Gelisiyorum.com | Blog

Activision ve Bethesda’ya rağmen Microsoft oyun sektöründe geride kaldı!

17.01.2025
38
Activision ve Bethesda’ya rağmen Microsoft oyun sektöründe geride kaldı!

2023 yılında Microsoft, Activision ve Bethesda Studios‘u satın almak için devasa bir bütçeyi gözden çıkarmış ve kendi bünyesine katmayı başarmıştı. 2024 yılında Microsoft’un oyun gelirlerindeki artış görünüşe göre memnun edici değil.

ABD’li The Information adlı websitesi, 2021 yılında Microsoft CEO’su Satya Nadella‘nın şirketin Xbox ve bulutta oyun deneyimine yatırım yapmakla ilgili bir seçimle karşı karşıya kaldığını iddia ediyor. Şirket ya büyük oyun stüdyolarını satın alarak yeni gelişmekte olan Game Pass abonelik hizmetine daha fazla abone kazandıracaktı. Ya da Nadella’nın o sırada iki kişiye söylediğine göre oyun işini tamamen sonlandıracaktı.

Nadella ilk yolu seçerek Elder Scrolls’un yapımcısı Bethesda Studios’u 2021 yılında 7 milyar ABD dolarına ve Call of Duty’nin yapımcısı Activision Blizzard’ı 2023 sonbaharında 75,4 milyar ABD dolarına karşılık bünyesine kattı. Şu ana kadar, bu yatırımların karşılığının alınamadığı söyleniyor.

Microsoft, Activision’u kendi bünyesine katmadan önce 2030 yılına kadar 100 milyondan fazla Game Pass abonesine ulaşmayı hedefliyordu. Bu da mevcut abone sayısını beş yıl içinde üç katına çıkarması veya her yıl %40 oranında büyümesi gerektiği anlamına geliyor ki bu rakamlar 2020’den bu yana kaydedilen yıllık büyüme hızından çok daha yüksek bir orana sahip.

Microsoft, Activision anlaşmasının oyun geliştiricilerini Microsoft Azure bulut sunucularını kiralamaya teşvik edeceğini umuyordu. Ancak anlaşma öncesinde Activision, Azure’u kullanmıyordu. Hala öncelikli olarak kendi sunucularını kullanıyor ve aynı zamanda Google Cloud ile Amazon Web Services’tan sunucu kiralamaya devam ediyor.

Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, bazı büyük oyun stüdyoları, Microsoft’un teklif ettiği ücretler karşılığında oyunlarını Game Pass sistemine dahil etme önerisini de reddetti.

Reklam

“Activision tam bir hayal kırıklığı oldu,” ifadesini kullanan Janus Henderson Investors yetkilisi Denny Fish, Kasım ayı itibarıyla toplamda 800 milyon dolardan fazla Microsoft hissesi bulunan iki fonu yönetiyor.

Macquarie Bilim ve Teknoloji Fonu yöneticisi Gus Zinn ise, “Oyun pazarının büyük çoğunluğunun, Microsoft’un sunduğu gibi bir Game Pass sistemine ihtiyaç duymadığını düşünüyoruz,” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Eğer Microsoft bu şekilde devam ederse Bethesda ve Activision için harcadığı 82.4 milyar doları çöpe atmış olacak.

Açıkçası Türk oyun sektörünün Series S gibi bütçeye uygun bir konsola ve Game Pass gibi abonelik sistemine ihtiyacı var bu oldukça net. Ancak bu durumun batı pazarında ters bir etki yaptığı da açık. İleride Game Pass sistemi kalkar mı? Veya kalkmalı mı? Bu tür sorular bizleri aşacağı için yorumu sizlere bırakıyoruz.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!