ve daha iyi hâle getirmenin yolunu açan e-öğrenme trendleri, e-eğitim alanını farklı bir boyuta taşıyor.

1. Hibrit Eğitim

Hibrit eğitim, çevrim içi eğitimle yüz yüze öğrenmeyi bir araya getiren bir öğrenme yaklaşımıdır. e-Öğrenme ile geleneksel öğrenmeyi harmanlayan modelde genellikle üzerine çalışılan konu hakkındaki temel bilgiler katılımcılara çevrim içi olarak sunulur. Yüz yüze eğitim aşamasında ise uygulamalara, soru cevaplara ve tartışmalara yer verilir. Bu eğitim modeli; zamandan tasarruf edilmesini, kaynak kullanımının verimli olmasını ve esnekliği sağlar. Ayrıca kursiyerlerin eğitime daha aktif şekilde katılmasına fırsat tanır.

2. Sanal Gerçeklik(VR) ve Arttırılmış Gerçeklik(AR) Uygulamaları ile Öğrenme

e-Öğrenmedeki en heyecan verici trendlerden biri de sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile öğrenme. Hem sanal gerçeklik hem arttırılmış gerçeklik uygulamalarının e-öğrenmede kullanılması, katılımcılara etkileşimli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi yaşatır. Öğrenmeyi daha etkili hâle getirecek öğrenme modeli; eğlenceli, akılda kalıcı, potansiyelleri ortaya çıkaran bir eğitim türü olması nedeniyle tercih edilir. Modelin özellikle karmaşık ve zor eğitimlerde kullanılması tavsiye edilir. Sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları aynı zamanda oyunlaştırma öğrenme modelinde de kullanılabilir.

3. Mikro Öğrenme

Mikro öğrenme, büyük bir eğitimin küçük parçalara bölünerek öğrenilmesine yönelik bir eğitim yaklaşımıdır. Model, yoğun bir eğitimin en kısa ve anlaşılır şekilde katılımcılara aktarılmasını sağlar. Mikro öğrenmeye uygun tasarlanan eğitim adımlarının uygulanma süresi, çoğunlukla 1 ila 10 dakika arasında değişiklik gösterir. Öğrenilen bilgilerin kalıcılığını arttıran mikro öğrenme modeli, kurumsal şirketler için de ideal seçenekler arasında yer alır. Mikro öğrenmenin birçok öğrenme modeline göre son derece hızlı olması, çalışanların eğitimlere katılmak için motive olmalarını sağlar. Ayrıca mikro öğrenme, mobil öğrenme ve kişiselleştirilmiş öğrenme ile de ortak paydada buluşur.

4. Mobil Öğrenme

Mobil öğrenme; akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi taşınabilir teknolojik cihazlar aracılığıyla öğretimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Mobil öğrenme, bireylere hareket hâlinde öğrenme imkânı sunar. Yöntem, geleneksel öğrenmeye göre bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlar. Katılımcıların zamandan tasarruf etmesine, böylelikle dikkatleri dağılmadan eğitimi tamamlanmalarına yardımcı olur. Bu nedenle de mobil öğrenmenin eğitime katılanlar için daha teşvik edici olduğunu söylemek mümkün. Birçok e-öğrenme modeli temelde mobil öğrenmenin kapsamına girer.

5. Oyunlaştırma

Herhangi bir oyunun mekanik özelliklerini, ögelerini ve ilkelerini kullanarak tasarlanan eğitimlere oyunlaştırılmış eğitimler denir. Oyunlaştırmanın amacı katılımcının ilgisini çekmek ve eğitime olan konsantrasyonunu arttırmak olarak açıklanabilir. Oyunlaştırma sıkıcı eğitim programlarının daha eğlenceli hâle gelmesine yardımcı olur. Kurum içinde yeni bir öğrenme kültürü oluşturabilir. Eğitim süreçlerini kolaylaştırır. Şirket içi eğitimlerde daha iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olabilecek oyunlaştırma, aynı zamanda işe alım yapılırken de kullanılabilir.

