Gelisiyorum.com | Blog

Meta, yapay zeka uygulaması Meta AI ile ChatGPT’ye rakip oluyor

30.04.2025
28
Meta, yapay zeka uygulaması Meta AI ile ChatGPT’ye rakip oluyor

Şimdiye kadar WhatsApp, Instagram, Facebook ve Messenger entegrasyonuyla karşımıza çıkan Meta AI, bağımsız bir yapay zeka uygulaması olarak kullanıcılarla buluşuyor. Uygulama, Meta’nın LlamaCon etkinliğinde tanıtıldı. Meta AI uygulaması, tıpkı ChatGPT uygulaması gibi kullanıcıların bir uygulama üzerinden Meta AI’a erişmelerini sağlıyor. Yeni yapay zeka asistanı, Meta‘nın Llama yapay zeka modelinde çalışacak. 

Kullanıcı kazanımı açısından Meta, sosyal ağ devi olmasının avantajlarını kullanarak OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerden kendisini ayrıştırmaya çalışıyor. Böyle bakıldığında Meta, Facebook veya Instagram’daki paylaşım verilerine dayanarak kim olduğunuzu, nelerden hoşlandığınızı ve kimlerle vakit geçirdiğinizi zaten biliyor.

Hatırlarsanız Meta’nın yapay zekasını eğitmek için ABD ve AB kullanıcılarının verilerini kullandığını sizlerle paylaşmıştık. Şirketin belirttiğine göre Meta’nın yapay zeka uygulaması, profiliniz ve etkileşimde bulunduğunuz içerik gibi Meta ürünlerinde paylaşmayı seçtiğiniz bilgileri kullanarak mevcut yapay zeka asistanlarından farklılaşabilir. Bu kişiselleştirilmiş yanıtların ABD ve Kanada’da kullanılabileceğini belirtelim. 

Meta’ya, yapay zeka ile gelecekteki sohbetleriniz için hatırlamasını istediğiniz daha fazla bilgi de verebilirsiniz. Uygulama verdiğiniz bilgileri hatırlayarak konuşmayı ona göre sürdürebilir. Öte yandan verdiğiniz bilgilerin hassasiyetine dikkat etmenizde fayda var. Ne de olsa şirketin en önemli gelir modeli reklam hedeflemeleri. 

Meta’nın yapay zeka uygulaması, yapay zekayı nasıl kullandığınızı arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz bir Keşfet akışı da sunuyor. Böylece kullanıcılar, yapay zeka etkileşimlerini keşfet akışında paylaşmayı seçebiliyor. Bu paylaşılan yapay zeka gönderilerini beğenebilir, yorum bırakabilir, paylaşabilir veya kendi gönderilerinize ekleyebilirsiniz. Özellikle sosyal ağlarda bir akım haline gelen görsel üretimler ya da belli istemler, keşfet akışında da kendini gösterebilir. 

Reklam

Meta AI uygulaması bir ses moduna da sahip. İsteğe bağlı bir beta sürümü, Meta AI’ın sesini ChatGPT’nin gelişmiş ses modu gibi daha konuşma benzeri hale getiriyor. Ancak Meta’nın sürümünde şu anda web’den bilgi erişimi bulunmuyor. Normal ve tam çift yönlü ses modları ilk olarak ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’da kullanılabilecek. 

Bu arada Meta AI tamamen yeni bir uygulama olarak piyasaya sürülmüyor; teknik olarak Meta Ray-Ban akıllı gözlükler için mevcut View eşlik uygulamasının yerini alıyor. Ayrıca uygulamanın yeni arayüzdeki özel bir sekme, gözlükler için önceki View uygulamasında bulunan bilgilere erişmenizi sağlıyor. Buna fotoğraf ve video galerisi de dahil.

Meta finans şefi Susan Li’nin belirttiğine göre; Ocak ayı itibarıyla Meta AI’nın yaklaşık 700 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunmaktaydı. Aralık ayında 600 milyon olan bu rakamın uygulamayla birlikte daha fazla artacağını düşünebiliriz. Meta’nın ürün başkan yardımcısı Connor Hayes’in ifadesine göre; Meta AI chatbot, sosyal ağlardaki entegrasyonu sayesinde neredeyse bir milyar kullanıcıya ulaştı.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!