
ChatGPT Nasıl Kuruldu?
OpenAI, 30 Kasım 2022’de ChatGPT’nin( Chat Generative Pre-trained Transformer ) ilk demosunu yayınladı ve kullanıcılar neler yapabileceğine dair örnekler paylaştıkça sohbet robotu sosyal medyada hızla yayıldı.
Hikâyeler ve örnekler, seyahat planlamasından masal yazmaya ve bilgisayar programlarını kodlamaya kadar her şeyi içeriyordu.
Beş gün içinde chatbot bir milyondan fazla kullanıcının ilgisini çekti.
OpenAl Şirketi ve Elon Musk
San Francisco merkezli yapay zekâ laboratuvarı, 2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak, “yapay genel zeka” veya esas olarak insanlar kadar akıllı bir yazılım olan AGI’yi oluşturmaya çalışarak başladı. Şirket, Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekâ teknolojisinde uzmanlaştığı ve faydalarını tekeline aldığı bir geleceğe karşı korunmak istiyordu.
Kâr amacı gütmeyen kuruluşun hedefi, tüm dünyanın faydalanabilmesi için yapay zekâ yazılımını şeffaf bir şekilde oluşturmak ve ürünlerini açık kaynak haline getirmekti. Silikon Vadisi ileri gelenleri, bunu başlatmak için 1 milyar dolar sözü verdi.
Bağışçılar arasında Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk; risk sermayedarı Peter Thiel; ve 2019 yılında OpenAI’nin CEO’su olan Sam Altman. Musk, Tesla ve SpaceX’i çalıştırmanın zaman taleplerini gerekçe göstererek 2018 yılında şirketin yönetim kurulundan ayrıldı.
ChatGPT Öncesinde Yapılan GPT Örnekleri
Haziran 2018’de tanıtılan model GPT-1, GPT (üretken önceden eğitilmiş transformatör) serisinin ilk yinelemesiydi ve 117 milyon parametreden oluşuyordu. Bu, bugün bildiğimiz şekliyle ChatGPT’nin temel mimarisini oluşturdu. GPT-1, bir cümledeki sonraki kelimeyi tahmin etmek için kitapları eğitim verileri olarak kullanarak, dil anlama görevlerinde denetimsiz öğrenmenin gücünü gösterdi.
Şubat 2019’da yayımlanan GPT-2, 1,5 milyar parametreyle önemli bir yükseltmeyi temsil ediyordu. Metin oluşturma yeteneklerinde çarpıcı bir gelişme gösterdi ve tutarlı, çok paragraflı metinler üretti. Ancak olası kötüye kullanım nedeniyle GPT-2 başlangıçta halka açıklanmadı. Model, OpenAI’nin potansiyel riskleri incelemek ve azaltmak için aşamalı bir sunum gerçekleştirmesinin ardından Kasım 2019’da başlatıldı.
GPT-3, Haziran 2020’de büyük bir ilerleme kaydetti. Bu model, 175 milyar gibi şaşırtıcı bir parametre üzerinde eğitildi. Gelişmiş metin oluşturma yetenekleri, e-posta taslağı hazırlamaktan makale yazmaya, şiir oluşturmaya ve hatta programlama kodu oluşturmaya kadar çeşitli uygulamalarda yaygın kullanıma yol açtı. Aynı zamanda gerçek soruları yanıtlama ve diller arasında çeviri yapma yeteneğini de gösterdi.
GPT-3’ün piyasaya sürülmesi, dünyanın bu çığır açan teknolojiyi kabul etmeye başladığı çok önemli bir an oldu. Modeller birkaç yıldır mevcut olmasına rağmen GPT-3 ile bireyler doğrudan ChatGPT ile etkileşime girme, ona sorular sorma ve kapsamlı ve pratik yanıtlar alma fırsatına sahip oldu. İnsanlar Yüksek Lisans ile bu şekilde doğrudan etkileşime girebildiğinde, bu teknolojinin ne kadar etkili olacağı açıkça ortaya çıktı.
