Gelisiyorum.com | Blog

Şarj kablosu neden sararır? Sararan şarj kablosu nasıl beyazlatılır?

12.12.2024
16
Şarj kablosu neden sararır? Sararan şarj kablosu nasıl beyazlatılır?

Şarj kablosu sararmasının çeşitli nedenleri olabilir. Etraftaki kirler kabloya yapışarak kablonun rengini değiştirebilir. Ayrıca oksidasyon nedeniyle beyaz kablolar sarı renk alabilir. Sararan şarj kablosunu beyazlatmak için temizleme işlemi yapmak mümkündür.

Şarj kablosu neden sararır?

Şarj kablosunun sararması genellikle kullanım süresine, çevresel koşullara ve malzemenin kalitesine bağlıdır. Plastik kaplamalı kablolar zamanla ultraviyole (UV) ışınlarına, ısıya ve nem gibi çevresel etkilere maruz kaldığında sararma eğilimi gösterir. Ayrıca ellerde biriken yağ, kir veya terin kablo yüzeyine transferi de zamanla renk değişimine neden olabilir.

Düşük kaliteli malzemeden üretilmiş kablolar da oksidasyon veya kimyasal reaksiyonlar sonucu daha hızlı sararabilir. Bunun yanında uzun süre kullanılmayan veya kötü muhafaza edilen kablolar da sararma gösterebilir.

Beyaz bir kablonun zamanla sararıp renk değiştirmesi olağan bir durumdur. Şarj kablosu sararma nedenleri ne olursa olsun düzenli temizlikle hijyeni sağlanarak rengi düzeltilebilir.

Sararan şarj kablosu nasıl beyazlatılır?

Sararan şarj kablosunu beyazlatmak için birkaç yöntem mevcuttur. Bu işlemleri yaparken elektrik akımının olmamasına ve şarj kablolarının prize takılı olmamasına dikkat etmeniz gerekir.

Karbonat ve su karışımı

  • Bir miktar karbonatı suyla karıştırarak macun kıvamına getirin. Yumuşak bir bez veya diş fırçası yardımıyla kabloyu nazikçe ovalayın. Ardından nemli bir bezle silerek temizleyin.

İzopropil alkol

İzopropil alkol gibi çözücüler, plastik üzerindeki sararmayı gidermede etkili olabilir. Temiz bir pamuğu veya bezi az miktarda çözücüyle ıslatıp kabloyu silin, ardından suyla nemlendirilmiş bir bezle durulayın.

Reklam

Diş macunu

  • Beyazlatıcı özellikli diş macununu bir bez veya diş fırçasıyla kablo üzerine uygulayıp hafifçe ovalayın. Daha sonra nemli bir bezle temizleyin.

Bu işlemleri denerken kablonun metal uçlarına veya elektronik bileşenlere zarar vermemeye dikkat edin. Ayrıca çok agresif temizleme yöntemlerinden kaçınarak kablonun kaplamasını zedelememeye özen gösterin ve kablo elektriğe bağlıyken sakın ama sakın denemeyin.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!