Reklam

6. Yapay Zekâ(AI) Destekli Öğrenme

Yapay zekâ(AI) destekli öğrenme, kişiselleştirilebilir ve etkili bir öğrenme deneyimi oluşturmak için yapay zekâ teknolojilerinin kullanılmasına dayanan bir öğrenme modeli olarak tanımlanabilir. Bu öğrenme modelinde eğitim materyallerinde yapay zekâdan yararlanılabileceği gibi eğitmen tarafından katılımcılarının eğitim verilerinin değerlendirilmesi için de yapay zekâ kullanılabilir. Ayrıca Al sayesinde kursiyerler için ek kaynaklar bulunabilir ve daha gelişmiş eğitim materyalleri tasarlanabilir.

7. Grup Tabanlı Öğrenme

Grup tabanlı öğrenme modeli bir grup katılımcının birlikte eğitim alması esasına dayanır. Çevrim içi bir öğrenme seçeneği olan grup tabanlı öğrenmede, grup ödevleri ve sınıf içi etkileşimler aracılığıyla grup içinde iş birliği sağlanır. Bu tür öğrenmede katılımcılar bir topluluğun parçası oldukları ve eğitmenle anlık olarak etkileşim sağlayabildikleri için kursa karşı daha büyük bir motivasyona sahip olabilirler. Aynı zamanda eğitmenin gerekli durumlarda kursiyerlere hızlı bir şekilde geri bildirim verebilmesi eğitimin verimliliğini de arttırır.

8. Öğrenme Deneyimi Platformları (LXP)

Kurumlarda verilen standart ve zorunlu e-eğitimler pek çok kişi için yeterli olmayabilir. Zamanın kısıtlı olması ve öğrenilecek becerilerin çokluğu, yeni bir öğrenme yaklaşımını gerektirir. Bu aşamada Learning Experience Platform(LXP), Türkçe adıyla Öğrenme Deneyimi Platformları, ön plana çıkar. Yeni nesil bir kurumsal gelişim platformu olarak adlandırılabilecek LXP’ler, katılımcılara kişiselleştirilmiş bir öğrenim deneyimi vadeder. İçerisine birçok içeriğin ve materyalin yüklenebileceği LXP’ler katılımcılara diledikleri konu üzerinde diledikleri zaman çalışma ve hem katılımcılarla hem eğitmenlerle sürekli etkileşim içinde olma olanağı tanır.

9. Katalog Kursları

Özelleştirilmiş kurslar için bütçe oluşturmayan ya da bünyesinde eğitim tasarımcıları çalıştırmayan kurumların da tercih edebileceği bir diğer e-öğrenme modeli de katalog kurslarıyla eğitim. Katalog kursları, genel bir çerçeveye sahip olur ve birçok kişiye hitap edebilecek beceri ya da konulardan oluşturulur. Katalog kurslarının katılımcıların istedikleri her zaman erişimlerine açık olması öğrenme modelinin sunduğu avantajlardan biridir.

10. Veri Analizi

3

Katılımcılara dair toplanan veriler, yapay zekâ tarafından analiz edilerek katılımcının gelecekteki davranışlarına dair güvenilir tahminler oluşturulmasını sağlar. Böylelikle katılımcının dikkatini çekebilecek materyal ve içeriğe daha kolay ulaşması sağlanır. Aynı zamanda yapay zekâ, yaptığı performans takibi sayesinde gerekli olduğunda her bir katılımcı için eğitmenlere bildirim gönderebilir. Veri analizi, öğrenmenin verimliliğini büyük ölçüde artırır.

Siz de çalışanlarınızın gelişimine katkıda bulunmak, dolayısıyla da şirketinizin ilerlemesini sağlamak istiyorsanız en yeni öğrenme trendleriyle hazırlanan, zengin, özgün ve kaliteli kurumsal eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz. Şirket ihtiyacınıza en uygun eğitimleri hızlıca seçebilir, hâlihazırda kullandığınız bir LMS varsa entegrasyonunu kolayca sağlayabilirsiniz. Eğer e-öğrenme sisteminizi yeni inşa etmeye başladıysanız LMS’mizle birlikte sunduğumuz avantajlara göz atabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!