Gelisiyorum.com | Blog

Beypazarı Nerede, Nasıl Gidilir? Beypazarı Gezilecek Yerler Nelerdir?

06.10.2024
31
Beypazarı Nerede, Nasıl Gidilir? Beypazarı Gezilecek Yerler Nelerdir?
Beypazarı Nerede, Nasıl Gidilir Beypazarı Gezilecek Yerler Nelerdir
expand

Beypazarı Nerede, Nasıl Gidilir?

Beypazarı, Ankara ilinin 98 km kuzeybatısında bulunmaktadır. Bu ilçenin kuzeyinde Bolu, doğu tarafında Güdül, güney tarafında Polatlı ile Ayaş, batı tarafında Nallıhan, güneybatı tarafında ise Eskişehir yer almaktadır. 

Beypazarı ilçesine en yakın havalimanı Ankara’da bulunan Esenboğa havalimanıdır. Buraya Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden direkt uçuşlar gerçekleşmektedir. Ankara Esenboğa havalimanı ile Beypazarı arası yaklaşık 126 km mesafedir. Buradan ilçeye doğrudan gidilemez. Havalimanına indikten sonra taksi, Belkoair, HAVAŞ gibi servis seçenekleri ile AŞTİ’ye gelerek buradan kalkan otobüsler ile Beypazarı’na gidebilirsiniz.

Beypazarı ile Ankara arası yaklaşık 100 km mesafedir. İstanbul ile arasındaki mesafe 320 km, İzmir ile arasındaki mesafe 661 km’dir. Ankara’dan buraya araç ile gidecek olanlar eski Ankara İstanbul yolundan devam ederek Sincan Yenikent yol ayrımından dönerek buradan ilerleyip Ayaş Beypazarı yoluna çıkılması gerekmektedir. Ankara ile Beypazarı yaklaşık 1 saat sürmektedir. Beypazarı’na otobüs ile gidecek olanların öncelikle Ankara’ya gelmesi gerekmektedir. Çünkü Türkiye2nin diğer şehirlerinden Beypazarı’na direkt otobüs bulunmamaktadır. 

Beypazarı Gezilecek Yerler Nelerdir?

Beypazarı tarihi, ilk çağa kadar uzanmaktadır. Burada ilk olarak Hititlerin hüküm sürdüğü düşünülmektedir. Sonrasında ise Frig, Galat, Bizans, Roma, Anadolu Selçuklu, Osmanlı gibi pek çok devlet burada hüküm sürmüştür. Beypazarı, İstanbul ile Bağdat yolu üzerindedir. Bu nedenle önemli ticaret yolları arasında yer almaktadır. 

Reklam

Beypazarı önceden Kaya Doruğu Ülkesi anlamına gelen Lagania idi. 6. yüzyılda burayı ziyaret eden Bizans İmparatoru kentin ismini Lagania – Anastasiopolis olarak değiştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde burası Tımarlı Sipahi Merkezlerinden biri olmuştur. 

Beypazarı, Ankara’nın en fazla turist alan ilçelerinden bir tanesidir. Tarihi yapısının yanında yöresel yemekleri ile de ilgi görmektedir. Yörede bulunan el sanatları çarşılarında birbirinden güzel el işi ürünler satılmaktadır. 

Beypazarı tarihi konakları ile dikkat çekmektedir. Burada genelde iki ya da üç katlı cumbalı Beypazarı evleri bulunmaktadır. Birbirine yakın olan konaklar bölgedeki sosyal yaşam ile halkın birbirine olan güvenini göstermektedir. 

Beypazarı evlerinin üst kısmında “guşgana” bulunur. Burası yemeklerin kurutularak saklandığı ve ailenin genişlemesi halinde evi büyütmek için tasarlanmış olan bir alandır. Evlerin giriş kısımlarında ise hayat ismini verdikleri mahzenler yer alır. 

Beypazarı Nerede, Nasıl Gidilir Beypazarı Gezilecek Yerler NelerdirBeypazarı evlerinin yapımı sırasında üst katta bir bölüm tamamlanmadan bırakılırdır. Buraya çantı ismi verilirdi. Buranın evde yaşayanların dünyada yapacak bir takım işlerinin olduğunun göstergesi olarak yapıldığı düşünülmektedir. 

Beypazarı’nda yer alan pek çok tarihi yapı Alaaddin Sokakta bulunur. Bu nedenle sokak restore edilerek buradaki evler pansiyon olarak kullanılmaktadır. Buradaki konaklar genellikle yöresel detaylar ile süslenmiştir. Tarihi bir deneyim yaşamak istiyorsanız bu konaklarda kalabilirsiniz.

Tarihi Suluhan Kervansarayı Nasuh Paşa Hanı, Osmanlı’nın şehir içi hanlarından bir tanesidir. Burası Beypazarı çarşısına oldukça yakın bir bölgededir. Osmanlı Sadrazamı olan Nasuh Paşa, 17 Mart 1613 yılında bu hanı yaptırmıştır. Zaman içinde eskiyen han restore edilerek günümüze kadar gelmiştir. Tarihi Suluhan Nasuh Paşa hanı İstanbul ile Ankara arasında yolculuk yapan kervanların konakladığı bir yerdi. İlk yapıldığı dönemde 26 odası vardı. Bunun yanında mescid, dükkan ve pazarlar da hanın bünyesinde bulunuyordu. 

Beypazarı Halk Evi’nin 25 Şubat 1936 yılında yapımına başlanmış sonrasında 29 Ekim 1939 yılında yapımı tamamlanmıştır. Burada yörenin sanat ögeleri tanıtılmış, tiyatro oyunları sahnelenmiş bir dönem ise sinema olarak kullanılmıştır. 2007 yılında ise burası Cahide Gürsoy Müze Evi olmuştur.

İmaret Meydanı ve El Sanatları Meslekleri dükkanı unutulmaya yüz tutan el sanatlarının insanları tanıtılmasını ve canlı tutulmasını amaçlamıştır. Burası Beypazarı içinde gezilecek popüler yerlerden bir tanesidir. İmaret Meydanında demircilik, gümüşçülük, bakırcılık, kunduracılık, dokumacılık, semercilik, kalaycılık, bindallı, yorgancılık gibi el sanatlarına dayalı mesleklere ait dükkanlar bulunmaktadır.

Tarihi Beypazarı çarşısı ise Kurtuluş Mahallesinde bulunur. Burası oldukça küçük ancak sevimli bir yerdir. Burada bakırcılık, telkari işlemeciliği, demircilik, kalaycılık gibi yöresel el sanatları ürünleri satılmaktadır. 

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!