Gelisiyorum.com | Blog

MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC İncelemesi

25.02.2025
16
MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC İncelemesi

Nvidia, geçtiğimiz haftalarda GeForce RTX 5000 serisi yeni ekran kartlarını resmi olarak tanıtmıştı. İncelememizde ise şu an için dünyanın en güçlü genel kullanıcı GPU’sunu barındıran MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC bulunuyor. Tepe seviye olan bu ekran kartı yüksek fiyatlandırmasıyla dikkat çekiyor. Gaming Trio OC modeli ise tıpkı fiyatı gerçekten devasa bir ekran kartı olmuş.

Bugünkü incelememizde hem MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC ekran kartının tasarımına ve diğer detaylarına bakacağız hem de RTX 5090 ekran kartını onlarca oyunun bulunduğu testlerle birlikte sizler için kıyaslıyor olacağız.

MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC Ekran Kartı

MSI, son yıllarda ekran kartı tasarımlarında çok köklü değişikliklere gitmedi açıkçası. Ufak tefek makyajlamalarla birlikte devam ediyorlar, zaten önceki tasarımları da beğeniliyordu. Yeni nesildeki RTX 5090 Gaming Trio modeli de bunu devam ettiriyor. Fakat bu ekran kartı açıkçası önceki nesil Suprim X modellerine de bir tık benziyor. Suprim X daha üst bir seri olduğu için tasarıma olan etkisi tabii ki olumlu yönde olmuş. Ekran kartının boyutlarına baktığımızda ise 4 slotluk kalınlığa ve 34 CM uzunluğa sahip olduğunu görüyoruz, yani bu devasa bir ekran kartı. Uzunluk neyse ama 4 slotluk kalınlık açıkçası çok hoş durmuyor.

Ekran kartının ön yüzünde siyah ve gri renkler hakim. Alt ve üst tarafında ise şeffaf plastik bölümler bulunuyor buraların altında ise RGB aydınlatma konumlandırılmış. Benzer bir tasarım zaten RTX 3000 serisinde de kullanılmıştı ve genel anlamda beğeniliyordu, MSI da beğenilen bu tasarımı bozmadan makyajlayarak güncellemeyi tercih ediyor aslında çok yanlış bir karar diyemeyiz. Yıllar öncesinde de ikonikleşen tasarımları vardı bu şekilde.

Reklam

Ekran kartının ön yüzündeki fanlar ise güncellenerek StormForce fan adını aldı. Yine statik basıncı artırmaya yönelik bazı iyileştirmeler yapıldığını görüyoruz, çift bilyalı uzun ömürlü tasarım da yine devam ediyor. MSI’ın fanları genel anlamda sessiz çalışıyor zaten bu özel tasarımın avantajları bu.

Ekran kartının arka plakası RTX 5090 gibi çok pahalı bir ekran kartı için açıkçası biraz fazla sade olmuş diyebiliriz. Yine koyu gri renklere sahip, orta tarafta silent ve gaming BIOS arasında geçiş yapmanıza imkan tanıyan switch var. Sağ tarafta ise MSI’ın klasik ejderhası ve havalandırma açıklıkları bulunuyor. Güzel tarafı ise bu MSI ejderhasının RGB aydınlatmayla birlikte geliyor olması, bu da bu sadeliği biraz daha azaltan detaylardan biri.

MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC Teknik Detaylar

  • GPU: GB202-300-A1
  • Mimari: Blackwell 2.0
  • CUDA Çekirdekleri: 21760
  • Temel Çekirdek Frekansı: 2017 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 2482 MHz
  • Bellek Frekansı: 28 Gbps GDDR7
  • Bellek Bant Genişliği: 512 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 32 GB
  • RT Çekirdekleri: 170 (4. Nesil)
  • Tensor (AI) Çekirdekleri: 680 (5. Nesil)
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 2.1b , 1 x HDMI 2.1b
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 5 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12 Ultimate, DLSS 4.0 MFG
  • Güç Konnektörleri: 1 x 16-Pin
  • TDP: 575W

Yeni GeForce RTX 5000 serisi güç tüketimi konusunda pek insaflı değil açıkçası. Elimizdeki RTX 5090 Gaming Trio ekran kartı tam yükte 575W gibi çok yüksek güç tüketimlerine rahatlıkla ulaşabiliyor. Hatta limitini kaldırırsanız muhtemelen çok daha üst noktalara çıkacaktır. Durum bu iken bu ekran kartının soğutma teknolojisi büyük bir önem taşıyor.

