Gelisiyorum.com | Blog

Discord Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

08.10.2024
12
Discord Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Dünya’nın en popüler sesli iletişim uygulamalarından birisi olan Discord, son zamanlarda maalesef ülke gündemini ziyadesiyle işgal etmiş durumda. Haliyle, platformdan haberi olmayan birçok insan, bu platformun ne olduğunu ve nasıl / ne amaçlarla kullanıldığını merak ediyor. Biz de bu içeriğimizde sizler için Discord’un ne olduğunu, insanların ne için kullandığını ve platformun politikalarını ele alıyoruz.

Discord nedir?

Discord, anlık mesajlaşma ve sesli sohbet özellikleri bulunan dijital bir iletişim platformudur. Tıpkı vaktiyle kullanılan MSN, bir dönemler onun yerini alan Skype gibi Discord’un da temel özellikleri aynıdır. Ek olarak bu platformda topluluk oluşturma ve insanlarla bir arada daha fazla etkileşim kurmaya yönelik daha fazla özellik bulunmaktadır.

Dünya'nın en popüler sesli iletişim uygulamalarından birisi olan Discord, son zamanlarda maalesef ülke gündemini ziyadesiyle işgal etmiş durumda. Haliyle, platformdan haberi olmayan birçok insan, bu platformun ne olduğunu ve nasıl / ne amaçlarla kullanıldığını merak ediyor. Biz de bu içeriğimizde sizler için Discord'un ne olduğunu, insanların ne için kullandığını ve platformun politikalarını ele alıyoruz.
Discord Nedir: İletişim Platformu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Discord, Türkiye’de genel olarak oyuncular arasında, aynı oyunu oynayan insanların sesli şekilde iletişim kurabilmesi amacıyla kullanılır. Oyunların kendi içinde sesli sohbet özelliği olmadığı zamanlarda arkadaşlar burada bir araya gelerek muhabbet edebilir, metin mesajı gönderebilirler. Aynı zamanda içerik üreticiler ve influencerlar, kendi hayran topluluklarını bir arada tutmak için burada topluluk oluşturabilirler.

Discord nasıl çalışır?

Discord kullanmak için bir hesap oluşturmanız gerekir. Oluşturacağınız hesap sizin bilgilerinizle oluşturulur ve sizden başka hiç kimse -eğer çalınmadıysa- kullanamaz. Hesabınızdan diğer kullanıcıları arkadaş ekleyebilir, topluluk sunucularına katılabilir ve onlarla sesli, görüntülü veya metin üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

Discord’un topluluk sistemi sunucular üzerinden çalışır. Dileyen her kullanıcı, burada kendi sunucusunu oluşturarak özelleştirebilir. Sonrasında ise sınırlı süreli veya süresiz davet bağlantıları oluşturularak insanlar davet edilebilir. Aynı zamanda halka açık sunuculara, herhangi bir davet bağlantısına gereksinim duymadan da katılınabilir. Discord sunucularına katılıp katılmamak kişinin kendi tercihidir. Sunucular, içerisinde sesli sohbet odaları, metin kanalları gibi kullanıcıların birbirleriyle farklı şekilde etkileşime geçebileceği seçenekler barındırır.

Discord nasıl çalışır?

Discord’da her kullanıcının kendi profili vardır ve sunucularda bu profil görünür. Sunucular içerisinde özel olarak profil ismi değiştirmek de mümkündür. Ancak bu, orijinal profilin gizlenmesini veya farklı biriymiş gibi gösterilmesini sağlamaz.

Reklam

Discord ne amaçla kullanılır?

Türkiye’de Discord, yaygın olarak video oyunları oynayan insanlar arasında kullanılmaktadır. Bunun dışında farklı kategorilerden içerik üreticiler, canlı yayın yapan kullanıcılar ve influencerlar da topluluklarıyla birlikte vakit geçirmek için Discord kullanır. Fakat Türkiye’deki en yaygın kullanım, birlikte oyun oynamak isteyen insanların sesli sohbet kanallarında toplanarak hem muhabbet etmesi, hem de oyun içerisinde iletişim kurması üzerine gerçekleşir.

Discord çocuklar için güvenli mi?

