Gelisiyorum.com | Blog

Bahadır Özdemir’in kurucularından olduğu yeni unicorn Airalo, BTK tarafından erişime engellendi

12.07.2025
41
Bahadır Özdemir’in kurucularından olduğu yeni unicorn Airalo, BTK tarafından erişime engellendi

2019 yılında Abraham Burak ve Bahadır Özdemir tarafından kurulan Airalo, dünya çapında 200’den fazla ülkede geçerli dijital SIM (eSIM) hizmeti sunan öncü bir global girişimdir. Uygulama 53 dilde kullanılabilmektedir.

Airalo, fiziksel SIM kart taşımadan seyahat edenlerin yerel veya bölgesel veri ihtiyaçlarını karşılamak üzere dijital SIM (eSIM) işlevi gören kartları sunar. Uygulama üzerinden ülke, bölge veya global paket seçilir, ödeme yapılır ve QR kod ya da otomatik kurulumla telefonunuza yüklenir. Kullanım süresi geldiğinde, Airalo uygulamasından tek tıkla aktif hale getirebilirsiniz; Wi‑Fi bağlantısı gerekmez.

Airalo’nun aldığı yatırımlar

  • 2019: 1,9  milyon dolarlık tohum tur (Antler, Surge/Sequoia India)
  • 2021: 5 milyon dolarlık Seri A turu
  • 2023: 60 milyon dolarlık Seri B turu (lider: e& Capital, katılımcılar: Antler Elevate, Liberty, Rakuten, Singtel, Surge, Orange, Deutsche Telekom, Telefónica vb.)

10 Temmuz 2025 tarihinde CVC liderliğinde 220 milyon dolar yatırım alarak 1 milyar doların üzeri değerlemeyle ilk eSIM unicorn’u oldu. Bu turda 20+ milyon kullanıcı sayısı ve global genişleme stratejisi ön planda.

Airalo; seyahat edenler için pratik, uygun maliyetli ve hızlı bir global internet çözümü sunar. Seri finansman turları ve 2025’te unicorn statüsüne ulaşması, büyüme hedeflerini ve pazar liderliğini pekiştirmiştir.

Daha yüksek bütçe ile ses ve mesajlaşma destekli planlar arayanlar, Discover+’ı tercih edebilir. Sadece veri paketi ihtiyacında olanlar için Airalo oldukça çekici bir seçenek.

Airalo dahil 8 girişim BTK tarafından Türkiye’de neden erişime engellendi?

BTK, 10 Temmuz 2025 tarihinde aldığı E‑98966759‑450.08‑36681 sayılı karar ile Airalo dahil 8 eSIM sağlayıcısını Türkiye’den erişime kapattı. Bunlar; Airalo, Saily, Holafly, Nomad, Instabridge, Mobimatter, Alosim ve BNESIM.

Reklam
  • Resmî gerekçe açıklanmadı: BTK’nın kararının arkasında yatan gerekçe henüz yayımlanmadı veya açıklanmadı
  • Yetkilendirme eksikliği olduğu iddiası: Bazı kaynaklara göre bu platformların “Türkiye’de yasal yetkilendirme olmadan hizmet vermesi” muhtemel bir neden olarak öne sürüldü.
  • Yerel operatör koruması teorisi: Eleştirmenler, bu engellemenin Türk Telekom ve Turkcell gibi kamuya yakın operatörleri korumayı amaçladığını belirtiyor.

Aslında bu engellemeyle ilgili tam olarak bir açıklama yapılmadı.

Bu tam olarak ne anlama geliyor? Yorum.

Türkiye içindeki erişime engel: Karar, Türkiye’den bu platformların web sitelerine erişimi yasaklıyor. Ancak yurtdışına çıkıldığında eSIM alıp aktif etmek mümkün.

Alternatif kanallara yönelme: Kullanıcılar VPN bağlantısı veya yurt dışındaki internet erişimleri üzerinden eSIM alıp yükleyebilir.

Yerel operatörlerin üstünlüğü: Bu hamle, roaming paketlerinde geleneksel SIM’leri kullanan operatörlerin gelirine destek sağlayabilir.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!