Gelisiyorum.com | Blog

Aktarmalı Uçuş Nedir? – Aktarmalı Uçuşlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

05.10.2024
9
Aktarmalı Uçuş Nedir? – Aktarmalı Uçuşlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aktarmalı uçuş seyahat edenlerin sık, sık karşılaştığı bir uçuş seçeneğidir. Özellikle uzun mesafe yolculuklarında da yaygın olarak tercih edilen aktarmalı uçuş seferleri, direkt uçuşun yapılamadığı durumlarda veya ekonomik bir seçenek olmasından dolayı da ilgi çekmektedir. Aktarmalı uçuş, bir diğer adıyla transit uçuş olarak da bilinmektedir. Peki, aktarmalı uçuş nedir? Aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Aktarmalı uçuşlarda bagaj alınıyor mu? Aktarmalı uçuşlarda vize gerekiyor mu? Aktarmalı uçuşlarda bavul alınıyor mu? Aktarmalı uçuş kaç saat sürüyor? Aktarmalı uçuş ile ilgili tüm merak edilenler sitemizde.

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Aktarmalı uçuş, transit uçuş olarak da bilinmektedir. Ulaşım sağlamak istediğiniz şehir veya ülkeye yaptığınız yolculuk esnasında belirtilen havalimanında uçak değiştirme durumuna aktarmalı uçuş denilmektedir. Örnek verecek olursak; Ankara’dan Los Angeles Uluslararası Havalimanı’na yapacağını seyahat için; İspanya Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı’ndan aktarma yapabilirsiniz. Bu durumda; Ankara’dan uçağa bindiğinizde; Madrid’de uçaktan inmeniz ve Los Angeles’e gidecek diğer uçağa geçiş yapmanız gerekmektedir. Ancak, bazı durumlarda 2 veya 3 farklı havalimanı arası geçiş yapılması da olağan bir durumdur. Uçak bileti alırken, aktarma sayısına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Aktarmalı Uçuş Nedir?Pin
Aktarmalı Uçuş Nedir?

Aktarmalı Uçuş Neden Tercih Edilmektedir?

Üst kısımda da belirttiğimiz üzere; aktarmalı uçuş, havalimanında uçak değiştirmenizi gerektiren bir uçak seyahati durumudur. Son varış noktasına seyahat etmeden önce uçak değiştirme işlemi gerçekleştirilmesine “aktarma” adı verilmiştir. Aktarmalı uçuşlar, daha çok yolcuların kalkış saatleri ve varış saatleri arasında çok uzun süre veya belirli durumlarda çok kısa bir süre beklemeleri adına planlanmıştır.

Belirli durumlarda aktarmalı uçuşlar, aktarması olmayan uçak seyahatlerine göre daha uygundur. Bunun nedeni ise; uçak aktarma sürecinde daha az zaman geçirilmesi sağlanır. Aktarmalı uçuşlarda en önemli dikkat edilmesi gereken husus, aktarma sayısına dikkat edilmesidir. Ne kadar çok aktarma gerçekleştirecekseniz, o kadar çok zorluk yaşayabilirsiniz. Çünkü bir defa aktarma yapacaksanız, bir defa olumsuzluk yaşayabilirsiniz. Ama birden çok aktarma durumu yaşayacaksanız; birden çok olumsuzluk ile karşılaşmanız mümkündür.

Bu nedenle; aktarmalı uçuşlarda alternatif rotaları da incelemeniz gerekmektedir ve bu alternatif rotalara dikkat etmeniz mecbur olabilmektedir. Aktarmalar arası süre çok önemlidir. Aktarma süreniz kısıtlı ise; her bir aktarma arasında güvenlik ve bagaj teslimi gibi işlemleri acele ile bitirmeniz gerekiyor. Ancak, aktarma arasında en az 2 saat veya 12 saat gibi uzun süreler mevcut ise; o kadar da acele etmenize gerek yoktur.

Aktarmalı uçak seyahatleri, varış noktasına bağlanan uçak seyahatleri anlamı taşır. Yurt içi veya yurt dışı seyahatleriniz de karşılaşabilirsiniz. Ek seyahat süresinden dolayı; aktarmalı uçuşlar, direkt uçuşlara kıyasla daha uygun maliyetlidir. Çünkü para ile zaman satın alınması gibi bir durum söz konusudur. Ancak aktarmalı uçuşların uygun fiyatlı olması; aktarmalı uçuşlara yönelik talepleri artırmıştır. Bu yüzden erken rezervasyon seçeneklerini mutlaka tercih etmeli ve uçak biletlerinizi birkaç ay öncesinden satın almanızı gerektiren durumlar yaşanabilmektedir.

