Gelisiyorum.com | Blog

Astım hastalarının sağlık yönetimine odaklanan beş startup

25.07.2025
27
Astım hastalarının sağlık yönetimine odaklanan beş startup

Astım, kronik bir rahatsızlık olup hava yollarını daraltıyor ve iltihaba açık hale getiriyor. Bu hastalık, zaman zaman nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum ve göğüs bölgesinde sıkışma gibi semptomlarla kendisini belli ediyor. Çeşitli startuplar, kontrol altına alınmadığı zaman yaşam kalitesini düşüren astıma yönelik geliştirdiği çözümlerle astımlı bireylerin sağlıklı ve aktif bir hayat sürdürmesine yardımcı oluyor. Bu yazımızda, astıma odaklanan beş startupı derinlemesine analiz ediyoruz.

Strados Labs

Kaynak: stradoslabs.com

2016’da kurulmuş olan Strados Labs, KOAH ve astım gibi kronik solunum yolu hastalıklarına sahip kişilerin yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefliyor.

Strados Labs, astım ve KOAH gibi hastalıkların dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkilediğini ve en yaygın ölüm sebepleri arasında yer aldığını vurguluyor. Bu girişim, solunum yolu hastalıklarının takibi ve yönetimi için yeni yaklaşımlar arayan sağlık profesyonellerine ve araştırmacılara hitap ediyor. Girişim, ev konforunda solunum sağlığının takip edilebilmesini sağlayan RESP Biyosensörü’nü geliştiriyor. Bu teknoloji, öksürük ve hırıltı gib akciğer seslerini sürekli olarak yakalıyor ve sağlık profesyonellerine erkenden hastanın durumu ile ilgili içgörüler sunuyor. Bu sayede, gereksiz hastane yatışlarının önüne geçiliyor ve sağlık kuruluşlarının kaynakları etkili bir şekilde kullanılabiliyor. RESP Biyosensörü, girişimin 100000’den fazla akciğer sesi verisini ve 10 milyon nefes verisini toplayan ve işleyen bulut yazılım platformuna bağlı bir şekilde çalışıyor. Kullanıcılar bu kablosuz giyilebilir cihazı göğüs bölgelerine yerleştirdikleri zaman akciğer sesleri ve diğer fizyolojik veriler toplanmaya başlıyor.

Toplam fon miktarı 11.2 milyon dolar olan Strados Labs, doktorların hastalarıyla uzaktan bağlantı kurarak öksürük sıklığı, inhalasyon-ekshalasyon süresi ve hırıltı gibi solunum durumlarını etkili bir şekilde takip etmesini sağlıyor.

FindAir

2016 kuruluşlu FindAir, astım ve KOAH hastalarına daha iyi tedaviler sunulması için yapay zeka gibi yenilikçi teknolojileri kullanarak etkili çözümler üretiyor.

FindAir, akıllı bir astım spreyi geliştiriyor. Bu sprey, kullanıldığı zaman onu kullanan kişi hakkında veri üretiyor. Bu veriler, kullanıcının astım gelişimini ve şiddetini takip etmeye ve anlamaya yarayan kritik istatistikler olarak ortaya çıkıyor. Bahsi geçen istatistikler, FindAir’in sistemine kaydediliyor ve hem hastalar hem de doktorlar tarafından incelenebiliyor. Yürütülen çalışmalara göre, startupın geliştirdiği astım spreyi sayesinde hasta uyumu %180 oranında artıyor. Aynı zamanda, bu teknolojinin doğru inhalasyon tekniğiyle akciğerlere ulaşan ilacı da %80 oranında artırdığı belirtiliyor. Bunlara ek olarak, akıllı spreyin hastaneye yatış oranlarını düşürdüğü de vurgulanıyor. Girişim, hem sağlık profesyonellerinin hastalarının durumlarını uzaktan takip edebilmelerine hem de hastaların kendi sağlık yolculuklarında daha aktif bir rol oynamalarına yardımcı oluyor.

Reklam

Toplam fon miktarı 2.81 milyon dolar olan FindAir, fiziksel cihazları, yazılım uygulamaları ve yapay zeka algoritmalarıyla dijital sağlık sektöründe adından sık sık söz ettiriyor.

