
Uzmanlara göre kullandığınız probiyotiklerin işe yaradığını gösteren 6 işaret
Bağırsak sağlığının ne denli önemli olduğunun artık pek çoğumuz farkındayız. İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsakların doğru ve yeterli bir şekilde çalışması, vücuttaki diğer sistemlerin de verimli bir şekilde işlemeye devam etmesi açısından oldukça kritik. Bu nedenle bağırsak sağlığını destekleyen yardımcıların hayatımızdaki önemi büyük. Bu yardımcıların başında da probiyotikler geliyor. Probiyotikler, sağlık uzmanlarının “iyi” veya “faydalı” bakteri olarak adlandırdığı canlı bakteri ve mayalardır ve bağırsak sağlığını korumaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Zaman zaman probiyotikleri doğal yollardan almak, yani beslenme yoluyla vücuda girmesini sağlamak yetersiz kalabiliyor. Bu gibi durumlarda da probiyotik takviyeleri imdadımıza yetişiyor. Peki, bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu?
Kaliforniya’da gastroenteroloji uzmanı olan Dr. Kumkum Sarkar Patel şunları söylüyor: “Probiyotiklerin işe yaradığını gösteren sihirli belirtiler yoktur, ancak karın ağrısında, şişkinlikte, iltihapta ve kiloda düzelme görebilirsiniz.” Doğru şekilde kullanılırsa, probiyotikler bağırsak ortamınızı (flora) ve genel sağlığınızı çeşitli şekillerde iyileştirebilir. Probiyotik aldıktan sonra aşağıdaki iyileşmeleri hissediyorsanız, muhtemelen doğru şekilde çalışıyorlardır:
Karın ağrısı ve rahatsızlığında azalma
Genel bilgi gibi görünse de, bağırsak semptomlarında genel bir azalmanın, probiyotiklerin işe yarayıp yaramadığını anlamanın en kolay yollarından biri olduğu ortaya çıktı. Gastroenterolog olan Dr. Julia Hughes şöyle diyor: “Kötü bakterilerin neden olduğu ince bağırsak ve kolondaki gerginlik azalınca, karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlıkta da azalma görülebilir.”
Şişkinlik ve gazda azalma
Probiyotikler, bağırsak florasını çeşitlendirerek sindirim sistemi semptomlarını azaltabildiği gibi, bağırsakta dengesiz bakteri dağılımının sebep olduğu fermantasyonu ve şişkinliği de azaltabilir. Dr. Hughes şöyle diyor: “İyi bakteriler baskın hale geldiğinde, aşırı gaz ve bağırsakta şişkinlik oluşumunu azaltabilirler.”
Bağırsak hareketlerinde düzenlilik artışı
Probiyotiklerin tuvalet alışkanlıklarını artırdığına dair söylentileri duymuş olabilirsiniz. Uzmanlara göre bu doğru. Probiyotikler, bağırsak hareketlerini ve motilitesini (hareketliliğini) düzenlemeye yardımcı olur. Dr. Patel, “Bağırsakları hareketlendirip boşaltarak, birçok insan kabızlık ve diğer karın ağrılarından kurtuluyor.” diyor. Dr. Hughes da bunun ishal ve diğer düzensiz bağırsak hareketlerini de hafifletebileceğini ekliyor.
Sindirimde iyileşme
Sağlıklı, bütün gıdalar ve probiyotiklerden zengin bir diyet, bağırsaklarınızın fiziksel olarak daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Dr. Hughes, “Dengeli bir bağırsak florası, günlük gıda sindirimine yardımcı olur ve bazı durumlarda hazımsızlık, dispepsi ve yavaş bağırsak hareketi semptomlarını azaltabilir.” diyor.
Bağışıklık ve enerjide artış
Kendinizi daha enerjik hissediyorsanız ve son zamanlarda sık hasta olmuyorsanız, bunun sebebi probiyotikler olabilir. Dr. Hughes “Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu sürdürmek, besinlerin düzgün sindirilmesi ve emilimiyle bağışıklığı ve enerjiyi artırabilir.” diyor. “Mikrobiyom sadece bağırsak enfeksiyonlarına karşı bizi korumakla kalmaz, aynı zamanda vücudumuza aldığımız besinleri etkin şekilde kullanmamıza da yardımcı olur.”
Bağırsakta iltihapta azalma
Probiyotikler sağlıklı bir bağırsak biyomunu korumaya yardımcı olduğu için, inflamatuar bağırsak hastalığı veya benzer iltihabi rahatsızlıkları olanlar probiyotik aldıktan sonra rahatlama görebilir. Dr. Hughes, “Bazı hasta gruplarında, canlı probiyotikler geleneksel tıbbi tedaviyle birlikte kullanıldığında ince bağırsak ve kolonda iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmuştur.” diyor.
Bu değişimlerden birini, birkaçını veya hepsini yaşamak, probiyotiklerinizin işe yaradığının bir işareti olabilir. Dr. Patel, bunun tamamen kişisel ve herkesin bağırsak florasına bağlı olduğunu belirtiyor: “Probiyotiklerin ‘etkisini göstermesi’ için belirli bir zaman yoktur ve probiyotik kullanımıyla hemen görülen bir neden-sonuç ilişkisi beklenmez; çünkü probiyotikler zihin, bağırsak ve bağışıklık sağlığını düzenleyen karmaşık bir tepkiler ağında rol oynar.”
Ayrıca Dr. Hughes, probiyotikleri düzenli ve amacına uygun kullandıktan bir-iki ay sonra doktorunuza danışarak semptomlarınızın iyileşip iyileşmediğini kontrol etmenizi öneriyor.
Kaynak: popsugar
İlginizi çekebilir: Bağırsak sağlığınızı üç günde nasıl iyileştirebilirsiniz?