Reklam
Aktarmalı Uçuş Neden Tercih Edilmektedir?Pin
Aktarmalı Uçuş Neden Tercih Edilmektedir?

Aktarmalı Uçuşlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gerekenler; aktarmalı uçuşların ne kadar zaman alacağı ve bir sonraki aktarmaya kadar ne zaman zamanınızın olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bir sonraki aktarmayı yapmak için, zamanınız kısıtlı ise; yeterli zamanınız olması adına daha erken ya da bir sonraki uçuşa geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Alternatif olarak da; bilet yükseltmesi yapma durumu gibi seçenekleri de inceleyebilirsiniz. Bu sayede tüm aktarmaları kaçırma şüpheniz olmadan rahatça seyahat edebilirsiniz.

Aktarmalı uçuş veya transit uçuş; iki ya da daha fazla havalimanını kapsayan ve bu yönde düzenlenen uçuş seyahatini kapsayan bir uçuştur. Bağlantılı uçuşun en büyük avantajı ise; seyahatlerinizde yeniden rezervasyon yaptırmak zorunda kalmadan, bir diğer varış noktasına ulaşabilmenize yardımcı olmasıdır.

Aktarmalı uçuşlarda zamanlama çok önemlidir. Çünkü, zamanlamanız ne kadar iyi olur ise; yolcuğunuzu sorun yaşamadan tamamlamanız da o kadar mümkün olabilecektir. Aktarmalı uçuş ile seyahat etmeniz durumunda; havalimanına erken varmanız ve bagajınızın tüm uçuşları kapsadığından emin olmanız gerekiyor. Çünkü, yolculuğunuzun sona erdiğinde; bagajınızı teslim almanız ve evinize veya nerede konaklama yapacaksanız oraya gitmeden önce bir sonraki havalimanı ile tekrar check-in yapmanız gerekebilir. Bu sayede daha kolay ve daha anlaşılabilir bir durumda havalimanı ulaşımı gerçekleştirmiş olabilirsiniz.

Aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gerekenler denildiğinde akla gelenler şu şekildedir;

  • Bavul ve bagaj işlemleri,
  • Uçak aktarmaları arası süre,
  • Aktarma esnasında uçak kaçırma durumu,
  • Aktarma enasında mevcut pasaport vize işlemleri

Aktarmalı uçak seyahati yapacaksanız, bavul ve bagaj işlemlerinizi her zaman düşünmeniz gerekmektedir. Aktarmalı uçuşlarda bagaj ve bavulunuzu mutlaka takip etmeniz gerekiyor ve bu sayede bagaj ve bavul kayıp durumu yaşama ihtimaliniz de o kadar düşmektedir.

Ek olarak; aktarmalar arası sürenin yanı sıra; aktarma esnasında gerçekleştirilecek pasaport ve vize işlemlerini de göz önüne alarak; aktarmalı uçuş rezervasyonu yaptırmak gerekmektedir.

Aktarmalı Uçuşlarda Dikkat Edilmesi GerekenlerPin
Aktarmalı Uçuşlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aktarmalı Uçak Bileti Almadan Önce Bilinmesi Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aktarmalı uçak seyahati gerçekleştirmek istiyorsanız; uçak bileti satın almadan önce varış noktasına en yakın havalimanının nerede olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. İlgili havalimanını bulduktan sonra, bu havalimanına hangi havayolu şirketlerinin sefer düzenlediğini ve bir uçaktan diğer uçağa geçiş yani aktarma durumunun ne kadar zaman alacağını da bu sayede öğrenebilirsiniz.

Uçak aktarması yaşayacağınız durumda, kaç aktarma durumu mevcut ise; o uçaklarda kaç koltuğun boş, kaç koltuğun dolu olduğunu da kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü uçaklar ne kadar kalabalık olur ise, kontrol işlemlerinin de o kadar uzun sürdüğünü unutmayın.

