Gelisiyorum.com | Blog

Claude AI Nedir, Nasıl Kullanılır?

04.03.2025
116
Claude AI Nedir, Nasıl Kullanılır?

Hızla gelişen yapay zeka endüstrisine artık yetişemez olduk. Piyasada ChatGPT, Grok, Gemini, Llama ve DeepSeek gibi birçok seçenek var. Bu tanınmış platformların yanı sıra, rakipleri kadar manşetlerde yer almasa bile Anthropic’in Claude isimli modeli oldukça güçlü.

Yapay zeka araştırma şirketi olan Anthropic’in CEO’su Dario Amodei’ye göre yapay zeka modellerinin fazla otonom hale gelme riski var. Yani bizden bağımsız kendi kendine hareket etme tehlikesi. Özellikle de internete erişmeye ve robotları kontrol etmeye başladıklarında yapay zeka endişe yaratabilir. Sadece Amodei değil, birçok şirket lideri ve bilim insanı da yapay zekanın yarattığı varoluşsal riski kabul etti.

Peki Claude’nin farkı ne? Anthropic bu riski azaltmak üzere daha güvenli bir büyük dil modeli (LLM) geliştirmeye karar verdi. Bir önceki sürüm Claude 2, potansiyel bir “ChatGPT katili” olarak tanımlanıyordu. Piyasaya sürülmesinden bu yana hızlı bir ilerleme kaydedildi, zamanla Claude 3.5 ve Claude 3.7 gibi modeller kullanıma sunuldu.

Anthropic’in Claude 3.5 olarak bilinen LLM’sine yaptığı son güncelleme, ChatGPT’nin en son modeli GPT-4o’yu bir dizi kıyaslamada geride bıraktı. En son sürüm olan Claude 3.7 Sonnet, bazı endüstri kıyaslamalarında Gemini ve ChatGPT ile boy ölçüşmeyi, hatta geride bırakmayı başardı.

Reklam

Claude Nedir?

Claude, Anthropic’in amiral gemisi büyük dil modeli (Claude 3.7) tarafından desteklenen bir yapay zeka sohbet botu. Daha önce ChatGPT veya Google Gemini gibi robotlar kullandıysanız, Claude’a alışmanız uzun sürmeyecektir. Ancak aldığınız yanıtlar LLM farkı nedeniyle değişecek.

Web ve mobil uygulamalara ek olarak, Claude hem Mac hem Windows için masaüstü uygulaması olarak da mevcut. Bu yapay zeka, sizin için birçok şey yapabilen ve sorularınızı yanıtlayan güçlü, esnek bir sohbet robotu olarak ön plana çıkıyor. Arkasındaki şirket olan Anthropic, 2021 yılında OpenAI’nin GPT-2 ve GPT-3 modellerinin geliştirilmesine yardımcı olan bir grup eski OpenAI çalışanı tarafından kuruldu. 2023 yılında Anthropic’in kurucuları, yapay zeka güvenliğine odaklanarak rakiplerinden ayrılan LLM’lerinin halka açık ilk sürümü olan Claude 2’yi piyasaya sürdü.

Anthropic, Claude’un ilk sürümünü Mart 2023’te yayınladı ve dört ay sonra Temmuz 2023’te hızla Claude 2’ye geçildi. İlk sürümler kodlama, matematik ve muhakeme yetenekleri açısından oldukça sınırlıydı. Mart 2024’te Claude 3.0 ailesinin (Haiku, Sonnet ve Opus) piyasaya sürülmesiyle bu durum değişti. Üç modelin en büyüğü olan Opus, GPT-3.5, GPT-4 ve Gemini 1.0’ı (o zamanın en iyi sürümleri) kolayca geride bıraktı.

Claude 2, OpenAI’ın geliştirdiği GPT-4’ün gerisinde kalmıştı. Şirket en son modeli olan Claude 3.5 Sonnet’i Haziran 2024 tarihinde piyasaya sürdü, böylelikle OpenAI’ın en son modeli GPT-4o’yu bazı konularda geride bıraktılar. Hız kesmeden gelişimini sürdüren Anthropic, son olarak ise “genişletilmiş düşünme” desteğiyle birlikte gelen Claude 3.7 Sonnet ile karşımıza çıktı. Yeni sürümün detaylarına ayrıca değineceğiz.