MediTuner

Kaynak: medituner.com

2014’te iki solunum yolu hastalığı uzmanı tarafından kurulan MediTuner, solunum yolu hastalıklarının tanısını kolaylaştırmayı, kişiselleştirilmiş tedavi planlarını desteklemeyi ve hastalık takibini iyileştirmeyi hedefliyor.

MediTuner, akciğer sağlığını ve semptomları yaşam alanı konforundan uzaklaşmadan takip etmeye yardımcı olan ‘’AsthmaTuner’’ isimli bir uygulama geliştiriyor. AsthmaTuner, girişimin bluetooth bağlantılı spirometresiyle uyumlu bir şekilde çalışıyor. Kişiselleştirilmiş sağlık tavsiyeleri sunan bu aplikasyon, kullanıcıların astım gibi hastalıkları tetikleyen durumları anlamalarını ve vücutlarının çalışma mekanizmasını öğrenmelerini sağlıyor. Sağlık profesyonelleri, girişimin hasta merkezli uygulaması aracılığıyla hastalarını uzaktan takip edebiliyorlar ve gerekli tanıları koyabiliyorlar.

Toplam fon miktarı 1.58 milyon dolar olan MediTuner, geliştirdiği aplikasyonla 6900’den fazla hastaya ve 1200’den fazla sağlık profesyoneline hizmet veriyor.

Clin-e-Cal

2015 kuruluşlu Clin-e-Cal, inhalerini uygun bir şekilde kullanamayan astım hastalarını merkeze alıyor.

Clin-e-Cal, App Store ve Google Play aracılığıyla indirilebilen Rafi-Tone isimli mobil aplikasyonuyla tanınıyor. Bu uygulama, inhaler ve maske kullanan 2-5 yaş arası çocuklara göre tasarlanmış yapısıyla ön plana çıkıyor. Rafi-Tone, temelde küçük bireyler için inhaler kullanımını daha az korkutucu hale getirmeyi amaçlıyor. Bu eğlenceli uygulama, çocuklara en iyi kullanım tekniğini öğretmek ve güven geliştirmek adına özel olarak tasarlanmış inhalasyon cihazı ve inovatif düdük maskesiyle birlikte çalışıyor. Girişimin Clip-Tone Buddy isimli uygulaması ise 13 yaş ve üstü çocukları hedef kitlesi olarak alıyor. Clip-Tone Buddy, inhalasyon zamanlamasını takip ederek gerçek zamanlı geri bildirim sunuyor. Girişim, herhangi bir mobil cihaz aracılığıyla kullanılabilen aplikasyonlarıyla en uzun süreli ve maliyetli solunum sorunlarını çözmeyi hedefliyor.

Son yatırım turunda 167 bin dolarlık yatırım alan Clin-e-Cal, toplam fon miktarını 806 bin dolara ulaştırdı. Bu startup, eğitim ve sağlık takibini harmanlayarak dijital sağlık alanında ön plana çıkıyor.

Sonohaler

Kaynak: pexels.com

2018’de kurulmuş olan Sonohaler, en eski teşhis araçlarından biri olan sesi yapay zekayla birleştirerek inovatif bir çözüm üretiyor.

Sonohaler, nefes alma seslerini medikal veriye dönüştüren bir teknoloji geliştiriyor. Bu teknoloji, solunumla ilgili durumların teşhis edilmesine, izlenmesine ve etkili bir şekilde yönetilmesine yardımcı oluyor. Girişimin tıbbi akustik cihazı, mobil bir aplikasyonla uyumlu olup kullanıcıların ürettiği sesleri değerlendirerek inhalerin ve çeşitli ilaçların doğru kullanımını ve akciğer fonksiyonlarının takip edilmesini destekliyor. Bu sayede, astım hastaları bilinçli kararlar alarak daha sağlıklı bir hayat sürdürebiliyorlar.

Toplam fon miktarı 32.8 bin dolar olan Sonohaler, sağlık verilerinden yola çıkarak solunum sistemiyle ilgili rahatsızlıkların erkenden tespit edilmesine ve hasta profillerinin düzgün bir şekilde tanımlanmasına yardımcı oluyor.

Kaynak: TechRound, StartUs Insights, PitchBook, Crunchbase, Tracxn

İlginizi çekebilir: 2025’te popülaritesi artan tıbbi cihaz girişimleri

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!