Gelisiyorum.com | Blog

ChatGPT Alternatifleri: En Başarılı Yapay Zeka Sohbet Robotları

20.04.2025
23
ChatGPT Alternatifleri: En Başarılı Yapay Zeka Sohbet Robotları

İlk olarak 2022 yılının sonlarında kendini göstermeye başlayan ChatGPT, “yapay zeka” denildiğinde halen ilk akla gelen isimlerden. OpenAI tarafından geliştirilen GPT, insan benzeri metinleri anlama ve üretme yeteneğine sahip gelişmiş bir yapay zeka konuşma aracı. Ayrıca bu araçlar sohbet robotu, sohbet botu veya yapay zeka asistanı olarak da isimlendiriliyor.

ChatGPT için en önde gelen ve en başarılı üretken yapay zeka araçlarından biridir diyebiliriz, ancak alanında tek diyemeyiz. GPT’ye rakip olan oldukça güçlü ve hatta bazı konularda daha iyi olan alternatifler de var. Modeller geliştikçe yapay zeka devrimi de hızla körükleniyor. Hadi gelin elimizdeki seçeneklere göz atalım.

Yapay Zeka Sohbet Botu (Sohbet Robotu) Nedir?

Yapay zeka sohbet robotu, bir kullanıcının giriş isteminden yazılı içerik üretebilen yapay zeka destekli bir program türüdür. Sohbet botları, kullanıcının isteği üzerine bir rap şarkısından bir makaleye kadar her şeyi yazabilir. Her botunun becerileri, bir arama motoruna bağlı olup olmaması ve kullanılan dil modeli de dahil olmak üzere bireysel yeteneklerine bağlıdır.

Reklam

Bu robotlar yapay zekayı insan benzeri yanıtlar üretecek şekilde eğitmek için dil modellerini kullanmakta. Bazıları web’e bağlı ve bu şekilde güncel bilgilerle destekleniyor, bazıları ise yalnızca eğitildikleri bilgilerle kısıtlı. Bazı uygulamalar ücretsiz, bazıları ücretli olarak sunuluyor.

Copilot (Microsoft)

ChatGPT, OpenAI tarafından Microsoft’un finansman ve desteğiyle geliştirilmiş bir yapay zeka. Aracın başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesinin ardından Microsoft, ChatGPT’nin yeteneklerini hızla Microsoft Copilot’a entegre etmeye başladı. Yani altyapı aynı, bazı değişikliklerle birlikte yeni bir alternatif sunuldu diyebiliriz.

Daha önce Bing olarak anılan Microsoft Copilot, arka planda ChatGPT’ye güç veren AI modellerini kullanıyor. Öncesinde GPT-3.5 kullanılıyordu, sonrasında daha gelişmiş bir büyük dil modeli (LLM) olan GPT-4 kullanılmaya başladı. Microsoft Copilot kullanıcıları, o3-mini-high modeline ücretsiz erişim elde etmeye başladı. Ayrıca Copilot’a metinden görüntüye (text-to-image) şeklinde çalışan bir LLM de entegre edildi. Böylelikle Copilot çok modlu hale geldi, yani kullanıcıların soruları metin ve görüntülerle yanıtlanabiliyor.

Etkileşimli bir sohbet deneyimi olarak tasarlanan Copilot’un en önemli avantajı, kaynaklarla güncel sonuçlar sunma yeteneği. En iyi tarafı ise ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Bununla birlikte, bir oturumda sınırlı sayıda istek yapabiliyorsunuz ve bazen geç yanıtlarla karşılaşabilirsiniz. Diğer tüm LLM’lerde olduğu gibi, Copilot bazen yanlış ve taraflı sonuçlar sağlayabiliyor.

Microsoft, belirli bir olgunluğa erişen Copilot’u güncellemelerle birlikte hem Windows 10 hem de Windows 11’e entegre etti. Microsoft 365 Copilot, bir uygulama şeklinde doğrudan Windows üzerinden çalıştırılabilirken, aynı zamanda web üzerinden erişim sağlayabiliyoruz. Bunların yanı sıra Android ve iOS’ta uygulamaların bulunduğunu da ekleyelim.

