Gelisiyorum.com | Blog

Çekme Karavan Yönetmeliği Hakkında Merak Edilenler

04.12.2024
17
Çekme Karavan Yönetmeliği Hakkında Merak Edilenler

Çekme karavan ile ilgili yayımlanan yönetmelik düşünce karışıklığına neden oldu. Karavan sahipleri ve karavan sahibi olmak isteyenler merak ettikleri sorulara yanıt ararken, kampyerleri.org ekibi olarak, çekme karavan yönetmeliği hakkında merak edilenler ile ilgili ayrıntılı bilgi paylaşımında bulunduk. Peki, çekme karavan yönetmeliği ile neler değişti? Çekme karavan sahiplerini neler bekliyor? İşte merak edilenler ve yönetmeliğin ilgili bölümleri.

4 ARALIK RESMİ GAZETE ÇEKME KARAVAN YÖNETMELİĞİ İÇİN – TIKLAYINIZ

Çekme Karavan Yönetmeliği Değişti

Pandemi dönemiyle beraber karavan turizmi canlandı ve karavan sahibi olma potansiyelinde ciddi bir yükseliş meydana geldi. Daha sonra ise pandemi etkisi azalınca, karavan sahibi olmayı tercih etmek gibi tercihlerde azalmalar yaşandı. Ancak, buna rağmen karavan sahibi olarak; izole bir tatil yapmak ve daha uygun fiyatlar ile keşfine devam etmek isteyenler karavan sahibi olmaya ve karavan gezilerine devam ediyorlarç

Fiyat avantajının yanı sıra, B sınıfı ehliyet sahiplerinin de kullanımına uygun olmasından dolayı tercih edilen 750 kilogram altındaki (daha küçük) çekme karavanlar; büyük bir pazar payına sahipti. Kiralamak veya satın almak gibi seçenekler de bu durumda ön plana çıkıyordu.

Ancak, 4 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile beraber bu durumları değiştirecek önemli bir gelişme yaşandı.

Karavanlar ile ilgili yönetmeliğin 9’uncu maddesinde yer alan hükümlerde;

Reklam

“Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilecek araçlar, askeri araçlar, iş makineleri ve raylı sistemle çalışanlar dışındaki bütün motorlu araçlar ile tescile tabi motorlu araçlara takılarak kullanılacak yapıda ve yüklü ağırlığı 750 kilogramın üstünde olan römork ve yarı römorkların (traktör römorkları takıldığı traktörden ayrı olarak tescil edilmez) tescilleri noterler tarafından yapılır, araç tescil belgesi ve plaka basım talep belgesi verilir” ifadelerine yer veriliyordu.

Ancak, 4 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ilgili yönetmeliğin 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ve yüklü ağırlığı 750 kilogramın üstünde” ibaresinin yürürlükten kaldırıldığı görüldü.

Çekme Karavan Yönetmeliği DeğiştiPin
Çekme Karavan Yönetmeliği Değişti

Peki, Neler Değişti?

750 kilogram limitinin kaldırılması nedeniyle, tüm çekme karavanlar söz konusu madde kapsamına alınmış oldu. Bu nedenle; karavanlar için tescil belgesinin oluşturulması ve plaka basım talep belgesi oluşturulması kesinleşti.

Çekme karavanların tescilleri noterler tarafından gerçekleştirilecektir.

Ayrıca, günümüzde de devam eden O1 belgeli çekme karavan satış faturası ile noterden artık satış yapılamayacaktır.

Detaylar alt kısımda paylaşıldı.

Ehliyet Değişecek Mi?

Çekme karavan modellerinde, motokaravanlar gibi ağırlıklara göre devam eden bir sistem vardı.

Karavanlar yarı römork sınıfında idi; B, C, D sınıflarından herhangi birisinden ehliyeti olanlar, yüklü ağırlığı 750 kilogram ve altında olan hafif römorkları araçlarına takarak kullanabilmektedir.

Yük ile beraber 750 kilogramı geçer ise BE sınıfı olarak geçen karavan ehliyetinin alınması da zorunlu hale getirilecek.

İlgili yönetmelik içerisinde; “750 kilogram üzeri” ifadesinin kaldırılması ve tescil zorunluluğunun gelmesi nedeniyle ehliyet sınıfında da değişiklik olması söz konusu olabilir.

Ancak, henüz ehliyet sınıfları ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadığı için; şu anda 750 kilogram altı karavanlarda tescil değişse de ehliyet ile ilgili resmi bir değişiklik söz konusu değildir.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri ise BE ehliyet sınıfının karavan çekecek her sürücünün sahip olması gerektiği görüşünü benimsemektedirler.

Ehliyet Değişecek Mi?Pin
Ehliyet Değişecek Mi?

Çekme Karavanlara Muayene Zorunluluğu Var Mı?

Motorsuz, aracın arkasına takılan ve 750 kilogram altı bir çekme karavan sahibinin araç muayene zorunluluğu bulunmuyordu.

Ancak, 4 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile beraber, bu dönem artık sona eriyor.

Çekme karavanlara getirilen tescil ve plaka zorunluluğu nedeniyle; çekme karavanlar O1 sınıfından çıkacak ve O2 sınıfına girecektir.

