Gelisiyorum.com | Blog

Alzheimer hastalığının erken teşhisine odaklanan beş girişim

08.07.2025
28
Alzheimer hastalığının erken teşhisine odaklanan beş girişim

Alzheimer hastalığı, yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden oluyor. Bu ilerleyici nörolojik hastalık, temelde hafıza ve davranış fonksiyonlarını negatif bir şekilde etkileyerek bireylerin kritik bir unutkanlık yaşamasına yol açıyor. Genellikle yaşlanma faktörüyle ortaya çıkan bu hastalık, insanların ev adreslerini unutmalarından aile bireylerini tanıyamamalarına kadar geniş ölçekli bir unutkanlığı doğuruyor.

Bazı girişimler, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmesine yol açan Alzheimer hastalığının erken teşhis edilmesine odaklanıyor. Bu hastalığın erken teşhis edilmesi sayesinde hastalık yavaşlatılabiliyor ve yaşam kalitesi artırılabiliyor. Bu yazımızda, Alzheimer hastalığının erken teşhisine ve hastalığın belirtilerinin erkenden elimine edilmesine yoğunlaşarak bu yaygın hastalıkla mücadele eden beş girişimi derinlemesine analiz ediyoruz.

Cognito Therapeutics

Kaynak: cognitotx.com

2016’da kurulmuş olan Cognito Therapeutics, inovatif çözümlerle Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara sahip bireylerin hayatlarını iyileştirmeyi hedefliyor.

Çeşitli araştırmalar, Alzheimer hastalığının insan beyninde anormal aktiviteye sebep olduğunu kanıtlıyor. Cognito Therapeutics de bu bilimsel bilgiyi baz alarak çözümünü geliştiriyor. Bu girişim, insanların beyin hacimlerini ve işlevlerini koruyarak belirli beyin dalgası hareketliliğini uyandıran bir teknoloji sunuyor. Bir kulaklığın ve gözlüğün birleşimine benzeyen bu teknoloji, invaziv olmayan bir cihaz olup görsel ve işitsel uyarım yoluyla gama dalgası aktivitesini uyandırıyor. Bu aktivite, Alzheimer hastalarında gözlemlenen bilişsel ve işlevsel gerilemeyi ve beyin yapısının kaybını yavaşlatmayı amaçlıyor. Girişimin faz 2 çalışmasına göre, bu teknoloji beyin hacmi kaybını %69’luk ve fonksiyonel gerilemeyi de %77’lik bir oranla yavaşlatıyor. Ayrıca, bu çalışma teknolojinin herhangi bir yan etkiye yol açmadığını da kanıtlar nitelikte.

Seri C finansmanda bulunan Cognito Therapeutics, 159 milyon dolarlık fon miktarıyla ön plana çıkıyor. Girişim, ev konforunda uygulanabilen teknolojisini dünya çapında Alzheimer hastalarıyla buluşturmayı planlıyor.

Aprinoia Therapeutics

2015 kuruluşlu Aprinoia Therapeutics, klinik aşamada yer alan bir biyoteknoloji şirketi olup beyin sağlığını korumaya ve nörolojik hastalıklar sonucunda yaşanan değişikliklere cevap vermeye odaklanıyor.

Reklam

Aprinoia Therapeutics, Alzheimer ve Parkinson gibi birçok nörodejeneratif hastalıkta kritik bir rol oynayan proteinler üzerine çalışıyor. Bu girişim, bahsi proteinleri tanımlayan görüntü tabanlı tanı araçları geliştiriyor. Bu araçlar, nörolojik hastalıkları gösteren proteinlerin ilerlemesinin takip edilmesini sağlıyor. Bu sayede, Alzheimer hastalığı erken teşhis edilebiliyor ve alışılagelmişten çok daha önce gerekli tedaviye başlanabiliyor.

Son yatırım turunda 5.5 milyon dolarlık bir yatırım alan Aprinoia Therapeutics, toplam fon miktarını 65 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, çözümleri aracılığıyla nörolojik hastalıkların önemli ölçüde ölümcül olduğunu belirterek erken teşhisin önemini vurguluyor.