Gemini (Google)

ChatGPT’nin ana rakiplerinden biri: Google DeepMind tarafından hem metin hem de görüntüleri işlemek için tasarlanmış, gerçek zamanlı veri erişimi için bir bellek sistemi ve API’leri entegre eden gelişmiş AI modelleri paketi olan Gemini. Çok yönlü, konuşma aracıları ve çok modlu görevler gibi karmaşık yapay zeka yetenekleri gerektiren uygulamaları destekliyor.

Google’ın yapay zekası “Bard” olarak biliniyordu, geçmişte sürekli olarak ChatGPT ile kıyaslamalar yapılıyordu. Bard daha öncesinde rakibi kadar becerikli değildi. Ancak bu durum daha gelişmiş muhakeme ve anlama kapasitesi sunan Gemini’nin piyasaya sürülmesiyle değişti. Bazı raporlar, Gemini’nin en yetenekli versiyonunun çoktan seçmeli sınavlarda, ilkokul matematiğinde ve diğer ölçütlerde GPT-4’ten daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.

Özetle artık sadece Gemini var, Gemini 2 ve Gemini 2.5 modelleriyle birlikte ciddi ilerlemeler kaydedildi. Google’ın yapay zekası, sadece metinleri değil, görüntüleri, videoları ve sesleri de anlayabilen güçlü bir alternatif. Çok modlu bir model olan Gemini’nin matematik, fizik ve diğer alanlardaki karmaşık görevleri tamamlayabildiği ve çeşitli programlama dillerinde yüksek kaliteli kodları anlayıp üretebildiği belirtiliyor.

Son olarak Gemini 2.5 Pro’dan söz etmeden de geçmeyelim. Gemini 2.5 Pro, Google’ın Gemini 2.5 ailesindeki ilk ve şu andaki en güçlü model. Bunun muhakeme kabiliyeti olan çok modlu bir akıl yürütme modeli olduğunu belirtelim. Ayrıca önemli ölçütlerde OpenAI, Anthropic ve DeepSeek tarafından sunulan rakiplerini geride bırakmayı başarıyor.

Grok (xAI)

xAI tarafından geliştirilen Grok ilk başta pek de iddialı değildi, adından söz ettiremiyordu. Ancak Grok 3 ile birlikte her şey değişti. Grok 3, OpenAI o1 ve DeepSeek’in R1 modellerine doğrudan rakip olarak konumlandırılan en yeni yapay zeka modeli. xAI ekibi, son modelin Grok 2’den 10 ila 15 kat daha güçlü olduğunu iddia ediyor. Şirket, Grok 3’ü “şu anda dünyadaki en güçlü yapay zeka” ve “korkutucu derecede akıllı” şeklinde tanımlıyor.

Aynı zamanda sosyal medya platformu X’e entegre olan Grok, web sayfası üzerinden de kullanılabiliyor. Genel kullanıcı yorumlarına bakılırsa, insanlar Grok 3’ün cevaplarından çok memnun. Bu bağlamda ChatGPT’ye çok rekabetçi bir rakip geldi diyebiliriz.

Yapay zeka teknolojisinde önemli bir sıçramayı temsil eden bu model, sohbet robotları için gelişmiş muhakeme, benzeri görülmemiş işlem hızı ve gelişmiş karar verme gibi vaatlerle sunuldu. Grok 3, insan benzeri düşünme yeteneklerine sahip ve insanların hızlıca yenilikçi çözümler üretmesine olanak tanıyor. En önemli yanı, yetenekleriyle endüstride önemli hale gelen “muhakeme modelleri” arasına girmiş olması. ChatGPT gibi doğrudan cevap üreten genel kullanım modellerinin aksine, muhakeme modelleri bir sonuca varmadan önce problemleri adım adım parçalara ayırarak düşünme süreçlerinden geçiyor.

Claude Sonnet (Anthropic)

Claude 3.7 Sonnet, Anthropic tarafından geliştirilen, karmaşık dil görevlerini gelişmiş verimlilik ve bağlam anlayışı ile ele almak için tasarlanmış gelişmiş bir dil modeli. Nüanslı muhakeme yetenekleri ve etik yapay zekaya odaklanmasıyla tanınan Sonnet, tutarlı ve ayrıntılı yanıtlar sunma becerisiyle öne çıkıyor. Çeşitli uygulamalar için ideal olan bu sistem, konuşmaya dayalı ve yaratıcı çıktılar üretirken inovasyonu güvenlikle dengeleyebiliyor.

