Gelisiyorum.com | Blog

Regl şişkinliği nedir, neden ortaya çıkar ve nasıl hafifletilir?

24.07.2025
29
Regl şişkinliği nedir, neden ortaya çıkar ve nasıl hafifletilir?

Birçok kadın, adet döngüsünden önce veya döngü esnasında şişkinlik yaşıyor. Bu şişkinlik, hormonal dalgalanmalardan, rahim kasılmalarından ve sindirim sisteminin yavaşlamasından kaynaklanabiliyor. Regl şişkinliği korkulacak bir durum olmasa da kadınlar bu şişkinlik yüzünden günlük hayatlarına istedikleri gibi devam edemiyorlar. Bizler de bu şişkinlikle başa çıkmaya yardımcı olan pratikleri sizlerle paylaşarak regl döneminizi rahat geçirmenize yardımcı olmak istiyoruz.

Regl şişkinliği nedir, neden olur?

Regl şişkinliği, genellikle adet dönemi öncesinde veya sırasında karın, bacak ve el gibi bazı vücut bölgelerinin su tutması sonucunda ortaya çıkıyor. Bu şişkinlik, hormonal değişikliklerden vücuttaki su-tuz dengesine kadar birçok farklı durum sonucunda ortaya çıkabiliyor.

Adet döngüsü boyunca östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri sürekli değişiyor. Bu dönemde östrojenin yükselmesiyle vücut normalden daha fazla su ve tuz tutuyor. Bu durum da dokularda sıvı birikimine yani ödeme yol açarak şişkinlik hissiyatını doğuruyor.

Regl döneminde progesteron hormonunun seviyesinde yaşanan dalgalanma, bazı kadınların sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep oluyor. Bu yavaşlık da gaz birikimi ve kabızlık gibi sorunları beraberinde getirerek karın bölgesindeki şişkinliği artırıyor. Aynı zamanda, adet döneminde rahim kasılmalarını tetikleyen prostaglandinin artışı da şişkinliği tetikleyebiliyor. Kısacası, regl şişkinliği hormonal değişikliklerin bir sonucu olup vücudun geçici bir şekilde daha fazla su tutması anlamına geliyor.

Regl dönemi şişkinliğini nasıl azaltabilirsiniz?

Regl şişkinliği, genellikle kanamanın ikinci veya üçüncü günü azalıyor. Bu iki gün içinde ise şişkinlik yüzünden pek çok kadının yaşam kalitesi düşüşe geçiyor. Eğer siz de regl şişkinliğinden hızlıca kurtulmak isteyenlerdenseniz aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Reklam

Yeteri kadar su için

Bol su içmek ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için regl şişkinliğiyle mücadelede de su tüketiminin önemini fark etmelisiniz. Su tüketerek böbreklerinizin daha etkili bir şekilde çalışmasını destekleyebilirsiniz ve vücudunuzda biriken fazla sıvıyı idrar yoluyla dışarı atabilirsiniz. Ayrıca, su tüketiminin kabızlığın ve gaz birikiminin önüne geçerek sindirim sistemini düzenlediğini de belirtmeliyiz. Bunlara ek olarak, insan vücudunun susuz kaldığı zaman bir korunma mekanizması olarak su tutmaya çalıştığını da söylemeliyiz; vücudun bu eforu karşısında su birikimi artıyor ve şişkinlik ortaya çıkıyor. Bu yüzden, her gün ortalama 2-2.5 litre arası su içmeye özen göstermelisiniz.

Tuz tüketimini azaltın

Fazla tuz tüketirseniz vücudunuzun su tutma eğilimini artırabilirsiniz. Bu nedenle, başta regl dönemi olmak üzere hayatınızın her döneminde aşırı tuz tüketiminden kaçınmalısınız. Paketli ve işlenmiş gıdalar yüksek oranda tuz içerdiği için cips, hazır çorba, fast food, konserve gıda ve sucuk gibi işlenmiş et yememelisiniz. Evde hazırladığınız öğünlere de fazla tuz atmak yerine zerdeçal, kimyon, karabiber ve kekik gibi baharatlarla lezzet katabilirsiniz.

