Gelisiyorum.com | Blog

Başarının Gizli Silahı: Bilinçli ve Verimli Molalar

02.05.2023
303
Başarının Gizli Silahı: Bilinçli ve Verimli Molalar

Multitasking (aynı anda bir çok işi yapma) gerçek mi, yoksa bir efsane mi? Molalarımızda gerçekten dinleniyor muyuz?

Çoğu zaman kendimizi ekranlarımıza kaptırmış, fütursuzca tablardan tablara koşarken buluyoruz. Ve bazılarımız için bu durum, günü ekranlarda geçirmenin de ötesinde. Yatakta gözlerimizi açtığımız andan itibaren, sosyal medya veya haber sitelerinde biraz geziniyor, ekran(lar)ımızda çalışmaya başlıyoruz, gün içinde de cep telefonlarımızın ekranında “molalar” veriyoruz. Akşamları evde de kocaman bir statik ekranı izleyerek, bazen de cep telefonlarımızın ekranını kontrol ederek rahatlıyoruz. Çünkü neden olmasın. 

İşte dijital dünyadan, bilinçli aralar verme ile ilgili bazı püf noktaları.

Kaliteli molalara ihtiyacınız var

Beyninizin yakıtını tazelemesi için molalara ihtiyacı var. Eğer onu yeniden şarj etme ihtiyacına rağmen kullanmaya devam ederseniz, sadece iki yoldan birine gidebilir:

1. Senaryo

İlk senaryoda, ulaşmak istediğiniz hedefe varana kadar çalışmaya devam edecek, gerginleşecek ve o işte tökezleyene kadar çalışacaksınız. Ve yeniden şarj edilmek için tam 5 saate ihtiyacınız olacak.

Bunu istemiyoruz, çünkü bu senaryo gerçeklendiğinde iyileşmemiz tam 5 saatimizi alacak.

2. Senaryo

İkinci senaryoda, aslında bilinçli bir mola vermeden dikkatiniz dağılır ve sürüklenirsiniz. Pencereye bakabilir veya YouTube videoları izleyebilirsiniz. “Çalışıyor olmalıyım” düşüncesi arka planda çalışmaya devam ederken aslında sizi gerçek, bilinçli ve rahatlatıcı bir mola vermekten alıkoyar. Böylece dikkatinizin dağılmasından dolayı kendinizi suçlu hissetmenize neden olur. Bu durumsa ne üretken iş yapmak ne de kendinizi şarj etmek anlamına gelir. Tek yaptığınız: kendi zamanınızı çalmak olur.

Reklam

Bir şeyi daha açıklığa kavuşturalım: Öğle yemeği bilgisayarınızın önünde olmamalı. İş günü boyunca asıl dinlenme anınız gözlerinizi ekrana yapıştırılmış halde yemek yemekse, kendinizi bitkin hissedebilir, konsantre olamayabilirsiniz ve genel olarak nispeten dengeli bir günkü kadar üretken olmayabilirsiniz.

Dikkatiniz, o an yaptığınız şey üzerinde olmalıdır. Eğer boş zamanınız varsa, zihninizin dolaşmasına izin vermek istiyorsanız, tamam öyle olsun. Ancak yemek yiyorsanız, egzersiz yapıyorsanız, okuyorsanız; odaklanmanız gereken şey yaptığınız şeydir. Eğer odağınız buralarda değilse kendinize bunun nedenini sormak iyi bir fikir olabilir. 😉

Gerçekten mola vermek

Çoğu zaman bir şeyin bizim için iyi olduğunu biliyoruz, ancak yine de harekete geçmekte zorlanıyoruz. İçinizdeki o duraklatma hissini gerçekten bastırmanıza yardımcı olacak birkaç teknik şöyle: 

Farkındalık

Farkındalık her zaman iyi bir pratik olmuştur. Ve “fazla farkında olmak” diye bir şey yoktur. 

Mola vermeniz gerektiğinde bunu fark etmenize yardımcı olacak bazı ipuçlarını şöyle listeleyebilirim:

  • Düşük enerji seviyesi
  • Odaklanma zorluğu
  • Huysuzluk
  • O anki görevinizde yaşadığınız sıkılma hissi
  • Bunalma hissi

Açık olmak gerekirse, bun hislerinizin farklı anlamları olabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı odaklanmada sorun yaşayabilirsiniz. Bunu yaşamanızın sebeplerinden biri de biraz dinlenmeye ihtiyaç duymanızdır. 