İşte burada yeni TRI FROZR 4 soğutma sistemi devreye giriyor. Yenilenen alüminyum yaprak tasarımı, geliştirilmiş nikel kaplı tabanla birlikte bu ekran kartı tam yükte 71-72 derecelerde seyrediyor. Böylesine ısınan bir GPU’yu soğutmak için haliyle devasa bir soğutma sistemi kullanmışlar. Zaten tepe seviye bir ekran kartından da daha azını beklemek saçma olurdu.

MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC Performans

İlk oyun testimizde yeni oyunlardan biri olan Delta Force bulunuyor. Burada 4K çözünürlükteki performanslara bakıyor olacağız. 4K çözünürlükte 181 FPS alarak RTX 4090’ın net bir şekilde önüne geçiyor. Garip bir şekilde RTX 5080 ile aralarında çok ciddi bir performans farkı oluşmuş.

Yeni fakat çok daha zorlu yapımlardan biri olan STALKER 2: Heart of Chornobyl‘de ise RTX 5090 ekran kartının ciddi bir üstünlüğü söz konusu. Fakat RTX 4090 ekran kartının da açıkçası çok geride kaldığını söyleyemeyiz, tepe seviyesinin hakkını fazlasıyla veriyor.

Black Myth: Wukong oyununda ışın izleme modu açıktı. Burada RTX 5090 ekran kartının çok ciddi bir üstünlüğü söz konusu. RTX 4090’ın 41 FPS aldığı bu oyunda 60 FPS alarak çok ciddi bir fark açmış. Bazı oyunlarda farklar açılırken bazı oyunlarda ise ciddi anlamda kapanabiliyor.

Cyberpunk 2077 oyununda da ışın izleme açık şekilde yaptığımız testte RTX 5090 ekran kartı yine ciddi bir farkla liderliği ele geçirmiş durumda.

Alan Wake 2 oyununda da ışın izleme açıkken yaptığımız testlerde ortalamada 67 FPS gibi gayet güzel bir değer görüyoruz. RTX 4090 ise bu testte 51 FPS alabiliyor, evet fark var fakat RTX 4090 hâlâ çok güçlü.

God of War Ragnarök oyununda FPS değerleri bir hayli yüksek. RTX 5090 ekran kartı burada 183 FPS gibi çok yüksek bir değere imza atarak diğer bütün ekran kartlarıyla arasına devasa bir performans farkı koymuş.

Counter Strike 2 oyununda ise FPS değerleri yine uçuyor ve artık açıkçası 9800X3D gibi güçlü bir işlemcinin bile zorlanmaya başladığını görüyoruz. 4K çözünürlükte ortalama 521 FPS gibi muazzam bir değer ortaya çıkıyor.

Resident Evil 4 oyununda da FPS değerleri bir hayli yüksek. RTX 5090 ekran kartı 169 FPS gibi yine gayet yüksek bir sonuç vermeyi başarmış. RTX 4090 ise 130 FPS ile arkasından geliyor.

Hogwarts Legacy hâlâ optimizasyon konusunda çok ideal seviyelere gelemedi. Fakat RTX 5090 ekran kartının bu oyundaki performansı gerçekten çok iyi. 4K çözünürlükte 121 FPS vererek büyük bir farkla liderliği ele alıyor. 2K çözünürlükte ise muhtemelen işlemci darboğazı kaynaklı FPS değerleri genel anlamda yakın seyretmiş.

PUBG: Battlegrounds oyununda da GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC ekran kartının açık ara lider olduğunu görüyoruz.

Fortnite oyununda da aralarındaki performans farkı bir hayli açılıyor. Hatta 2K çözünürlükteki performans farkı ciddi anlamda fazla görünüyor.

