Gelisiyorum.com | Blog

Aktif Dinlenme Nedir? Teknikleri Nelerdir? Nasıl Geliştirilir?

01.09.2024
21
Aktif Dinlenme Nedir? Teknikleri Nelerdir? Nasıl Geliştirilir?

Sosyal hayatta veya iş hayatında etkili iletişim kurabilmek için iyi bir konuşmacı olmak kadar iyi dinleyici olmak da önemlidir. Bunu mümkün hâle getiren aktif dinleme, konuşmacının mesajını tam olarak anlamak ve ona uygun bir şekilde yanıt vermek için bilinçli bir çaba gerektirir. Bu iletişim becerisi, tüm ilişkilerde karşılıklı anlayışı ve empatiyi derinleştirerek daha sağlıklı, üretken ve tatmin edici bir iletişim olanağı sağlar.

Aktif Dinleme Nedir, Neden Önemlidir?

Aktif dinleme, başka bir kişinin söylediği kelimeleri duymanın ötesine geçmeyi ve aynı zamanda bunların arkasındaki anlamı ve amacı anlamaya çalışmayı içeren bir iletişim becerisidir. Bu yaklaşımda karşınızdaki konuşmacıyı dikkatle dinlemeniz, ne söylemek istediği üzerine düşünmeniz ve daha sonra yanıtlamak için bilgiyi saklamanız gerekir.

Aktif dinleme, dinleyicinin de konuşmaya etkili bir şekilde katılmasına imkân verir. Bu nedenle gerek özel hayat gerekse iş hayatında büyük öneme sahiptir. İster işveren ister çalışan olun; aktif dinleme becerilerinizi geliştirmeniz, daha başarılı bir kariyere sahip olmanıza yardımcı olur.

Aktif dinleme; konuşmacının sizinle diyalog hâlindeyken kendini daha rahat ve güvende hissetmesini sağlar. Bu sayede karşınızdaki kişiyle daha sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlar. Ayrıca karşılıklı güven duygusunu geliştirerek iletişimin verimliliğine katkıda bulunur ve daha uzun vadeli çalışmalar için sağlam bir temel atmanıza imkân verir.

Duymak ve Dinlemek Aynı Şey Midir? Farkları Nelerdir?

Çoğu insan “duymak” ve “dinlemek” kelimelerini sıklıkla eş anlamlı olarak kullanır ancak bu iki ifade arasında önemli farklar vardır. Bu kavramları anlamak, iletişim becerilerinizi geliştirmek ve etkili bir dinleyici olmak için kritik öneme sahiptir.

Temel olarak duymak, ses dalgalarının kulaklarınız tarafından algılandığı ve beyne iletildiği fiziksel bir süreçtir. Bu, otomatik ve bilinçsiz bir işlemdir ve etrafınızdaki seslerin farkında olmanızı sağlar. Dinlemek ise sesleri ve konuşmaları bilinçli ve odaklı bir şekilde işlemek ve anlamaktır. Bu; duyduklarınızı anlamlandırmanızı, onları yorumlamanızı ve üzerinde düşünmenizi gerektirir.

Reklam

Genel olarak duymak ve dinlemek arasındaki temel farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Duymak pasif bir işlemdir ve kendiliğinden gerçekleşir. Buna karşılık dinleme aktiftir ve anlamlı hâle gelebilmesi için çaba gerektirir.
  • Duymak otomatik bir işlemdir, dinlemek ise gönüllü olarak yapılır.
  • Duymak sesin fizyolojik bir algısıyken dinleme, söylenenlerin bilinçli bir yorumudur.
  • Duyma işleminde yalnızca bir duyma becerisi kullanılır, buna karşılık dinlemede zihin de devreye girer.

Örneğin, bir toplantı sırasında bir konuşmacının sesini duyabilirsiniz ancak dikkatiniz bu konuşma üzerine odaklanmamışsa konuşmacının sözlerini idrak etmiyor, dolayısıyla onu dinlemiyorsunuzdur.

Doğru Aktif Dinlemenin Teknikleri ve Kuralları Nelerdir?

