Gelisiyorum.com | Blog

Bilgisayarınız En İyi DAW Performansı İçin Nasıl Optimize Edilir?

11.10.2023
329
Bilgisayarınız En İyi DAW Performansı İçin Nasıl Optimize Edilir?

Her yapımcı, müzik yapmaya odaklanabilmek için sisteminin en iyi performansı göstermesini ister. DAW’ınızın teslim edildiğinden nasıl emin olabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Önde gelen Dijital Ses İş İstasyonlarının (DAW’ler) arkasında onlarca yıllık bir gelişme vardır. Artık ses üretiminin tüm alanlarında son derece yetenekliler. Bu gelişmelerin yanı sıra, onları çalıştırdığımız bilgisayarlar da katlanarak daha güçlü hale geldi. Ancak elbette hepimiz hala performans sorunlarıyla karşılaşıyoruz.

Sistemlerimizden beklentilerimiz önemli ölçüde arttı. Tek yapmak istediğiniz, sisteminiz yavaşlamadan Omnisphere’in yedinci örneğini eklemek olduğunda yaratıcı bir akış sırasında darboğazlarla karşılaşmak son derece sinir bozucu. Neyse ki, herhangi bir sorunu önlemenize veya düzeltmenize yardımcı olacak, ince ayar yapabileceğiniz bazı temel ayarlar ve çoğu DAW ve bilgisayarda ortak olan bazı kavramlar vardır. Gelin derinlemesine inceleyelim ve bunların ne olduğunu öğrenelim.

Çoklu iş parçacığı artık normal

Çoğu bilgisayarın CPU’ları, uzun yıllar boyunca birden fazla çekirdek kullanmıştır ve bunların içinde, bilgi işlem gücünü en üst düzeye çıkarmak ve karmaşık görevleri birden fazla çekirdeğe bölmek için çoklu veya hiper iş parçacığı kullanılmıştır. Tüm DAW geliştiricileri uygulamalarını bunu kullanacak şekilde yazmıştır ve bu genellikle varsayılan olarak açıktır.

Gerçekte, DAW’nizin erişebildiği çekirdek ve iş parçacığı sayısını azaltmanız için birkaç neden vardır – belki de aynı anda gerçekten çok fazla güce aç bir video uygulaması çalıştırmanız gerekir – ancak ziyaret etmeye değer Mevcut maksimum donanım miktarını kullanıp kullanmadığını kontrol etmek için DAW’nızın tercihlerini kullanın.

Reklam

Modern bilgisayarların on yıl öncesine göre çok daha hızlı olmasına rağmen, maksimum kaynak almalarını sağlamak için yalnızca kesinlikle ihtiyacınız olan uygulamaları çalıştırmak hala iyi bir genel kuraldır. Arka planda çalışan oyunlar veya Final Cut Pro gibi ağır uygulamalar gücü tüketecek ve DAW’ınızdan RAM çalacaktır; bu nedenle onu zayıf tutun.

Logic Pro, diğer birçok DAW gibi, yazılımın kullanabileceği çekirdek veya iş parçacığı sayısını belirtmenize olanak tanır
“Logic Pro, diğer birçok DAW gibi, yazılımın kullanabileceği çekirdek veya iş parçacığı sayısını belirtmenize olanak tanır”

Gecikme 

Bilgisayarlar ne kadar güçlü olursa olsun, hâlâ başa çıkılması gereken bir gecikme sorunu vardır; örneğin şarkı söylemek veya gitar çalmak ile sonucu hoparlörlerinizden veya kulaklıklarınızdan duymak arasındaki fark. Yüzlerce canlı ekleme efektinin çalıştığı bir projeyi açık bırakıp devam edebileceğimizi varsaymamız, ancak bunun sistemi düşük gecikmeli işleme için gereken CPU döngülerini çalacak şekilde yüklemesi gerçeğiyle birleşiyor.

DAW geliştiricileri bu durumu aşmanın bazı akıllıca yollarını buldular. Örneğin Cubase’de Steinberg , gerçek zamanlı olarak hesaplanması gerekmeyen tüm kanalları ve VST araçlarını önceden işleyen ve daha küçük arabellek boyutları kullanmanız için kaynakları serbest bırakan ASIO Guard’ı kullanıyor. Logic Pro’da çoklu iş parçacığı, yine daha düşük gecikme ayarlarına öncelik vermek için canlı ve oynatma parçalarına farklı şekilde atanabilir.