Ek olarak; gideceğiniz yerde hava şartları olumsuz ise ve kötü hava şartları ile adından sıkça söz ettiren bir lokasyon ise; bu kent ve ülkelerde yer alan havalimanından, başka bir ülkeye veya şehire aktarmalı uçak rezervasyonu yapmamak mantıklı olacaktır. Çünkü; uçağın ertelenmesi, bagaj alamama veya çeşitli olumsuzlukları da yaşamanız mümkündür.

Aktarmalı Uçak Bileti Almadan Önce Bilinmesi Ve Dikkat Edilmesi GerekenlerPin
Aktarmalı Uçak Bileti Almadan Önce Bilinmesi Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Alınır mı?

Aktarmalı uçuşlarda önemli olan bir diğer konu da; aktarmalı uçuş gerçekleştireceğiniz durumda; bütçeniz veya planlarınız uygun ise aynı havayolu şirketinden bilet almış olmanızdır. Havayolu şirketleri arasında bavul ve bagaj anlamaşı vardır. Yapılan bu anlaşmalar sayesinde, yolcular aktarma yaparken bagaj işlemleri için ekstra zaman kaybetmiyor ve bu sayede diğer aktarma uçağına hızlıca geçiş yapabilmektedirler.

Ancak, havayolu şirketleri arasında bagaj ve bavul anlaşması yok ise; ilk uçaktan indikten sonra bagajınızı teslim almanız ve diğer aktarma uçağına geçiş yapmanız için yeniden bagaj verme işlemi gibi durumlar yaşamanız gerekecektir. Bu durum; aktarma süresinin kısıtlı olması halinde uçağı kaçırmanıza veya çeşitli olumsuzluklar yaşamanıza da zemin hazırlamaktadır.

Yurt dışı veya yurt içi uçak seyahatlerinize; havayolu şirketleri arasında anlaşma var ise; bavul ve baganızı ilk uçağa teslim edebilir ve son varış noktasına kadar sorunsuz şekilde ulaşım sağladıktan sonra, pratik şekilde alabilirsiniz.

Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Alınır mı?Pin
Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Alınır mı?

Aktarmalı Uçuşta Havalimanı Dışına Çıkabilir Miyim?

Aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer önemli husus; havalimanı dışına çıkma durumu olarak ön plandadır.

Aktarmalı uçuşunuz yurt içi seyahatiniz de ise; yeterli vaktiniz olması durumunda havalimanı dışına çıkabilir ve dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz.

Ancak, aktarmalı uçuşunuz yurt dışı seyahatiniz de ise; bulunduğunuz ülkenin vize isteyip, istememesi durumuna dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından veya hangi ülke vatandaşıysanız; o ülke vatandaşından vize isteyen bir ülke ise ve vizeniz yok ise; havalimanından çıkış yapamayacaksınız. Vizeniz var veya vizesiz bir ülkeye gittiyseniz; yeterli vaktiniz olması durumunda havalimanı dışına çıkabilir ve dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz.

Aktarmalı Uçuşta Havalimanı Dışına Çıkabilir Miyim?Pin
Aktarmalı Uçuşta Havalimanı Dışına Çıkabilir Miyim?

Aktarmalı Uçuş İçin Vize Gerekiyor Mu? – Aktarmalı Uçuşta Pasaport Kontrolü Var Mı?

Uçak seyahatlerinizde; aktarma gerçekleştirilecek ülkeye ait transit vize konusunu içeren uygulamalarını Konsolosluk veya ülkenin resmi vize merkezlerinden öğrenmeniz gerekiyor. Transit vize, sadece aktarma gerçekleştirilecek ülkenin havalimanını kapsamaktadır. Havalimanı dışına çıkmak için; transit vize yeterli olmamaktadır.

Vizeniz var ise; ek olarak transit vize almanıza gerek yoktur. Ek olarak; transit vize istemeyen bir ülkede aktarma işlemi gerçekleştiriliyor ise; diğer uçağın saati beklenirken havalimanından dışarı çıkılması da mümkün olabilecektir.

Uçak aktarmasını içeren havalimanı, transit vize istenmeyen bir ülkede ise; havalimanı personelleri sadece pasaportunuzu kontrol edecektir. Ancak ülkeye giriş yapılmadığı için, sadece aktarma işlemi yapıldığından dolayı pasaport üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilmeyecektir.