En son yineleme olan GPT-4, aşağıdaki gibi değişikliklerle bu üstel iyileşme trendini sürdürüyor:
● Geliştirilmiş model hizalaması — kullanıcının niyetini takip etme yeteneği
● Saldırgan veya tehlikeli çıktı üretme olasılığı daha düşük
● Artırılmış gerçek doğruluk
● Daha iyi yönlendirilebilirlik — davranışı kullanıcı isteklerine göre değiştirme yeteneği
● İnternet bağlantısı – en son özellik, İnternet’te gerçek zamanlı arama yapma olanağını içerir
Her dönüm noktası bizi yapay zekânın günlük yaşamlarımıza kusursuz bir şekilde entegre olacağı, üretkenliğimizi, yaratıcılığımızı ve iletişimimizi geliştireceği bir geleceğe yaklaştırıyor.
Fotoğraf: Unsplash
ChatGPT Özellikleri
ChatGPT’nin yapay zekânın evrimi üzerinde derin bir etkisi oldu ve doğal dil anlayışı ve üretimindeki ilerlemelerin önünü açtı. Dil görevleri için dönüştürücü tabanlı modellerin etkinliğini göstermesi, diğer yapay zekâ araştırmacılarını bu mimariyi benimsemeye ve geliştirmeye teşvik etti.
Modelin başarısı aynı zamanda Yüksek Lisans’a olan ilgiyi de artırdı ve bu alanda bir araştırma ve geliştirme dalgasına yol açtı.
ChatGPT’nin aşağıdakiler de dâhil olmak üzere çeşitli endüstrilerde önemli etkileri olmuştur:
● Müşteri hizmetleri: Şirketler, sık sorulan sorulara yanıtları otomatikleştirmek için ChatGPT’den yararlanıyor.
● Eğitim: ChatGPT, öğrencilere kişiselleştirilmiş yardım sağlayabilecek akıllı ders sistemleri oluşturmak için kullanılıyor.
● İçerik oluşturma: Gazeteciler, metin yazarları ve içerik oluşturucular, yaratıcı fikirler üretmek, makale taslakları oluşturmak ve hatta şiir yazmak için ChatGPT’yi kullanıyor.
● İşletmeler: Her türden profesyonel, e-posta taslağı hazırlamak veya kod yazmak gibi görevleri otomatikleştirmek için Chatbot’u kullanıyor.
● Sağlık Hizmetleri: Sağlayıcılar ve personel, klinik karar desteği, tıbbi kayıt tutma, tıbbi literatürü analiz etme ve yorumlama ve hastalık gözetimi gibi kullanım durumları için sohbet robotundan yararlanabilir.
● Eğlence: ChatGPT, video oyunu hikayeleri ve film senaryoları oluşturmak, diyalog yazmak ve oyunu geliştirmek için kullanılabilir.
Diğer şirketler ChatGPT’nin popülerlik tsunamisini dikkate alıyor ve LLM’leri ve Chatbot’ları ürün ve hizmetlerine dahil etmenin yollarını arıyor.
Microsoft, yapay zekayı (AI) ve doğal dil anlayışını temel ürünlerine entegre etme sürecindedir. GitHub Copilot, geliştiricilere otomatik tamamlama özellikleri sağlamak için OpenAI’nin Codex motorunu kullanıyor. Arama motoru Bing, Google’ın hâkimiyetine meydan okumak için GPT teknolojisiyle geliştiriliyor. Microsoft yakın gelecekte ChatGPT işlevselliğini Word, Excel ve Outlook gibi üretkenlik araçlarına entegre etmeyi planlıyor.
