Gelisiyorum.com | Blog

Ruh Sağlığını Sosyal Medyada Ararken Kaybedenler

24.04.2025
25
Ruh Sağlığını Sosyal Medyada Ararken Kaybedenler

  • Sosyal medyada sağlık konularında tedavi tavsiyesi ararken yanlış bilgiyle karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. Bir çalışmada, depresyonla ilgili içerikler üreten popüler web sitelerinin genellikle destekleyici kanıt sağlamadan ve önemli bilgileri atlayarak bilimsel tedavi protokolleriyle çelişen tedavi önerilerinde bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle, sosyal medyada akranlar arası etkileşimlerde bu yanıltıcı tedavi önerileri sıklıkla görülmektedir.

  • Antidepresanlar hakkında paylaşılan instagram içeriklerinin analiz edildiği bir başka çalışmada, içeriklerin büyük bir kısmının antidepresanlar hakkında olumsuz görüşler ifade ettiği tespit edilmiştir. Bu içeriklerin bir kısmının hiçbir bilimsel dayanağa sahip olmaması endişe verici bulunmuştur.

  • Sosyal medya platformları içerisinde özellikle TikTok’ta yanıltıcı sağlık önerilerinin daha fazla ön plana çıktığı görülmektedir. TikTok platformunda zihinsel sağlık tavsiyeleri anlamına gelen #mentalhealthadvice ve #mentalhealthtips etiketli 500 TikTok videosunun ruh sağlığı uzmanları tarafından incelendiği bir araştırmada, videoların yaklaşık üçte birinin “bilimsel olarak doğru olmadığı” ve bir kısmının da “potansiyel olarak zararlı olduğu” bildirilmiştir. Zararlı içeriklerin bir kısmı kullanıcılara belirli ilaçları kullanmalarını tavsiye eden içeriklerdir. İçeriklerde en düşük bilimsel doğruluk oranının travma ilişkili bozukluklar hakkındaki videolarda olduğu tespit edilmiştir. Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) hakkındaki videoların, en yüksek “potansiyel zararlı” içerik oranına sahip olduğu bildirilmiştir. TikTok’ta Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) hakkında tespit edilen bilgilerde, videoların beşte birinden fazlasının BDT’ye ilişkin olumsuz veya karışık tutumlar içerdiği bildirilmiştir.

  • 100 adet popüler TikTok videosu üzerinde yürütülen bir çalışmada, videoların yarısından fazlasının çoğunlukla DEHB’in belirti ve semptomlarıyla ilgili ‘bilimsel kanıtlardan yoksun bilgiler’ içerdiği bulunmuştur. Bu videolar normal deneyimlerin patolojileştirilmesine veya diğer bozuklukların semptomlarının yanıltıcı şekilde DEHB’e atfedilmesine yol açabilmektedir.

  • Otizm etiketli 133 adet TikTok videosunun incelendiği bir başka çalışmada, videoların az bir kısmının ‘doğru’, yarıya yakının ise yanlış olduğu tespit edilmiştir. Geriye kalan videoların ise, doğrudan yanlış iddialarda bulunmaktan ziyade, yanıltıcı ‘aşırı genellemeler’ içerdiği bildirilmiştir. ‘Otistik yetişkinler asla sosyalleşmek istemez’ türünde ifadeler buna örnek olarak gösterilebilir.

    Reklam
  • TikTok’ta çeşitli topluluklar aracılığıyla da yanıltıcı veya zararlı bilgi yayılabilmektedir. Örneğin, anoreksiya hareketi olarak etkileşim yaratan topluluklar anoreksiyayı bir hastalık değil, bir yaşam tarzı şeklinde yansıtmaktadır.

  • Facebook ve Reddit’te obsesif-kompulsif bozukluklar için destek gruplarında bulunan kişiler, yanlış bilgiyle karşılaştıklarını ve bunları yorumlarken kafalarının karıştığını bildirmişlerdir. Bu çalışmada katılımcıların üçte birinden fazlası, online topluluklarda karşılaştıkları tedavi tavsiyelerinin hastalıklarını yönetme konusunda kararlarını etkilediğini ifade etmişlerdir. Katılımcıların yalnızca yarısı bu konuda bir profesyonele danıştığını bildirmiştir. Çalışmanın sonuçları, kişilerin sosyal medyada akranlar arası tavsiyelere güvenilir bir ruh sağlığı tavsiyesi olarak bakabildiğini göstermiştir.

  • Sosyal medyayı sık kullanan genç bireylerin, sık maruz kalma sebebiyle daha fazla yanlış bilgiyi tüketme ve paylaşma ihtimalleri bulunur. Tekrarlanan maruz kalma, yanlış bilgiye olan inancın temel itici gücüdür. Bu konuda yürütülmüş çalışmalar, yaş düştükçe yanlış bilgi karşısındaki direncin de düştüğünü, kadınların ve daha düşük eğitim düzeyi ile daha düşük gelire sahip bireylerin yanlış bilgilere daha açık olduğunu göstermiştir.

  • Ruh sağlığı sorunları yaşayan bireylerin, yanlış sağlık bilgilerine inanmaya meyilli olduklarına dair ortaya konulan veriler işin bir başka endişe verici boyutudur. Yanlış bilgiye maruz kalmak, ruh sağlığı eşitsizliklerini olumsuz yönde artırabilmektedir. Online dünyada sağlıkla ilgili yanlış bilgilere inanma düzeyi ile düşük sağlık okuryazarlığı ve sağlık sistemine güvensizlik arasında güçlü ilişkiler bulunmaktadır.

  • Nörogelişimsel ve travmayla ilişkili bozuklukları ele alan içerikler yüksek oranda yanlış bilgi taşımaktadır. Otizmle ilgili bazı TikTok içeriklerinin tıp uzmanlarına karşı güvensizliği teşvik ettiği bulunmuştur.

  • Kaynak

    BİR YORUM YAZIN

    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.

    Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!