Claude 3.5’in piyasaya sürülmesiyle birlikte Claude’da yapılan en önemli geliştirmelerden biri de kodlama becerisi oldu. Artifacts adı verilen yeni özellik, kodlama projeleri için bir kullanıcı arayüzü görevi görerek kodunuzun sonuçlarını anında görmenizi ve hatta doğrudan Claude’un arayüzünde etkileşimde bulunmanızı sağlıyor. Örneğin, klasik Snake oyununu hızlıca oluşturabilir ve oynayabilirsiniz.

Claude 3.5 ayrıca Anthropic’in “vision capabilities (görme yetenekleri)” olarak adlandırdığı özelliklere de sahip. Yapay zeka, çeşitli formatlardaki fotoğrafları, çizelgeleri ve diyagramları yorumlayabiliyor. Bu özellik PDF’lerden ve sunumlardan içgörü elde etmek isteyen kurumsal müşteriler için özellikle kullanışlı.

Claude, yapay zekanın yanıtlarını hem yararlı hem de zararsız kılmak için tasarlanmış 73 maddelik bir “Constitutional AI (Anayasal AI)” çerçevesine uyacak şekilde eğitilmesi ve koşullandırılmasıyla diğer modellerden farklı. Claude ilk olarak, modelin belirli bir uyarıya yanıt oluşturacağı, ardından bu yanıtın “anayasasına” ne kadar yakın olduğunu değerlendireceği ve son olarak sonraki yanıtlarını gözden geçireceği denetimli bir öğrenme yöntemiyle eğitiliyor. Takviye öğrenme aşaması için insanlara güvenmek yerine, Anthropic bu yapay zeka değerlendirme veri setini, Claude’un anayasasının ilkelerine uygun yanıtları tutarlı bir şekilde üretmesi için ince ayar yapmasına yardımcı olan bir tercih modelini eğitmek için kullanmakta.

Anthropic, Claude 3.5 Sonnet için “Claude 3 Opus’un iki katı hızda çalışıyor” dedi. Böylelikle Claude, “bağlama duyarlı müşteri desteği ve çok adımlı iş akışlarının düzenlenmesi gibi karmaşık görevler için” daha ideal hale geldi. Ayrıca genel olarak GPT-4o, Gemini 1.5 ve Meta’nın Llama-400B modelinden daha iyi performans gösterdi.

Claude 3.7 Sonnet Nedir?

Şubat 2025’e geldiğimizde Claude 3.5’in halefi olan Claude 3.7 Sonnet piyasaya çıktı. Yeni sürüm Claude 3.7, şirketin duyuru yazısına göre DeepSeek’in R1 ile birlikte OpenAI’nin o1 ve o3 modellerinin üretebildiklerine paralel olarak, “neredeyse anlık yanıtlar veya kullanıcı tarafından görülebilen genişletilmiş, adım adım düşünme” sağlayabilen “hibrit akıl yürütme” modeli olarak tasarlandı.

Anthropic ekibi, “Tıpkı insanların hem hızlı tepkiler hem de derin düşünme için tek bir beyin kullanması gibi, akıl yürütmenin de tamamen ayrı bir model yerine sınır modellerinin entegre bir yeteneği olması gerektiğine inanıyoruz” diye yazdı. “Bu birleşik yaklaşım aynı zamanda kullanıcılar için daha kusursuz bir deneyim yaratıyor.”

Claude 3.7 tüm Anthropic kullanıcıları tarafından kullanılabilir, ancak modelin genişletilmiş muhakeme yeteneğine yalnızca şirketin platformuna ücretli bir aboneliğiniz varsa erişebilirsiniz. Bununla birlikte, ücretsiz sürüm bile Claude 3.5’ten daha iyi performans sunuyor.

Genişletilmiş Akıl Yürütme

Diğer modeller gibi, Claude 3.7 de genişletilmiş düşünme yetisiyle daha karmaşık problemleri, kökleşmiş bir simüle edilmiş akıl yürütme süreci aracılığıyla daha fazla jeton atarak çözmeye çalışmakta. Tıpkı o1, o3 ve DeepSeek R1’de olduğu gibi, Claude 3.7’nin simüle edilmiş zihninden geçen “düşünme” sürecini ideal bir cevap bulurken görebilirsiniz.