Bu ipuçlarını tespit ederek ve değerlendirerek durumunuza dikkat etmeye çalışın.

İçinizi dinlemek her zaman faydalı olsa da, tek başına farkındalığınıza güvenmek yeterli olmayabilir. Mola vermeniz gereken anda mola vermeyip daha çok çalışırsanız, dikkatiniz o kadar azalı ve o molayı hiç verememe ihtimaliniz de o kadar artar. Beyninize her zaman güvenmeyin.

Yapacağınızı taahhüt edin ve o zamanı ona ayırın

Bağlılık, bir ara vermeyi hatırlamanıza yardımcı olurken kendinize ve başkalarına karşı sorumlu olmanızı da sağlar. Bu iyi bir ilk adım olsa da size ne zaman ara vermeniz gerektiğini hatırlatacağın düşünmeyin. Zira işin derinlerine indiğinizde bir görevden öteki toplantıya, o görevden başka bir işe geçerken bunu düşünmezsiniz. 

İşte tüm bunları tek potada eritebilecek birkaç küçük tavsiye:

  • Takviminizde zaman dilimlerinizi doldurun
  • Günlük yapılacaklar listenize ekleyin
  • Birine vereceğiniz moladan bahsedin. Bu kişi iş arkadaşınız, arkadaşınız ya da ev arkadaşınız olabilir. 

Pomodoro

Vaktiyle bir öğrenci olan Francesco Cirillo, domates şeklindeki bir zamanlayıcı kullanarak üretkenliğini ve verimliliğini arttırmaya çalışıyormuş. Pomodoro tekniği de aralarda 3 ila 5 dakikalık molalar ile 25 dakikalık bloklar halinde çalışmaktan oluşuyor. Zamanlayıcı her çaldığında, işinizi duraklatmanız gerektiğini hatırlatır. Bu sayede 25 dakika boyunca aslında yoğun bir şekilde odaklandığınız ve başka bir iş silsilesine atlamak üzere olduğunuz için, suçluluk duymadan bir mola verme olasılığınız daha yüksektir. O işe devam ettiğinizde, düzenli molaların geleceğini bildiğiniz için odaklanmanız da daha olasıdır. Makul bir döngü.

Pomodoro tekniğini kendim kullanmadım, ancak oldukça yaygın ve çok yönlü olduğunu biliyorum. Çeşitli zaman dilimlerinde siz de deneyin, nasıl gittiğini değerlendirin ve değerlendirmeniz sonrasında sizin için en iyi olanı seçin.

Kendinizi mola anlarınızda hayal edin

Kendinize neden mola verdiğinizi hatırlatın. Bunu yapmanın bir yolu da molanın faydalarına odaklanmak, sonrasında daha odaklı, daha enerjik ve daha iyi bir ruh halinde olacağınızı kendinize hatırlatmaktır. 

Bence bunu yapmanın daha da iyi bir yolu, kendinizi o mola verdiğiniz zamanın hissine kaptırmak olabilir. Kendinizi çayınızı yudumlarken, pencereden dışarı bakarken ya da belki ağaçların kokusunu alırken — huzurlu hissederken hayal edin. Bu çekici olmaz mı? Kendinizi o anı dört gözle beklemeye motive edin. O anki huzurunuzu hayal edin. 

Daha sağlıklı molalar vermek

Şu konuda farkındalığınız olsun:

Sosyal medyada düşüncesizce gezinmek veya bir sohbete dalmak için harcanan o zaman diliminiz, enerjinizi dikkatli bir mola kadar geri kazandırmaz. 

Hayal kurmak ya da pür dikkat bir konuya dalmadan sadece düşünmeniz (mind-wandering, daydreaming) yaratıcılığınızı ve performansınızı geliştirecektir. Mümkünse de sizin için sakin, huzurlu bir ortamda olun. Bir adım geriden gelin, gününüzü düşünün, manzaranıza bakın. Aniden zamanınızın yavaşladığını ve netliğinizin arttığını fark edeceksiniz.

Kaynak: sherpa.blog

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!