
Çıldır Gölü’ne Ne Zaman Gidilir? – Çıldır Gölü’ne Ne Zaman Gidilmelidir?
Çıldır Gölü, Turistik Doğu Ekspresi ve Doğu Ekspresi müdavimleri tarafından sık sık ziyaret edilen bir bölgedir. Bundan dolayı yoğun bir misafir kalabalığı vardır ve birden çok aktivite yapılabilmektedir. Özellikle Doğu Ekspresi seferleri hali hazırda devam ederken, Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin 2024 – 2026 sezonu için yeniden başlamasından dolayı; Çıldır Gölü ile ilgili bilgiler sık sık araştırılmaya devam ediyor. Biz sitemizde; Çıldır Gölü gezisi ve Çıldır Gölü’ne gidilmesi gereken en doğru zamanlar ile ilgili bilgiler paylaştık. Peki, Çıldır Gölü’ne ne zaman gidilir? Çıldır Gölü’ne ne zaman gidilmelidir? Çıldır Gölü’ne nasıl gidilir? Çıldır Gölü nerede? Çıldır Gölü’nde neler yapılır? Çıldır Gölü’nde yapılacaklar listesi.
Çıldır Gölü Nerede? – Çıldır Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Çıldır Gölü, Kars kent merkezine 1 saat 15 dakikalık mesafede yer almaktadır. Çıldır Gölü ile Kars kent merkezi uzaklığı 65 kilometredir. Çıldır Gölü nerede ve Çıldır Gölü’ne nasıl gidilir sorularına yanıt verdiğimiz bu bölümde, bilgilerin çoğunluğunu Kars – Çıldır Gölü arasında olacak şekilde paylaştık. Bunun nedeni yolun büyük çoğunluğunun Çıldır Gölü ile Kars arasında geçmesinden kaynaklanmaktadır. Çıldır Gölü ile Kars arası mesafe ortalama 1 saat 15 dakika sürüyor. Ancak Çıldır Gölü’nün etrafını tamamen gezecekseniz ve Çıldır Gölü’nün en uç noktasına kadar gitmek istiyorsanız ortalama 2 saat süreceğini söylemek isteriz.
Çıldır Gölü Güncel Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/mfTbSwDykWAjkohp8
Peki Çıldır Gölü’ne araç ile nasıl gidilir? Çıldır Gölü’ne toplu taşıma ile gidilir mi? Alt kısımda Çıldır Gölü’ne ulaşım sağlayabileceğiniz tüm alternatif ulaşım seçeneklerini paylaştık. Gelin detaylara yakından bakalım.
- Çıldır Gölü’ne kendi aracınız ile gitmek için: Kars kent merkezinden Çamçavuş mevkiine devam etmeniz ve Çamçavuş’a gelince Akçalar mevkiine yani sağ tarafa dönerek düz devam etmeniz gerekmektedir. Akçalar üzerinden de Arpaçay yolu üzerinden devam ederek, Gönülalan mevkiine ilerlemeniz gerekiyor. Gönülalan mevkiine geldiğinizde ise; sol taraftan devam eden yolu izlerseniz Çıldır’a kadar gidecektir, sağ taraftan giderseniz, Çanaksu ve Doğruyol’a gidecektir. Buralarda Çıldır Gölü’nün Kars ili sınırları içerisinde yer alan bölgeleridir. Kısacası Kars kent merkezinden Çıldır Gölü’ne giden yol, Ardahan – Çıldır yolu olarak da bilinir. Kars’tan Çıldır’a kadar izleyeceğiniz yol sizi direkt olarak Çıldır Gölü’ne kadar ulaştıracaktır.
- Çıldır Gölü’ne toplu taşıma ile gitmek için: Çıldır Gölü’ne toplu taşıma ile ulaşım yoktur. Sadece taksi kiralaması yaparak veya anlaşmalı transfer hizmeti veren şirketler ile görüşerek Çıldır Gölü’ne direkt ulaşım sağlayabilirsiniz. Kars – Çıldır arası hizmet veren minibüs ve dolmuşlar var ancak sefer saatleri ve güzergahları net olmadığı için sizi yanlış bilgilendirmek istemediğimiz için, blogumuza eklemedik. Eğer Çıldır Gölü’nü ziyaret edeceğiniz zaman, bir otel veya bir konaklama tesisinde zaman geçirecekseniz, konaklama yaptığınız işletmelerden de Çıldır Gölü’ne ulaşım için bilgi alabilir ve yardım isteyebilirsiniz.

Çıldır Gölü’ne Ne Zaman Gidilir? – Çıldır Gölü’ne Ne Zaman Gidilmelidir?
Çıldır Gölü, Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin yoğun olarak yapılması ile ün kazanmıştır. Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van Gölü’nden sonra en büyük ikinci göldür. Aynı zamanda en büyük tatlı su gölü olarak da çok değerli bir turizm bölgesidir. Çıldır Gölü’nde yetişen sazan balığı, bölge halkının geçim kaynağı olmuştur. Sadece Çıldır Gölü’ne değil, aynı zamanda Kars’ı da ziyaret etmek ve Kars kültürü ile tanışmak gerekmektedir.
Çıldır Gölü, ülkemizde yer alan diğer göllere kıyasla coğrafi ve konum açısından çok zengin bir bitki örtüsüne sahip değildir. Ancak kış sezonunda yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kar manzaraları ile eşsiz bir manzaraya sahip olan Çıldır Gölü’nde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Havaların soğuması ve kar yağmasıyla beraber, Çıldır Gölü buz tutuyor. Bu sayede buzda balık tutmak, buz üzerinde atlı kızak turu yapmak Çıldır Gölü’nde mutlaka yapılması gereken aktiviteler olarak bilinir.
Peki Çıldır Gölü’ne ne zaman gidilir? Çıldır Gölü’ne ne zaman gidilmelidir?
Bu soruların yanıtına gelecek olursak, Çıldır Gölü her mevsim ziyaret edilebilir bir bölgedir. Ancak hayatınızda daha önce hiç deneyimlemediğiniz; donmuş göl üzerinde kızak turu yapmak, yürümek, buz kırıp balık tutmak ve paten kaymak gibi aktiviteleri yapmak için Çıldır Gölü’ne Aralık ayı sonlarında başlayan bir plan yapmak doğru olacaktır.
Çıldır Gölü, her yıl Aralık ayının ikinci haftasından itibaren donmaya başlamaktadır. Çıldır Gölü donmasıyla beraber; üzerinde yürünebilir hale gelmektedir. Ancak Çıldır Gölü’nde yürümek ve kızak turu yapabilmek için Çıldır Gölü’nün tam donmuş olması gerekiyor. Bu yüzden Ocak ayını beklemek en sağlıklısı olacaktır. Ocak, Şubat ve Mart ayları, Çıldır Gölü’nün tamamen donuk olduğu dönemler olarak bilinir. Hatta bazen öyle bir donuyorki Çıldır Gölü, üzerinde arabasıyla drift yapanlar bile olabiliyor.
Yani sonuç olarak, Çıldır Gölü’ne ne zaman gidilir diyorsanız; Aralık ayının son haftası ile Mart ayları arasında gitmeniz en doğrusu olacaktır. Ben donmuş bir göl görmek istemiyorum, buz kırıp balık tutmak için uğraşmam veya kızak turu yapmak istemiyorum diyorsanız da her zaman Çıldır Gölü’nü ziyaret edebilirsiniz.