Hafif egzersizler yapın

Pek çok kadın adet döneminde spor yapmaktan kaçsa da egzersizin regl şişkinliğine fazlasıyla iyi geldiğini belirtmeliyiz. Bu şişkinliği gidermek adına yürüyüş, yoga ve pilates gibi hafif fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. Bu aktiviteler aracılığıyla vücudun doğal ağrı kesicisi olarak bilinen endorfin hormonunun salgılanmasını destekleyebilirsiniz. Buna ek olarak, hafif egzersizlerle sindirim sisteminizi harekete geçirerek gaz birikimi ve kabızlık gibi sorunlarla etkili bir şekilde mücadele edebilirsiniz. Aynı zamanda, bu egzersizler sayesinde kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz ve vücudunuzda biriken fazla sıvı ve toksinlerle vedalaşabilirsiniz.

Magnezyum ve potasyumlu besinler yiyin

Magnezyumlu gıdalar kasların gevşemesini sağlayarak regl sancılarını hafifletirken potasyumlu besinler de hücrelerdeki sıvı dengesini düzenleyerek ödemi azaltıyor. Bu yüzden, regl şişkinliği karşısında magnezyum ve potasyumun önemini kabullenmelisiniz. Regl dönemindeyken muz, avokado, ıspanak, somon balığı ve tatlı patates gibi potasyum açısından zengin gıdalar tüketebilirsiniz. Aynı zamanda, badem, ceviz, kaju, kabak çekirdeği, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata ve yulaf ezmesi gibi magnezyum açısından zengin besinleri de beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz.

Bitki çayı için

Bitki çayları, genellikle doğal gaz gidericiler ve kas gevşeticiler olarak tanımlanıyor. Bu çaylar, regl şişkinliğini azaltma açısından kritik bir rol oynuyor. Adet döneminizde zencefil çayı, papatya çayı, rezene çayı ve nane çayı tüketerek sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz ve sıvı birikimini minimuma düşürebilirsiniz. Bu çaylara birkaç damla limon suyu ekleyerek antioksidan etkisini güçlendirebilirsiniz ve lezzeti artırabilirsiniz.

Lifli gıdaları beslenme düzeninize dahil edin

Lifli gıdalar, bağırsak hareketlerini destekleyerek kabızlığı ve gaz birikimini önlüyor. Bu sayede, regl şişkinliği de azaltılıyor. Adet dönemindeyken bulgur, yulaf ezmesi, esmer pirinç ve tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz. Aynı zamanda, brokoli, ıspanak, kabak, havuç, enginar, elma, armut, çilek ve muz gibi sebze ve meyveleri de beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.

Rahat kıyafetler giyin

Dar giysiler vücuda baskı yaptığından ötürü regl şişkinliği daha net bir şekilde hissedilebiliyor. Bu yüzden, adet döneminizde vücudunuza konfor sunacak ve onu sıkmayacak rahat kıyafetler giymelisiniz. Rahat giysilerle birlikte, hafif karın masajıyla vücudunuzdaki gazın atılmasını ve regl şişkinliğinin azalmasını da destekleyebilirsiniz.

Sıcak kompres uygulayın

Regl şişkinliğini hissettiğiniz zaman alt karın bölgenize sıcak bir havlu veya sıcak su torbası aracılığıyla sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Bu uygulamayla kaslarınızı gevşetebilirsiniz ve kan dolaşımınızı artırabilirsiniz. Sıcak komprese ek olarak, ılık bir banyo yaparak da rahatlayabilirsiniz.

Eğer yukarıdaki pratikleri uygulamanıza rağmen çok şiddetli, uzun süreli ve başka rahatsız edici semptomlara sahip regl şişkinliği yaşıyorsanız mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

 

İlginizi çekebilir: Regl izni nedir, neden önemlidir?

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!