Altoida

Kaynak: altoida.com

2016’da kurulmuş olan Altoida, Alzheimer gibi hastalıkların semptomları henüz ortaya çıkmadan önce bu hastalıkları tespit etmeye yoğunlaşıyor.

Altoida, nöroloji teşhisinde devrim yaratan dijital bir platform geliştiriyor. NeuroMarker isimli bu platform, bilişsel gerilemeyi hızlıca tespit ederek sağlık profesyonellerinin erken müdahaleye imza atmasına yardımcı oluyor. Artırılmış gerçeklik ve makine öğrenimi destekli bu platform, uzmanların gözetiminde saatlerce süren ve yeteri kadar hassas sonuçlar sunmayan geleneksel kalem-kağıt değerlendirmelerine alternatif olarak kendisini gösteriyor. Girişimin platformu, bilişsel yeteneklerdeki sorunları ortaya çıkaran oyunlar sunuyor. Bu oyunlar sayesinde, kullanıcıların beyin aktiviteleri, hareket verileri, konuşma verileri ve dokunma verileri analiz ediliyor. Sadece 10 dakika içinde nesnel sonuçlar veren platform, ellerin mikro hareketleri, duruş değişiklikleri, göz hareketleri, göz bebeği genişlemesi ve ses parametreleri gibi birçok biyobelirteci baz alıyor.

Toplam fon miktarı 21.3 milyon dolar olan Altoida, son teknolojileri kullanarak oluşturduğu platformuyla doktorların Alzheimer hastalığını erkenden teşhis etmesini ve hastaların erken dönemde iyileşme yolculuğuna dahil olmasını sağlıyor.

RetiSpec

2016 kuruluşlu RetiSpec, son dönemlerin en çok ses getiren teknolojilerinden biri olan yapay zeka yardımıyla Alzheimer hastalığının erken tespitine odaklanıyor.

RetiSpec, gözdeki Alzheimer hastalığının biyobelirteçlerini erkenden tespit eden yapay zeka destekli bir araç geliştiriyor. Bu patentli teknoloji, retinadaki belirli biyobelirteçleri belirlemek için makine öğrenimi ve hiperspektral görüntülemeyi kullanıyor. Temelde basit bir göz muayenesi olarak tanımlayabileceğimiz bu teknoloji, hızlı, düşük maliyetli, invaziv olmayan ve kullanıcı dostu yapısı sayesinde sağlık profesyonellerinin Alzheimer hastalığını erken dönemde teşhis etmesine yardımcı oluyor.

Toplam fon miktarı 18 milyon dolar olan RetiSpec, erişilebilir ve ölçeklenebilir aracı sayesinde hem doktorları hem de hastaları erken teşhis açısından etkili bir şekilde destekliyor.

Grey Matter Neurosciences

2024’te kurulmuş olan Grey Matter Neurosciences, taşınabilir cihazların hastalıkların erken teşhisi açısından önemini somutlaştırıyor.

Grey Matter Neurosciences, Alzheimer hastalığı ve diğer nörolojik hastalıklara yönelik tıbbi bir cihaz geliştiriyor. Bu cihaz, bir ultrason kaskı olup yaşlı bireylerin beyin fonksiyonlarını geri kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Hem hassas sonuçlar veren hem de taşınabilir olan bu kask, terapötik beyin uyarımını kolaylaştırıyor. Henüz ilerlemesinin başlangıcında olan Kanadalı girişim, geliştirmekte olduğu teknolojinin ilerleyen dönemlerde dünya lideri olarak nitelendirileceğini belirtiyor.

Grey Matter Neurosciences, 2025’in başında 14 milyon dolarlık bir yatırım aldığını açıkladı. Girişimin kurucusu ve CEO’su Jeffrey Coull, geliştirmekte oldukları teknolojinin beynin hafızayı ve öğrenmeyi kontrol eden en derin noktalarına ulaşabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: StartUs Insights, Tracxn, Pitchbook, Crunchbase

İlginizi çekebilir: 2025’te popülaritesi artan tıbbi cihaz girişimleri

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!