Claude 2, OpenAI’ın geliştirdiği GPT-4’ün gerisinde kalmıştı. Şirket en son modeli olan Claude 3.5 Sonnet’i Haziran 2024 tarihinde piyasaya sürdü, böylelikle OpenAI’ın en son modeli GPT-4o’yu bazı konularda geride bıraktılar. Hız kesmeden gelişimini sürdüren Anthropic, son olarak ise “genişletilmiş düşünme” desteğiyle birlikte gelen Claude 3.7 Sonnet ile karşımıza çıktı.

3.7 sürümüne gelmeden önce, Claude 3.5’in piyasaya sürülmesiyle birlikte Claude’da yapılan en önemli geliştirmelerden biri de kodlama becerisi oldu. Artifacts adı verilen yeni özellik, kodlama projeleri için bir kullanıcı arayüzü görevi görerek kodunuzun sonuçlarını anında görmenizi ve hatta doğrudan Claude’un arayüzünde etkileşimde bulunmanızı sağlıyor. Örneğin, klasik Snake oyununu hızlıca oluşturabilir ve oynayabilirsiniz.

Şubat 2025’e geldiğimizde Claude 3.5’in halefi olan Claude 3.7 Sonnet piyasaya çıktı. Yeni sürüm Claude 3.7, şirketin duyuru yazısına göre DeepSeek’in R1 ile birlikte OpenAI’nin o1 ve o3 modellerinin üretebildiklerine paralel olarak, “neredeyse anlık yanıtlar veya kullanıcı tarafından görülebilen genişletilmiş, adım adım düşünme” sağlayabilen “hibrit akıl yürütme” modeli olarak tasarlandı.

Claude 3.7 tüm Anthropic kullanıcıları tarafından kullanılabilir, ancak modelin genişletilmiş muhakeme yeteneğine yalnızca şirketin platformuna ücretli bir aboneliğiniz varsa erişebilirsiniz. Bununla birlikte, ücretsiz sürüm bile Claude 3.5’ten daha iyi performans sunuyor.

Meta AI – Llama

Meta’nın yapay zekası ChatGPT kadar güçlü olmasa da, açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıyla dikkat çekiyor. Cihazlarınızda en çok zaman harcadığınız WhatsApp, Instagram ve Facebook uygulamaları bildiğiniz gibi Meta’ya ait. Sosyal medya devi de elinde olan bu büyük kullanıcı kitlesini değerlendirmek istiyor elbette. Meta AI’dan bir Facebook gönderisinde bahsedilen bir şey hakkında daha fazla bilgi isteyebilirsiniz. Ayrıca Messenger, Instagram ve WhatsApp’ta sohbet edebilir veya arkadaşlarınızla sohbetlerinizde onu yönlendirebilirsiniz.

Dahası, Llama modelinden yararlanan Meta AI görüntüleri ücretsiz olarak oluşturabiliyor. ChatGPT’de ise bir noktadan sonra ödeme yapmanız gerekiyor. Hatta Meta AI oluşturduğu görüntüleri bile canlandırabiliyor. Mükemmel işler çıkarmasa bile ilgi çekici.

Meta AI’ın arkasında şirketin en büyük dil modeli olan Llama yer alıyor. Llama 3.1 ve Llama 3.2’nin ardından Llama 3.3 modeli kullanıma açıldı. Meta.ai ve Meta’nın ekosistemi aracılığıyla kullanılabilen bu sistem, sosyal medya entegrasyonlarına ve içerik oluşturmaya odaklanan diyalogsal yapay zeka sunuyor. Diğer modellerde göremeyeceğimiz bir detay daha var. Geliştiriciler, açık kaynaklı modelleri alıp kullanabiliyor, ince ayar yapabiliyor ve istediği farklı yerlere dağıtabiliyor.

Llama 2’nin halefi olan Llama 3, muazzam metinler ve kod veri kümeleri üzerinde eğitilen, arkasında sosyal medya çatı şirketi Meta’nın olduğu bir yapay zeka modeli. Bu sayede dili kapsamlı bir şekilde anlayıp yanıt verebiliyor ve farklı türlerde yaratıcı içerik yazma, dil çevirisi yapma ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlama gibi görevler için uygun hale geliyor.

