Gelisiyorum.com | Blog

Bilgisayarsız Taşınabilir Seslendirme Stüdyosu Nasıl Yapılır?

26.05.2023
267
Bilgisayarsız Taşınabilir Seslendirme Stüdyosu Nasıl Yapılır?

Bu bütçeye uygun ses kaydı kurulumu kolayca bir sırt çantasına sığdırılabilir ve her yere yerleştirilebilir. İşte kendiniz için nasıl bir tane yapacağınız.

Kişisel bir projede seslendirme yapmam gerektiğini fark ettikten sonra, masamda temiz ses kaydı yapmanın bir seçenek olmadığını keşfettim. Çalışma alanımın etrafında çok fazla şey oluyordu.

Bu yüzden, yardımcı olabilecek donanım aramak için dolabımı karıştırdım ve kayıt için bir bilgisayara güvenmeyen mükemmel doğaçlama kurulumu tasarladım. 

Bunu daha önce düşünmediğime inanamıyorum. Ekipman “en iyisi” değildi, ancak kullanışlıydı, taşıması kolaydı ve kurulumu ve projeme aktarması daha da kolaydı.

Ayrıca etrafta yattığım şeylerden yapıldığı için bana bir kuruşa bile mal olmadı. Ancak, kendinizinkini inşa etmek istiyorsanız uygun fiyatlı.

İşte taşınabilir ses kayıt stüdyonuzu oluşturmak için ihtiyacınız olan şeyler.


Ses kaydedici

Başlamak için, en azından giriş bağlantı noktasına sahip taşınabilir bir kayıt cihazına ihtiyacınız olacak. Hem giriş hem de çıkış bağlantı noktalarına sahip olduğu için Zoom H1n taşınabilir ses kayıt cihazını seçtim.

Reklam

Sağ taraftaki giriş bağlantı noktası, harici bir mikrofon kullanmayı mümkün kılarken, çıkış bağlantı noktası, seviyenizi izlemek için bir kulaklık bağlamanızı sağlar. Bu nedenle, bir ses kaydedici olmasının yanı sıra , aynı zamanda yüksek çözünürlüklü kayıt ve daha fazlasını yapabilen birincil bir ses arabirimidir. 

Gazetecilik okulu günlerimden beri, yaklaşık 100 dolara bulunabilen Zoom H1n’ye sahibim. Küçük kayıt cihazı son derece çok yönlü olduğu için şimdiye kadar yaptığım en iyi donanım yatırımlarından biri.

Örneğin, “Ses” düğmesine basmak, çeşitli bit derinliği ve örnekleme oranı seçenekleri kombinasyonlarıyla MP3 veya WAV gibi kayıt formatları arasında geçiş yapar. 

96Khz/24 bit’e kadar WAV formatında kayıt yapma seçeneğiyle, kayıt cihazı yukarıdaki CD kalitesinde sesi yakalayabilir. Yalnızca notlarım için sese ihtiyacım olduğunda en düşük MP3 kalitesinde kayıt yapma eğilimindeyim, ancak sesi bir projede kullanırken her zaman en yüksek çözünürlüğü seçerim.

Elbette, daha yüksek kalitede kayıt, depolama alanınızı etkileyecek ve kayıt sürenizi azaltacaktır. Neyse ki, farklı bir kayıt ayarına her geçtiğinizde ne kadar kayıt süreniz kaldığını görebileceksiniz.

Kaydın ortasında depolama alanının tükenmesini önlemek için bunun gibi bir microSD kart edinin; Zoom H1n yalnızca 32 GB’a kadar microSD kartları destekler.

Zoom H1n ses kaydedicinin ekran görüntüsü
Zoom H1n’nin küçük boyutuna aldanmayın. Yetenekli bir ses kayıt cihazıdır.

Kayıt cihazındaki diğer düğmeler, sese efektler uygulayabilir. “Lo Cut” düğmesi, rüzgar veya klima tıslaması gibi şeyler dahil olmak üzere düşük frekanslı sesleri engeller. Düğmeye birden çok kez basmak, üç frekans kesmesi arasında geçiş yapar.

Diğer kontrol, “Sınırlayıcı”, ses ölçerin karşı ucunda benzer bir şey yaparak, kaydın bozuk ses vermesini engelleyen eşiğin üzerindeki yüksek sesleri ortadan kaldırır. 