Etkinleştirildiğinde, genişletilmiş düşünme modu Claude’un bir yanıtı sonuçlandırmadan önce attığı akıl yürütme adımlarının sayısını artırıyor. Basit görevler için hızlı yanıtlar yeterli, ancak karmaşık görevler için daha derin analizler yapılması gerekiyor. Claude artık anında yanıt vermek yerine ne zaman duraklayacağına, yeniden değerlendireceğine ve muhakemesini geliştireceğine karar verebiliyor.

Genişletilmiş düşünme modunun en ilginç yönlerinden biri, Claude’un akıl yürütme sürecinin kullanıcı tarafından görülebilmesi. Ancak bu özellik bazı zorlukları da beraberinde getirmekte. AI muhakemesine dair içgörü sağlasa da, görüntülenen düşünce süreci modelin gerçekte nasıl karar verdiğiyle her zaman tam olarak örtüşmeyebilir.

Claude Ne Kadar Yetenekli?

ChatGPT ve Gemini geniş bir konu yelpazesindeki soruları yanıtlayabilecek ve bunu sesli etkileşim yoluyla yapabilecek şekilde tasarlanırken, Claude bunun yerine kodlama, matematik ve karmaşık muhakeme görevlerinde üstünlük sağlıyor. Anthropic, Claude’un en son sürümlerini “şimdiye kadarki en güçlü vizyon modeli” olarak tanımlıyor. Bununla birlikte, 3.5 Sonnet’in bulanık fotoğraflardaki metinleri deşifre etmek veya grafikleri/görselleri yorumlamak gibi çeşitli görme tabanlı görevleri yerine getirebileceğini söylüyorlar.

Claude aynı zamanda sohbet görüşmesinin dışında özel bir işbirliği alanı sunan ilk LLM sohbet robotu oldu. Anthropic ekibi, Eylül 2024’te piyasaya sürülen Artifacts özelliğinin gerçek zamanlı bir önizleme penceresi işlevi gördüğünü ve kullanıcıların “Claude’un yarattıklarını gerçek zamanlı olarak görebilecekleri, düzenleyebilecekleri ve üzerine inşa edebilecekleri dinamik bir çalışma alanı oluşturmalarına ve yapay zeka tarafından üretilen içeriği projelerine ve iş akışlarına sorunsuz bir şekilde entegre etmelerine” olanak tanıdığını iddia ediyor. OpenAI da o zamandan bu yana sohbet robotuna benzer bir özellik getirdi, ancak şu anda yalnızca Plus ve Enterprise aboneleri için mevcut.

Claude AI, soruları yanıtlayabilen, hikayeler ve şiirler gibi yaratıcı içerikler üretebilen, dilleri tercüme edebilen, görüntüleri yazıya dökerken analiz edebilen, kod yazabilen, metin özetleyebilen ve kullanıcılarla doğal, etkileşimli konuşmalar yapabilen çok yönlü bir araç. Ancak elbette bunların hepsini mükemmel şekilde yapamıyor.

ChatGPT, Gemini, Copilot ve Perplexity gibi diğer sohbet robotlarının aksine Claude, gerçek zamanlı internete erişemeyen ve web bağlantılarından bilgi alamayan bağımsız bir yapay zeka modeli. Bunun yerine, yalnızca üzerinde eğitildiği verilere dayalı yanıtlar üretmekte.

AI ayrıca “Computer Use” API’si aracılığıyla bir kullanıcının tuş vuruşlarını, fare hareketlerini ve imleç tıklamalarını taklit ederek diğer masaüstü uygulamalarıyla doğrudan etkileşime girebiliyor. Anthropic, blog yazısında “Claude’u bir ekranda neler olduğunu görmesi ve ardından görevleri yerine getirmek için mevcut yazılım araçlarını kullanması için eğittik” diye yazdı. “Bir geliştirici Claude’a bir bilgisayar yazılımını kullanma görevi verdiğinde ve ona gerekli erişimi sağladığında, Claude kullanıcı tarafından görülebilen ekran görüntülerine bakıyor, ardından doğru yere tıklamak için imleci dikey veya yatay olarak kaç piksel hareket ettirmesi gerektiğini sayıyor.”