Discord’un kullanım koşullarına göre kullanıcılar, üye olmak için en az 13 yaşında olmalıdır. Bu yaşın altındaki kullanıcıların platforma üye olması yasaktır. Ayrıca 18 yaşının altındaki kullanıcılar için de ailelerin kullanabileceği “Aile Merkezi” özelliği bulunmaktadır. Yani ebeveynler, 13-18 yaş arasındaki çocuklarının Discord’da kimlerle görüştüğünü, hangi sunucularda bulunduğunu ve etkileşim kurduğu kullanıcıları kolayca takip edebilmektedir. Ancak sesli sohbetteki konuşmalarını ve metin mesajlarını görüntüleyemezler. Bunun için doğrudan çocuklarının hesabına erişimlerinin olması gerekmektedir. Aile Merkezi’ne Discord’un “Ayarlar” bölümünden ulaşılabilir.

Discord aile merkezi.
Discord aile merkezi.

Ayrıca bazı Discord sunucularının yaş sınırlamaları bulunur. Bu sunuculara girerken yaş doğrulaması istenir veya hesap bilgilerinden kullanıcının girdiği yaş bilgilerine göre değerlendirme yapılır.

Discord kişisel bilgileri paylaşır mı?

Discord, kullanıcılarının kişisel bilgilerini yalnızca emniyet güçleri ile gerekli durumlarda paylaşır. Bunun dışında farklı kişi veya kuruluşlarla paylaşmaz, kullanıcılarının kişisel verilerini korur. Genel merkezi ABD’de bulunan şirket, Türkiye gibi AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) üyesi veya Birleşik Krallık dışındaki ülkeler için şöyle bir politika izlemektedir:

Genel merkezi ABD’de bulunan Discord Inc., bazı bilgilerin üretilmesini engelleyebilecek ABD kanunlarına tabidir. Talepler Discord Inc.’a yöneltilmelidir. Discord Inc., bir ABD mahkemesi tarafından yürütülen ve ABD’de kendisine uygun şekilde bildirilen geçerli yasal işleme yanıt verecektir. Bunun mümkün olması için uluslararası yasal yardıma yönelik geçerli süreci izlemen gerekir. Bkz. Birleşik Devletler Kanunu Başlık 28 Madde 1782. Daha fazla bilgi için ABD Adalet Bakanlığı Uluslararası Adli Yardım Ofisi ile iletişime geçebilirsin.” (Discord’un ilgili sayfasından alıntılanmıştır.)

Ayrıca Discord, uluslararası yasal işlemler çocuk istismarı bildirimleri içeriyorsa güvenlik güçleriyle ek çalışmalar da yürütmektedir.

Discord Çocuk Güvenliği Politikası

  • Platformumuzda potansiyel Çocuk Güvenliği endişelerinden haberdar edildiğimizde Güven ve Güvenlik ekibimiz içeriği gözden geçirir ve Birleşik Devletler Kanunu Başlık 18 Madde 2258A gereğince National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC – Ulusal Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi) kurumuna veya uygun hâllerde emniyet güçlerine bildirir. Daha sonra NCMEC, gerektiği şekilde yerel ve uluslararası emniyet güçleriyle birlikte çalışır.
  • NCMEC’ye bildirilen kullanıcı hesapları arşivlenir ve bildirildikleri anda platformumuzda yasaklanır.
  • NCMEC bildiriminin yönlendirdiği yasal işlemler yürütülürken CyberTip numarası ve sağlanan tüm kullanıcı bilgileri dâhil edilmelidir.
  • Emniyet görevlileri, bir talebin NCMEC bildirimine ilişkin olup olmadığını e-postanın ana metninde belirtmelidir.

Discord’da hangi kullanıcı verileri bulunur?

Discord’a kayıt olurken isim, soy isim, adres gibi bilgiler girilmediğinden, yalnızca e-posta adresi bu platform üzerinde tutulur. Eğer kullanıcı daha önce platform üzerinden satın alım yaptıysa, kayıtlı fatura adresi de bu bilgilere dahildir.

Okumaya Devam Edin:Oyunlar şiddete eğilimin sebebi değil, hasta olan zaten hastadır

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!