
Ayrılmak istediğinizi eşinize nasıl söyleyebilirsiniz?
Eşinize ayrılmak veya boşanmak istediğinizi mi söylemek istiyorsunuz? Muhtemelen yapacağınız en acılı ve zorlu sohbetlerden birisi olacak ve ikiniz de ilişkinizin iyiye gitmediğini biliyor olsanız da bu değişmeyecek. Siz ve eşiniz muhtemelen bu sohbeti sonsuza kadar hatırlayacaksınız. Eğer boşanırsanız, sohbetteki tarzınız sonrasındaki yasal gidişat konusunda da belirleyici olacaktır.
Aşağıda kendinizi duygusal olarak hazırlayabilmeniz ve düşüncelerinizi organize edebilmeniz için bazı önemli ipuçları var:
- Doğru kararı verdiğinizden emin misiniz? Eşinize ayrılmak istediğinizi bir defa söylediğinizde, bu kelimeleri geri alamazsınız. Bu nedenle acele etmeyin ve kararı iyice düşünün. Bir aile terapistine danışmak veya fikrinizi ebeveynleriniz, yakın arkadaşlarınız ile paylaşmak isteyebilirsiniz.
- Tartışmada boşanmayı tehdit olarak kullanmayın. Bu güvenilirliğinizi azaltır ve zalimcedir. Boşanma konusunda ciddiyseniz sakin, konuşmaya hazır ve planlı olana kadar düşüncelerinizi kendinize saklayın.
- Kararınızı kesinleştirdikten sonra bunu eşinize nasıl aktaracağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Acele etmemelisiniz ve aileniz için önemli bir günde de yapmamalısınız. Örneğin yılbaşında ve beklediğiniz bir tatil varken gidip de bunu söylemeniz uygun olmaz. Yeni işinin ilk günü gibi konulara da dikkat.
- Çocuklarınız evde değilken konuşun. Ona özel bir şey konuşmak istediğinizi söyleyin. Eğer rahat hissedecekseniz evde konuşun veya kafe gibi daha nötr bir ortamı da tercih edebilirsiniz. Tepkisinden endişe ediyorsanız bu kararı bir terapist eşliğinde konuşmak istediğinizi söyleyin. Bir güvenlik endişeniz olmadığı sürece bir not bırakıp evi terk etmeyin. Bu korkakça, travmatik ve adaletsiz olur.
- Temel hedef nazik, sıkı duruşlu, direkt ve nötral olmaktır. Örneğin: “Uzun süredir mutsuzum ve hiç bir şey ilişkimizi iyiye götürmüyor. Bunu söylemekten dolayı üzgünüm ancak boşanmak istiyorum.” veya “Mutlu olmadığım için bu evliliği sonlandırmak istiyorum. Altı aylık bir evlilik danışmanlığı denemek istersen bir deneme ayrılığı yapabiliriz.” Bu deneme ayrılığını yaşayan çiftlerin %13’ünün tekrar bir araya geldiği belirtiliyor.
- Eşinizin tepkilerine hazır olun. Kızıyor mu? İnsanlar genelde ilişkilerinin iyiye gitmediğinin farkındadırlar. Tepkisi ne olursa olsun bir kavgaya çekilmeyin ve savunmacı olmayın. Sakin ve mesajı aktarır halde olun: “Evliliğimiz bitti, en iyisini denedik ama mutsuzum ve artık yapamıyorum.” veya “Duymak istediğin bir şey değil ve bu nedenle üzgünüm.” Suçlayıcı ithamlardan uzak durun.
- Evden siz mi gideceksiniz yoksa ondan gitmesini mi isteyeceksiniz önden düşünün. Boşanma bitene kadar olan bu geçici süreci atlatmanız gerekiyor. Örneğin “Sonraki adımı planlayana kadar bir iki hafta kardeşine gidebilirsin” diyebilirsiniz. “Bir süre annemlerde kalacağım ve çocukları da bir hafta alacağım. Gelecek hafta ne yapacağımızı konuşalım” da denilebilir. Boşanma bitene kadar aynı evde kalabilecekseniz bunu da deneyebilirsiniz.
- Eşinizin duygularını fark edin ve dinlediği için teşekkür edin. Onu teselli etmek isteyebilirsiniz ancak yanlış umutlar ve karmaşık mesajlar vermekten kaçının. Kararınızda açık olun ancak kibar da olun. “Bunun acı verdiğini biliyorum ve olabildiğince saygılı şekilde bu süreci tamamlamak istiyorum.” veya “İkimizin de zamana ihtiyacı var ve bu nedenle her konuda anlaşana kadar çocuklara ve ailelerimize bu konudan bahsetmeyelim.” diyebilirsiniz.
- Boşanmaya çocukları katana kadar ve boşanma için ayrılık işlemlerine başlayana kadar onun kararı özümsemesine müsaade edin. Boşanma sürecini konuşurken para ve mallar gibi şeylerden bahsetmeyin. “İkimiz için de iyi olacak eşit bir sonuç üzerinde anlaşabilir miyiz?” diyebilirsiniz.
- İstismarcı veya şiddet yanlısı bir eşten ayrılıyorsanız, ilk olarak konuşmadan önce kendiniz ve çocuklar için bir güvenlik planı oluşturun. Genelde boşanmadan bahsettiğiniz ilk günler en tehlikelisi olur çünkü istismarcının kaybedecek bir şeyi kalmamıştır. Bu süreçte kendinizi nasıl koruyabileceğinizi öğrenmek için avukatla konuşun. Uzaklaştırma kararı veya sığınma evi ihtiyacınız olabilir.
Kararınızı eşinizle paylaştıktan sonra aile ve çocuklarınıza nasıl söyleyeceğinizi konuşmanız gerekecektir. Bunu yapmadan önce eşiniz de kabul ederse, olan biteni özümsemek için vakit ayırın.
Kaynak: psychologytoday
İlginizi çekebilir: Ayrılık ve boşanma süreci ile başa çıkma rehberi