Gelisiyorum.com | Blog

Çalışanların Becerilerini Artırmaya Odaklanmak İçin 11 Sebep

01.09.2024
25
Çalışanların Becerilerini Artırmaya Odaklanmak İçin 11 Sebep

Bir kurumda çalışanların beceri geliştirme programları sayesinde sürekli gelişimlerini sağlamak hem çalışanlar hem şirket açısından oldukça önemli. Çünkü çalışanlar, aldıkları eğitimlerle kariyerlerini daha ileri bir noktaya taşırken edindikleri bilgi ve becerilerle şirketin de büyüyüp gelişmesinin yolunu açarlar. Çalışanları eğitmenin şirketin büyümesine yardımcı olması haricinde daha pek çok faydası bulunur. Bu nedenle iyi bir yöneticinin çalışanların becerilerine geliştirmeye odaklanması gerekir. Peki, çalışanların becerilerini artırmanın faydaları nelerdir?

1. Organizasyonel Boşlukları Bulmanıza ve Doldurmanıza İmkân Tanır

Çalışanların becerilerini geliştirmek, onların kişisel gelişimleri için faydalı olduğu gibi şirket için de yararlıdır. Şirket çalışanları için uygun eğitim programı hazırlanmadan önce yapılan analizle kuruluştaki organizasyonel boşluklar tespit edilebilir. Verilen eğitimler sonucunda çalışanların daha donanımlı olması sayesinde tespit edilen boşluklar doldurularak daha iyi bir organizasyon için yatırım yapılabilir. Yani beceri geliştirme eğitimleri ile kurum içindeki eksiklikler tespit edilmiş ve giderilmiş olur.

2. Üretkenliği Arttırır

Çalışanlarınıza beceri geliştirme eğitimlerine katılma olanağı tanıyarak üretkenliğe de katkıda bulunabilirsiniz çünkü eğitim alan ekip, edindiği ek beceriler sayesinde iş yerinde daha verimli çalışmalar ortaya koyar. Verimliliğin ardı sıra gelen üretkenlikle iş akışı, iş birliği ve çalışan bağlılığı da gelişir.

3. Tasarruf Sağlar

Çalışanların yeterli donanıma sahip olmadığı için işten çıkarılması hem maliyetin artmasına hem zaman kaybına neden olur. Verimlilik kaybı, işe alım ücretleri ve yeniden eğitim maliyetleri gözden geçirildiğinde ekibinizi eğitmek; işe yeni çalışanlar almaktan daha hesaplı bir yatırım. Şirket personelinizin becerilerini geliştirmesine odaklanarak tamamen eğitimli ve verimli bir ekip oluşturabilirsiniz.

4. Ekibinize Gelişim Fırsatı Tanır

Birçok çalışanın işten ayrılmasının ana sebeplerinden biri, bulunduğu yerde kişisel ve kariyer gelişimini sağlayamayacağını düşünüyor olması. Ekibinize beceri eğitimleri sunarak onların yetenek gelişimini destekleyebilir ve onlara geleceklerini önemsediğinizi gösterebilirsiniz. Böylelikle eğitimle güçlendirilmiş yetenekli personelinizi şirketinizde tutarken onların daha ileriye gidebilmeleri için de onlara yardımcı olabilirsiniz.

5. Marka İtibarınızı Güçlendirir

Hiç kimse kariyer gelişimine katkı sağlamayacağını düşündüğü bir kurumda çalışmak istemez. Beceri geliştirme eğitimleri ise şirketinizin çalışanlar için gelecek vadettiğini gösterir. Üstelik personel deneyimini ve şirket itibarını olumlu yönde etkiler. Tıpkı bir marka elçisiymiş gibi deneyimlerini paylaşan mevcut çalışanlarınız sayesinde şirketiniz yeni çalışanlar için de tercih edilesi kurumlar arasında yer alır. Böylelikle yeni çalışanlar işe almak istediğinizde daha geniş bir yetenek havuzuna erişiminiz olur. Aynı zamanda çalışanlarına değer veren bir şirket, müşterilerinin gözünde de daha olumlu bir izlenim bırakabilir.

Reklam

6. Ekibinizin Kendini Analiz Etmesini Sağlar

Beceriyi arttırmaya yönelik faaliyetler, çalışanların kendilerini analiz ederek güçlü ve zayıf yönlerini fark etmesine yardımcı olabilir. Böylelikle potansiyellerini geliştirmek için hangi becerileri edinmelerini ve hangi mevcut becerilerini geliştirmeleri gerektiğine karar verebilirler. Eksik kalan yönlerini tamamlayarak hem kariyerlerinde ilerleyebilir hem şirket içinde çok daha verimli ve etkili bir performans sergileyebilirler. Zamanla aldıkları eğitimler sayesinde bireysel analizi de alışkanlık hâline getirerek gelişimlerini devamlı kılabilirler.