Meta’nın yapay zekası, bir istekte bulunduğunuzda insan beyninden sonra modellenen milyarlarca değişkene (parametreler) sahip basamaklı bir algoritma olan sinir ağını kullanarak takip eden metni en makul şekilde tahmin etmeye çalışıyor. Tüm farklı parametreler için farklı önem seviyeleri belirleyebiliyor. Ayrıca biraz da “rastgele” şekilde çalışarak inanılmaz şekilde insan benzeri yanıtlar üretme becerisine sahip.

Perplexity (Perplexity AI)

OpenAI API’sini kullanan Perplexity AI, ChatGPT’ye mükemmel bir alternatif. Minimalist bir arayüzle tasarlanan Perplexity, harika bir konuşma deneyimi sunuyor. Claude 3 Haiku tarafından desteklenen ücretsiz sürümünü kullanmak için bir hesap oluşturmanıza bile gerek yok. ‘Pro’ sürümü ise GPT-4 ve diğer çeşitli yeteneklere erişim sunuyor.

Perplexity, web’deki ilgili bilgileri özetleyerek ve alıntılayarak sorgulara doğrudan yanıtlar sağlayan yapay zeka destekli bir arama motoru ve konuşma asistanı. Ayrıca ChatGPT’nin özgünlük ve telif hakkı sorunlarını ele almak üzere farklılıklar içeriyor, tüm yanıtlarında kaynak alıntıları sağlamakta.

Perplexity AI olaya farklı bir yaklaşım getiriyor. Evet bu bir sohbet robotu, ama sosyal anlamda bazı yenilikler görüyoruz. PerplexityAI yalnızca bir soruyu yanıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda size o anda dünyada neler olup bittiğine dair oldukça iyi bir fikir veren popüler aramaları ve konuları da keşfedebiliyorsunuz. Bunu Google Trends’in doğrudan Google Arama’ya entegre edilmesi gibi düşünün.

Ücretsiz ve herkese açık sürümü OpenAI’ın GPT-3.5 büyük dil modelini kullanmakta. Yani ChatGPT kadar kapsamlı ve güçlü değil. Ancak GPT-4 tarafından desteklenen Pro sürümüne geçmek mümkün. Bu yapay zeka, istekleri daha derinlemesine incelemek için önerilen takip sorularının yanı sıra cevaplarında çok ihtiyaç duyulan güvenilirlik için kaynaklara bağlantılar da içeriyor. Web sürümünün yanı sıra iOS ve Android uygulamaları da mevcut. Perplexity, doğrudan rakip olmasada da ChatGPT’ye mükemmel bir alternatif.

DeepSeek AI (DeepSeek)

Çıkışıyla adından sıkça söz ettiren DeepSeek AI, dil işleme, görme-dil anlama ve kod oluşturma için tasarlanmış bir yapay zeka platformu. En son model DeepSeek-V3, akıl yürütme, matematik ve programlama görevlerinde iyileştirmeler sunarak önde gelen yapay zeka modelleriyle eşleştirilebilir performans gösteriyor. Platform, çok modlu anlama için DeepSeek-VL, yazılım geliştirme için DeepSeek-Coder ve verimli çıkarıma odaklanan bir Uzmanlar Karışımı (MoE) dil modeli olan DeepSeek-V2 gibi özel modeller içermekte.

DeepSeek, Nisan 2023’te ana şirketi High-Flyer için bir yapay zeka laboratuvarı olarak kurulan Çinli bir yapay zeka girişimi. Şirketin tam ismi ise Hangzhou DeepSeek Artificial Intelligence Basic Technology Research Co., Ltd. şeklinde. Mayıs ayında DeepSeek kendi başına bir şirket (High-Flyer yatırımcı olarak kaldı) haline geldi ve DeepSeek-V2 modeli tanıtıldı. V2, ByteDance, Tencent ve Baidu gibi diğer önde gelen Çinli yapay zeka firmalarıyla aynı seviyede performans sunuyordu, ancak çok daha düşük bir işletme maliyeti vardı.

