Gelisiyorum.com | Blog

Akdamar Adası Gezi Rehberi 2025

17.04.2025
25
Akdamar Adası Gezi Rehberi 2025

Van’da mutlaka keşfetmeniz gereken eşsiz coğrafyalardan biri olan Akdamar Adası’nda 2025 sezonu heyecanı yaşanıyor. Van Gölü’nde yer alan Akdamar Adası, Adır Adası’ndan sonra en büyük ikinci ada olma özelliğine sahiptir. Van ilinin Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akdamar Adası, Akdamar Kilisesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. 3 kilometrelik kıyı uzunluğu ile adından sıkça söz ettirmeyi başaran Akdamar Adası’nda çiçek açan badem ağaçlarının oluşturduğu görsel şöleni görmek, fotoğraflar çekmek ve Van Gölü’nde tekne turu ile keyifli manzaralar izlemek için geç kalmayınız. Peki, Akdamar Adası nerede ve nasıl gidilir? Akdamar Adası 2025 giriş ücretleri. Akdamar Adası 2025 tekne ücretleri. Akdamar Adası 2025 ziyaret saatleri ve tüm detaylar Akdamar Adası gezi rehberi 2025 içeriğimiz içerisinde. Keyifli keşifler dileriz.

Akdamar Adası Özellikleri Nelerdir?

Akdamar Adası, Ağtamar veya Ahtamar adıyla da yazılmaktadır. Türkiye’nin Bitlis ile Van illeri sınırında yer alan Van Gölü içerisinde bulunan ikinci büyük adasıdır. (İlk Ada Adır Adası’dır)

Van ilinin Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akdamar Adası’nda Ermeniler döneminden kalma kilise bulunmaktadır. Akdamar Adası’nın yüzölçümü ortalama 163 bin 753 metrekaredir.

Akdamar Adası’nın kıyı uzunluğu ise 3 kilometre civarındadır. Akdamar Adası’nın deniz seviyesinden en yüksek noktası 1.912 metredir ve Akdamar Adası’nın batı uçlarında ise yüksekliği 80 metreyi geçen dik kayalık alan vardır.

Akdamar Adası Özellikleri Nelerdir?Pin
Akdamar Adası Özellikleri Nelerdir?

Akdamar Adası Efsanesi – Akdamar Adası Hikayesi

Van’ın göz bebeği Akdamar Adası, badem ağaçlarının oluşturduğu görsel şölenin yanı sıra bir efsane, bir hikaye bir geçmiş ile de sık, sık anılmaktadır.

Akdamar Adası’nın efsanelere konu olan hikayesi ise şu şekildedir;

Reklam

Bir zamanlar Akdamar Adası’nda yaşam süren Ermeni baş keşişin güzelliği ile adından sıkça söz ettiren Tamara adında kızı varmış.

Akdamar Adası’nın çevresinde yer alan köylerde çobanlık ile geçimini sağlayan geç, Tamara’ya aşık olmuş ve her gece Tamara ile buluşmak için Akdamar Adası’na yüzmekteymiş.

Tamara ise gece karanlığında yerini belli etmek için elinde fener ile beklermiş.

Ancak bu durumu Tamara’nın babası öğrenmiş ve fırtınalı bir gecede elinde fener ile Akdamar Adası’nın kıyısına inmiş ve sık, sık yer değiştirerek, o esnada Tamara’yı görmek için Akdamar Adası’na yüzmeye çalışan gencin yorulmasına neden olmuş ve genç çoban yorulduğu için boğulmaya başlamış.

Van Gölü’nün serin sularında Tamara’yı görme ümidiyle Akdamar Adası’na yüzen çoban genç boğulduğu esnada son nefesiyle “Ah Tamara” demiş ve bu feryadı duyan Tamara’da kendini Van Gölü’nün serin sularına bırakmış.

Yaşanan bu olay sonrasında ada, Ah Tamara adıyla anılmış ve sonralarda hikayenin anlatımı Ermeni şair Hovhannes Tumanyan tarafından efsaneleştirilmiş.

9. Yüzyıldan itibaren kayıtlara geçmiş olan Ağtamar adı “kabartı, tümsek” anlamı taşımaktadır.

Akdamar Adası Efsanesi - Akdamar Adası HikayesiPin
Akdamar Adası Efsanesi – Akdamar Adası Hikayesi

Akdamar Kilisesi

Akdamar Adası’nda yer alan tek yapı, Surp Haç Kilisesi olarak bilinmektedir ve Akdamar Kilisesi olarak da söylenmektedir.