Google yakın zamanda LaMDA (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) tarafından desteklenen kendi sohbet robotu Bard için bekleme listesini kaldırdı. ChatGPT’nin konseptten etkili yapay zekâ modeline uzanan yolculuğu, yapay zekanın hızlı evrimine örnek teşkil ediyor. Bu çığır açan model, yapay zekâ geliştirmede ilerlemeyi teşvik etti ve çok çeşitli sektörlerde dönüşümü teşvik etti. Ancak yolculuk henüz bitmedi.
ChatGPT yapımcısı OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman, yapay zekâ teknolojisinin kötü niyetli kullanımına karşı uluslararası bir denetim kuruluşunun kurulması gerektiğini söyledi.
Fotoğraf: Unsplash
Microsoft, ChatGPT İle Ortaklığını Genişletiyor
Microsoft nihayet 23 Ocak 2023’de yaptığı bir basın açıklamasıyla ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’ye çok yıllı yeni bir yatırım yaptığını doğruladı. Microsoft’un ChatGPT’ye yaptığı yatırım hakkında en son olarak, Semafor tarafından teknoloji devinin ek bir yatırım yapmak istediği bildirilmişti.
Startup’a 10 milyar dolar. Resmi açıklama, sadece ortaklığın devamı konusunda yorum yaptıkları için söylentilerdeki dolar rakamını ne doğruluyor ne de inkâr ediyor. Microsoft, Azure’u tüm dünya için bir yapay zekâ süper bilgisayarına dönüştürme konusunda ne kadar kararlı olduklarını belirtti. Microsoft Azure, OpenAI başlığı altındaki her araç için özel bulut sağlayıcısıdır.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Ortaklığımızın bu sonraki aşamasında, farklı sektörlerdeki geliştiriciler ve kuruluşlar, uygulamalarını oluşturmak ve çalıştırmak için Azure ile en iyi yapay zeka altyapısına, modellerine ve araç zincirine erişebilecek.”
Pazarlamacılar ChatGPT’den Nasıl Yararlanmalı?
1. Yazılı İçerik Oluşturun . Sosyal medya başlıklarından web sitesi metinlerine, ürün açıklamalarına ve daha fazlasına kadar günümüzün markaları, ister kendi başına paylaşılan ister görsel içeriğe eşlik eden yazılı kelimelere sonsuz bir ihtiyaçla karşı karşıyadır.
ChatGPT, altyazılar, reklamlar, web sitesi içeriği, haber bültenleri ve daha fazlası için otomatik olarak alakalı ve ilgi çekici metinler oluşturmak için kullanılabilir. ChatGPT’ye hedeflenen başlangıç girdisi (“bahar temizliği hakkında bir gönderi için Instagram başlığı yazın”) sağlayarak markalar, iş için doğru dili hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilir.
Her türden içerik oluşturucu, ChatGPT’nin yazma asistanı özelliklerinden, okunabilirliğini, etkileşimini veya SEO’sunu iyileştirmek için değişiklikler önererek mevcut içeriği optimize etme yeteneği de dâhil olmak üzere, harika bir şekilde yararlanabilir.
ChatGPT’nin en büyük gücü, daha sonra insanlar tarafından düzenlenebilecek ve geliştirilebilecek kelimeler yaratma yeteneğinde yatmaktadır. Bu insan katılımı, metnin doğruluğunu sağlamak ve hatta SEO’yu desteklemek için çok önemlidir. Bu bizi bir sonraki noktaya getiriyor:
2. Boş Sayfa Sendromundan Kaçının. Boş sayfa sendromu, yazma tıkanıklığı, yaratıcılığın engellenmesi… Buna ne ad verirseniz verin, bir pazarlama çabasına nasıl başlayacağınızdan emin olamama hissini hepimiz biliriz.
ChatGPT ile, açık uçlu sorular sorarak veya ona belirli bir konu sunarak yeni yaratıcı fikirleri harekete geçirmek veya mevcut fikirleri genişletmek mümkündür. Amaç ister ikna edici bir blog yazısı için doğru açılış sözcüklerini bulmak, ister yeni bir ürün adı için beyin fırtınası yapmak olsun, ChatGPT anında yeni ve benzersiz fikirler üretmek (ve dili iyileştirmek) için kullanılabilir.
