Gelisiyorum.com | Blog

Dyson OnTrac kulaklık incelemesi – LEVEL Online

24.11.2024
28
Dyson OnTrac kulaklık incelemesi – LEVEL Online

Dyson’ı anlatmaya çok fazla gerek yok diye düşünüyorum. Tanıdığım her erkeğin eşinden veya sevgilisinden süpürge veya saç bakım seti alması için baskı gördüğü, gerek kalitesi, gerek modülerliği gerekse teknolojisiyle fark yaratan ve en önemlisi de tıpkı Apple gibi, artık kemik bir kitleye sahip olan müstesna firmalardan birisi Dyson.

Dyson geçtiğimiz dönemlerde ev temizliği ve kişisel bakım alanlarından başka taraflara yönelebileceğinin sinyallerini vermişti ve bunun da ilk örneğini Dünya’nın hava temizleme özellikli ilk kulaklığı Dyson Zone ile görmüştük. Dyson Zone elbette çığır açan bir üründü, ve Dyson bu niş ürünü en çok da prestij ve çığır açan teknolojilerinin bir uzantısı olarak piyasaya sürmüştü.

Bulunduğunuz ortamdaki havayı temizledikten sonra Darth Vader’ınkine benzeyen bir maske aracılığıyla ciğerlerinize üfleyen bir kulaklığın daha önce benzerini görmemiştik, ileride görme ihtimalimiz de bence pek fazla yok.

Kulaklık, özellikle de Dyson Zone’un hitap ettiği odyofil segmentinde oldukça sıkı bir rekabete gebeydi bilindiği gibi. Elli senedir kulaklık üreten Sennheiser ve Plantronics gibi firmaların bile eleştirilebildiği, çok prestijli ama oldukça da sıkı bir segment. Dyson bu defa 500$’lık segmentte var olmayı hedeflediği yine çok ilginç ve Dyson Zone’a göre daha geleneksel ve rafine bir ürünle karşımızda: OnTrac

Tasarım

Dyson OnTrac’in en büyük satış odağı kişiselleştirilebilirlik olduğundan, gözünüze ilk çarpan da premium kalitedeki tasarıma eşlik eden renkler oluyor. Bir kısmı seramik, bir kısmı ise CNC metal havasına sahip olan renkler arasında bizim test ürünümüzün rengi CNC Aluminium ve açık konuşayım ilk bakışta en çok beğendiğim renk oldu. Bu renkte alüminyum gövde parçalarına parlak sarı renkte kulak yastıkları eşlik ediyor. Ayrıca bakır, nikel ve diğer seramik tonlarında pek çok renk söz konusu. Pek çok aksesuar rengi seçeneği arasından sayısız kombin yapabilme şansınız var. Kulaklık kapağı ve kulak yastıkları için yedi farklı kombinasyon, kafa bandı ve baş yastıkları için de dört farklı seçenek söz konusu. Seçenek çok ve sıkıldığınızda yenisine geçmek de gayet kolay. Kulaklık sürücülerindeki kapakları çevirerek çıkartıp yenisini takmak oldukça kolay. Yerine gayet iyi oturuyor ve bu bölüm aynı zamanda Aktif Ses Kesme (ANC) kontrollerini de içermesine rağmen hiçbir olmadık sürpriz veya problem çıkartmıyor size. Ülkemizdeki enflasyon sebebiyle yabancı fiyatından da bahsedelim, bu ek parçaların fiyatı giriş seviyesi normal bir kulaklık seviyesinde, 50$. Bu yazı yazıldığı sırada Türkiye fiyatı 2000 TL idi her bir parçanın.

Reklam

dyson ontrac

Özellikler

Kulaklığın sürücüleri arkası kapalı tasarımda ve boyutları iri, ağırlığı da 450 gram civarında. Bu her ne kadar şimdiye kadar kullandığımız en ağır kulaklılardan birisi olduğunu gösterse de burada Dyson’ın sihri devreye girmiş ve açık konuşmam gerekirse, sürekli kullandığım ve herkese rahatlığından bahsettiğim 220 gramlık Plantronics RIG’imden daha rahat bir uzun kullanım deneyimi yaşadım. Sadece ben de değil, çevremde OnTrac kullanan herkesten de aynı şeyi duyuyorum, kulaklık çok iyi dengelenmiş ve ağırlığını kesinlikle hissettirmiyor.

