Gelisiyorum.com | Blog

NASA Westerlund 1 süper yıldız kümesini görüntüledi

10.10.2024
16
NASA Westerlund 1 süper yıldız kümesini görüntüledi

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar uzayın en net ve ayrıntılı görüntülerini sunmaya devam ediyor. Son çektiği görüntülerden biri, galaksimizin en büyük ve en yakın süper yıldız kümesi olan Westerlund 1’i gözler önüne seriyor. NASA tarafından görüntüleri paylaşılan Westerlund 1 yıldız kümesi, gökyüzünde parıldayan, mücevher gibi ışıldayan gök cisimlerinden oluşan yoğun bir topluluğu içeriyor.

Süper yıldız kümeleri, Güneş’imizden binlerce kat büyük genç yıldızların küçük bir alanda bir araya geldiği kozmik yapılar olarak biliniyor. Samanyolu, milyarlarca yıl önce daha fazla yıldız kümesi üretirken, günümüzde bu tür süper kümelerden sadece birkaç tanesi kaldı.

Westerlund 1, Samanyolu’nda kalan en büyük süper yıldız kümesi olup, Dünya’ya en yakın konumda bulunuyor. Bu küme, yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve altı ışık yılı genişliğinde bir alanda yoğunlaşan dev yıldızlardan oluşuyor. Westerlund 1’deki yıldızlar, Güneş’imizin kütlesinin 50.000 ile 100.000 katı arasında değişen devasa gökcisimleridir. Bunlar arasında, Güneş’ten milyonlarca kat daha parlak olan sarı hiperdevler de yer alıyor. Bilim insanları, bu yıldızların nispeten kısa bir yaşam süresine sahip olduğunu ve kümenin sadece 3,5 ila 5 milyon yıl yaşında olduğunu düşünüyor. Kozmik ölçekte oldukça genç sayılan Westerlund 1, dev yıldızların nasıl oluştuğunu ve öldüğünü daha iyi anlamamız için önemli bir veri kaynağı olarak değerlendiriliyor. Şu anda bu yıldızların sonunu göremesek de, bilim insanları kümenin önümüzdeki 40 milyon yıl içinde 1.500 süpernova üreteceğini tahmin ediyor.

NASA Westerlund 1 yanı sıra Westerlund 2 üstünde de çalışıyor

Astronomlar, Westerlund 1’in yanı sıra Westerlund 2 adlı bir başka küme üzerinde de yıldız oluşumu ve evrimini incelemek için bir dizi araştırma yürütüyor. Bu kapsamda alınan görüntüler, James Webb Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) kullanılarak elde edildi. NIRCam, daha önce de evrenin genişleme hızını anlamamıza yardımcı olabilecek yerçekimsel olarak merceklenmiş bir süpernovayı görüntülemek için kullanılmıştı.

Kaynak

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!