Shadow of the Tomb Raider optimizasyon konusunda beğendiğimiz ve her incelemeye koymaya özen gösterdiğimiz oyunlardan biri. Burada 4K çözünürlükte RTX 5090 ekran kartının yine ciddi bir FPS farkıyla önde olduğunu görüyoruz. Bu fark %30 seviyelerinde, zaten saf güçte ortalama performans farkı genelde bu civarlarda seyrediyor.

The Last of Us Part 1 oyununda GeForce RTX 5090 ekran kartının 101 FPS ile yine %30 civarlarında bir performans farkı açtığını görüyoruz. Yani saf güçteki performans farkı yine benzer seviyelerinde.

Ghosts of Tsushima oyununda da 4K çözünürlükte 112 FPS gibi gayet yüksek bir değer görüyoruz. %25-30 civarlarındaki fark yine devam etmekte. Açıkçası RTX 4090’ın performansı gayet iyi burada da.

Red Dead Redemption 2 oyununda RTX 4090 ve RTX 5090 arasındaki performans farkı biraz daha kapanıyor. Burada %15 civarlarında bir performans farkı söz konusu bu sefer.

Render ve Sentetik Performans Testleri

Adobe Premiere Pro üzerinden 4K bir videoyu işlemeye geldiğinde ise RTX 5090 Gaming Trio OC ekran kartı bu testi 401 saniyeyle bitirerek en hızlı ekran kartı oldu. Fakat 424 saniyeyle bitiren RTX 5080 ile aralarındaki fark açıkçası çok az.

Geekbench 6 GPU benchmark testinde ise bu sefer performans farklarının bir hayli açıldığını görüyoruz. GeForce RTX 5090 ekran kartı 397,589 puan alarak bu testi açık ara farkla lider kapatıyor. Arkasından ise 336,710 puanla birlikte RTX 4090 ekran kartı gelmekte.

Blender Monster zorlayıcı testlerden biri ve Nvidia kartlar bu testte şahlanıyor. RTX 5090 ekran kartı 7368 puan ile birlikte çok ciddi bir performans farkı açmayı başarmış. Kıyaslanamayacak derecede fazla bir fark söz konusu.

Ekran kartlarının yapay zeka yani AI performansına baktığımız zaman ise Procyon’da performans farkları yine bir hayli fazla. RTX 5090 ekran kartı 6988 puan ile zirvedeki yerini koruyor. Arkasındaki RTX 4090 ise 5401 puan alabilmiş, yine kıyaslanamayacak düzeyde fazla bir fark söz konusu.

Soğutma Performansı

MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio ekran kartının devasa bir soğutma bloğu var, RTX 5090 gibi çok yüksek tüketimlere ulaşan bir ekran kartı için bu zaten şart. Bu ekran kartını uzay montaj bir sistemde test ettiğimizde tam yükte maksimum 72 dereceye ulaştığını gördük, 575W gibi çok yüksek bir tüketime çıkmasına rağmen. Fan hızları ise 1500-1600 RPM civarlarında seyretti, genel anlamda sessizdi diyebiliriz. Yani soğutma performansı olarak gayet iyiydi. Bu yüksek güç tüketiminde ise güç soketlerinde herhangi bir yanma, yüksek sıcaklık gibi sorunlarla ise karşılaşmadık. Ama yine de dönüştürücü kullanmamanızı öneririz.

Sonuç

MSI GeForce RTX 5090 Gaming Trio OC incelemesinin sonuna geldik. Karşımızda her şeyiyle tepe seviye bir ekran kartı bulunuyordu. Nvidia’nın yüksek performanslı bu GPU’sunu şık bir tasarım ve devasa bir soğutucu bloğuyla desteklemişler. Tasarımda radikal değişiklikler göremiyoruz fakat bu tasarım yıllardır kullanılıyor ve genel anlamda beğeni topluyordu, bunu makyajlayarak devam etmeleri çok şaşırtıcı olmamış. RTX 5090 ekran kartının performansına gelecek olursak açıkçası çok lüks bir model olmuş. Multi Frame Generation teknolojisiyle rakipsiz bir performans sunuyor, fakat saf güç olarak açıkçası biraz daha fazla bir artış bekliyorduk. Çünkü çok güç tüketen bir ekran kartı bu ve fiyatı da açıkçası çok pahalı.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!