Bluetooth 5.0 kullanan kulaklığı açmak için sol taraftaki tuşa basılı tutuyor ve pairing moduna almak için de biraz daha basılı tutuyorsunuz. Gerek bilgisayara gerek telefona bağlamak oldukça kolay ancak telefonda tam performansla kullanabilmek için MyDyson uygulamasını mutlaka indirmenizi öneriyorum zira gerek ekolayzır ayarları gerekse güncellemeler için bu programa ihtiyacınız olacak.

Bu noktada Bluetooth 5.0 olması kafanızda soru işaretleri yaratmış olabilir zira Bluetooth 5.3 yayılıyor hatta 5.4 extensionlarını da görmeye başlayacağız gibi. Bu noktada Dyson’ın tıpkı Apple gibi biraz gelenekselci davrandığını görüyoruz. Açıkçası İETT otobüsü gibi sinyal çorbası olan bir yerde bile sıkıntı pek yaşamadım, sanıyorum çoğunuzun bağlantı konusunda duymak istediği de budur.

Ürün bilgisayarınıza sadece Bluetooth üzerinden bağlanabilyor, kabloyla bağlamak isterseniz Dyson tarafından üretilen ilgili adaptörü satın almanız gerekli ve fiyatı 800 TL.

MyDyson çok yetenekli bir uygulama, iyi çalışıyor ve iyi tasarlanmış. Sadece, OnTrac özelinde çok fazla kişiselleştirme reklamı içeriyor. Bunu eleştirebilirim zira bu ürünü satın alanların ne aldığından ve bu ürünle neler yapabileceklerinden fazlasıyla emin olduğunu, konuya hakim olduklarını düşünüyorum. Belki tamamı araya serpiştirilmek yerine farklı bir menünün altında tutulabilirdi.

Ben MyDyson’da en çok kulak içi ve dışarı sızan sesi ölçerek uygun tavsiye edilen sınırın üstünde olup olmadığı yönünde yapılan bilgilendirmeleri sevdim. OnTrac’ın kulak yastıkları deri olmadığı için haliyle sesi en yükseğe aldığınızda bir miktar ses dışarı sızıyor ve MyDyson’da bunun uygun olup olmadığı konusunda bilgilendiriliyorsunuz.

Renklerine bayıldığım kulak yastıkları epey rahat demiştim. Sıcaklarda test etme şansımız olmadı ancak yazın genel olarak headsetlerin kulakları serin tutmak konusunda zorlandıklarını söyleyebilirim.

Bir de ekolayzır seçenekleri oldukça mütevazı tutulmuş. Flat / nötr ayarın dışında Bass Boost ve bir de Dyson’ın kendi ses profili (ismi Artırılmış) var seçenekler arasında. Öyle sekiz on bantlı ekolayzır üzerinden ayarlamalar yapamıyorsunuz.

MyDyson uygulamasından ANC’yi açıp kapatabiliyor veya şeffaf ve izolasyon modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bunu kulaklığın üstünden de yapmanız mümkün. Kulaklığa iki kez hızlıca dokunmanız ANC modları arasında geçiş yapabilmenizi sağlıyor.

Ayrıca kulaklığı boynunuza indirdiğinizde müziğin durması ve taktığınızda devam etmesi de bu sınıfta sevdiğimiz özelliklerden, OnTrac’teki de iyi çalışıyor.

Kulaklığın üstündeki kontroller oldukça sadece, sağ taraftaki joystick ile ses ve parça üzerindeki kontrolleri yönetebiliyorsunuz. Joystick biraz sertçe ancak gayet kaliteli bir hissiyatı var, ulaşmak da kolay.

Genel olarak ürünün malzeme ve işçilik kalitesinin en üst seviyede olduğunu söyleyebilirim. Ürünün kafanıza göre ayarlamanız da son derece kolay.

Performans

Dyson bu modelde 40mm çapında neodimyum sürücüler kullanmış. Boyutlarını gördüğümde 50mm olduklarını düşünmüştüm ama tabii bu eskisi kadar dışarıdan gördüğünüz ebatlara bağlı değil. Arkası kapalı olan bu dinamik sürücüler MyDyson’daki standart ANC ayarla biraz bass ağırlıklı bir sound sunuyorlar. ANC’yi kapattığınızda ise daha dengeli bir tiz almak mümkün. Bu noktada gözlük kullanmanızın bile aldığınız ses üzerinde etkisi olduğunu gördüm.

Genel olarak ürünün arkası kapalı dinamik sürücülere sahip bir Bluetooth kulaklık için elit seviyede bass ve mid performansına, iyi diyebileceğim seviyede tiz performansına sahip olduğunu belirtmem gerek. Dipsesler konusunda da bir sıkıntı olduğunu söyleyemem.

