Gelisiyorum.com | Blog

Çalışırken Odaklanamayanlara 8 Öneri

Çalışırken Odaklanamayanlara 8 Öneri

Çalışırken yeteri kadar odaklanamamak/odağını uzun süre koruyamamak, farklı meslek gruplarından pek çok profesyonelin yaşadığı bir problem. Özellikle de pandemi süreciyle birlikte çalışma düzenlerinin değişmesi ve evden çalışanların sayısının artması üzerine daha da çok kişinin şikayetçi olduğu bu konu, verimliliği direkt olarak etkilediği için, bir şekilde üzerine eğilmek şart. Tabii bu söylendiği kadar kolay olmasa da, küçük adımlarla bir yerden başlayıp zamanla büyük değişimlere doğru yol almak mümkün. Bu yazımızda da, bu küçük ve uygulaması son derece kolay adımlardan bazılarını sizlerle paylaşacağız.

İşte çalışırken konsantre olmakta zorlananların uygulayabilecekleri yöntemlerden bazıları…

1- Çalışma Alanınızı Organize Edin

Hem evde hem ofiste uygulayabileceğiniz basit ama etkili bir yöntem- çalıştığınız alan ne kadar temiz ve düzenli ise, işe odaklanmanız -ve odağınızı korumanız- da eşit derecede kolaylaşacaktır. Buradaki mantık basit: masanızda işle ilgisi olmayan ne kadar şey varsa, bunların işinize vermeniz gereken dikkati üzerlerine çekme olasılığı da o kadar artar. Bu yüzden, kendinize minimal bir çalışma ortamı hazırlayarak işe başlayabilirsiniz.

2- Bir Yapılacaklar Listesi Hazırlayın (Ve ona uyun!)

Önünüzde o gün için yapacağınız işlerin bir listesi olması, size takip edebileceğiniz bir yol haritası hazırlamak bakımından oldukça faydalı olacaktır. Yapılacak her şey aklınızda bile olsa, elinizde somut bir liste olması ve o listedeki maddeleri çize çize ilerlemeniz, size ekstra motivasyon kazandırıp odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.

Reklam

Not: Bunu biraz daha geliştirip, aşağıdaki madde ile birlikte de uygulayabilirsiniz!

3- Saatlik Bir İş Planı Yapın (Ve ona da uyun!)

Yukarıdaki adımı biraz daha geliştirmek isterseniz, bu şekilde bir uygulamayı deneyebilirsiniz. Bu planı hazırlarken, önemli, önceliği yüksek işleri en verimli çalışabildiğiniz saatlere -ilk çalışma saatleriniz olabilir- denk getirmeye çalışın. Takip edecek bir planınız olduğunda, dikkat dağıtıcı unsurlara daha kolay karşı koyabilirsiniz. Planı zaman zaman aksatırsanız kendinize çok yüklenmeyin; tekrar deneyip daha iyisini yapmaya gayret gösterin!

4- Sosyal Medya ile Aranıza Mesafe Koyun

Özellikle de sosyal medyayı yoğun kullanan biriyseniz, iş saatlerinizde bu platformlar ile aranıza mesafe koymaya çalışmanız yerinde olacaktır. Verdiğiniz kısa molaları sosyal medya ile “değerlendirmeye” kalktığınızda 5 dakikanın 10, 10 dakikanın 20 olması çok kolay olduğundan, bu süreçlerde dijitalden uzak kalabilirseniz iş planınıza sadık kalmanız da kolaylaşacaktır.

5- Beslenmenin Önemini Göz Ardı Etmeyin

Besinleri, vücudumuzun yakıtı olarak düşünürsek, maksimum performans için mümkün olan en kaliteli yakıtları kullanmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Enerji seviyenizi ideal noktada tutmak için; protein, karbonhidrat, yağların sağlıklı bir şekilde dengelendiği bir beslenme rutininiz olsun, ve öğün atlamamaya özen gösterin- özellikle de evden çalışanlar buna ekstra dikkat etsin! Tabii bol bol su tüketmeyi de unutmayın!

6- Kısa Molalar Verin

Uzun süre boyunca tek bir noktaya odaklanmak kolay değil. Bir yerden sonra konsantrasyonumuzu kaybetmemiz gayet doğal ve bu gibi anlarda kendimizi boş yere zorlamaktansa, kısa molalar verip biraz rahatlamaya çalışabiliriz. Bu molalarda yapabiliyorsanız dijitalden olabildiğince uzak durmanızı, hatta mümkünse fiziksel aktivitelere yönelmenizi -on dakikalık bir yürüyüş bile iyi gelecektir- tavsiye ederiz.

7- Pomodoro Tekniğine Bir Şans Verin!

Son zamanlarda adını sık duyduğumuz Pomodoro tekniğinde, sistem basitçe şöyle işliyor:

  • 25 dakikalık aralıksız çalışma,
  • 5 dakikalık mola,
  • Yukarıdakiler 4 kere tekrarlandıktan sonra, 20 – 30 dakikalık uzun bir mola

Bu yöntem kimi için çok etkili olurken, kimi tarafından da pek tercih edilmiyor. Eğer denemediyseniz, bir şans vermenizde hiç problem yok!

8- Mindfulness Uygulamalarını Deneyin

Çok genel bir şekilde; içinde bulunduğumuz anın bilincinde olma, sadece kendinize, o an bulunduğunuz yerde olanlara odaklanma olarak tanımlanabilecek mindfulness, çeşitli uygulamaları kapsayan, ve odaklanmanıza da kesinlikle yardımcı olabilecek bir kavram. Küçük molalarınızda meditasyon yapmayı, ya da yoga, nefes alma teknikleri gibi uygulamaları deneyebilir, bu sayede odaklanma becerinizi geliştirebilirsiniz.

Bonus: İyi Çalışabilmeniz İçin Özel Olarak Tasarlanmış Bir Ortamda Çalışın!

Ofise gitmek zorunda olmamanız, her dakika evden -ya da mahallenizdeki kafenin rahatsız sandalyeleri üzerinden- çalışmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor! İyi Çalışanlar Ülkesi Workinton’un coworking alanlarında, daha iyi odaklanıp verimli çalışabilmek için ihtiyacınız olan modern ve konforlu çalışma ortamını bulacaksınız. Verimli bir şekilde çalışmanın yanı sıra keyifle dinlenebileceğiniz, aynı zamanda çeşitli sektörlerden profesyoneller ile networking de yapabileceğiniz bu ortamlarda, siz işlerinize odaklanabilesiniz diye, gereken her detay düşünüldü!

İhtiyaçlarınıza göre saatlik, günlük veya aylık olarak kiralayabileceğiniz modern çalışma ortamlarını keşfetmek için, tıklayın!

Kaynak: www.workinton.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!