
Moda dünyasına 2025’te yeni bir soluk getiren teknoloji trendleri
Teknoloji dünyası 2025’te hızlı bir şekilde gelişmeye devam ettiği için pazardaki rekabetçi konumunu korumak ve diğer markalarla etkili bir biçimde yarışmak isteyen moda markalarının çeşitli teknolojileri kapsamlı bir şekilde benimsemesi gerekiyor. Bu gereklilik doğrultusunda da bu yıl moda dünyasını son teknolojiler etkisi altına alıyor. Bu yazımızda, 2025’te modayı şekillendiren teknoloji trendlerini derinlemesine analiz ediyoruz.
Uzamsal bilişim
Uzamsal bilişim, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), yapay zeka (AI), nesnelerin interneti (IoT) ve bilgisayarlı görü gibi inovasyonları tek çatı altında topluyor. Bu fenomen, dijital ve fiziksel dünyaları etkili bir şekilde bir araya getirerek bu yıl moda dünyasını dönüştürüyor.
Pek çok moda markası, üç boyutlu teknolojileri ve AR teknolojisini kullanarak müşterilere ayakkabıları ve kıyafetleri sanal olarak deneme fırsatını sunuyor. Bu deneyim sayesinde satışlarda %500’lük bir artış yaşanacağı ve iade oranlarının önemli ölçüde azalacağı öngörülüyor. Müşteri deneyimini iyileştiren sanal giysi denemelerine ek olarak, uzamsal bilişim aracılığıyla fiziksel numune ihtiyacı azaltılıyor ve ülkeler ya da kıtalar arası taşıma gereksinimi elimine ediliyor. Bu sayede de karbon salınımı azaltılıyor. Bunlarla birlikte, bu teknolojilerle desteklenen dijital kıyafetler Metaverse platformları, sosyal medya ve oyunlar gibi sanal ortamlarda kullanılabiliyor. Fiziksel üretim prosedürlerini ortadan kaldıran dijital kıyafetler, çevre dostu bir tutumla insanların çevrim içi sosyalleşmesini destekliyor. Ayrıca, dijital parçaların yaratıcılığı ve moda dünyasına erişimi artırırken kişiselleştirilmiş stilleri de ortaya çıkardığını belirtmeliyiz.
Difüzyon modelleri
Kaliteli görseller, videolar ve sesler üreten difüzyon modelleri, generative AI (GenAI) sektörünün önemli bir parçası olup moda dünyasını etkisi altına alıyor.
Bu yıl, difüzyon modelleri aracılığıyla farklı bedenlerde sanal modeller üretiliyor ve bu modeller e-ticaret amacıyla kullanılıyor. Aynı zamanda, bu modellerle desteklenen çeşitli moda aplikasyonları da bulunuyor. Tüketiciler, bu uygulamalara kendi fotoğraflarını yükleyerek satın almak istedikleri kıyafetlerin üstlerinde nasıl gözükeceğini görebiliyorlar. Difüzyon modelleri aracılığıyla satışlar iyileştiriliyor ve iade oranları da düşürülüyor. Ayrıca, bu modellerin pazarlama için fotoğraf ve video üretimini kolaylaştırarak markaların zamandan ve bütçeden tasarruf etmesine yardımcı olduğunu vurgulamalıyız.
Otonom yapay zeka
Agentic AI yani otonom yapay zeka, çok yeni bir kavram olup diğer sektörlerle birlikte moda dünyasını da şekillendiriyor. Otonom yapay zeka, dışarıdan bir müdahale olmaksızın kendi kendine işlem gerçekleştirebilme yeteneğiyle ön plana çıkıyor.
Otonom yapay zeka, marka içeriklerinin, envanterinin ve müşteri davranışlarının gerçek zamanlı analizi için tercih ediliyor. Bu analiz doğrultusunda da tüketicilere kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunulabiliyor. Ayrıca, bu teknolojinin talep, rakip fiyatları ve müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre dinamik fiyatlandırma yapabildiğini de belirtmeliyiz. Bunlarla birlikte, otonom yapay zeka aracılığıyla herhangi bir giysiyi satın alma konusunda tereddüt eden müşterilere özel indirimler ve kampanyalar da sunulabiliyor. Bu sayede, tüketicilerin satın alma olasılığı artırılarak potansiyel müşterilere erişiliyor.
Blockchain teknolojisi

Bir dönem üzerindeki ilgiyi kaybedip tekrardan birçok sektörde yerini alan blockchain teknolojisi, 2025’te modayı da şekillendiriyor.
Bazı lüks moda markaları, ikinci el pazarlarındaki sahte ürünlerle mücadele etmek için bu yıl blockchain teknolojisine başvuruyor; blockchain tabanlı sertifikasyon ve dijital pasaportlar sayesinde ürünler gerekli sistemlere doğru bir şekilde kaydediliyor ve güncel kayıtlar aracılığıyla sahtecilik hızlıca tespit ediliyor. Ayrıca, NFT olarak bilinen dijital sertifikalar aracılığıyla sanal kıyafetlere sahip olunabiliyor. Buna ek olarak, belirli moda NFT’lerine sahip kişiler markalardan özel indirimler alabiliyorlar, özel etkinliklere giriş yapabiliyorlar ve sınırlı sayıda üretilen giysilere ve aksesuarlara erişebiliyorlar. NFT’lerin popülaritesi azalmış gibi gözükse de blockchain teknolojisine bağlı bu varlıklar sektörde dijital kimlik, orijinallik ve özel erişim konularında aktif olarak kullanılıyor.
Kaynak: McKinsey & Company, WEARFITS, Vogue Business
İlginizi çekebilir: Z jenerasyonu 2025’te hangi moda trendlerini benimsiyor?