Aktif dinleme, verimli ve etkili bir iletişimde önemli rol oynar. Peki, aktif dinleme nasıl yapılır? Aktif bir dinleyici olmak için genel olarak şu adımları takip etmeniz gerekir: 

1. Dikkatinizi Tam Olarak Verin

Dinlediğiniz kişiyle göz teması kurun, cep telefonunuzu veya diğer dikkat dağıtıcıları kenara bırakın ve tamamen karşınızdaki kişiye odaklanın. Aktif dinleme, diğer kişiyi gerçekten anlamak ve onunla empati kurmak bilinçli bir alıcı olma niyetiyle başlar. Bunun için içinde bulunduğunuz ana, mevcut duruma odaklanmanız gerekir. Karşınızdaki kişi konuşurken iç sesinizi kapatmalı, konuşmacının sözünü kesmemeli, tamamıyla onun söylediklerine kulak vermelisiniz.

2. Dinlediğinizi Gösterin

Aktif dinleme kuralları arasında beden dilini doğru şekilde kullanmak da önemli bir husustur. Konuşmacının söylediklerine odaklandığınızı görmesine izin vermelisiniz. Bunu da ancak beden dilinizi doğru şekilde kullanarak yapabilirsiniz. Söylenenlere göre başınızı sallayabilir, uygun yüz ifadeleriyle konuşmacıya söylediklerini kavradığınızı gösterebilirsiniz. Ayrıca dinleme esnasında kollarınıza kavuşturmamaya, gülümsememeye dikkat edebilirsiniz.

3. Geri Bildirimler Sağlayın

Söz sırası size geldiğinde konuyu kendi kelimelerinizle özetleyin ve yansıtın. Böylece söylenenleri doğru bir şekilde anladığınızı doğrulamış olursunuz. Ancak bu sırada olabildiğince kısa ve karşınızdaki kişiyi konuşmaya teşvik eden cümleler kurmaya dikkat edin. Ayrıca odak noktayı kaçırmanıza neden olabilecek önemsiz detaylara takılmamaya dikkat edin.

Sağlayacağınız geri bildirimleri konuşmacıya yardımcı olan ve onu dinlediğinizi gösteren sözlü ipuçları olarak düşünebilirsiniz. “Anlıyorum.”, “Evet, haklısınız.” ve benzeri ifadeler, doğru jest ve mimikler eşliğinde konuşmacıya düşünceleriniz hakkında gerekli ipuçlarını sağlayacaktır.

4. Ön Yargıları Bir Kenara Bırakın

Aktif dinleme kuralları arasında sayılması gereken önemli konulardan bir diğeri de olumlu veya olumsuz ön yargılarınızı bir kenara bırakmanızdır. Gerçekten söylenenleri anlamanız için konuşmacının deneyimlerini ve bakış açılarını tamamen idrak etmeye çalışmalısınız. 

Tarafsız davranmak ve yargılayıcı olmamak, konuşmacının kendini güvende hissetmesini sağlar. Bu sayede konuşmacı için iletişim utandırılmayacağını, eleştirilmeyeceğini, suçlanmayacağını bildiği; güvenli bir alan hâline gelir. Nihayetinde, konuşmacının kendisini daha açık bir şekilde ifade etmesini sağlarsınız.

5. Konuşmaya Teşvik Edecek Sorular Sorun

Konuşmacının düşüncelerini ve duygularını daha detaylı olarak açıklamasını teşvik etmek için açık uçlu sorular sorun. Aktif dinleme örnekleri arasında sayılabilecek bazı sorular şu şekilde olabilir:

  • Bana bundan biraz daha bahseder misin?
  • Bunun hakkında ne düşünüyorsun?
  • Sence ilerlememiz için en iyi yol hangisi?
  • Farklı bir tepki verseydin bu ne olurdu?

Açık uçlu sorular sorarak konuşmacıyı, söyledikleri içerisinden önemli noktaları detaylandırmaya yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda bu, onu dikkatle dinlediğinizi ve daha fazlasını öğrenmek istediğinizi de gösterir.