Birkaç örnek:
İsim oluşturma: ChatGPT, bir işletme, ürün veya kampanya için potansiyel isimler oluşturmak amacıyla kullanılabilir. (“Kıvırcık saç bakım ürünleri için iyi isimler nelerdir?”)
Sorun çözme: ChatGPT, öneriler veya olası çözümler sunarak sorunların çözümüne yönelik fikirler üretebilir. (“Sandviç dükkânım için ağızdan ağza söylentileri artırmanın bütçe dostu yolları nelerdir?”)
Beyin Fırtınası: ChatGPT, yaratıcı ifade ve tartışmaya rehberlik eden yönlendirmelerle beyin fırtınası oturumlarını kolaylaştırmak için kullanılabilir. (“Bir yazılım işini tanıtmak için çılgın fikirler nelerdir?”)
Gayri resmi araştırma: ChatGPT, belirli bir konunun veya konunun hızlı bir şekilde raporunu veya özetini oluşturmak için kullanılabilir. (“Z Kuşağının sosyal medya alışkanlıklarını özetleyin”)
O boş sayfanın üstesinden gelin. ChatGPT’nin dil oluşturma yetenekleri, yazarlar için değerli bir başlangıç yeri veya başlangıç yapısı sağlayabilir. (“Vegan olmayla ilgili bir makaleye giriş cümlesi yazın”)
3. Mevcut Stratejileri İyileştirin. ChatGPT tam anlamıyla bir kristal küre olmayabilir (…henüz), ancak mevcut pazarlama stratejilerini analiz etmek ve optimize etmek için şaşırtıcı şekillerde kullanılabilir. Pazarlamacılar, içerik oluşturma yeteneklerine ek olarak ChatGPT’yi şunları yapmak için kullanabilir:
Hedeflenen pazarlama kampanyalarına bilgi sağlamak için müşteri verilerini analiz edin ve öngörüler sağlayın.
Müşteri etkileşimlerini otomatikleştirmek ve genel müşteri deneyimini geliştirmek için sohbet robotları ve sanal asistanlar oluşturun.
Sosyal medya konuşmalarını ve trend konularını izleyerek sosyal dinlemeye yardımcı olun.
Pazarlama kampanyalarının performansını artırmak için A/B testi ve diğer optimizasyon tekniklerine yardımcı olmak.
Müşterinin amacını anlamak ve yanıtları uyarlamak için doğal dil işlemeyi kullanarak müşteri etkileşimini artırın.
En etkili içerik oluşturucu ortaklıklarının belirlenmesine yardımcı olmak için belirli etkileyicilerin erişimini, etkileşimini ve hedef kitle demografisini özetleyin.
Etkileyicinin markasına ve hedef kitlesine uygun içerik fikirleri ve başlıklar oluşturun.
ChatGPT’nin pazarlamacılara yönelik pek çok kullanımı hala keşfediliyor ve aracın kullanımı şu anda ücretsiz olsa da ücretli bir profesyonel sürümün de yakında gelmesi muhtemel.
Sonuç olarak ChatGPT, pazarlamacıların müşteri etkileşimi, içerik oluşturma ve tahmine dayalı analitiklere yaklaşma biçiminde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Müşterilerle doğal, insani konuşmalar yapma, yüksek kaliteli içerik oluşturma ve müşteri davranışını tahmin etme yeteneği, pazarlamacılar için oyunun kurallarını değiştirecek bir özelliktir. Markalar, ChatGPT’yi benimseyerek daha kişiselleştirilmiş ve etkili pazarlama kampanyaları oluşturabilir, müşteri hizmetlerini geliştirebilir ve rekabette öne geçebilir.
Kaynakça: https://www.washingtonpost.com https://www.forbes.com https://www.fastcompany.com/90856876/3-ways-chatgpt-can-help-brand-marketers