Son düğme, kayıt cihazını “Otomatik Seviye”ye ayarlar. Mikrofonu istenmeyen seslere karşı hassas hale getireceğinden, sesi çok yüksek açmayın. Anında ses seviyeleriyle uğraşmak istemiyorsanız, özellikle de çok dalgalanmalarını bekliyorsanız, bu değerli bir özelliktir.

Ancak kontrollü bir kayıt ortamında, ekranın üzerindeki kazanç kadranını kullanmak daha kararlı bir kayıt oluşturacaktır. 


Mikrofon

Çoğu durumda, yerleşik XY mikrofonları uygundur. Kondansatör tipi mikrofon, yaptığım belediye meclisi toplantısı gibi büyük bir odanın diğer ucundan gelen bir sesi yakalayacak kadar hassastır.

Kötü bir mikrofon değil ama Deity V-Mic D4 Duo’yu daha çok seviyorum. En basit açıklama, mikrofonu kayıt cihazından ayrı tutarak, kayıt cihazını mikrofon kaldırmadan ayarlayabilirim. Zoom H1n, harekete veya dokunmaya o kadar duyarlıdır ki, üzerine hafifçe vurduğunuzda veya herhangi bir düğmeye dokunduğunuzda ses kayıtta alınır.

V-Mic D4 Duo, titreşimlerin alınmasını önlemek için bir şok montajı ile birlikte gelir. Ayrıca iki rüzgarlık içerir. 

V-Mic D4 Duo mikrofonun ekran görüntüsü
Anahtarın değiştirilmesi ikili kaydı etkinleştirir.

Deity V-Mic D4 Duo, her iki kamera tarafından da ses kaydı yapabilen ikili mikrofon kurulumu sayesinde bir vlogger kamera sevgilisidir. Mikrofonu yalnızca önden kayıt yapacak şekilde ayarlamak, seslendirme için harikadır, ancak herhangi bir röportaj yaparsanız ikili kayıt uygundur .

Arkaya bakan mikrofonu değiştirmek isterseniz, yaka mikrofonu için bir TRS 3,5 mm girişi bile vardır . Her iki mikrofonu kullanırken, ön mikrofon sol kanalda ve arka mikrofon sağ kanalda olacak şekilde ses ayrı kanallara kaydedilir. Her iki kanal da daha sonra gönderide tek bir parçada birleştirilebilir.

Zoom H1n son derece yetenekli bir mikrofona sahip olduğundan, bu mikrofona fazladan 70 $ harcamak bütçenizi aşıyorsa endişelenmeyin. Ancak, doğaçlama için biraz daha hareket alanı istiyorsanız, etrafta bir Deity V-Mic D4 Duo bulundurmaktan zarar gelmez. 


kulaklık

Sesini duymanın üstesinden gelmek zordur, ancak ses kaydı yapıyorsanız buna katlanmak zorunda kalacaksınız. Sesinizi izlemek, sesinizin yüksekliğini veya perdesini ayarlamanıza izin vererek, post üzerinde çalışmayı daha iyi hale getirir.

Sesi düzenlemeden önce yakalayamayacağım nüansları sesimde yakalamama yardımcı oluyor. Ayrıca sesimi izlemenin dış dünyayı görmezden gelmeme ve göreve odaklanmama yardımcı olduğunu da görüyorum.

Audio Technica'nın ATH-M50X kulaklıklarının ekran görüntüsü
ATH-M50X kulaklıklar benim stüdyo monitörlerim ve aynı zamanda müzik için de iyi.

3,5 mm jaklı herhangi bir kablolu kulaklık Zoom H1n’de çalışır, ancak daha iyi sonuçlar için bir çift stüdyo monitörü almak isteyeceksiniz. Bu kulaklıklar, sesi orijinal sesine en yakın şekilde ileten dengeli, nötr bir sese sahiptir, bu nedenle ses mühendisleri ve yapımcıları için tercih edilen kulaklıktır.

Bir çift Audio-Technica ATH-M50X kullandım . 150 dolardan ucuz değiller ama Audio-Technica, Audio-Technica ATH-M20X gibi 50 dolarlık (yazı yazarken satış fiyatı) gibi uygun fiyatlı stüdyo monitörleri yapıyor .

Stüdyo monitör kulaklığı olduğu sürece marka ve fiyat o kadar da önemli değil. 


Nasıl Daha İyi Yapılır?