Ocak 2025’te şirket, Claude’un yeteneklerini şirketin yapay zeka yardım hattı temsilcisi gibi “müşteri öncelikli, yapay zeka destekli Lyft ürünlerine” dahil etmek için araç çağırma uygulaması Lyft ile ortaklık kurduğunu duyurdu. Ayrıntılar henüz net değil. İşbirliği öncelikle “araç paylaşımı deneyimini geliştiren” yapay zeka uygulamalarının dağıtılmasına, yeni ürün ve yetenekler üzerinde araştırma testlerine ve Anthropic’in Lyft mühendislik ekiplerine “özel eğitim” sağlamasına odaklanacak.

Lyft Platformlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jason Vogrinec, ortaklık hakkında şunları söyledi:

GenAI teknolojilerinin devreye girmesiyle yazılım mühendisliği sismik bir değişim geçirdi. İnsanların ağırlıklı olarak kod yazdığı günler geride kaldı. LLM’lerin, özellikle Claude gibi kodlama için önde gelen modellerin ve ajansal yapay zekanın vaadiyle, müşterilerimiz için oyunun kurallarını değiştiren ürünleri daha etkili bir şekilde oluşturmak üzere mühendislik organizasyonumuzda devrim yaratmak için çalışıyoruz.

Claude şimdiden Lyft’in müşteri hizmetleri yardım hattına girmiş durumda. Claude tarafından desteklenen “müşteri hizmetleri yapay zeka asistanı, Lyft’e göre “karmaşık vakaları gerektiğinde insan uzmanlara sorunsuz bir şekilde aktarırken günlük binlerce müşteri sorusunu ele alarak” müşteri hizmetleri çözüm sürelerini %87 oranında azalttı.

Claude Nasıl Kullanılır?

Claude AI’ı web sitesinin yanı sıra Android ve iOS uygulamaları aracılığıyla kullanabilirsiniz. Kullanımı ücretsi, resim ve belge yükleme imkanı mevcut. Ayrıca yeni Claude 3.7 Sonnet modeline erişim mümkün.

Şirket ayrıca daha yüksek kullanım limitleri, Claude 3 Opus ve Haiku’ya erişim, Claude 3.7’nin genişletilmiş muhakeme yeteneği ve belirli bir dizi belge veya dosya üzerinde yapay zekaya ince ayar yapan Projects (Projeler) özelliğine erişim sağlayan ayda 18 dolarlık bir Pro plan sunuyor. Team planı ise 25 dolarlık fiyata sahip.

Rakipler ve Eksikler

Claude 3.7 Sonnet, ana rakibi ChatGPT’ye göre bir dizi avantaja sahip. Örneğin, Claude kullanıcılara çok daha geniş bir bağlam penceresi sunarak kullanıcıların daha incelikli ve ayrıntılı istekler oluşturmasına olanak tanımakta. Claude’un Anayasal Yapay Zeka mimarisi, yaratıcı cevaplar yerine doğru cevaplar vermek üzere ayarlandığı anlamına geliyor. Sohbet robotu ayrıca araştırma makalelerini yetkin bir şekilde özetleyebiliyor, yüklenen verilere dayalı raporlar oluşturabiliyor ve karmaşık matematik ve fen sorularını kolayca takip edilen adım adım talimatlara dönüştürebiliyor.

Size bir şiir yazmakta zorlansa da, özellikle yeni tanıtılan analiz aracıyla doğrulanabilir ve tekrarlanabilir yanıtlar üretmekte başarılı. Şirket Claud’un “karmaşık matematik işlemlerini yapabildiğini ve verileri analiz edebildiğini söylüyor.

Öte yandan, diğer sohbet robotlarının yapıp da Claude’un yapamadığı pek çok şey var. Örneğin, OpenAI’nin Gelişmiş Ses Modu’na eşdeğer bir özellik bulunmuyor. Bu nedenle metin ve resim istemlerinize bağlı kalmanız gerekecek. Anthropic ile Dall-E 3’de olduğu gibi görüntü üretme şansınız da yok.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!