Bu yüzden 750 kilogram altındaki çekme karavan modelleri de tıpkı daha ağır karavan modelleri gibi TÜVTÜRK araç muayenesine girmek zorunda.

Çekme Karavanlara Muayene Zorunluluğu Var Mı?Pin
Çekme Karavanlara Muayene Zorunluluğu Var Mı?

Çekme Karavanlara Plaka Şart Mı?

Alınan bilgilere göre, yeni yönetmelik ile beraber, 750 kilogramın altında olan karavan ve römorkların da tescil belgesi ile beraber ayrı bir plakası olmak zorunda.

Araç arkasında yer alan çekme karavan üzerinde araç plakası değil, karavanın kendi tescil plakası yer alacaktır.

Çekme Karavanlara Plaka Şart Mı?Pin
Çekme Karavanlara Plaka Şart Mı?

Eski Karavanlar İçin Süre Verildi

Çekme karavan ve römorkları içeren maddenin yürürlüğe gireceği tarih ise 1 Temmuz 2025 olarak belirtildi.

1 Temmuz 2025 tarihinden sonra karavan 750 kilogram altında olsa bile trafikte tescilsiz şekilde ilerlemesine izin verilmeyecek.

Ancak, bu durumda da bir istisna mevcut.

1 Ocak 2025 tarihinden önce üretilmiş ve madde yürürlüğe girmeden önce kullanıcıların satın aldığı karavanları ilgilendiriyor.

Resmi Gazete’de yer alan ilgili istisna maddesi şu şekildedir;

  • 1/1/2025 tarihinden önce üretilen yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork ve yarı römorklardan uygunluk belgesi bilgileri ARTES’e üretici veya ithalatçılar tarafından elektronik ortama aktarılanlar 1/1/2035 tarihine kadar ilgilisinin talebi halinde tescil edilir, bu tarihten sonra tescil edilmeyenlerin karayolunda kullanılması yasaktır.
  • (2) Birinci fıkra kapsamında 1/1/2035 tarihine kadar tescil işlemi yaptırılmayan römork veya yarı römorkların arkasına çeken araca verilen numarayı taşıyan plaka takılır veya resmedilir.
  • (3) Uygunluk belgelerinin mücbir sebeplerle temin edilememesi veya elektronik ortama aktarılamaması halinde tescil işlemlerinin ne şekilde yapılacağına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.”
Eski Karavanlar İçin Süre VerildiPin
Eski Karavanlar İçin Süre Verildi

Karavanların Köprü Ve Otoyol Ücretleri Nasıl Olacak?

Motokaravan ile çekme karavan modellerinde, köprü ve otoyol geçiş ücretleri arasında fark vardı.

Ancak, çekme karavanlar için ruhsat üzerinde yer alan geçerlilik fark etmeksizin ortak bir geçiş söz konusuydu.

Çekme karavanları hepsi, otoyol ve köprülerde 3 akslı olduğu için, 3. sınıf araç olarak geçmektedir. 2. sınıf olan motokaravanlardan ise daha yüksek ücret alınmaktadır.

Karavanların Köprü Ve Otoyol Ücretleri Nasıl Olacak?Pin
Karavanların Köprü Ve Otoyol Ücretleri Nasıl Olacak?

Uygunsuz Karavan Üreticilerine Darbe

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Başoğlu Karavan Firma Sahibi Engin Başoğlu açıklamasında;

“Bu bizim bir süredir beklediğimiz bir uygulamaydı. Zaten 750 kg üstü karavanlar noterde tescil alabiliyordu. Yeni uygulama ile birlikte 750 kg altı karavanlarda tescil edilecek. Böylelikle tüm karavanların mülkiyet belgesi olacaktır.

O1 belgeli karavan satın alan kullanıcılar üreticilere başvurmalı ve üreticiler ARESTE bilgi girişini sağlamalı. Uygulama bizim gibi üreticiler ve titiz kullanıcılar için oldukça şeffaf.

Ancak, pandemi nedeni ile karavana artan ilgiyi fırsat bilen ve üretim uygunsuzluğu olan ve özellikle belgesiz karavan üreten merdiven altı üreticiler ve ucuz karavan aldığını düşünen kullanıcılar için ilerde sorun olacak gibi görünüyor” dedi.

Uygunsuz Karavan Üreticilerine DarbePin
Uygunsuz Karavan Üreticilerine Darbe

O1 Sınıfı Karavan Sayısı Ortalama 500 Bin

Piyasada O1 sınıfında yer alan karavan sayısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başoğlu Karavan Firma Sahibi Engin Başoğlu açıklamasında;

“Bu araçlardan MTV alınması söz konusu değil, yalnızca motorlu araçlardan bu vergi alınıyor.

Ancak, bu araçlar da O2 sınıfındakilerle aynı tescile gireceği için 750 kilogram üstü olan daha ağır karavanlar gibi muayene istasyonlarına giderek kontrollerini yaptırmak ve muayene pulu almak zorunda olacaklar.

Ancak, 750 Kg üzeri karavanlarda bulunan fren sistemi zorunluluğu 750 kg altında fren tesisatı isteğe bağlı olarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!