7. Motivasyonu Yükseltir

Birçok çalışan, iş yerinde iyi bir performans sergileyebilmek ve kendini iş yerine ait hissedebilmek için motivasyona ihtiyaç duyar. Ekibinizdeki her bir kişinin motivasyonunu etkileyen değişkenler farklı olsa bile hepsinin ortak noktasının “kendini değerli hissetmek” olduğunu söyleyebiliriz. Eğer onların becerilerini geliştirmeye odaklanırsanız sizin için ne kadar değerli olduklarını gösterebilirsiniz. Değer gördüğünü bilen bireyler bu sayede daha motive olmuş bir şekilde çalışabilirler. Üstelik kendilerini şirkete daha bağlı hissedebilirler. Aynı zamanda motivasyon, ekibinize derin bir amaç duygusu da verir.

8. Şirketinize Esneklik Kazandırır

Beklenmedik değişimler insanları olduğu gibi şirketleri de zorlayabilir. Çalışanlarınızın becerilerini geliştirmeye odaklanmak ve onlara gerekli eğitimleri sunmak, geleceğe hazırlanmanıza ve şirketinizin esneklik kazanarak yeni koşullara daha hızlı bir şekilde adapte olmasına katkıda bulunabilir. Şirketinizin esneklik kazanması, onun aynı zamanda daha dayanıklı olması anlamına da gelir. Bunun pandemi döneminden bir örnekle açıklayabiliriz. Bir işletme, çalışanlarının teknolojiye entegrasyonunu önemsemiş ve bu konuda eğitimler almasını sağlamış olabilir. Böylece pandemi döneminde evden çalışmak zorunlu hâle geldiğinde bu duruma aynı eğitimlerin verilmediği şirketlerden daha kolay uyum sağlayabilir.

9. Müşteri Memnuniyetini Arttırır

Çalışanların becerilerini arttırmaya yönelik eğitimlere katılmasının faydaları arasında müşteri memnuniyetinin artması da yer alıyor. İşinizin merkezinde yer alan müşterilerinizin mutlu olmasını istiyorsanız çalışanlarınızın da şirket içindeki mutluluğuna ve refahına özen göstermelisiniz. Öğrenme ve gelişme fırsatına sahip çalışanlar, üstlerine düşen rolleri kazandıkları motivasyon ve ek beceriler sayesinde çok daha iyi bir şekilde yerine getirirler. Böylelikle müşteri deneyimi de daha iyi bir noktaya ulaşır. Yani “Mutlu çalışanlar müşteri memnuniyetini tahsis eder.” demek mümkün.

10. Denetim İhtiyacını Azaltır

Beceri geliştirme eğitimi alan çalışanlar, işlerini yaparken daha fazla sorumluluk alabilir ve daha başarılı olabilirler. Bu sayede iyi eğitimli çalışanların eğitim almamış personele göre daha az denetlenmesi işlerin doğru bir şekilde yürütülebilmesi için yeterli olur. Ayrıca denetleme sorumluluğunun azalması denetleme görevindeki kişilerin yükünü hafifletirken daha fazla sorumluluk devredilen çalışanların da kendilerine duyduğu güveni arttırır.

11. Öğrenme Kültürü Oluşturur

Çalışanlarınıza beceri geliştirmeye yönelik eğitimler sunmak zamanla şirket içinde bir öğrenme kültürünün oluşmasını sağlar. İşletmeler eğitimi teşvik ettiğinde çalışanlar bir süre sonra kendi inisiyatifleriyle yeni beceriler edinmeye çalışırlar. Bu aktif öğrenme kültürü şirketinizin değişim ve yeniliklere daha duyarlı ve hazırlıklı olmasına da yardımcı olur.

Siz de şirketinizin hedeflerini gerçekleştirmek; ekibinizin motivasyonunu, üretkenliğini, verimliliği arttırmak ve kariyer gelişimine destek olmak için personelinize ihtiyaç duydukları becerilerle alakalı eğitimler sunabilirsiniz. Bu noktada e-öğrenme modelini benimseyen, uzman eğitmenlerce hazırlanan ve farklı öğrenme stillerine hitap eden eğitimler arıyorsanız kurslarımızı inceleyebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!