
Çevre dostu çözümlerle atıkları yöneten ve azaltan girişim: Waste Log
Waste Log, temelde sürdürülebilirliği ön planda tutarak çevre dostu çözümlerle atıkları etkin bir şekilde izlemeyi, yönetmeyi ve azaltmayı amaçlayan bir girişim. Mahir Okay Çelik ve Ertuğ Sargut tarafından 2022 yılının Ekim ayında kurulan şirket, markalarla iş birliği yaparak tüketicileri sürdürülebilir alışkanlıklara yönlendiren sadakat temelli bir geri dönüşüm platformu sunuyor.
Waste Log’un ekibi 2 kurucu ortak dahil olmak üzere 6 kişiden oluşuyor. Başlangıçta şirket, yazılım geliştirme süreçlerinde outsource hizmeti alırken daha sonra ekiplerini kurarak teknolojilerini kendi bünyelerinde geliştirmeye başladılar. Mobil ve web uygulamalarının altyapısı, hızlı bir şekilde geliştirilerek kullanıcı deneyimi odaklı bir hale getirildi.
Waste Log, bireysel kullanıcıların geri dönüşüm sürecini daha erişilebilir kılmak için çeşitli özellikler sunuyor. Kullanıcılar, uygulama üzerinden en yakın atık kutusunu bulabiliyor, yeni kutular ekleyebiliyor ve konumları diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor. Ayrıca uygulama ile hem çevre bilincini artırmayı hem de kullanıcıların geri dönüşüm sürecine daha aktif katılımını sağlamayı amaçlıyor. Markalarla yapılan iş birlikleri, geri dönüşüm odaklı kampanyaların etkisini veri odaklı ölçmek ve kurumsal sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için dijital çözümler sunuyor.
Waste Log’un sunduğu şeffaf ve veri odaklı yaklaşım, kurumların geri dönüşüm performanslarını analiz etmelerini ve çevre dostu dönüşüm süreçlerine katkı sağlamalarını mümkün kılıyor. Şu ana kadar Waste Log uygulaması 25 şehirde kullanılmaya başlandı. Şirket, 21.5 ton atık geri dönüştürülmüş, 59,3 ton karbon emisyonu engelledi. Girişim, markaların gücünü kullanarak tüketicilere “bir şey satın almadan önce bir şey geri dönüştürmeliyim” bilincini aşılamak istiyor. Bu modelle, sadakat temelli platformların ötesine geçerek, kullanıcıları geri dönüşüm sürecinin aktif bir parçası haline getirmeyi hedefliyor.
Waste Log’un 2023’ün Temmuz ayında Akbank+ Tam Zamanlı Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında 500 bin dolar yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. Bu yatırım, şirketin teknolojisini daha da geliştirmesi ve operasyonlarını büyütmesi için önemli bir adım oldu.
Gelir modelinde iki ana kaynağa sahip olan Waste Log, bir yandan proje bazlı gelir elde ederken diğer yandan geri dönüşüm sektöründen sağladığı komisyonlarla gelir sağlıyor. Bu model, hem çevreye katkı sağlamayı hem de ekonomik sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlıyor.
Waste Log’un kısa vadede daha fazla marka ile iş birliği yaparak sistemini yaygınlaştırmak, uzun vadede ise Türkiye’de geri dönüşüm temelli bir sürdürülebilir yaşam kültürü oluşturmak öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. 2026’da ise MENA bölgesinde yurt dışına açılmayı planlıyorlar.
Markalarla gerçekleştirilen projeler sayesinde Waste Log, geri dönüşüm konusunda toplumsal bir dönüşüm yaratmayı ve çevresel farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Gelecek dönemde Waste Log’un hedefi, geri dönüşümü günlük yaşamın bir parçası haline getirerek gençleri ödüllerle motive etmek ve çevre dostu yaşamı cazip kılmak.