![Arabalarda Bulunan ”Arka Cam Rezistans” Tuşu Gerçekten Ne İşe Yarıyor?](https://blog.gelisiyorum.com/wp-content/uploads/2025/01/s-466172890ffe1ee2657c3100605876a771a39768-1024x576.jpg)
Beynimizin Güzellik Kavramıyla Derdi Ne?
Kızlarla erkeklerin yüz ve vücut özellikleri, ergenliğe kadar benzerlik gösterir. Ergenlik döneminde kızlarda görülen östrojen artışı onlara daha dolgun dudaklar kazandırırken, erkeklerde artan testosteron da çenenin daha gelişkin hale gelmesine, burnun büyümesine neden olur. Östrojen kadınsı bölgelerin gelişimi ile ilgilenirken, erkeklerde ise bu görevi testosteron, kas gelişimini sağlayıp omuzların genişlemesini tetikleyerek yapmaktadır. Sonuçta ergenlik sonrası kadınlar gelişim tamamlandığında, net bir mesaj iletmektedir: Östrojenle doluyum ve doğurganım.
Kadın yüzlerini güzellik ölçeğinde derecelendirmeleri istenen erkekler, gözbebekleri büyümüş kadınları daha çekici bulmuşlardı çünkü geniş gözbebekleri cinsel ilgiye dair mesaj vermektedir.
Yapılan araştırmalarda, kadınların en güzel olduğu dönemin, adet döngüsü içinde en doğurgan oldukları döneme, kanamadan yaklaşık on gün kadar öncesine karşılık geldiği ortaya çıkmıştır.
Güzellikle ilgili olarak verilen hükümler yalnızca görsel sistemin etkisiyle biçim kazanmayıp, kokudan da etkilenir. Bern Üniversitesi‟nde yapılan bir çalışmada kız ve erkek öğrencilerde MHC (temel doku uygunluk kompleksi-major histocompatibility complex) ölçümleri yapıldıktan sonra erkeklere ter emici pamuklu tişörtler dağıtıldı. Daha sonra laboratuvara dönen kız öğrenciler, burunlarını tişörtlerinin koltukaltı bölgesine daldırarak hangi vücut kokusunu yeğlediklerini belirttiler.
Sonuç: Onlar da tıpkı fareler gibi MHC‟leri kendininkilere benzemeyen erkekleri tercih etmişlerdi. Açık ki, burnumuz da tercihlerimizi etkilemekte ve yine üreme görevini bilincin radarına yakalanmaksızın yerine getirmektedir.
Peki, güzel bir insan gördüğümüzde beynimizde neler olur?
Çekici yüzler, beynin arkasındaki görme merkezini harekete geçirir, fusiform gyrus adındaki bir bölge, özellikle yüz tanımaya odaklanmış bir bölgedir ve hemen yanındaki lateral occipital kompeks, nesneleri ayırt etmek için kullandığımız bir bölümdür. Ayrıca, çekici yüzler, beynin önündeki ve derinlerindeki ödül ve zevk merkezlerindeki bölümleri harekete geçirir ve bu alanlar, çok havalı ama bir o kadar da karışık isimlere sahiptir; ventral striatum, orbitofrontal korteks ve ventromedial prefrontal korteks gibi. Beynin yüz tanıma odaklı görme bölümü, görülen güzellik deneyimine zemin hazırlamak için zevk merkezleri ile etkileşime geçer.