Gelisiyorum.com | Blog

BRUGGE’DE GEZİLECEK YERLER (BRUGES) | Biz Evde Yokuz

08.10.2024
3
BRUGGE’DE GEZİLECEK YERLER (BRUGES) | Biz Evde Yokuz

Yıllar önce Colin Farrell, Ralph Fiennes ve Brendan Gleeson’ı bir araya getiren kara komedi filmi “In Bruges”ü izleyip de bir an önce gitme hayalleri kuranlardansanız bizdensiniz (Henüz izlemediyseniz de çok tavsiye ederiz). Kıvrım kıvrım kanallarıyla 500 yıl öncesinden günümüze bozulmadan gelmiş bir Orta Şehri olan Brugge diğer adıyla Bruges, Belçika’ya gelmişken mutlaka görülmesi gereken bir güzellik. Gerçekten de Brugge’e gelip de ben beğenmedim diyeni duymadık. Bizce bu şehir vadettiği her şeyin karşılığını veren ender şehirlerden.

Brugge isminin size de aşina geleceğinin farkındayız zira şehrin adının eski Flemenkçede “köprü” anlamına gelen “brugga”nın bir versiyonu olduğuna inanılıyor. Köprüleri ve kanallarıyla “Kuzey’in Venedik’i” lakaplı, zamanla ticaretle zenginleşen ve Batı Flandre ilinin başkenti olan Brugge, hem Flaman bölgesinin yüksek yaşam standardının hem de görsel güzelliğin bileşkesi durumunda. Hangi mevsimde gelirseniz gelin, bu şehrin çikolata kokulu sokaklarında geçireceğiniz bir yarım gün bile ruhunuza iyi gelecek eminiz. Gelin size gezilecek yerleri, yeme-içme mekanları ve fotoğraflarıyla kanallarında biraz tur attıralım.

Brugge Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Brugge’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Brugge’e Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. O nedenle de önce Türkiye’den direkt uçuşların gerçekleştiği Charleroi Havalimanı’na veya Brüksel Uluslararası Havalimanı’na inecek sonrasında farklı yollarla Brugge’e ulaşım sağlayacaksınız ki bu kısmı da aşağıda ayrıca ele aldık. Pegasus Havayolları Charleroi Havalimanı’na, THY ise Brüksel Uluslararası Havalimanı’na uçuş gerçekleştiriyor. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce fiyat karşılaştırmasını yapabilmeniz için aşağıya linklerini bırakıyoruz.

Reklam

– Charleroi Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.

– Brüksel Uluslararası Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Brugge’e Nasıl Gidilir?

İster Chaleroi Havalimanı’na ister Brüksel Uluslararası Havalimanı’na gelmiş olun ilk iş başkent Brüksel’in merkezine ulaşım sağlamak. Eğer Chaleroi Havalimanı’na indiyseniz çıkışta sizleri bekleyen shuttle tipi otobüslerle son durak olan merkezdeki ana tren garına geçebilirsiniz. Buradan Brugge trenine bağlantı yaparak şehre rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer Brüksel Uluslararası Havalimanı’na iniyorsanız da Brussels Airport – Zaventem durağından her 25 dakikada bir geçen IC trenleri ile hiç aktarma yapmadan Brugge’e geçebilirsiniz.

Elbette ben trenlerle indi bindi ile uğraşmak istemiyorum biraz konfor arıyorum derseniz bizim gibi Brüksel’den günübirlik gerçekleşen otobüslü ve rehberli turlarla da gelebilirsiniz. Biz ilk seferimizde Brugge’e Brüksel’den trenle geçmiştik ikincisinde ise Brüksel’den turla geldik. Bizimle aynı turu yapmak isteyebilecekler için linkini buraya da bırakıyoruz. Brüksel çıkışlı rehberli Ghent ve Brugge turuna bilet almak için tıklayın.


Brugge’e Hangi Mevsimde Gidilir?

– İlkbahar: Bizce Brugge’ün en güzel zamanı, şehrin yeşillendiği Nisan – Mayıs ayları. Tek dezavantajı şehirler ve ülkeler arası gezmeye gelen okul gruplarının yoğun oluşu. Herhangi bir köşede 50 kişilik bir okul grubuna denk geldiniz mi durup dururken uzun sıralar beklemek zorunda kalabiliyorsunuz.

– Sonbahar: Eylül – kasım arası yani sonbahar ayları da Brugge’e gelmek için güzel zamanlar çünkü bu dönemde şehirde folyaj vakti. Zaten çok büyüleyici olan Brugge’ün peyzajı sararan ve kızaran yaprakların da katılmasıyla daha bir güzelleşiyor. Tabii hava yağışlı ise tadınızın biraz kaçma olasılığı da var.

– Yaz: Her ne kadar kavurucu yaz aylarını Avrupa şehirlerinde geçirmeyi pek önermiyorsak da Brugge’de bir istisna yapmak istiyoruz çünkü Avrupa yazın cayır cayır yanarken Brugge kanalları sayesinde sıcaklığı emiyor. Yazın tek dezavantajı okulların kapanmasıyla artan turist kalabalığı.

