![Kill Knight, Epic Games Store’da bugün ücretsiz indirilebilir](https://blog.gelisiyorum.com/wp-content/uploads/2024/12/kill-knight-291224-1024x576.jpeg)
ABD ve İngiltere Güvenilir Yapay Zeka Küresel Bildirisine Katılmayı Reddediyor
ABD ve İngiltere, yapay zekanın güvenli, emniyetli ve güvenilir bir şekilde geliştirilmesine odaklanan bir bildiriyi imzalamayı reddetti. The Guardian‘ın haberine göre, Paris’teki Yapay Zeka Eylem Zirvesi etkinliğinde yaklaşık 60 ülke tarafından imzalanan bildiride, yapay zeka teknolojisinin hesap verebilir bir şekilde kullanılmasını garanti altına almak için uluslararası iş birliği ve düzenleme çağrısı yapılmıştı.
ABD ve İngiltere’nin bildiriden çekimser kalması, teknoloji sektöründeki dünya liderlerini ve CEO’larını şaşırttı. Trump yönetimi adına konuşan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, ABD’nin yapay zeka sektörüne hakim olmaya devam edeceğini açıkça belirterek, “Trump yönetimi, en güçlü yapay zeka sistemlerinin ABD’de, Amerikan tasarımı ve üretimi çiplerle inşa edilmesini sağlayacak.” dedi. Vance’in bu konuşması, daha önce yapay zeka yönetiminde küresel iş birliğini benimsemiş olan Biden yönetiminin politikasının tam aksi yönde oldu. ABD temsilcisi, bildiride kullanılan terminoloji konusunda endişelerini dile getirdi.
İngiltere hükümeti de endişeliydi ve bir hükümet kaynağı bildirgenin dilinin “çok kısıtlayıcı” olduğunu söyledi. Bu, İngiltere’nin daha önceki yapay zeka zirvelerinde bu tür bildirilere katılımıyla karşılaştırılabilir.
Buna karşılık Avrupa; ABD ve Çin’e bağımlılığı önlemek için yapay zeka işinde daha büyük bir pay ele geçirmeye çalışıyor. Yapay Zeka Eylem Zirvesi’ndeki Avrupa liderleri ve politikacılar, bölgenin yapay zeka aktivitesini yönlendirmek için bilgi işlem kümelerine ve veri merkezlerine yaklaşık 200 milyar avro yatırım yapacaklarını söylediler.
ABD hükümetinin yapay zeka gelişimine yönelik “Önce Amerika” yaklaşımı, küresel topluluk arasında endişeye yol açtı. Vance’in “otoriter rejimlerle” iş birliğine olan güvensizliği yapay zeka teknolojisinin geleceği için jeopolitik rekabeti de körükledi.