Gelisiyorum.com | Blog

Pazar günleri kendinizi stresli mi hissediyorsunuz?

25.10.2024
14
Pazar günleri kendinizi stresli mi hissediyorsunuz?

Cuma akşamı şahane geçmiş, cumartesi tüm gün kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırabilmiş, akşamına da eğlenceli bir etkinliğe katılmışsınız… Ve içinizde tam olarak ne hissettiğinizi tanımlayamadığınız buruk bir duygu ile pazar sabahına uyandınız. Tanıştıralım; o buruk hissiyatın adı “pazar sendromu”. Hepimiz pazartesi sendromuna aşinayız; yeni bir haftanın başlaması, bekleyen görevler, geçen haftadan yarım kalmış işler, dinlenmek için yeterli olmamış iki günün ardından pazartesi sabahına enerjik ve motive başlamak zor, evet. Ama bir de tüm bunların bir gün önceden başlayan stresi var ki; pazartesi ile kapışır bir ‘pazar sendromu’. Gelin, bu sendromu yakından keşfedelim ve nasıl üstesinden gelebileceğimize bakalım.

Pazar sendromu nedir?

Hayatta bazı dönemler vardır ki ruh halimizin ne zaman kötüye gideceğini biliriz. Sonbahar yaklaşırken, kış bastırmış, günler kısalmış, güneş uzaklaşmışken; mevsimsel duygudurum bozukluğu yaşayabiliriz. Ya da bir yaş daha aldığımız için doğum günü heyecanımız yerini üzüntüye bırakabilir, bakınız; birthday blues. Zamanı belli olan bir başka kaygılı zaman da ‘pazar sendromu’.

Pazar sendromu veya ‘sunday blues’, literatürde yeri olan bilimsel bir terim değil; ancak oldukça yaygın. Manhattan Therapy Collective’de çalışan psikolog Dr. Peggy Loo pazar sendromunu şöyle tanımlıyor: “Hafta sonunun bitmesiyle yüzleşirken üzüntü veya enerjide düşüş gibi görünebilen bir ruh hali düşüşü.” Ve şöyle devam ediyor: “İnsanlar iş tükenmişliği, tatminsizlik, yalnızlık gibi olumsuz durumlarla mücadele ederken bunun olduğunu sıklıkla gördüm. Hafta sonu işten, baskıdan ve hatta kendi kendine dayatılan beklentilerden bir mola anlamına gelir ve sosyalleşmek, özgür hissetmek ve rahatlamak için bir fırsattır.”

Şimdi kendinize dönün ve bir düşünün, pazar günleri sizin için de kaygılı mı geçiyor? Kendinizi yeni bir haftaya hazır hissetmediğiniz için stresli mi oluyorsunuz? Cumartesi gününü dolu dolu yaşarken pazar günleri içinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor mu? Cevaplarınız evetse siz de pazar sendromu kurbanı olabilirsiniz.

Pazar günlerini daha iyi hissederek geçirmenin yolları

Reklam

Peki, her pazar bu buruk hissi yaşamak zorunda mıyız? Pazar günlerini de tıpkı cumartesi günleri gibi neşeli, keyifli, stressiz geçirmek mümkün mü? Elbette. İşte yapabilecekleriniz:

1. Öz değerlendirme yapın

İlk adım durum kontrolü yapmak. Önce bir durun ve kendinize şu soruları sorun: “Her pazar bu duyguyu yaşıyor muyum?” “Böyle hissetmemin temel nedeni şu an hayatımdaki hangi sebepten kaynaklanıyor?” Bu iki soruya doğru yanıtlar vermeye çalışın. Gerekirse yazın, üzerine birkaç gün düşünün, her pazar günlük tutun, duygu ve düşüncelerinizdeki değişimi gözlemleyin. Bir öz değerlendirme yaparak ilk adımı atın.  