– Kış: Bizce Brugge’ün kışı da çok güzel. Zaten masalsı olan Orta Çağ şehri meydanda Noel pazarının kurulmasıyla daha bir masalsı hale geliyor. Yine de aralık ayındaki advent dönemi dışında ocak – mart arası dönemin oldukça soğuk geçtiğini ekleyelim ne de olsa Kuzey Denizi sınırlarındasınız.


Brugge Bir Günde Gezilir Mi?

Bizce Brugge için bir tam gün gayet yeterli bir süre. Hatta şehrin genel ruhunu yakalayıp keyfini sürmeniz için yarım gün bile kafi ama tam bir gününüz varsa hem şehrin en turistik ve olmazsa olmaz yerlerini görür, hem kanallarında tekne turunuzu yapar, hem de koştur koştur olmadan yer içersiniz.


Brugge Ne İle Meşhur?

– Kanalları: Brugge denince akla her şeyden önce ona “Kuzey’in Venedik’i” unvanını veren kanalları ile ünlü. Yalnız bu kanallar sadece estetik birer unsur olmaktan çok öte tarihsel arka planda şehrin gelişip, zenginleşip bugünlere gelebilmesinde etkin rol oynayan birer araçlar. 12. yüzyıldan beri kullanılan bu su yolları, Avrupa’nın önemli ticaret yolları üzerinde olan şehrin bir liman kenti olarak büyümesine katkıda bulunmuş, Avrupa’nın dört bir yanından gelen zengin tüccarları kendisine çekmiş, Brugge’ün bir ticaret merkezi olmasına zemin hazırlamış. Groeninge, Minnewater ve Reien, aralarından en ünlü ve pitoresk olanları. Zaten şehrin en önemli turistik aktivitesi olan tekne turları da özellikle buralarda yapılıyor. Şehrin en gözde otelleri de bu kanallara bakıyor. Ayrıca kanallar şehrin kültürel ve tarihi mirasının bir parçası olarak koruma altında olduklarından su yollarının temizliği, bakımı, yönetimi ve restorasyonuna sürdürülebilir esaslara göre dikkat ediliyor.

– Korunmuş Orta Çağ Dokusu: Brugge, Orta Çağ’dan kalma tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar ulaşan nadir şehirlerden biri. Tarihi yapıları, dar sokakları ve karakteristik kanallarıyla eşsiz bir şehir. Özellikle Gotik mimarisi ile öne çıkan şehirde Orta Çağ’ın en baskın mimari üslubu olan, detaylı taş işçiliği, yüksek ve sivri kemerli yapılarla karakterize edebileceğimiz Gotik mimarinin güzel örnekleri var. Brugge Belediye Binası, Bizim Leydi Kilisesi, Brugge Çan Kulesi bunlardan sadece birkaçı. Sadece tarihi ve önemli yapılar da değil, şehirdeki çoğu ev, kanalları birleştiren köprü, taş döşeli yollar ve hatta ana meydan-kilise ekseninde şekillenmiş şehir planının kendisi de de Orta Çağ’ın tipik özelliklerini taşıyor. Bu nedenle de bir bütün olarak Dünya Mirası olarak UNESCO koruması altında. Tuğla ve taş malzemelerden inşa edilmiş, küçük pencereli çoğu tarihi ev veya han, bugünlerde B&B veya butik otel olarak hizmet veriyor. Buraya geldiğinizde bunlardan birinde kalmak gerçekten hoş bir deneyim.

– Çikolatası: Brugge, başkent Brüksel‘den sonra dünya çapında kalitesi ve lezzetiyle tescillenmiş olan Belçika çikolatası üretimi ile ünlü bir diğer şehir. 17. yüzyılda Avrupa’dan ülkeye giren kakao çekirdekleri, geleneksel yöntemlerle, yüksek kalite malzemelerle, bu şehirde gerçek bir haz kaynağı olan çikolataya dönüşmüş. Brugge’de de Brüksel’deki gibi artisanal çikolataları ile ünlü birçok dükkan var. Elbette Pierre Marcolini, Neuhaus ve Léonidas tüm ülkenin pazarını domine ediyor olsa da size tavsiyemiz The Chocolate Line veya Chocolatier Dumon gibi daha az bilinen daha küçük çapta, butik üretim yapan çikolata evlerini tercih edip lokal tatlar peşinde koşmanız olur. Aynı zamanda Brugge çikolata tadım turları, yapım atölyeleri bakımından da Brüksel’e göre daha aktif bir şehir.

– Dantel İşleri: Brugge 15. yüzyıldan beri dantel işlemeciliği ile de ünlü bir şehir. Zamanında Avrupa’nın en zarif dantel işleri Brugge’den çıkarmış. Brugge dantelinin geleneksel üretimi, aslında oldukça karmaşık el işçiliği gerektiren bir süreç ama günümüzde fabrikasyon üretim ağırlıkta olduğu için otantik versiyonunu bulmak biraz zor. Gerçek Brugge danteli, tarihsel ve kültürel önemi sebebiyle koruma altında. Şehirde, bu geleneksel sanat formunu yaşatmaya yönelik çeşitli atölyeler ve antikacılar var elbette. İlgiliyseniz T Apostelientje adlı antikacıya bir uğrayın deriz.


