Gelisiyorum.com | Blog

Beden tarama meditasyonu yaparken karşılaşılan 4 zorluk

22.10.2024
13
Beden tarama meditasyonu yaparken karşılaşılan 4 zorluk

Meditasyon, hem fiziksel hem de zihinsel rahatlamaya ihtiyacı olan herkesin uygulaması gereken önemli pratikler arasında yer alıyor. Bu pratik, rutinleştirildiği zaman vücuttaki ağrıları azaltıyor, uyku kalitesini artırıyor ve olumlu bir bakış açısı kazandırıyor. Spesifik ihtiyaçlara göre farklı meditasyon türlerinin uygulanması önem taşıyor. Meditasyon türleri arasından öne çıkan beden tarama meditasyonu ise genellikle bedenindeki hislerin farkına varmak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor.

Bu meditasyon türü uygulanması basit gibi gözükse de bazı durumlar beden tarama meditasyonunu negatif etkileyebiliyor. Bu yazımızda, beden tarama meditasyonu yapılırken açığa çıkabilen zorlukları ve bu zorluklar için uygulanabilecek teknikleri sizler için kaleme aldık.

Beden tarama meditasyonu nedir?

Beden tarama meditasyonunda karşılaşılabilen zorlu durumlardan bahsetmeden önce bu meditasyon türünü kısaca açıklamak istiyoruz. Beden ve zihin uyumlanmasını sağlayan beden tarama meditasyonu, bedendeki hislerin kabulü ve anlık farkındalığı yükseltmek için uygulanıyor. Günlük hayatta bedenimizle bir iş yaparken genellikle zihnimiz farklı bir yerde olduğu için bu meditasyon uzmanlar tarafından öneriliyor. Bir başka deyişle, bu meditasyon aracılığıyla zihin kalabalık düşünce dünyasından çıkarılıp ana getiriliyor. Aynı zamanda, bu meditasyon sayesinde vücuttaki ağrılar daha etkili bir şekilde yönetilebiliyor.

Başarılı bir stres yönetimi ve her açıdan rahatlama hedefine ulaştıran bu meditasyon için ilk önce rahat bir pozisyon alınması gerekiyor. Daha sonra, gözlerin kapatılması ve derin nefeslerin alınması önem taşıyor. Nefes alışverişi esnasında bedene odaklanmak üçüncü aşamada yer alıyor. Bu aşama esnasında bedenin alt kısmından başlayarak yavaşça yukarıya doğru ilerleniyor. Bu süreçte vücudun her bir bölgesine dikkat veriliyor ve bu bölgelerdeki hisler gözlemleniyor. Her ne kadar bu meditasyon türünün aşamalarını açıklamak kolay olsa da bu pratik esnasında bazı zorluklar açığa çıkabiliyor.

Beden tarama meditasyonu esnasında deneyimlenebilen zorluklar nelerdir?

Reklam

Hem meditasyon dünyasına ilk kez giriş yapanlar hem de deneyimli pratikçiler beden tarama meditasyonu sırasında çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor. Bu zorlukların başında uyuyakalma durumu geliyor. Meditasyon esnasında uykuya dalma çok yaygın bir durum olup pratiğin yarım kalmasına yol açıyor. Bu durum için uykuyu kaçıran faaliyetler gerçekleştirildikten sonra meditasyona başlanması öneriliyor. Örneğin, duş almak uykunuzu kaçırıyorsa duş aldıktan sonra beden taraması yapmayı deneyebilirsiniz.

Uyuyakalmayla birlikte, hislerin farkına varamama durumu da pek çok insan tarafından deneyimlenebiliyor. Beden tarama meditasyonu esnasında vücudunuzun çeşitli noktalarına odaklanmakta sıkıntı yaşıyorsanız ilk olarak bu durumun bir sorun olmadığını kabullenmelisiniz. Bu kabullenişten sonra, kendinize zaman tanıyarak pratik yapmaya devam etmelisiniz. Meditasyonu bir rutin haline getirirseniz vücudunuzun farklı bölgelerini hissetmeyi etkili bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Beden tarama meditasyonu esnasında gerginlik de açığa çıkabiliyor. Meditasyon yaparken streslenip vücudunuzu kasıyorsanız bu pratiği bir görev haline getirmiş olabilirsiniz. İlk olarak, bunun bir görev olmadığını ve huzur çıktısına sahip bir pratik olduğunu kendinize hatırlatmalısınız. Daha sonra, vücudunuzda gerginlik hissettiğiniz noktaları dikkatli bir şekilde gözlemlemeyi deneyebilirsiniz. Bu gözlem sayesinde farkındalığınızı yükseltebilirsiniz.

Baş dönmesi, yukarıdaki durumlar kadar yaygın olmasa da meditasyon esnasında bazı insanları rahatsız edebiliyor. Eğer pratiği uygularken başınız dönerse gözlerinizi açarak bir süre bekleyebilirsiniz. Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman pratiğe devam etmenizi öneriyoruz. Ayrıca, gözleriniz açık bir şekilde de beden tarama meditasyonunu uygulamayı deneyebilirsiniz.

Beden tarama esnasında yukarıda bahsettiğimiz durumlarla karşılaşırsanız kaygılanmak yerine bu durumların fazlasıyla normal olduğunu kabullenmelisiniz. Bu kabullenişle beraber daha iyi bir meditasyon deneyimi yaşayabilirsiniz. Son olarak, pratiği düzenli bir şekilde uygularsanız bu zorlukları tamamen aşabileceğinizi unutmamalısınız.

İlginizi çekebilir: Beden tarama meditasyonu ile farkındalığın 6 adımı

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!