Sonrasında ise yeni sürüm V3 tanıtıldı. Model, ücretsiz ticari kullanıma izin veren MIT lisansı ile geliyor. İlk karşılaştırmalar, DeepSeek-V3-0324’ün M3 Ultra çipli Apple Mac Studio gibi tüketici sınıfı donanımlarda çalışabileceğini gösteriyor. Yapay zeka bilimcisi Awni Hannun, bu kurulum kullanılarak saniyede 20 token’ın üzerinde işlem hızına ulaşılabileceğini bildirdi. Bir LLM’yi yerel hazır donanımda çalıştırma yeteneği, üst düzey yapay zeka modellerini desteklemek için büyük bir veri merkezi altyapısı kullanmanın geleneksel yolunun tam tersi olarak nitelendiriliyor.

DeepSeek’in en iyi yanı ücretsiz olması. ChatGPT ve Sonnet tarzı abonelik modellerinin aksine DeepSeek-V3-0324’ü indirmek ve kullanmak ücretsiz. Teknik olarak, model bir uzmanlar karışımı (MoE) mimarisi. Görev başına 685 milyar parametresinin yaklaşık 37 milyarını seçici olarak kullanıyor ve performansı korurken hesaplama gereksinimlerini azaltarak verimliliği teşvik ediyor. Model ayrıca, iyileştirilmiş bağlam tutma ve daha hızlı çıktı hızlarına katkıda bulunan MLA ve MTP teknolojilerini kullanıyor.

Uzun lafın kısası DeepSeek, sohbet robotları ChatGPT, Gemini ve Claude’un yapabildiği her şeyi yapabiliyor. Buna metin, ses, görüntü ve video oluşturma da dahil. Ayrıca Derin Düşünce olarak bilinen R1 muhakeme modelini de devreye sokabiliyorsunuz. DeepSeek-R1, karmaşık muhakeme görevlerini yerine getirmek için özel olarak tasarlanmış olup, sorunlara adım adım çözümler üretmekte ve bir sorunu çözerken muhakeme sürecini adım adım açıkladığı “mantıksal düşünce zincirleri” oluşturabilmekte.

HuggingChat (Hugging Face)

Hugging Face tarafından geliştirilen HuggingChat, şeffaflığı ve özelleştirilebilirliği ile öne çıkan ChatGPT’ye açık kaynaklı bir alternatif. ChatGPT, Copilot, Gemini ve diğer AI sohbet robotları gibi HuggingChat de özetler, denemeler, mektuplar, e-postalar ve şarkı sözleri gibi metinler oluşturabilen üretken bir AI aracı. Bunun yanında hata ayıklayabiliyor ve kod yazabiliyor, Excel formülleri oluşturabiliyor, ChatGPT’nin yapabildiği şekilde genel soruları yanıtlayabiliyor.

Çok yönlü bir diyalog aracı olarak tasarlanan HuggingChat, OpenAssistant’ın LLaMA tabanlı modelleri gibi açık kaynaklı büyük dil modellerinin üzerine inşa edilmiş. Bu arada, kuruluşlar ve geliştiriciler tarafından belirli kullanım durumlarına göre uyarlanabiliyor.

En temel özelliği özelleştirilebilir olması. Geliştiriciler kendi veri kümelerini kullanarak HuggingChat’e ince ayar yapabiliyor, bu da onu sektöre özgü görevler için son derece uyarlanabilir hale getiriyor. Açık kaynaklı olduğunu da belirtmiştik. Tescilli araçların aksine HuggingChat, koduna ve model mimarisine tam erişim sağlayarak inovasyonu ve güveni teşvik ediyor.

Gizlilik konusunda da bazı farkları var. Kullanıcılar HuggingChat’i kendi kendilerine barındırabildikleri veya özel altyapı ile entegre edebildikleri için veriler tek bir şirket özelinde tutulmuyor. Ek olarak, API’ler aracılığıyla dağıtılabiliyor veya müşteri desteği, içerik üretimi veya eğitim uygulamaları için mevcut sistemlere entegre edilebiliyor.

Chatsonic (Writesonic)

ChatGPT’nin sınırlamalarını ele alan bir yapay zeka olarak markalaşan ChatSonic, içerik oluşturma ve yaratıcı görevlerle ilgilenenler için sağlam bir seçenek. En son sürümü GPT-4 ve Google Arama tarafından desteklenmekte. Yani güncel bilgiler elde edebilirsiniz. Ayrıca çok modlu yanıtlar ve avatarlara dayalı özelleştirilmiş yanıtlar almak mümkün.