Malum sektör standardı frekans aralığı 20Hz-20Khz olarak kabul ediliyor. Dyson’da bu aralık epey geniş, 6Hz-21Khz. Sürücüler de kulaklığa düz yerleştirilmek yerine 13 derece açıyla yerleştirilmiş. Bu hem kulaklığın soundstage’ini olumlu etkiliyor hem de kulaklığın ses seviyesini yükseltiyor. Kulaklığın sesini sonuna kadar açmanızı önermiyorum. Yine de bu kulaklık arkası kapalı sürücüleri olan bir ürün, soundstage’in sınırlı olduğunu haliyle tahmin ediyorsunuzdur.

Her ne kadar ekolayzır ayarları üç seçenekten ibaret olsa da ürünün flat diyebileceğimiz ayarı gayet net bir müzik deneyimi sunuyor.

Ayrıca Dyson ANC konusunda da iddialı. Tam sekiz adet mikrofonla dinleme yapıp 40db’e kadar tüm dış sesleri kesebildiklerini söylüyorlar ve açıkçası ürünün ANC performansı tüm bu vaatleri karşılıyor. Ben ANC performansını hem Sennheiser Momentum 3 hem de 4’ten daha iyi buldum. Bir caddede yürürken duyduğunuz şey, tam sessizliğe çok yakın. Deri kulak yastıkları kullanılmamasına rağmen dışarıdan içeriye pek ses sokmuyor ürün, dışarıya ise en üst seviyedeyken bir miktar ses kaçabiliyor. Ayrıca rüzgar azaltma modu da bulunmuyor.

Dyson resmi olarak SBC codeclerini destekliyor ve aptX desteği yok. Ancak Reddit’te okuduğum kadarıyla OnTrac’in AAC ve LHDC desteği olduğu da fark edilmiş resmi bir destek olmasa da. Belki Dyson bunu daha sonradan resmi olarak getirmeyi de planlıyor olabilir.

Ürünün Bluetooth 5.0 bağlantı performansı müzik ve film izlerken kusursuz olsa da 200ms üzerindeki gecikme değeri, haliyle oyun için yapılmamış olduğundan rekabetçi oyunlara uygun değil. Ayrıca ürünün kablosuz menzili de gayet iyi. Evim 50 yaşında birbirine paralel duvarlardan oluşan bir yapıda ve gerçekten buradan çekmez artık dediğim noktalardan bile gayet iyi çektiğini ve kalitenin düşmediğini fark ettim.

Mikrofonda kayıt performansı ise, kullanım amacı bu olmayan bir ürün için yeterli diyebileceğimiz seviyede. Sesiniz oldukça net olarak kaydediliyor ancak derinlikten yoksun. Şarkı söylemeyin yani mikrofona doğru.

Dyson OnTrac kulaklığın tamamen şarj olması 3 saat sürüyor ve ANC açıkken bile size 55 saate kadar dinleme süresi sağlıyor. 10 dakikalık hızlı şarj 2,5 saat dinleme olanağı sunarken 30 dakikalık şarj ile bu süre 9 saate kadar çıkmakta. Ben yüksek sesle müzik dinleyen birisiyim ve yine de belirtilen süreyi rahatlıkla aşmayı başardım.

Dyson OnTrac

Sonuç

Dyson OnTrac sadece yenilikçiliği ile konuştuğumuz Zone’un ardından diğer maharetleriyle de konuşabileceğimiz bir ürün olmuş ve kesinlikle ileriye doğru bir adım. Burada en önemli sorun her ne kadar Türkiye fiyatı çok makul tutulmuş olsa da 500$’lık fiyat etiketi sebebiyle 20 bin TL’ye ulaşan fiyat etiketi.


dyson ontrac


Kalite
9


Tasarım / Ergonomi
8


Performans
8


Teknoloji
8


Fiyat
7

Artılar

  • Ses kalitesi gayet net ve başarılı
  • Kişiselleştirilebilirlik üst düzeyde
  • Malzeme ve işçilik kalitesi
  • Uzun kullanımda oldukça rahat
  • ANC performansı çok başarılı
  • Uzun batarya dayanımı

Eksiler

  • Rakipleri karşısında fiyat dezavantajı var
  • Ekolayzır seçenekleri detaydan yoksun
  • Dışarıya bir miktar ses kaçırıyor
Bottomline

Dyson OnTrac premium bir ürün ve fiyat etiketi de buna uygun, elbette bu fiyat düzeyinde çok güçlü rakipleri olduğunu da belirtmemiz gerek.

Thank you for taking part in our survey


0
(0)

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!