Brugge’ün Hangi Bölgesinde Konaklamalı?

– Tarihi Şehir Merkezi: Ana meydan, çan kulesi, kilise gibi turistik yerlerin kümelendiği şehir merkezinin en tarihi kesimi. Eminiz ki ilk kez geliyorsanız Brugge’de konaklamak için öncelikli tercihiniz burası olacak. Bizce de gezilecek yerlere yakınlık açısından oldukça mantıklı. Kanallara bakan butik veya B&B otellerden birinde güne başlamak bizce de çok keyifli olur. Elbette bu bölgede konaklamak diğer bölgelere oranla biraz daha pahalı olacaktır.

Brugge Tarihi Şehir Merkezi otellerini incelemek için tıklayın.

– Sint Kruis: Sint Kruis, Brugge’ün şehir merkezinin biraz dışında kalan banliyösü. Turist kalabalığının dışında olmak ama çok da uzakta olmamak istiyorsanız, Bruges’ün biraz daha sessiz, doğayla iç içe ve geleneksel tarafının tadını çıkarmak istiyorsanız tam size göre. Burada bisiklet kiralayıp şehir merkezinin keşmekeşinden sıyrılıp lokal kafelerde kahvenizi içebilirsiniz. Merkeze yaklaşık 20 dakikalık yürüme mesafesinde.

Sint Kruis otellerini incelemek için tıklayın.

– Sint-Michiels: Sint-Michiels, Brugge şehir merkezinin batısında yer alan, merkeze 20 dakika yürüme mesafesinde olan bir başka banliyö hissi veren çeper bölge. Ana tren istasyonuna da yakın. Birkaç otobüs güzergahıyla merkeze bağlı. Yalnız kanal manzaralı oteller bulmayı beklemeyin uygun konaklama seçenekleri yaygın.

Sint-Michiels otellerini incelemek için tıklayın.

– Sint-Andries: Yine şehir merkezinin çeperinde, daha yerel bir his veren huzurlu bir mahalle. Bölgeyi tarihi merkeze bağlayan sık otobüs seferleri var ama şehrin turistik yerlerine 25 dakikalık bir yürüme mesafesindesiniz. Ayrıca old town bölgesine kıyasla daha uygun fiyatlı konaklama seçenekleri bulabilirsiniz.
Sint-Andries otellerini incelemek için tıklayın.


Brugge’de Seçtiğimiz Oteller

Brugge’de her bölgede, her bütçeye uygun bir konaklama opsiyonu var. Özellikle de B&B opsiyonları çok fazla. Hemen hemen her bütçeye göre bir oda kahvaltı işleyen, pansiyon tipli seçeneği var. Biz de sizin için birkaçını seçtik. Yukarıda bahsettiğimiz bölgelerden daha fazla otel önerisini Brugge’de Nerede Kalınır – Brugge Otelleri yazımızda bulabilirsiniz. Linkini aşağıya bıraktık.

Hotel Van Cleef $$$

Hotel Van Cleef, tarihi merkezde, spa küveti içeren lüks klimalı süitler sunan bir butik otel. Kanal kenarındaki terası önünden geçen tekneleri seyrederek kahvaltı etmek için ideal. İncelemek için TIKLAYIN.

Brugge’ün tarihi merkezinde, 2 kanalın kesiştiği eşsiz bir konumdaki otel Avrupa’nın en romantik otellerinden biri olarak kabul ediliyor. Her sabah, kanalın muhteşem manzarasına karşı kahvaltı ediyorsunuz. İncelemek için TIKLAYIN.

Kutsal Kan Bazilikası’na yakın tarihi bir binada yer alan, yakın zamanda yenilenmiş bir oda & kahvaltı tesisi. Bazı odalarda kanal, bazılarında ise sokak manzarası var. İncelemek için TIKLAYIN.

Boutiquehotel ‘t Fraeyhuis $$

Minnewater Park içinde, bahçesi, özel otoparkı, terası ve restoranı olan bir 4 yıldızlı bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Brugge’deki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Brugge’deki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Ayrıca daha fazla Brugge oteli önerisi için BRUGGE’DE NEREDE KALINIR – BÖLGE BÖLGE BRUGGE OTELLERİ yazımız da var.


Brugge’deki En Favori 3 Deneyim

1. Rehberli yürüyüş turu yapıp Brugge kanallarını tekne turu ile gezmek.
2. Belçika çikolatası yapım atölyesine katılmak.
3. Şehrin önemli yerlerini gezdiren bisikletli tura katılmak.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Eğer Brugge için soruyorsanız araba kiralamanıza da gerek yok çünkü tarihi şehirde kanallar aracılığı ile tekneler vasıtasıyla ulaşım sağlanıyor yani araba yolu merkezde çok az. Merkezin dışarısındaki mahallelerle konaklayacaksanız da her yere otobüs var. Fakat Brugge seyahatinizi başka Belçika şehirleriyle birleştirecekseniz, trenlerle uğraşmak istemiyorsanız, iki-üç kişiden daha kalabalıksanız, çocukluysanız konforunuz için araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Brugge’den veya Brüksel’den uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.

