Gelisiyorum.com | Blog

AMD Ryzen 7 9800X3D OverClock Rehberi

12.12.2024
13
AMD Ryzen 7 9800X3D OverClock Rehberi


Bildiğiniz üzere AMD eski serilerdeki işlemcilerine nazaran 9800X3D işlemcisine, tamamıyla overclock yapabilmemiz için kapıları açtı. Biz de halihazırda en güçlü oyun işlemcisi olan 9800X3D’nin sınırlarını zorlayarak, daha yüksek bir performans almak için sizlerle birlikte overclock deneyimizi paylaşıyoruz.

  • AMD Ryzen 7 9800X3D hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Testlerimiz sonucu işlemcimizi maksimum 5.837GHz hızında stabil bir şekilde çalıştırmayı başardık. Peki bu hıza ulaşmak için neler yaptık, sizler de ulaşabilir misiniz, uzun süreli kullanımlarda ne kadar sağlıklı gelin hep beraber detaylarını konuşalım.

Test sistemi

  • Anakart: ASUS ROG Strix X870E-E GAMING
  • RAM: G.SKILL TRIDENT Z5 32GB 6000MHZ CL30
  • Ekran kartı: NVIDIA GEFORCE RTX 4090
  • Soğutucu: ASUS ROG Ryujin III 360 Extreme
  • PSU: ASUS ROG Thor 1200W Platinum II
  • SSD: 1 TB PCIE GEN5 M2

9800X3D OverClock

Overclock yapmayı düşünüyorsanız öncelikle sisteminizde kullanacağınız anarkatın, soğutucunun, belleklerin çok önemli olduğunu hatırlatalım.

Reklam

Soğutucu konusunda test sonuçlarında da göreceğiniz üzere ASUS ROG Ryujin III 360 Extreme modeli bizim overclock testlerimizde güzel sonuçlar verdi.

Yüksek MHz değerine sahip bellekler, işlemcinize ekstra yük bindirdiği için CL değeri MHz değerinin önüne geçtiği için, sistemimizin daha stabil çalışması için daha düşük gecikmeli bellekler kullandık.

Öncelikle işlemcimize overclock yapmamız için BIOS ekranına giriş yapıyoruz ve F7 tuşuna basarak Advanced ekranına giriyoruz. Advanced ayarlardan AMD Overclocking menüsüne giriş yapıyoruz ve PBO yani Precision Boost Overdrive ekranına giriş yapıyoruz.

Precision Boost Overdrive İşlemcimizin 5.2GHz lik maksimum Boost Clock’unu artırmamıza yardımcı olacak. Peki bu teknoloji ne yapıyor da işlemcimizin frekansı artıyor?

İşlemcimizin fabrika çıkışı sıcaklık, güç limitlerini anakartın VRM yani voltaj regülatör modülü kalitesine ve soğutucunun performansına bağlı olarak bu limitleri artırıyor. Voltaj ve sıcaklık durumlarında işlemci frekansını otomatik olarak azaltma/artırma yapıyor. İşlemcinin çekirdek sayısına ve iş yüküne bağlı olarak dinamik bir şekilde, iş yükü azken tek çekirdeği daha yüksek frekanslara veya iş yükü arttığında çoklu çekirdekleri daha yüksek frekanslara çıkarabiliyor.

Şimdi sizlerle beraber Precision Boost Overdrive ayarlarını paylaşalım. Öncelikle Auto’dan Advanced moduna alıyoruz. “PBO Limits” biraz önce bahsetmiş olduğumuz işlemcimizi olması gerektiğinden daha yüksek hızlarda çalıştıracağımız için PPT, EDC ve TDC limitlerini artırmamız gerekiyor. Burada anakartımızın limitleri bizim kullanacağımız ayarlar için hem güvenli hem yeterli, bu yüzden “Motherboard” seçeneğini seçiyoruz. Overclock yaparken sistemin stabil ve hızlı çalışmasındaki en önemli rol oyuncularından birisi olan anakart bu sebepten dolayı önemli.

Precision Boost Overdrive Scalar işlemcinin boost sınırlarını genişleten bir çarpandır. Manual seçeneğini seçiyoruz ve çarpanlardan 10x’i seçiyoruz. Bu çarpanlar düşükten yükseğe olacak şekilde, 10x ayarındayken maksimum performans veriyor ancak daha yanında yüksek güç tüketimi ve sıcaklık değerlerini yanında getiriyor.

9800X3D OverClock

CPU Boost Clock Override işlemcinin fabrika çıkışında belirlenen maksimum boost frekansını belirli bir miktarda artırmamızı sağlayan bir ayardır. Buradan “Enabled(Positive)” ayarını seçiyoruz ve alttaki “Max CPU Boost Clock Override (+)” kısmına 200 yazıyoruz. Bu ayar sonrası işlemcimizin 5.2GHz olan maksimum frekans değeri 5.4GHz’e çıkabiliyor.

