Gelisiyorum.com | Blog

Çalışan Bağlılığı Nedir, Neden Önemlidir? Nasıl Ölçülür?

01.09.2024
16
Çalışan Bağlılığı Nedir, Neden Önemlidir? Nasıl Ölçülür?

Tüm şirketler planladıkları doğrultuda ilerlemek ve başarılı olmak ister. Bir kurumun hedeflerine ulaşabilmesi; çalışanlarının emek, performans ve üretkenliğine bağlıdır. Personelin kapasitesini ortaya çıkarmak ve verimliliğini güçlendirmek ise çalışan bağlılığını artırmakla mümkün olabilir. Siz de şirketinizi geleceğe hazırlarken becerikli ve kalifiye çalışanlarınızı şirketinizde tutmak, onları en iyi versiyonları için motive etmek istiyorsanız çalışan bağlılığına odaklanabilirsiniz. Peki, çalışan bağlılığı ne demek?

Çalışan Bağlılığı Nedir? 

Çalışan bağlılığı, bir personelin işine karşı hissettiği şevk ve özveri düzeyini tanımlayan bir terimdir. Ayrıca kişinin şirkete ne kadar yatırım yaptığını ve o iş yerinde çalışmak için sahip olduğu motivasyon düzeyini de ifade eder. Bağlılığı yüksek çalışanlar görevlerini ve şirketin başarısını önemserler. Emeklerinin bir fark yarattığını hissederler. Maaş almak örgütsel bağlılığı yüksek çalışanlar için önemli olsa da onların tek amacı bu değildir. Onları en çok harekete geçiren, bağlı olduğu kurumun misyonudur. Görevlerini şirketin hedeflerine ulaşması için bir araç olarak gördüklerinden en iyi şekilde yaparlar.

Çalışan bağlılığının oluşması için çalışanların kuruluşlarıyla olan ilişkilerinin güvene, sadakate, şeffaflığa, geri bildirim sistemine ve güçlü bir iletişime dayanması gerekir. “Peki, bu bağlılık nasıl olur?” diye merak ediyorsanız birkaç tane çalışan bağlılığı örneği verebiliriz. Mesela teslim süresi dolmak üzere olan bir proje için çalışanın -ondan talep edilmese bile- birkaç saat fazladan mesai yapması ya da müşteri memnuniyetini sağlamak isteyen bir personelin ekstra aramalar gerçekleştirmesi, şirket içinde bağlılığın sağlandığının göstergesi olabilir.

Çalışan Bağlılığı Neden Önemlidir? 

“Çalışan bağlılığı nedir?” konusunu açıkladıktan sonra çalışan bağlılığının önemine değinelim. Bir şirketin gelişmesinin ve hedeflerini adım adım gerçekleştirmesinin çalışanlarına bağlı olduğundan bahsetmiştik. Kurumuna bağlı ekip üyeleri her zaman daha iyi performans sergiler ve daha üretici olur. Bu da ekonomik olarak şirkete daha fazla değer katar.

Çalışan bağlılığının amaçlarından biri de çalışanların iş değiştirme oranını azaltmaktır. Çalıştığı şirkete bağlı bireyler bu bağı hissetmeyenlere oranla çok daha azdır. Bu durum işe alım ve eğitim maliyetlerini düşürmenin yanı sıra zamandan tasarruf etmeye de olanak tanır. Aynı zamanda çalışan bağlılığı oluşturmak müşteri memnuniyetini yükseltebilir, şirket itibarını arttırabilir. Yani çalışan bağlılığının artmasını amaçlayan bir strateji oluşturmak her yönden şirketiniz için avantaj oluştururken tam tersi bir durum şirketinizin geleceğini riske atabilir.

Çalışan Bağlılığı Nasıl Ölçülür?

Çalışan bağlılığını artıran uygulamalara başlamadan önce çalışanlarınızın şirkete duyduğu bağlılığı ölçmeniz önem taşır. Böylelikle mevcut durumu analiz edebilir ve buna göre bir plan oluşturabilirsiniz. Çalışanlarınızın bağlılık düzeyini belirlemek için anketler hazırlayabilirsiniz. “İki yıl sonra kendinizi hâlâ(şirkette) çalışırken görüyor musunuz?” ya da “Bu şirket için çalışmaktan gurur duyuyor musunuz?” gibi sorularla ekibinizden geri bildirim toplayabilirsiniz.