Brugge’de Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Markt Meydanı
  2. Çan Kulesi
  3. De Burg Meydanı
  4. Kutsal Kan Bazilikası
  5. Bruges Belediye Binası
  6. Brugse Vrije
  7. Eyalet Sarayı
  8. Historium Bruges
  9. Balık Pazarı
  10. Rosary Quay
  11. Dijver Bit Pazarı
  12. Groeninge Museum
  13. Sint-Salvatorskathedraal
  14. Bizim Leydi Kilisesi
  15. Saint John’s Hospital
  16. Beguinage “Ten Wijngaerde”
  17. Minnewater
  18. Choco-Story
  19. Gruuthusemuseum

Yeme-İçme

  1. The Chocolate Line
  2. Parkrestaurant
  3. Restaurant De Stove
  4. Bistro Refter
  5. De Karmeliet Restaurant
  6. Bistro de Schaar
  7. Le Chef et Moi
  8. Bistrot Bruut
  9. De Gastro
  10. Le Mystique
  11. Zet’Joe
  12. Bij Koen & Marijke
  13. That’s Toast
  14. Cafe Vlissinghe

1. Markt Meydanı

Markt Meydanı, Brugge’ün 10. yüzyıldan bu yana merkez meydanı. Meydanın güneyini 13. yüzyıldan kalma Çan Kulesi, ve heykeller süslüyor. Kuzeyi ise Orta Çağ binaları ve Hansel & Gratel masalından fırlamış gibi duran renkli lonca evleri ile çevrili. Bizce Brugge’ün tarihi merkezinin ruhunu yakalayabileceğiniz en güzel noktalardan biri. Şehir içindeki en önemli toplaşma noktalarından biri de aynı zamanda. Meydanın insan trafiği günün her saati yoğun ama yerel pazarlar, festivaller, konserler, etkinlikler de olunca iyice kalabalıklaşıyor. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Brugge Çan Kulesi (Belfort)

Fotoğraf Kaynak: José Víctor Luna Beneyto, Brugge from belfort, CC BY-SA 3.0

Şehrin Orta Çağ döneminden kalma sembolü olan Çan Kulesi, Markt Meydanı’nın en görkemli yapısı. 13. yüzyılda inşa edilmiş, 1280 yangında büyük bir kısmı hasar görmüş zaten yapıldığı günden bu yana hasar görmeler eklemeler derken 3 kez inşa edilmiş. Toplam 47 çandan oluşan kulenin tam 366 basamağı var e eğer ki çıkma zahmetine katlanırsanız 83 metre yükseklikten panoramik bir şehir manzarası sizleri bekliyor olacak. Şayet çıkmaya üşenirseniz, meydandaki kafelerden kulenin mimarisi seyretmek de gayet hoş keyifli. Her saat başı çanlar klasik kilise çanlarından farklı olarak oldukça melodik bir şekilde çalıyor. Mutlaka kulak kabartın. Çalışma saatleri 09-20.00. Girişi ücretli. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. De Burg Meydanı (Burgplatz)

De Burg Markt Meydanı’nın hemen yanında bulunan daha küçük planlı bir meydan ama siyasi önemi daha büyük. Çünkü De Burg, Orta Çağ’dan beri Brugge’un siyasi ve idari merkezi olagelmiş olan meydan. Çünkü Brugge Belediye Binası, Brugse Vrije ve Kutsal Kan Kilisesi gibi şehri yöneten güçlerin merkezleri bu meydanın etrafında yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Kutsal Kan Bazilikası

Fotoğraf Kaynak: Zairon, Brügge Basiliek Heilig Bloed Fassade 1, CC BY-SA 4.0

Kutsal Kan Bazilikası, şehrin en önemli Katolik Kilisesi. Tarihi 12. yüzyıla uzanıyor ama gördüğümüz yapının büyük kısmı 15. yüzyılda inşa edilmiş. İsmini, sakladığı dini emanet olan İsa’nın kanından alıyor. Efsaneye göre Haçlı Seferleri sırasında Bruggelü bir adam kutsal topraklardan dönerken çarmıhtaki İsa’nın gerildiği yerden ona ait olduğuna inanılan bir kan parçası alıyor. Bu kanın taşındığı bez buraya getiriliyor ve bazilikada bir cam fanusta muhafaza edilmeye başlanıyor. Tabii bu efsanevi emanet bazilikaya ilgiyi de arttırıyor zamanla hac vazifesinde pek çok piskopos ve rahip her sene buraya uğramaya başlıyor ve adına bazı törenler yapılıyor. Kilisenin iç mimarisindeki renkli vitray ve işlemeler de oldukça güzel. Haftanın her günü 10-17.15 saatlerinde gezebilirsiniz ancak giriş ücretli. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Brugge Belediye Binası

