Gelisiyorum.com | Blog

ADSR “Attack / Decay / Sustain / Release” Nedir?

03.04.2023
489
ADSR “Attack / Decay / Sustain / Release” Nedir?

ADSR “Attack / Decay / Sustain / Release” zarfı (ADSR Envelope) ses sinyalinin genliği ya da frekans içeriğinin zaman içindeki değişimini belirlemektedir. Synthesizer, sampler ve diğer elektronik enstrümanlardaki zarf üreteçleri (Envelope Generator), sesin genlik ve frekans içeriğinin değişimini ayarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Zarfın, enstrümanın karakteri üzerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

ADSR, İngilizcedeki Attack (atak), Decay (iniş), Sustain (tutma) and Release (bırakma) kelimelerinin kısaltmasıdır. Attack, sinyalin üretildiği andan itibaren (örneğin klavyede bir tuşa basıldığında) toplam genliğe veya parlaklığa ulaşma süresini tanımlamaktadır. Decay, sinyalin genliğinin veya parlaklığının ilk tepe noktasından sustain seviyesine düşme zamanını belirlemektedir. Bir sonraki aşama sinyalin genliğinin veya parlaklığının decay noktasından bırakıldıktan sonra sabit olarak kaldığı sustain seviyesidir. Son aşama olan Release ise sesin ne kadar sürede sönümlenerek duyulamaz hale geldiğini ifade etmektedir.

Trampet ve bongo gibi vurmalı enstrümanlar oldukça kısa attack, ani decay ve neredeyse sıfır sustain değerlerine sahipken, örneğin ziller kısa attack ancak daha uzun sustain değerlerine sahiptir. Öte yandan yaylı enstrümanların (çalış tekniğine bağlı olarak değişebilse de) genellikle yavaş, yani uzun attack süresine sahip olduğu bilinmektedir.

Kaynak: Facebook | Elektronik Müzik Okulu

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!