Kudüs’ten İran’a kaçırıldığı söylenen ve sonrasında 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği efsaneleşen Hakiki Haç’ın bir parçasının barındırılması amacıyla Kral I. Gagik’in emirleri doğrultusunda 915 – 921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiş.

Akdamar Kilisesi’nın Güney Doğu tarafında inşa edilen Akdamar Kilisesi, mimari özellikleri bakımından Orta Çağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında kendisine yer bulmaktadır.

Akdamar Kilisesi’nin yapımında kızıl andezit taşı kullanılmıştır. Akdamar Kilisesi’nin dış cephesi; alçak rölyef şeklinde işlenmiş zengin bitkiler ve hayvanların motifleri ile süslenmiştir.

Akdamar Kilisesi’nin özellikleri, Ermeni mimari tarihi açısından önemli ve eşsiz bir değere sahiptir.

Akdamar KilisesiPin
Akdamar Kilisesi

Akdamar Adası Nerede Ve Nasıl Gidilir? – Akdamar Adası Ulaşım Rehberi

Akdamar Adası ile Van il merkezinin birbirine olan uzaklığı ortalama 50 kilometredir. Akdamar Adası, Van Gölü’nde yer almasından dolayı tek ulaşım aracı tekne seferlerini tercih etmek olacaktır. Feribot seferleri durdurulduğu için, sadece Gevaş İskelesi’nden tekne seferleri ile Akdamar Adası’na ulaşım sağlanılması söz konusudur.

Kendi aracınız ile Akdamar Adası’nın tekne seferlerinin olduğu yere gitmek istediğiniz de; Van kent merkezi üzerinden Gevaş ilçesine geçiş yapmanız ve Van Gölü sahil yolunu takip ederek, Gevaş İskelesi’ne ulaşmanız gerekmektedir.

Kendi aracı olmayanlar veya toplu taşıma tercih etmek isteyenler; Van Büyükşehir Belediyesi’nin gün içerisinde Gevaş ilçe merkezine düzenlediği 8-9 otobüs seferi ile Gevaş ilçe merkezine ulaşabilirler.

Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile Akdamar İskelesi’ne günde en az 3 otobüs seferi de düzenlenmektedir.

Şehir dışından Akdamar Adası’na gitmek isteyenler; Van Şehirler Arası Otobüs Terminali’nden Gevaş ilçesine yolcu taşıyan ilçe minibüslerini tercih edebilirler.

Akdamar Adası Feribot İskelesi Güncel Konum Bilgisi: https://maps.app.goo.gl/M8m3dvWmPwSspezi7
Akdamar Adası Feribot İskelesi Güncel İletişim bilgisi: 0536 313 14 66

Akdamar Adası Nerede Ve Nasıl Gidilir? - Akdamar Adası Ulaşım RehberiPin
Akdamar Adası Nerede Ve Nasıl Gidilir? – Akdamar Adası Ulaşım Rehberi

Akdamar Adası Tekne Ücreti 2025 Listesi

Gevaş İskelesi’nden Akdamar Adası’na ulaşım sağlanılmasında kullanılan tekne ücreti, 200 TL’dir. Gidiş – dönüş ücreti dahildir.

Akdamar Adası’na ulaşım sağlamak için yapılan tekne yolculuğu ortalama 20 dakika civarında sürmektedir.

Akdamar Adası Tekne Ücreti 2025 ListesiPin
Akdamar Adası Tekne Ücreti 2025 Listesi

Akdamar Adası 2025 Giriş Ücreti Listesi

Akdamar Adası’na giriş ücreti Müze Kart 100 TL’dir. (Müze Kart yok ise; 150 TL ile 200 TL civarında ücret ödemeniz gerekmektedir. – Lütfen iletişim numarasından teyit ediniz)

200 TL tekne yolculuğu ücreti ve 100 TL’de Müze Kart ücreti ödeyen bir kişinin Akdamar Adası ziyareti minimum 300 TL’dir.

Tekne yolculuğu yaparken veya Akdamar Adası’nda yiyecek ve içecek satın alınması durumunda, ekstra gider de oluşabilmektedir.

18 yaş altı çocuklar Akdamar Adası’na ücretsiz girebilir.

Akdamar Adası’na girişte 65 yaş ve üzeri bireyler ile basın kartı sahipleri ücret ödememektedir.

Akdamar Adası 2025 Giriş Ücreti ListesiPin
Akdamar Adası 2025 Giriş Ücreti Listesi

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!