Burgplatz’daki Belediye Binası eski Burgonya Hollandası topraklarındaki en eski belediye binalarından biri. Hemen Kutsal Kan Bazilikası’nın sağında yer alıyor. Zarif görünümüyle bu yapı 1376-1400 yılları arasında yapılmış ve o zamandan beri şehrin idari işlerinin evi. Krem rengi yapısı ve renkli çatısıyla Gotik mimarinin hoş örneklerinden biri. Ön kısımdaki saçakların alt kısmında Brugge’un ekonomik ve sosyal yapısını yansıtan isimlerin heykelleri dikkat çekici. Hala aktif olarak kullanılıyor. Siz de bir kısmını ücretsiz bir kısmını da biletle gezebiliyorsunuz. Haftanın her günü 09.30-17.00 saatlerinde açık. Belediye binasına giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Brugse Vrije

Türkçe karşılığı “Brugge Özgür Kenti” olan, belediye binasının solunda yer alan Brugse Vrije, meydanın dikkat çeken yapılarından biri ve tarihi 12. yüzyıla dek dayanıyor. Mahkeme ve idari merkez olarak hizmet vermiş bu yapı şehrin özgürlüğünü temsil ettiğinden de bu ismi almış. Dış mimarisi yine meydanın geri kalanı ile uyumlu şekilde Gotik tarzda. Yüksek kemerli camlar, yıldız motifleri, ince işçilikler göreceksiniz. Çatıdaki sivriliklerdeki heykeller gözünüze çarpacak, bu heykellerde gördükleriniz dönemin önemli dini figürlerini sembolize ediyor. İçeride de ilgi çekici sergi alanları var. Zamanda yolculuğa çıktığınız mahkeme salonu ise popüler alanlardan. Yalnızca hafta sonları 09.30-17.00 saatlerinde gezilebiliyor. Sesli rehber seçeneği var. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

7. Batı Flandre Eyalet Sarayı

Markt Meydanı’ndaki en büyük bina zaten hemen dikkatinizi çekecektir. 1787 tarihli bu bina Batı Flandre Eyaleti’nin eski hükümet sarayı. 1878’de çıkan ve kompleksi büyük ölçüde yakan bir yangın atlatmış olan bina 2020’den beri restorasyondayken 2024’te yeniden kapılarını ziyarete açmış. Bu tarihi binanın Bruges’ün başkenti olduğu il olan Batı Flanders hakkında daha fazla şey öğreneceksiniz. ‘ Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

8. Historium Bruges

Hemen Eyalet Sarayı’nın bitişiğinde olan yapı ilginç ve interaktif bir tarih müzesi olan Historium Bruges. İçeriği ve tasarımıyla aslında sizi şehrin tarihine dair bir yolculuğa çıkarıyor. Yapının kendisi Orta Çağ’dan kalma ve şehir mimarisinin gotikliğini de yansıtan hoş bir yer. İçerideyse sanal gerçeklikle desteklenmiş tarihi bir gezi sizi bekliyor. Haftanın her günü 11-18.00 saatlerinde açık yalnızca cumartesi günleri kapanış saati 22.00’da. Historium Bruges VR deneyimine bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

9. Tarihi Balık Pazarı

Adının balık pazarı olduğuna bakmayın çünkü burada kafanızda canlanan o balık pazarı atmosferiyle karşılaşmıyorsunuz. Antik dönemden kalma gibi duran sütunlu kemerli bu taş yapı Orta Çağ’da taze deniz ürünlerinin satıldığı bir pazar yeri olarak kullanılıyormuş. 18. yüzyılda pek hoş olmayan kokular yüzünden kapatılmış. Bugün çeşitli takı ve sanatçı tezgahlarının doldurduğu bir alan olarak rengarenk bir yer ama bazı günler ya da sabahları yine balık tezgahları kuruluyor. Hafta sonu akşamları çeşitli dans etkinliklerine denk gelinebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

10. Rosary Quay (Rozenhoedkaai)

Rosary Quay Brugge denilince kafanızda canlanan ikonik fotoğrafın çekildiği nokta. Şehrin en popüler fotoğraf noktalarından biri. İki kanalın birleştiği noktada suya uzanan söğüt ağacı, arka planda saat kulesi, tarihi evler ile bezeli pitoresk kanal manzarası… Güzel bir ışık yakalayıp burada mutlaka fotoğraf çekinmelisiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

11. De Dijver Bit Pazarı

De Dijver kanalı boyunca bir antika pazarları kuruluyor. Pazarda antika tablolardan, eski kitaplara, gümüş eşyalardan, vintage mobilyalara, ikinci el kıyafetlerden, antika oyuncaklara, seramik figürinlerden çanak çömlek ve cam eşyalara geniş bir seçki var. 15 Mart’tan 15 Kasım’a cumartesi-pazar 10.00-18.00 saatleri arasında kurulan pazar Haziran’dan Eylül’e cuma-pazar kuruluyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