2. Düşünce yapınızı yeniden çerçeveleyin

Pazar sendromu yaşıyorsanız muhtemelen pazar günlerini korku dolu bir gün olarak görüyorsunuzdur. Hatta bu sendromun ‘sunday scaries’ olarak da anıldığını bilmek, kurduğunuz bu bağlantıyı güçlendirebilir. Ancak pazar günlerini daha iyi hissederek geçirmek istiyorsanız bu algıyı değiştirmelisiniz. Pazarları, korku dolu bir gün olarak görmek yerine yeni bir başlangıç yapma fırsatı olarak yeniden çerçevelemeyi deneyin. Bunu yapmak ilk başta çok kolay olmayabilir ama bir sonraki hafta için sizi heyecanlandıran bir şeyler bulmak, işinizi kolaylaştırabilir.

3. Cuma günleri harekete geçin

Hafta sonu başlamadan önce etkili bir plan yapabilmek için cuma gününden harekete geçin. Pazar gününden sizi strese sokabilecek pazartesi işlerini cuma gününden tamamlamaya çalışın, cuma günü yarım kalan işler sizi ekstra strese sokabilir. Bunu önlemek için işlerinizi organize edin ve pazartesi daha sakin bir iş gününe başlayabilmek için ortamınızı önceden hazırlayın.

4. Size iyi gelecek planlar yapın

Pazar günlerini hiçbir şey yapmadan ya da kara kara pazartesi gününü düşünerek geçirmek, ruh halinizin daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bunun yerine pazar günlerini size daha iyi hissettirecek şekilde planlayın. Önceden planlar yapın, keyifli etkinlikler için bilet alın, yeni tarifler denemek için alışveriş yapın, o gün okumak için bir kitap seçin ya da bir film listesi hazırlayın.

5. Pazar rutini oluşturun

Pazar günleri için öyle bir rutin oluşturun ki bırakın sizi strese sokmasını, dört gözle beklediğiniz bir gün olmasını sağlayın. Keyifli bir kahvaltı için rezervasyon yaptırmak, kendinize masaj randevusu almak, favori tatlınızı ısmarlamak, en sevdiğiniz semtte yürüyüşe çıkmak gibi eğlenceli bir pazar rutini oluşturun.

6. Sevdiğiniz insanlarla görüşün

Sevdiğiniz insanlarla bir arada olmak, gün bağımsız iyi hissetmenize yardımcı olacak ipuçlarından biri. Ama siz yine de özellikle pazar günleri için görüşmeler planlayın. Ailecek kahvaltı yapmak, en yakın arkadaşınızla alışverişe çıkmak ya da partnerinizle romantik bir randevu gecesi planlamak, pazar günlerinizi çok daha iyi geçirmenize yardımcı olabilir.

7. Daha az stresli bir pazartesi planlayın

Pazar günleri pek çoğumuzun modunun düşük olmasında ve ekstra stresli hissetmesinin ardında şüphesiz ki pazartesi gününün getirecekleri de var. Dolayısıyla pazartesi gününün stresini önceden mümkün olabildiğince azaltmak, pazar günlerinin üzerindeki baskıyı da hafifletecektir. Büyük toplantılarınızı pazartesi gününe koymamak, kritik olabilecek ve daha fazla zaman ve enerji alacak projelerinize haftanın diğer günlerinde yoğunlaşmak, pazar günlerini daha sakin ve stressiz geçirmenizi sağlayabilir. Ayrıca, pazartesi sendromunu da hafifletebilir.

Sonuç olarak pazar akşamlarını kaygı ve stresle geçirme yerine etkili bir hazırlık süreci ve doğru planlarla şahane bir gün olarak yaşayabilirsiniz. Unutmayın, her yeni haftanın gerçek kahramanı sizsiniz ve hikayenizi her hafta yeniden yazabilirsiniz…

Kaynak: apartmenttherapy.com

İlginizi çekebilir: Dinlendirici, yenileyici ve üretken bir hafta sonu geçirmek için altın değerinde öneriler

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!