Curve Optimizer İşlemcinin voltaj-frekans eğrisini manuel olarak ayarlayarak daha yüksek performans veya enerji verimliliği sağlamamıza olanak tanıyan bir özellik.  Buradan “All Cores” seçeneğini seçiyoruz. All Core Curve Optimizer Sign bize pozitif ve negatif olmak üzere iki seçenek sunuyor. Negatifte işlemci çekirdeklerinin daha az voltajla çalışmasını yani daha düşük sıcaklıklarda daha verimli ve stabil çalışan bir seçenek sunuyor. Pozitifte ise işlemciye daha fazla voltaj uygulanmasını sağlar. Daha yüksek boost frekanslarına ulaşmak için pozitif kullanıyoruz. Ancak bu seçenekte işlemcimizin daha yüksek güç ve sıcaklık değerlerine çıkacağı aklınızda bulunsun.

Curve optimizer ayarı her sistemdeki işlemcinin farklı silikon kalitesi, anakart modeli, soğutucu gibi göz önünde bulundurmamız gerektiği için deneme yanılma sonucu en stabil sonucu bulmanız gerekiyor. 15-40 arası değerler genelde stabilize bir aralık.

Bu ayarları yaparak işlemcinizi güvenli bir şekilde 5.4GHz hızlarına çıkarabilirsiniz. Ancak bilmeniz gerekir ki işlemcinizi fabrika limitlerinin üzerinde çalıştırdığınız için uzun süreli kullanımlarda sisteminizin ömrünü kısaltabilirsiniz.

Gelelim bizim testlerimiz sonucu ulaşmış olduğumuz overclock performansımıza. BIOS üzerinden PBO ayarına ek olarak Ai Tweaker’dan eCLK mode ayarına bir göz atalım.

Buradaki Synchronous Mod, BCLK (Base Clock) değiştirildiğinde tüm bileşenler senkronize çalışır, bu daha stabil ve güvenli bir overclock seçeneği sunar. Asynchronous Mod ise BCLK (Base Clock) değerini değiştirmek, işlemcinin ve belleğin hızlarını farklı şekilde optimize etmenize olanak tanır, ancak daha dikkatli olunması gerekir çünkü sistem stabil olmayabilir.

İşlemcimizi daha yüksek hızlara çıkarmak için Asynchronous modunu kullanıyoruz. Bu modda BCLK1, senkronize çalışan değeri değiştiriyor. Biz BCLK2 Frequency’mizin değerini kademeli olarak 101,102 gibi yavaş yavaş artırarak işlemcimizin hızını artırıp stabilizasyon testleri yaparak ulaşabi006Cdiğimiz en yüksek stabil noktayı bulmaya çalışıyoruz.

9800X3D OverClock

Denemelerimiz sonrası işlemci frekansımızı PBO ile çıkarmış olduğumuz 5.4GHz’in üzerine çıkardır. Örneklerde görmüş olduğunuz üzere Bus clock değerimiz 104,105,106 değerlerinde stabil bir performans aldık. Maksimumuna gelecek olursak BCLK2 frekansımız 108deyken işlemcimiz 5.837Ghz frekansında stabil bir şekilde çalıştı.

Bunun ötesindeki testlerimizde 108.5 BCLK2 frekansında işlemcimizden 5.864GHz frekansını elde ettik ancak sistemimiz stabilizasyon testini geçemedi.

Artık karşılaştırmaya geçelim,

9800X3D’nin Overclocksuz hali ile elde ettiğimiz sonuçlarla karşılaştırma yaptığımızda

BASEOVERCLOCK
GEEKBENCH 6Single: 3268

Multi-Core: 18589

Single: 3581

Multi-core: 19225

Cinebench 2024Single: 130

Multi-Core: 1299

Single: 141

Multi-Core: 1373

CPU-ZSingle: 825

Multi: 8772

Single: 889

Multi-Core: 8953

 

BASEOVERCLOCKFark
Cyberpunk 2077162 FPS

Ort. 62°C

177 FPS

Ort. 67°C

+15   FPS

+5°C

Marvel’s Spider-Man135 FPS

Ort. 60°C

146 FPS

Ort. 66°C

+11   FPS

+6°C

Red Dead Redemption 2208 FPS

Ort. 52°C

215 FPS

Ort. 59°C

+7      FPS

+7°C

Valorant692 FPS

Ort. 60°C

822 FPS

Ort. 62°C

+130 FPS

+2°C

CS2480 FPS

Ort. 56°C

493 FPS

Ort. 74°C

+13    FPS

+18°C

 

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!