12. Groeninge Museum

Fotoğraf Kaynak: www.museabrugge.be

Groeninge Müzesi, Flaman sanatına dair önemli eserler bulabileceğiniz bir müze. Çok büyük bir müze değil ama Orta Çağ’dan 20. yüzyıla dek uzanan güzel bir koleksiyonu var. Özellikle 15-16. yüzyıllarda erken Hollanda dönem resminin önde gelen Jan van Eyck, Hans Memling, Gerard David, Hugo van der Goes gibi ustalarının eserlerini içeren kısım görülmeye değer. Bunun yanında Magritte, Roher Raveel gibi 19-20. yüzyılın modern sanatı da koleksiyona eşlik ediyor. Resim meraklıları için gezmesi keyifli bir müze. Pazartesi günleri kapalı, diğer günlerde ziyaret saati 09.30-17.00 saatleri arasında. Groeninge Müzesi’ne online bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

13. Sint-Salvatorskathedraal

Fotoğraf Kaynak: Maros, Sint-Salvatorskathedraal Inside 2 (Brugge), CC BY-SA 3.0

Sint-Salvatorskathedraal, Brugge Piskoposluğu’nun ana kilisesi olarak geçen, kuleleriyle ve Romanesk tarzıyla dikkatinizi çekecek bir katedral. İç ve dış mimarisinde Orta Çağ izlerini korumuş ve aslında dışardaki tuğla işçiliğiyle de bir kaleyi andırıyor. İç mekansa tabloları, neo gotik vitrayları, duvar anlatıları ve halılarıyla sanatsal anlamda ilgi çekici. Elbette mimari detayları ve yüksek tavanlarıyla iç mimari de heybetini koruyor. Kilise aslında katedral olarak inşa edilmemiş ama 19. yüzyıldan beri bu vazifeyi üstleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

14. Bizim Leydi Kilisesi

Bizim Leydi Kilisesi, kökenleri 13. yüzyıla dek uzanan taş ustalığı ve Gotik asaletiyle adeta şehrin zenginliğini ve gücünü simgeleyen yapılardan biri. Mimari olarak hayli dikkat çekici ve şehirdeki en eski tuğla yapılardan biri. Kule kısmı 1300’lerden kalma ve 115,6 metre uzunluğuyla şehir manzarasını süslüyor. Yapı kısmen kilise ve kısmen de müze olarak kullanılıyor. İçindeki en ünlü eserlerden biri Michelangelo heykellerinden “Brugge Madonnası”. Ziyaret saatleri 09.30-17.00 arasında ama Pazar günleri açılış 13.30’da. Bizim Leydi Kilisesi’ne giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

15. Saint John’s Hospital

Fotoğraf Kaynak: Zairon, Brügge Sint Janshospitaal 1, CC BY-SA 4.0
Fotoğraf Kaynak: www.museabrugge.be

Saint John’s Hospital, Brugge’un en önemli tarihi yapılarından ve aynı zamanda Avrupa’nın da en eski hastanelerinden biri. 12. yüzyıl başlarında şehirdeki yoksullara hizmet vermek için kurulmuş. 13-14. yüzyıllarda bina genişletilerek şehrin sağlık hizmetlerinin merkezi haline gelmiş. Gotik mimarisi ve sivri çatı detayları dikkatinizi çekecek. İç mimarisinde yüksek kemerli tavanlar ve büyükçe odalar yer alıyor. Avlu kısmı da Orta Çağ mimari ve dokusunu hissedebileceğiniz bir alan. Günümüzdeyse bir şehir müzesi. İçeride hem tıbbi koleksiyonlar hem de sanat eserleri sergileniyor. İnteraktif alanlarının da olması artısı. Saint John’s Hospital’a giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

16. Beginaj Ten Wijngaerde

Ten Wijngaerde, Brugges’de korunmuş tek beginaj yapısı. Beginaj aslında dini bir konut kompleksi. Bir nevi Katolik lojmanı diyebiliriz. Beginaj evleri, manastır, iç avlu gibi bölümlerden oluşuyor. Evlerin çatılarındaysa genel olarak dini söz ve motifler bulunuyor. Merkezde bir kilise yer alıyor evler de çevresinde dizilerek kapalı bir avlu oluşturuyor. Flamanlara özel bu komplekslere Belçika ve Hollanda’da sık rastlıyoruz. Ten Wijngaerde ise günümüzde belki dini bir topluluk olarak devam etmese de kültürel bir miras alanı ve açık hava müzesi olarak varlığını devam ettiriyor. Zaten UNESCO da burayı Dünya Mirası Listesi’ne eklemeden geçmemiş. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

17. Minnewater

Merkezin güney kısmında kalan bu keyifli park çarşaf gibi dingin gölü, gölün daimi sakini olan kuğuları ve yemyeşil ağaçlarıyla şehrin en güzel köşelerinden biri. Bir de park ve gölün ismini aldığı aşk hikayesi var. Hikayeye göre Minna adlı kızımız bir yağız delikanlıya gönlünü kaptırıyor ve ne klasiktir ki babası onu başkasıyla evlendirmek istiyor. Bu yüzden Minna evden kaçıyor ve babası peşlerine düşüyor ama kaçarken yorgunluktan sevdiğinin kollarında burada can veriyor ve göl gözyaşlarıyla doluyor. Sonrasında göldeki köprü de “aşıklar köprüsü” olarak anılmaya başlanıyor ve park da dünyanın her yerinden buraya gelen aşıklara adanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