“Cubase’de ASIO Guard”

Herhangi bir DAW tercihinde arabellek boyutunuzu manuel olarak ayarlayabilirsiniz; Süper hızlı işleme için 32 örnek kadar düşük (neredeyse hiç gecikme yok ancak yüksek CPU kullanımı) ve daha az sistem yükü ancak daha fazla gecikme için 1.024 örnek kadar yüksek. Canlı kayıt yaparken – özellikle eklenti efektleriyle – sinyalin size mümkün olduğu kadar kısa bir gecikmeyle, ideal olarak hiç gecikmeyle geri beslenmesini istersiniz, aksi takdirde deneyim endişe verici olur. Ancak bu, bilgisayarınızın daha fazla işlem yapmasını gerektirir

Tipik olarak, izleme sırasında daha düşük bir tampon ayarına ve miksaj sırasında daha yüksek bir değere geçersiniz; bu sırada canlı girişin önceliği daha az olur. Enstrümanların ve efektlerin işlemci yükünü geçici olarak kaldırmak için parçaları her zaman dondurabileceğinizi ve yine daha küçük arabellek boyutları için gücü serbest bırakabileceğinizi unutmayın. Dondurulmuş ses parçalarının efektleri ‘yapıştırılmış’ olduğundan, oynatmak için minimum düzeyde güç gerekir. Efektlerinde düzenlemeler yapmak için bunları çözebilirsiniz; bu noktada tekrar daha fazla CPU döngüsü tüketmeye başlarlar.

“FL Studio’nun performans ayarlarını yönetebileceğiniz Ses Tercihleri”

Temizlik yapın

Genel DAW performansı söz konusu olduğunda bazı şeyler asla değişmez ve işlerin mümkün olan en iyi şekilde çalışmasını sağlayacak genel kurallar vardır.

Dosyaları bulut hizmetlerinde saklamaya ve göndermeye dikkat edin. Buluttaysa, bunları kullanmaya devam edebilir ve içe aktarabilirsiniz ancak yükleme süreleri, doğrudan sabit diskinizde olmalarına göre çok daha yavaş olacaktır. Proje açısından kritik örnekleri ve kayıtları önyükleme sürücünüzde veya bağlı bir SSD (katı hal) sürücüsünde saklamak, mümkün olan en iyi okuma ve yazma hızlarını ve dolayısıyla genel performansı sağlayacaktır.

Dosyaların her yere dağılması yerine proje klasörlerini düzgün bir şekilde organize etmek, önemli verilerin kazara kaybolması veya silinmesi riskini en aza indirecektir.

Gereksiz çevre birimlerinin bağlantısını kesmek kadar basit bir şey bile sürücüler ve kaynak kullanımıyla ilgili olası sorunları önleyebilir; bu nedenle tarayıcıları, yazıcıları ve oyun kumandalarını devre dışı bırakın.

Yıllar boyunca DAW’da ince ayar yapma yolculuğunuzun ilk durağı, macOS veya Windows sistemlerine dalmak ve DAW’ınızın performansını yönetme biçimini değiştirmeye başlamak olacaktır. Bu çoğunlukla artık gerekli değil, hatta mümkün bile değil.

Mac’te RAM tahsisini manuel olarak seçebileceğiniz veya bir uygulamanın performansını diğerlerine göre önceliklendirebileceğiniz günler çoktan geride kaldı. Artık sisteminiz her şeyi otomatik ve dinamik olarak yönetiyor. Apple’ın M serisi Mac’leri söz konusu olduğunda bu, sistemin tüm bileşenleri arasında paylaşılan birleşik belleğe kadar uzanır.

Ancak daha yeni bir makine kullanıyor olsanız bile, özellikle de daha eski bir makine kullanıyorsanız, verdiğimiz tavsiyeler hala geçerlidir. Yalnızca ihtiyacınız olanı çalıştıran ve verilerinizin uygun şekilde organize edildiği yalın, ortalama bir sistem size mümkün olan en iyi DAW deneyimini verecektir. Elbette bileşenleri yükseltme veya RAM ekleme seçeneğiniz varsa (burada Windows kullanıcılarına bakıyoruz, Mac’ler neredeyse kullanıcı tarafından yükseltilebilir değil), o zaman bu da cephaneliğinizdeki başka bir silahtır. Ancak bu mümkün olmasa bile sisteminizin en iyi performansı göstermesini sağlamak için yapabileceğiniz çok şey var.

Kaynak: www.beatpazari.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!