Aktif Dinlemenin İş Hayatındaki Avantajları Nelerdir?

Aktif dinleme ekip içinde güven oluşturan, sorunları çözmenizi ve ekibinizi başarıya yönlendirmenizi sağlayan bir iletişim becerisidir. Aktif dinleme; görev dağılımını sağlıklı bir şekilde organize edebilmekten güçlü bir iş birliği ortaya çıkarmaya kadar pek çok noktada şirketinize katkıda bulunur. 

Özellikle liderlerin doğru stratejileri kullanmasına, doğru zamanda en doğru adımları atmasına olanak tanır. Bu yönüyle aktif dinleme, iş yerinde daha iyi bir takım oyuncusu olmanızı ve çözüm odaklı bir zihniyet geliştirmenizi sağlar.

Genel olarak aktif dinleme faydaları arasında şu noktalar sayılabilir:

  • Güvene dayalı, sağlıklı ve güçlü ilişkiler kurabilmenize katkıda bulunur.
  • Anlaşmazlıkları daha hızlı bir şekilde çözerek çatışmaların önüne geçmenize yardımcı olur.
  • Konuşmacıyla güçlü bir etkileşim kurarak aktarılan önemli bilgileri ve spesifik detayları kaçırmamanızı sağlar.
  • Sorunları daha doğru bir şekilde tanımlayabilmenizi sağlar ve büyümeden çözebilmenize katkıda bulunur.
  • Gerek iş gerekse eğitim hayatında bilgilerinizi geliştirmenize ve yenilemenize yardımcı olur.

İş Hayatında Aktif Dinleme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Nasıl daha iyi bir dinleyici olacağınız üzerine düşünmek, kariyerinizi daha iyi bir noktaya taşımak için iyi bir başlangıçtır. Peki, aktif dinleme becerilerinizi geliştirmek için neler yapabilirsiniz? Aşağıdaki önerileri uygulayarak dinleme becerilerinizi iyileştirmeyi deneyebilirsiniz:

  • İletişimin, özellikle dinlemenin büyük bir bölümü sözel olmayan ipuçlarına dayanır. Beden dilinizi kullanmayı ve beden dili okumayı öğrenerek hem kendi sözsüz iletişim becerilerinizi geliştirebilir hem konuşmacının beden dilini yorumlayarak ruh hâlini anlayabilirsiniz.
  • Dikkat ve odaklanma konusunda kişisel gelişiminize yatırım yapmanız başarılı bir aktif dinleyici olmanızı sağlar. Böylece dinleme sırasında çevresel faktörlerin dikkatinizi dağıtmasının önüne geçebilirsiniz.
  • Dinleme sırasında çoğu kişi, söz sırası ona geldiğinde vereceği yanıtlara odaklanma hatasına düşer. Benzer bir hataya düşmemek için dinleme esnasında konuşmacının söylediklerini zihinsel bir resme dönüştürme konusunda kendinizi eğitebilirsiniz. Bu, zihninizin konuşmadan kopmasının önüne geçer.
  • Sosyal yaşamınızda yapacağınız pratiklerle aktif dinleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Her fırsatta bu beceriye dair öğrendiklerinizi uygulamayı deneyebilir, yakın çevrenize ne düşündükleri hakkında sorular sorarak eksik kalan yönleri tamamlamaya çalışabilirsiniz.

Aktif Dinleme Eğitimi ile Ekibinizin İletişim Becerileri Güçlendirin

Aktif dinlemeyi geliştirmenin en iyi yollarından biri de bu konuda eğitim almaktır. İster kendi liderlik becerilerinizi iyileştirmek isterseniz de ekibinizin iletişim becerilerini güçlendirmek için aktif dinleme eğitimi alabilirsiniz. LMS’mizden yararlanarak ekibinizin hedeflerine ve gelişim seviyesine uygun eğitim programları düzenleyebilirsiniz. Aktif dinleme eğitimi için yapay zekâ destekli öğrenme yönetim sistemimizden yararlanarak ekip içi iletişimi çok daha sağlıklı ve çözüm odaklı bir hâle getirebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!