18. Choco-Story Çikolata Müzesi

Fotoğraf Kaynak: Jessica Loaiza / Unsplash

Dışarıdan uzuunca ve zarif detaylarıyla dikkat çeken bu yapının içi de bir o kadar tatlı. İçeride çikolatanın 5.500 yıllık tarihini tarihini ve yapımını anlatan çeşitli sergi ve etkinlikler yer alıyor. İnteraktif alanlar, videolar ve canlandırmalarla çikolata yapımına dair bir sürü şey öğreniyorsunuz. E yalnızca öğrenmekle kalmıyor, kokluyor ve tadıyorsunuz da. Haftanın her günü 10-18.00 saatlerinde uğrayabilir ve belki minik gezginleri burada sevindirebilirsiniz. Choco Story Çikolaya Müzesi’ne bileti almak için tıklayın. Dilerseniz müzeyi gezdikten sonra çikolata ile olan ilginizi hobiye dönüştürüp bir çikolata yapım atölyesine de katılmak isteyebilirsiniz. Belçika çikolatası yapım atölyesine bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

19. Gruuthusemuseum

Fotoğraf Kaynak: Vandevorst, Kris, Gruuthusemuseum – 391534 – onroerenderfgoed, CC BY 4.0

Gruuthusemuseum’da, Bruges’ün Orta Çağ tarihiyle ilgili sanat eserleri ve zamanında Belçikalı zengin tüccarlardan kalan tarihi eşyalar sergileniyor. Özellikle de döneminde baharat ticareti ile zenginleşmiş Gruthuuse ailesinin eşyaları koleksiyonun en büyük parçasını oluşturuyor. Toplam 17 odası var. 17. odadan merdivenleri çıktığınızda ev sahibinin evinden çıkmadan kilisedeki törenlere katılabildiği küçük bir şapel var. 15. odada kiliseyi yukarıdan gören bir balkon da bulunuyor. Bizce sadece böylesine özel ve tarihi bir mekanın içinde olabilmek için bile gelinir. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

20. Ve Elbette Kanallar…

Başta da bahsettiğimiz gibi Brugge’ün en karakteristik özelliği kanallı bir şehir olması ve sizin de bu kanallarda tekne turu ile gezebiliyor oluşunuz. Tekne turu yapmak şehrin olmazsa olmazlardan olduğu için yerinizi mutlaka önceden ayırtın yoksa uzun sıralar beklemek durumunda kalırsınız. Rehberli yürüyüş turu yapıp sonrasında Brugge kanallarını tekne turu ile gezme bileti almak için tıklayın.

Brugge’de Yeme-İçme

The Chocolate Line

Hem Brugge’de hem de Antwerp’te bir şubesi bulunan, Dominique Persoone tarafından kurulmuş bir çikolata cenneti. İçeride çikolata yapımına dair atölyeler bulabilir ve farklı şeyler öğrenebilirsiniz. Fiyatlar biraz pahalı ve turistik de bir yer ama uğraması keyifli. Haftanın her günü açık ve kapanış 18.30’da. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Parkrestaurant

Fotoğraf Kaynak: www.parkrestaurant.be

Parkrestaurant avizeler, şamdanlar, klasik perde ve masa detaylarıyla klasik bir restoran. Öyle geçerken uğranacak yerlerden değil doğrusu. Açık hava kısmı da bulunuyor. Menüde uluslararası mutfaktan pek çok seçenek yer alıyor. Sunumlar da şık. Kesinlikle rezervasyon yapmanız gerekiyor. Pazartesi, Salı ve perşembeleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Restaurant De Stove

Fotoğraf Kaynak: www.restaurantdestove.eu

Restaurant De Stove, taş sokaklarda gizlenmiş küçük ve şirin bir restoran. Menü mevsimsel yerel ürünlerden ilham alarak sürekli değişiyor. Belçika mutfağından dünya mutfağına şık sunumlar var. Ambiyansı güzel, keyifli bir akşam yemeği için değerlendirilebilir. Çarşamba Perşembe günleri kapalı. Pazartesi Salı yalnızca akşam yemeği servisi var 17.45-21.00 saatleri arasında. Cuma cumartesi ve Pazar buna öğle servisi de ekleniyor ve bu saatler de 11.45-14.00 arasında. Rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Bistro Refter

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/bistrorefter

Ünlü şef Geert Van Hecke’nin mekanı Bistro Refter, Michelin Öneri Listesi’nde de yer alan bir bistro. Hem iç restoran alanı hem dış oturma alanı bulunuyor. Menüde hem geleneksel hem dünya mutfağından lezzetler var ve değişiklik gösteriyor. Sunumlar da hoş. Pazar ve pazartesi günleri kapalı, diğer günlerde öğle servisi 12-14.00 ve akşam servisi 18.30-22.00 saatlerinde. Yine rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