ChatGPT’nin aksine, arayüzü biraz daha karmaşık gelebilir. Hız bakımından da bazı zamanlar yavaş kaldığına tanık olabilirsiniz. Sohbet aracı  ChatGPT’ye ücretsiz bir alternatif olarak tanıtılıyor. Ücretsiz bir sürümü olsa da, ayda sadece 10.000 kelime ile oldukça sınırlı. Tam potansiyelinden yararlanmak istiyorsanız, abonelik için ödeme yapmanız gerek.

Chatsonic, özellikle güncel olaylar hakkında güncel bir yapay zeka sohbet robotuna ihtiyacınız olduğunda güvenilir bir seçenek. Google tarafından destekleniyor, bu nedenle yapay zeka modeli güncel olaylardan haberdar. Bu noktada, ChatGPT 2021’in gerisinde kaldığı için size ilgili cevaplar ve hikayeler sunabilecek bir rakip.

Chatsonic ayrıca kaynaklara bağlantılar içeren dipnotlar da sağlıyor, böylece size verdiği bilgileri doğrulayabiliyorsunuz. Bu da ChatGPT’ye kıyasla başka bir avantaj. Diğer özelliklerden bahsedecek olursak, Alexa’da olduğu gibi komutları konuşmanıza olanak tanıyan sesli dikte ve AI görüntü oluşturma gibi şeyler eklenmiş.

Jasper AI (Jasper)

Bir şirket veya herhangi bir kuruluş için özellikle profesyonel anlamda yaratıcı şeylere ihtiyaç duyuyorsanız JasperAI en iyi seçeneklerden biridir. Tam olarak ne tür bir metin aradığımızı belirtebiliyoruz, bu nedenle yaratıcı kişiler için çok faydalı. Örneğin Instagram gönderisi için bir altyazıya mı ihtiyacınız var? Ya da profesyonel bir e-posta, bir YouTube senaryosu ya da hazır bir blog yazısı? JasperAI’ın bu tür özel platformlarda ve formatlarda mükemmel olduğu söyleniyor.

Pazarlama, SEO veya ilgili herhangi bir alanda çalışıyorsanız, Jasper AI profesyonel alanda öncülerden. İşletmeler için markaya özel bir yapay zeka platformu olan Jasper tarafından tasarlanan Jasper AI, blog makaleleri yazmak, başlık fikirleri üzerinde beyin fırtınası yapmak, belirli bir tonu benimsemek için e-postaları düzenlemek veya aşk mektupları yazmak gibi çok çeşitli içerik oluşturma görevlerinde size yardımcı olabilecek bir diyalogsal yapay zeka sohbet robotu.

OpenAI GPT-4, Claude ve Google’ın modelleri de dahil olmak üzere sınıfının en iyisi LLM’lerin bir karışımından güç alan platform, markanızın tonunu tutarlı tutmak için sesinizi öğrenebilir ve ona uyum sağlayabilir. 50’den fazla farklı kullanım durumu için tasarlanmış yüksek kaliteli şablonları sayesinde birkaç saniye içinde eksiksiz yazılar yazmanıza yardımcı olabilecek son derece verimli bir asistan. Jasper’ın bir başka harika noktası da 30’dan fazla dilde eğitilmiş olması ve böylece birden fazla ülkede pazarlama kampanyaları başlatmanıza olanak sağlaması.

İçerik oluşturmak için harika bir araç olsa da daha teknik sorularda zorlanabiliyor. Bazı kullanıcılar, yorumlarında oluşturulan yanıtların bazen genel ve tekrarlayıcı olduğunu ve doğruluk kontrolü gerektirdiğini belirtmekte. Profesyonel kullanım JasperAI’ın odak noktası olsa da, şirketin ayrıca yapay zeka tarafından oluşturulan metni kişisel e-postalar veya Facebook gönderileri yazmak gibi daha sıradan ortamlara getirmenize olanak tanıyan ücretsiz bir Chrome uzantısı da var. Ne yazık ki Jasper’ın ücretsiz bir sürümü bulunmuyor ve aylık 39 dolardan başlayan çeşitli planlarla geliyor.