Reklam

Çalışan bağlılığıyla verimlilik paraleldir. Bu nedenle şirket içi bağlılık seviyesini görmek için çalışanlarınızın ne ölçüde verimli olduğuna bakabilirsiniz. Ayrıca çalışan bağlılığının yüksek olduğu şirketlerde devamsızlık oranları da daha az olur. Dolayısıyla personelinizin son birkaç ayda ne kadar izin istediğini incelemek, fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir.

Çalışan Bağlılığını Artıran Uygulamalar ve Stratejiler 

“Çalışan bağlılığı nasıl sağlanır?” derseniz için şu püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

Takdir Edin

En etkili çalışan bağlılığı stratejilerinden biri, takdir ve teşekkür etmektir. Çalışanlarınızı sundukları emek ve katkıları sebebiyle takdir ettiğinizde onların moral ve motivasyonları olumlu yönde etkilenir. Kurumunuza karşı hissettikleri aidiyet ve işe olan istekleri artar. Böylece ekip üyelerinizin şirkete olan bağlılıkları artar.

Çalışanlarınıza bireysel olarak takdir ve teşekkürlerinizi sunabileceğiniz gibi bunun için şirket iletişim kanalını da kullanabilirsiniz. Hatta insan kaynaklarında çalışan bağlılığı kapsamında ekip üyelerinin başarılarını teşvik edecek programlar hazırlanmasını isteyebilirsiniz.

Esneklik Sunun

Uzaktan çalışma fırsatları ve esnek çalışma programları, çalışma bağlılığını olumlu yönde etkileyen unsurlardır. Bu tür uygulamalar çalışanlarınıza iş-yaşam dengesi kurabilme fırsatı tanır. Ayrıca çalışanlarınıza değer verdiğinizi ve onları düşündüğünüzü hissetmelerini sağlar. 

Eğer siz de esnek bir iş rutini oluşturmaya karar verdiyseniz haftanın bir ya da iki günü ekibinize uzaktan çalışma imkânı tanıyabilirsiniz. Mesai saatlerini bir saat azaltabilir ya da ayda bir gün öğlenden sonra izinli olmalarını sağlayabilirsiniz.

Fiziksel ve Zihinsel Sağlıklarına Önem Verin

Çalışan bağlılığı fikirleri arasında en önemli olanlardan biri de ekibinizin sağlığını desteklemektir. Fiziksel ya da zihinsel olarak kendini iyi hissetmeyen çalışanlar, işe yeterince konsantre olamazlar. Sağlıklarının önemsenmediğini düşündükleri şirketlerde uzun süre kalmak istemez ve daha iyi şartlarda bir iş bulduklarında kurumunuzdan ayrılabilirler. Bu nedenle çalışanlarınızın sağlığını desteklemeniz oldukça önemlidir. Bunun için ekip üyelerinize spor salonu üyeliği hediye edebilir, psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmedikleri günler için terapi desteği izni verebilirsiniz. Molalarda tüketebilmeleri için şirket mutfağını sağlıklı atıştırmalıklar ve içeceklerle doldurabilirsiniz.

Eğitim Fırsatları Sunun

Günümüzde eğitim ve beceri gelişimi, çalışanların öncelikleri arasında yer alıyor. Çalışanlarına sürekli gelişim imkânı tanıyan şirketler, onları daha yetenekli hâle getirmenin yanı sıra çalışanlarına değer verdiğini de göstermiş olur. Ekip üyelerine onların potansiyellerine inandığını hissettirir. Tüm bunlar çalışan bağlılığını pozitif yönde etkiler.

Siz de çalışan bağlılığını artırmak için çalışanlarınıza etkili ve kapsamlı bir eğitim sunmak istiyorsanız kullanımı kolay, yapay zekâ desteğiyle zenginleştirilen LMS’mizi inceleyebilirsiniz. Çalışanınıza bireysel farklılıklarına ve ihtiyaçlarına uygun online eğitimler sunabilir, değişen ihtiyaçları doğrultusunda yeni eğitimler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca akıllı LMS’miz sayesinde ekibinizin gelişimini de takip edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!