De Karmeliet

De Karmeliet, Brugge’ün MSA’sı. Flanders Mutfak Sanatları Merkezi’nin hem evi hem de uygulama restoranı. Modern Belçika mutfağı odaklı bir menü sunan restoranın kendisi de Michelin yıldızı sahibi. Ortam oldukça zarif ve sofistike dekore edilmiş. Menüde genellikle rafine bir dokunuşla hazırlanmış lezzetler bulunuyor. Özel bir günde değerlendirmek için ideal bir seçim. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Bistro de Schaar

Bistro de Schaar, açık ateşte pişirilen seçenekleri ile ünlü bir restoran. Menüsünde biftek, deniz ürünleri gibi lezzetler yer alıyor. Makul fiyatları, yerel bir dokunuşa sahip, sıcak ve misafirperver atmosferiyle, daha az fine dining kaçan bir akşam yemeği için uygun bir seçim. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Le Chef et Moi

Fransız ve Belçika mutfağına getirdiği yaratıcı yorumlarla bilinen Le Chef et Moi, yüksek kalitede malzemelerle hazırlanmış iyi yemekler sunan bir mekan. Samimi bir ortamı var. Daha çok öğle öğünü için uygun. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Bistro Bruut

Bistro Bruut, geleneksel Belçika lezzetlerini modern dokunuşlarla sunan bistro tarzı bir restoran. Genellikle mevsimlik ve yerel malzemeler kullanıyor. İster öğle ister akşam yemeği için gelebileceğiniz bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

De Gastro

Klasik Belçika yemekleri tadabileceğiniz, doyurucu seçenekler sunan bir restoran. Sıcak bir atmosferi var. Akşam yemeği için gelinebilir. Fiyatlar da makul. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Le Mystique

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/restaurantlemystique

Brugge’ün güzel kanallarından birine bakan Hotel de Orangerie’nin gurme restoranı. Oldukça lüks ve şık bir atmosfer sunuyor. Özel günleriniz için güzel bir tercih. Fiyatlar biraz yüksek ama özel bir gün için değer. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Zet’joe

Bistro Refter’in de yaratıcısı olan Şef Geert Van Hecke’nin bir başka mekanı. Yemek öncesi bir şeyler içmek için uğrayabileceğiniz canlı bir restoran/bar. Sosyalleşmek için keyifli bir opsiyon. Menüsünde Belçika ve uluslararası mutfaklardan çeşitli seçenekler de var. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Bij Koen & Marijke

Geleneksel Belçika yemekleri sunan şirin bir mekan. Şehir merkezinden birazcık uzak kalıyor ama aile işletmesi havası ona sıcak ve samimi bir atmosfer katıyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

That’s Toast

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/thatstoast

Kahvaltı ve brunch için çeşitli malzemelerle hazırlanmış tost ve sandviçler sunan bir mekan. Fiyatlar uygun. Ancak mekan küçük olduğun için hafta sonları yoğunluktan biraz sıra beklemek durumunda kalabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Cafe Vlissinghe

Cafe Vlissinghe, Brugge’ün en eski kafe olarak biliniyor. Kuruluşu dile kolay 1515. Geleneksel atıştırmalıklar sunuyor, nostaljik bir atmosferi var. Geleneksel bir Belçika pub deneyimi yaşamak isterseniz doğru yer. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Bir Günlük Brugge Turu Rotası

Güne Markt Meydanı’nda başlayın ve kalabalıklar çok artmadan ve aylardan yaz ise sıcaklıklar bastırmadan Çan Kulesi’ne çıkıp Brugge manzarasına bakın. Tırmanış biraz eforlu ama yukarıda bulacağınız manzaraya değer. Ardından İsa’nın kanının olduğuna inanılan mendilin hazinesinde bulunduğu Kutsal Kan Bazilikası’nı ziyaret edip Burg Meydanı’na geçin. Burada Gotik Belediye Binası’nı ziyaret edip Brugge’ün pitoresk kanallarında keyifli bir yürüyüşe çıkın ama kanallarda tekne turunu akşam üzerine saklayın.

Öğlen yerel bir restoranda öğle yemeği yiyin. Eğer denemediyseniz “Moules-frites” (midye ve patates kızartması) gibi Belçika spesiyallerine şans verin. Brugge’ün çikolaları meşhur. Yemekten sonra el yapımı çikolata satan dükkanları gezip alışveriş yapın. Ardından ya ilgi alanınıza göre Gruuthusemuseum veya Groeninge Museum gibi sanat ve tarih müzelerini gezebilir ya da Choco-Story çikolata müzesini gezip çikolata yapım atölyesine katılabilirsiniz.

Akşamüstü mutlaka tekne turuna çıkın. Yaklaşık 30 dakika kadar sürüyor. Balık pazarını ve eğer hafta sonuysa De Dijver Bit Pazarı’nı gezin. Son olarak bir zamanlar kendini dine adamış rahibelerin yaşadığı Beginaj’ı ziyaret edip Minnewater’da yürüyüş yapın ve akşam yemeği için kanalı gören restoranlardan birine oturun. Akşam yemeğinden sonra, Brugge’ün aydınlatılmış sokaklarında son bir kez daha yürüyüş yapıp bu masalsı şehrin bir de akşam yüzünü görün.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!