Pi.ai (Inflection AI)

Inflection AI tarafından tasarlanan Pi, destekleyici, akıllı ve her zaman ulaşılabilir olacak şekilde tasarlanmış kişisel bir yapay zeka asistanı. Pi, “personal intelligence (kişisel zeka)” anlamına geliyor ve davranışlarını kullanıcıların benzersiz ilgi alanlarına göre yönlendirmek üzere tasarlandı.

Pi sohbet robotu, duygusal desteğe ve ilgi çekici yapay zeka konuşmalarına ihtiyaç duyanlar için harika bir ChatGPT alternatifi. Örneğin, ona hayat hakkında bir soru sorabilir ve ilginç bir sohbete başlayabilirsiniz. ChatGPT oldukça resmi ve kişiliksiz olabilirken, Pi.ai doğal ve empatik yanıtlar verebiliyor. Başka bir deyişle, kişiselleştirilmiş ve arkadaşça bir konuşma deneyimi sağlayabiliyor. İletişim tarzı kullanıcı tercihlerine göre uyarlarken, göreve odaklanma yerine duygusal desteği ağırlık vermekte.

Birçok yönden ChatGPT’nin en yenilikçi alternatiflerinden biri. İlk olarak, açıkça akıllı telefonlara yönelik. WhatsApp, Facebook ve Instagram dahil olmak üzere birçok popüler platformda mevcut ve kendi iOS uygulamasına sahip. Ek olarak web sitesi üzerinden de kullanılabilir. İkincisi, Pi ile sadece sohbet etmek yerine sesleri kullanarak konuşabilirsiniz.

Pi hala gelişme aşamasında. Halüsinasyonlar görebilir ve karmaşık sorulara cevap veremeyebilir. Ayrıca İngilizce dışındaki dillerde de zorlanıyor. Kasım 2022’den sonraki olaylar hakkında henüz bilgi sahibi değil. Son olarak anda yalnızca Apple için mevcut, bu nedenle Android kullanıcılarının beklemesi gerekiyor.

YouChat

Pek de popüler olmayan You.com, 2021’den bu yana Google’ın bir alternatifi olarak biliniyordu. İş yapay zekaya gelince, yapay zeka tarafından üretilen metinleri kullanıcılara ulaştıran öncü platformlardan biri oldu.

YouWrite yapay zekanın sizin için belirli bir metin yazmasını sağlıyor. You.com’un YouCode adlı kodlama ve YouImagine adlı görüntü oluşturma özellikleri bile var. Tüm bu çözümler OpenAI’ın GPT-3 modellerine dayanmakta (Stable Diffusion kullanan YouImagine hariç). Özetleyecek olursak, bir işin altında GPT-3 veya türevleri varsa en azından şu an için beklentileriniz büyük ölçüde karşılanacaktır. Yaratıcı metinler üretme ya da karmaşık soruları yanıtlama konusunda becerikli uygulamalardan bahsediyoruz. Ancak GPT-3.5’i temel alan ChatGPT kadar kullanışlı olmadığını belirtmeden geçmeyelim.

YouChat ayrıca araştırmaya devam etmek için ekstra kaynaklar ve ilgili konulara bağlantılar sunuyor ki bu da iyi bir artı. Nitekim ChatGPT’ye yakın bir deneyim arıyorsanız YouChat’e göz atabilirsiniz.

Çocuklar İçin: Socratic

Çocuğunuzun iş yükünü hafifletmek için yapay zekadan da yararlanmasını istiyorsanız Socratic tam size göre. Socratic ile çocuklar okulda öğrendikleri şeylerle ilgili herhangi bir soru yöneltebiliyor. Yapay zeka destekli robot, konsepti çözmeye yardımcı olmak için eğlenceli benzersiz grafiklerle konuşmaya dayalı, insan benzeri yanıtlar üretiyor.

App Store ve Google App Store’da bulunan uygulama, çocuğunuzun özel olarak seçilmiş bir yanıt almak için çalışma sayfasını taramasını sağlayan bir özelliğe de sahip. Ayrıca uygulamanın bazı sınırlama özellikleri var; örneğin, sadece bir kompozisyon veya hikaye yazmasını engelleyebilirsiniz. Bu olumlu bir şey çünkü çocuğunuzun ChatGPT gibi botlar aracılığıyla hazır kompozisyonlar hazırlamasını istemiyor olabilirsiniz.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!