Diğer yandan, bagaj ve bavul alınması ya da havalimanı değiştirilmesi gibi nedenlerle transit geçiş alanından çıkış yapılacak ise; bu gibi durumlarda ülkeye giriş yapıldığı için pasaport üzerinde işlem gerçekleştirilmektedir. Aktarmalı uçak seyahati gerçekleştirilirken, transit vize ile ilgili ülker arasında çeşitli uygulamalar olabilir. Ek olarak; pasaport türleri arasından hangi pasaporta sahip olunduğu da önemlidir.

Bazı ülkeler, her pasaport çeşidine aktarmalı uçuşlarda vize uygulaması yapmayabiliyor. Ancak, çeşitli ülkeler de bu durum aynı olmadığı için; Konsolosluk ve vize merkezlerinden bilgi alınması, buna bağlı olarak pasaport çeşidinin de öğrenilmesi gerekmektedir.

Aktarmalı Uçuş İçin Vize Gerekiyor Mu? - Aktarmalı Uçuşta Pasaport Kontrolü Var Mı?Pin
Aktarmalı Uçuş İçin Vize Gerekiyor Mu? – Aktarmalı Uçuşta Pasaport Kontrolü Var Mı?

Aktarmalı Uçağımı Kaçırdım Ne Yapmalıyım? – Aktarmalı Uçuşta Uçak Rötar Yaparsa Ne Olur?

Aktarmalı uçuşlarda, uçağı kaçırmak başınıza gelebilecek en olumsuz olaydır.

Aktarmalı uçak biletiniz var ve bu uçağı kendinizden kaynaklı bir nedenden dolayı kaçırmışsanız; bu durumda hak talebinde bulunmazsnız. Bu gibi durumları yaşamamak için; zamanlamanızı iyi ayarlamanız ve olabildiğince hızlı olmanız gerekmektedir.

Aktarmalı uçak biletiniz var ve bu uçağı kendinizden kaynaklı olmayan bir nedenden dolayı kaçırmışsanız veya rötar yapma durumu olmuş ise; havayolu şirketi size en uygun yeni bir uçak bileti hazırlar.

Havayolu şirketlerinin bu konuda ilgili uygulamaları var. Hangi havayolu şirketi ile seyahat etmek istiyorsanız; ilgili havayolu şirketine ait müşteri hizmetleri ile görüşerek bu konuyu görüşebilirsiniz.

Aktarmalı Uçağımı Kaçırdım Ne Yapmalıyım? - Aktarmalı Uçuşta Uçak Rötar Yaparsa Ne Olur?Pin
Aktarmalı Uçağımı Kaçırdım Ne Yapmalıyım? – Aktarmalı Uçuşta Uçak Rötar Yaparsa Ne Olur?

Aktarmalı Uçuşta Kaç Kere Check-in Yapılır?

Aktarmalı uçuşta gerçekleştirilecek check-in sayısı, bağlantılı uçuş durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

Örnek verecek olursak; Ankara’dan Amerika Birleşik Devletleri’de yer alan Los Angeles’e seyahat etmek istiyorsanız; iki lokasyon arasında direkt uçuş bulunmaması ve rotanın tek uçuş ile gerçekleştirilecek mesafeden uzun olmasından dolayı aktarmalı uçuş ile Amerika’ya gitmeniz gerekiyor.

Bu durumda; Ankara – İstanbul arası bir yurt içi aktarmalı uçuş gerçekleştirdikten sonra, İstanbul – Madrid arasında ilk yurt dışı aktarmalı uçuş gerçekleştirebilirsin. İkinci yurt dışı aktarma durumu ise; Madrid – Chicago arasında gerçekleştirebilirsin. Son uçuşun ise; Chicago – Los Angeles arası bir yurt içi aktarma olacaktır.

Örnek verdiğimiz bu durumda, toplam da dört uçuş için ilk kalkıştan sonra üç defa daha check-in işlemi gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bu durumda; Türkiye’den aktarmalı Los Angeles’e kadar olan yurt dışı aktarmalı uçak seyahatini; aynı havayolu şirketi üzerinden gerçekleştirebilir veya havayolu şirketleri arası bagaj ve bavul anlaşması var ise; ilk kalkış noktasından, son varış noktasına kadar bagaj ve bavul almadan rahatça seyahat gerçekleştirebilirsin.

Aktarmalı Uçuşta Kaç Kere Check-in Yapılır?Pin
Aktarmalı Uçuşta Kaç Kere Check-in Yapılır?

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!