
Android ve Chrome Yeni Yapay Zeka ve Erişilebilirlik Özellikleri Alıyor
Google, Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü kapsamında Android ve Chrome için birçok yeni yapay zeka ve erişilebilirlik özelliği duyurdu. Şirket, özellikle görme ve işitme engelli kullanıcılar için deneyimleri geliştirmek amacıyla Gemini modelleri de dahil olmak üzere yapay zekasını entegre etmeye odaklanıyor.
Öncelikle Android’in TalkBack ekran okuyucusundan bahsedelim. Bu entegrasyon genişliyor ve kullanıcıların görseller hakkında takip soruları sormasına ve hatta açıklamalar almasına ve tüm ekranlarında ne olduğu hakkında sorular sormasına olanak tanıyor. Örneğin, bir alışveriş uygulamasına bakarken bir kullanıcı Gemini’ye bir öğenin malzemesi veya indirim olup olmadığını sorabilir.
Android’in gerçek zamanlı transkripsiyonlar sağlayan Expressive Captions özelliği de bir yükseltme alıyor. Bu özellik artık bir şeyin nasıl söylendiğini daha iyi iletmek için yapay zeka kullanıyor. Yeni bir süre özelliği uzatılmış sesleri yansıtacak. Bu nedenle vurguyu yakalamak için bir başlık “haarikaaa” veya “hayıııııır” gösterebilir. Islık çalmak veya boğazını temizlemek gibi eylemler için ek ses etiketleri de ekleniyor. Yeni Expressive Captions, Android 15 ve üzeri işletim sistemine sahip cihazlarda ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da İngilizce olarak kullanıma sunulacak.
Google, kullanıcıya yönelik özelliklerin yanı sıra standart dışı konuşan kişiler için konuşma tanımayı daha erişilebilir hale getirmek için çalışan Project Euphonia aracılığıyla konuşma tanımayı güçlendiriyor. Google artık geliştiricilere Project Euphonia’nın GitHub sayfası aracılığıyla açık kaynaklı depolar sağlıyor ve bu sayede kişiselleştirilmiş ses araçları geliştirmelerine veya çeşitli konuşma kalıpları için modeller eğitmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca, 10 Afrika dilinde İngilizce konuşmayanlar için konuşma tanımayı iyileştirmek amacıyla Dijital Dil Dahil Etme Merkezi gibi Afrika’daki projelere de destek sağlanıyor.
Ek olarak Google, ChromeOS ve Chrome tarayıcısı için erişilebilirlik iyileştirmeleri de sunuyor. SAT veya İleri Yerleştirme testleri gibi College Board sınavlarına Bluebook uygulaması aracılığıyla giren Chromebook kullanıcıları, ChromeVox ekran okuyucusu ve Dikte gibi Google’ın yerleşik erişilebilirlik özelliklerine erişebilecek. Masaüstündeki Chrome tarayıcısında taranan PDF’ler artık Optik Karakter Tanıma (OCR) ile otomatik olarak işlenecek ve bu da onları ekran okuyucular için etkileşimli hale getirecek. Android’de, Chrome’un Sayfa Yakınlaştırma özelliği kullanıcıların web sayfası düzenini bozmadan metin boyutunu masaüstü muadili gibi artırmalarına olanak tanıyacak. Bu, sayfa başına veya genel olarak özelleştirilebilecek.
Erişilebilirlik tarafında ayrıca yalnızca diyalog içeren altyazılar sonunda Netflix’e geliyor. Microsoft PowerPoint, SRT dosyaları için destek kazandı ve sununuza altyazı ve açıklama eklemenize olanak tanıdı. Ayrıca Apple, yaklaşan iOS ve macOS güncellemeleri için birçok yeni erişilebilirlik özelliği duyurdu.