Bir donanım parçası varsa, her zaman bir yükseltme olasılığı vardır. Örneğin, Zoom H4n Pro gibi daha iyi bir kayıt cihazı, RØDE VideoMic Pro gibi daha iyi bir mikrofon veya benim sahip olduğum gibi daha iyi bir kulaklık alabilirsiniz . Tüm bunlar uygulanabilir yükseltmelerdir, ancak bence odayı ses kaydı için işlemek, paranızı harcamanın daha iyi bir yoludur. 

Kayıt yaparken kendinizin ve kurulumunuzun üzerine kalın bir battaniye veya yorgan atabilirsiniz, bu da bazı iyi sonuçlar verir; hareket eden bir battaniye de işe yarayabilir . Stüdyolarından uzakta kayıt yaparken bunu yapan podcast yayıncıları ve gazeteciler duydum. Her kayıt yaptığınızda battaniyeyi kurmaya aldırış etmezseniz kendinizi bayıltın.

Öte yandan, bunun gibi taşınabilir bir kayıt kabinini ucuza alabilirsiniz . Evet, hantal ama birden çok kayıtta tutarlı bir sesin korunmasına yardımcı olacaktır. Portatif kayıt stüdyosunu ister evde ister yolda kullanın, katlanabilir ses kabini sesinizi yumuşatmaya ve yankı ve yankıyı önlemeye yardımcı olmalıdır. 

Bana gelince, çoğunlukla gömme dolabımdaki kayıt kurulumumu kullanmayı planlıyorum. Kurulumumun yanındaki giysiler sesin bir kısmını emmeye yardımcı olurken, mikrofonun arkasındaki açıkta kalan duvar yansıtıcıdır.

Çift taraflı cırt cırtla duvara yapışan ses panellerini içeren, kolayca çıkarılabilecek bir fikrim var. İşe yarayıp yaramayacağından emin değilim ama ses yalıtımı yaptığım alan küçük ve bazı deneyler için mükemmel.


Neden ihtiyacın var

Kurulum, kompakt olmasının yanı sıra az bakım gerektirir. Aslında, neredeyse hiç tasarım veya bakım gerektirmez. Pille çalışan Zoom H1n kayıt cihazında çalıştığı için elektrik prizine güvenmem gerekmiyor. Bu aynı zamanda ses yazılımıyla uğraşmak zorunda kalmayacağım anlamına geliyor, bu da bana zaman kazandırıyor ve tüm süreci hızlandırıyor. 

Bu kurulumu yalnızca sessiz bir ortamda kayıt yapabilmek amacıyla oluşturdum, ancak artık kayıt yapmak için tercih ettiğim yol bu. Bilgisayarsız küçük, izole bir odada olmak ses işine konsantre olmamı sağlıyor, başka hiçbir şeye değil.

Ayrıca, elektrik prizleri veya alan fark etmeksizin evimin herhangi bir yerinde kayıt yapabilmeyi seviyorum. Kurulum seyahat etmeye hazır olsa da, evden çalıştığım için bu bir öncelik değil. Ancak, seyahat ederken bu düzene sahip olmanın faydasını kabul ediyorum. Bir röportaj için seyahat etmem gerektiğinde, zaten bir sırt çantama doldurup herhangi bir yere yerleştirebileceğim taşınabilir bir ses kayıt stüdyom var. 

Kulaklık, ses kaydedici ve mikrofonun ekran görüntüsü
Hepsi bir arada taşınabilir kayıt çözümü.

Yine de, kurulumun modüler tasarımı onu en uygun yapan şeydir. Değiştirilebilir birkaç anahtar parçaya dayanır. Halihazırda sahip olduğum donanım, projeye iyi bir şekilde katkıda bulundu, ancak tek tek bileşenleri uygun bir fiyata alabilir veya halihazırda sahip olduğunuz donanımla özel bir yapı oluşturabilirsiniz .

En iyi, en pahalı ekipmanı satın almanıza gerek olmadığını hatırlamanız önemlidir. Bu kurulum basittir ve çalışır, bu da üzerine inşa etmek için sağlam bir temel oluşturur.

Öte yandan, yükseltmeler için çok yer var, bu da bunu gerektiğinde parça parça ekleyebileceğiniz uzun vadeli bir kit haline getiriyor. Zaten birkaç fikrim var.

Kaynak: premiumbeat.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!