
İşsizlik stresi ile mücadele sürecinde uygulayabileceğiniz pratikler
Hem gönüllü bir şekilde işten ayrılmak hem de işten çıkarılmış olmak en gergin hayat deneyimleri arasında bulunuyor. Yeni bir iş bulunmadan girilen işsizlik dönemi, bu gergin deneyimi somutlaştıran işsizlik stresiyle kendisini belli ediyor. İşsizlik stresi, hem maddi hem de manevi kayba bağlı olup fiziksel sağlığı, ruh halini ve insan ilişkilerini negatif bir şekilde etkiliyor.
Bu yazımızda, hayat kalitesini düşüren ve iyi hissetme halinin önüne geçen işsizlik stresiyle başa çıkmak için yapılabilecekleri sizler için kaleme aldık.
İşsizlik stresiyle nasıl mücadele edebilirsiniz?
Eğer işsizlik stresine sahip olduğunuz bir dönemden geçiyorsanız aşağıdaki pratikleri uygulayarak bu stresi hafifletebilirsiniz.
Kendinize karşı nazik olun
Öz güvene hasar verebilen işsizlik süreci, benliğinize acımasız ve suçlayıcı bir tutumla yaklaşmanıza yol açabilir. Bu süreçte ilk olarak bu tutumun önüne geçmeye özen göstermelisiniz; kendinize karşı anlayışlı olmalısınız ve hissettiğiniz başarısızlığın değerinizle ilgili olmadığını kabul etmelisiniz. Benliğinize yönelttiğiniz negatif eleştirilerin yerine güçlü yönlerinizi öne çıkaran düşünceleri koymaya da dikkat etmelisiniz. Bu yer değişikliği için geçmiş başarılarınızı hatırlayabilirsiniz ve hem bu başarılar hem de diğer küçük adımlarınız için kendinizi takdir edebilirsiniz. İşsizliğin geçici bir süreç olduğunu unutmadan kendinize şefkat göstermelisiniz.
Maddi durumunuzu yönetin
İşsizlik stresinin arkasında bulunan en büyük stres kaynaklarından biri finansal belirsizlik. Bu kaynağı elimine etmek için mevcut maddi durumunuzu derinlemesine değerlendirmelisiniz. Bu değerlendirme için gelir ve giderlerinizi listeleyebilirsiniz ve bu listeye uygun bir bütçe oluşturabilirsiniz. Ayrıca, işsizlik sürecinde zorunlu harcamalarınızı belirleyerek isteklerinize yönelik harcamalarınızı azaltmaya özen göstermelisiniz. Finansal planlama yaparak belirsizlikten kaynaklanan kaygıyı azaltabilirsiniz ve gelecek günlere doğru daha kontrollü bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
Sosyal bağlantılarınızı sürdürün
İşsizlik stresi yüzünden farkında olmadan sosyal izolasyona girebilirsiniz. Her ne kadar bazı dönemlerde tek başına vakit geçirmek iyileştirici olsa da bu sosyal izolasyonun size zarar verebileceğini belirtmeliyiz. Bu potansiyel zararın farkına vararak sosyal çevrenizden uzaklaşmamaya dikkat etmelisiniz. İşsizlik döneminizde aile bireylerinizden, arkadaşlarınızdan ve partnerinizden sosyal destek almaya özen göstermelisiniz. Bu destek sayesinde hem yalnızlık hissinin önüne geçebilirsiniz hem de moralinizi yüksek tutabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın ve aktif olun
Fiziksel ve zihinsel sağlık, işsizlik stresiyle başa çıkma konusunda kritik bir rol oynuyor. Bu yüzden, bu süreçte dengeli beslenmeye ve yeteri kadar uyumaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, düzenli spor yaparak da işsizlik stresinizi azaltabilirsiniz. Her gün kısa yürüyüşlere çıkarak veya bisiklet sürerek fiziksel aktifliğinizi koruyabilirsiniz. Aynı zamanda, yoga, meditasyon ve nefes egzersizi gibi rahatlama tekniklerinden de destek alabilirsiniz. Hem kendinize iyi davranarak hem de çeşitli fiziksel aktivitelerle ilgilenerek pozitif enerji toplayabilirsiniz ve iş arama sürecinize daha motive bir şekilde devam edebilirsiniz.
Rutin oluşturun
İşsizlik, günlük düzeni bozan ve belirsizlik hissiyatını artıran bir süreç. Bu süreçle ve bu sürecin beraberinde getirdiği stresle başa çıkmak adına günlük rutinler oluşturmak büyük bir önem taşıyor. Bu yüzden, her güne belirli bir saatte başlamaya ve iş arama eylemeleriniz için özel saatler ayırmaya dikkat edebilirsiniz. Rutinlere dayalı bu yapı aracılığıyla günlerinizi daha planlı bir hale getirebilirsiniz ve kontrol hissiyle buluşabilirsiniz. Ayrıca, rutinlerin disiplininizi korumanıza ve iş arama sürecine etkili bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olduğunu da belirtmeliyiz.
İşsizlik süreci ne kadar zorlayıcı olursa olsun yukarıdaki pratikleri uygulayarak işsizlik stresinizi azaltabilirsiniz. Bu stratejileri hayatınıza dahil ederek hem bu geçici dönemi daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz hem de iş arama sürecinize daha güçlü bir zihin ve bedenle devam edebilirsiniz. Kısacası, işsizlik sürecinde kendinize yatırım yaparak gelecek başarılarınız için önemli bir adım atabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İş mülakatlarından gelen olumsuz sonuçları nasıl avantaja çevirebilirsiniz?