Gelisiyorum.com | Blog

Daha azına ihtiyaç duyarak yaşamanıza yardımcı olacak 10 kural

09.04.2025
34
Daha azına ihtiyaç duyarak yaşamanıza yardımcı olacak 10 kural

Şüphesiz ki çağımızın baş etmesi en zor sorunlarından biri aşırı tüketim. Ne yazık ki modern dünya bizi hep daha fazlasını satın almaya itiyor, aslında ihtiyacımız olmayan pek çok şeye karşı ‘mutlaka almalıyım’ dedirtiyor. Fakat bu sonu gelmeyen tüketim çılgınlığı, hem bütçemize hem de çevreye zarar veriyor. Yaşam alanlarımız dolup taşıyor, sakin, ferah alanlar yerini tıkış tıkış eşyalarla dolu depolama alanlarına bırakıyor.

Peki, gerçekten bu kadar çok eşyaya ihtiyacımız var mı? Her gün daha fazlasını satın almak zorunda mıyız? Yoksa daha azına ihtiyaç duyarak da yaşayabilir miyiz? Eğer bütçenizi korumak, doğaya dost tüketim alışkanlıkları benimsemek, yaşam alanlarınızı ve zihninizi hafifletmek istiyorsanız, takip etmeniz gereken bazı kurallar var. Becomingminimalist’in yazarlarından Joshua Becker, bu konudaki ilham verici fikirlerini paylaşıyor. İşte daha azına ihtiyaç duyarak yaşamanıza yardımcı olacak 10 kural:

‘Taşan alan’ kuralı

Bir alan taşmaya başladığında, bu düzenlemeniz gerektiğine işarettir. Dolaplar, çekmeceler, raflar ve depolama alanlarını düzenli olarak kontrol edin. Eğer kapasitesinin üstünde dolularsa, azaltma zamanı gelmiştir. Evinizdeki her alan taşmışsa, en kolay ve en sık kullanılan yerden başlayın.

‘Ömrünü tamamlamış’ kuralı

Etrafınıza bir bakın… Evinizdeki her şey ‘gerçekten’ sizi anlatıyor mu? Sahip olduğunuz tüm eşyalar, ‘bugünkü’ halinize uygun mu? Yoksa fazla mı geçmişe, artık siz olmayan bir size ait? Artık tarzınıza uymayan kıyafetler, ilgilenmediğiniz hobiler, çocuklarınız küçükken ihtiyaç duyduğunuz şeyler, geçmiş versiyonunuza ait veya hayatınızın önceki dönemlerinden kalan eşyalar… Tüm bunlardan arınmak, şu anki halinizle uyumlu eşyalara yer açmanızı sağlayabilir. Ömrünü, vadesini tamamlamış eşyalardan arınmak iyi bir başlangıç olabilir.

‘Birden fazla’ kuralı

Evinizde aynı eşyadan birden fazla varsa, bu sadeleşmek için harika bir fırsat olabilir. En iyisini seçin, geri kalanını bırakın. Mutfak aletlerinden kıyafetlere, havlulardan kahve kupalarına, saklama kaplarından makyaj malzemelerine kadar her şey için bu kuralı uygulayabilirsiniz.

Reklam

‘Fiyatı artık önemli değil’ kuralı

Bir eşyayı zamanında sadece ‘çok para’ vererek aldığınız için hala tutuyor olabilir misiniz, başka hiçbir sebebiniz yokken? Bir şeyi sadece pahalı diye tutmak, hem yaşam alanlarınızda hem de zihninizde gereksiz yer kaplar. O para zaten harcandı ve kullanmadığınız bir eşya, değerini geri kazandırmaz. Üstelik her gördüğünüzde suçluluk hissettirebilir. Ayrıca, sizden çıkınca başkasına mutluluk getirebilir.

‘Yıllık gözden geçirme’ kuralı

Hiç şunu düşündünüz mü: Son bir yılda kullanmadığınız bir şeyi, büyük ihtimalle gelecekte de kullanmayacaksınız. Özellikle kıyafetler ve elektronik eşyalar için bu kural geçerli olabilir. Eğer bedeniniz değiştiyse şu anda size olmayan kıyafetleri tutmanıza gerek yok. Teknoloji hızla ilerlerken artık ‘demode’ olmuş veya size hizmet etmeyen teknolojik aletler için de aynı durum geçerli.

‘Satın almak yerine ödünç alma’ kuralı

Sadece bir ya da iki kez kullanacağınız şeyleri satın almak yerine ödünç almayı ya da kiralamayı düşünmek, sizi gereksiz eşya kalabalığından kurtarabilir. Üstelik hem evinizde lüzumsuz eşyaların birikmesini önler hem de bütçenizi korumanıza yardımcı olur.

‘Tek ürün, çok amaç’ kuralı

Gelişen teknoloji sayesinde özellikle mutfakta birden fazla iş yapan pek çok elektronik eşya bulmak mümkün. Tek işlevli ürünler yerine, mümkün olduğunca birden fazla iş yapan aletleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, bir mutfak robotu hem doğrama hem rendeleme hem karıştırma gibi görevleri üstlenebilir. Böylece tek bir eşya ile çok iş halledebilir, gereksiz kalabalığı önleyebilirsiniz.

‘Alışveriş tatili’ kuralı

Yılda bir kez, bir ay boyunca sadece market alışverişi ve temel tüketim maddeleri dışında hiçbir şey almamaya çalışın. Bu bir ayda hem bütçenize nefes aldırabilir hem de gereksiz pek çok satın alımın önüne geçebilirsiniz. Daha da önemlisi, yılın geri kalanında harcama alışkanlıklarınızı yeniden şekillendirebilirsiniz.

‘Moda süzgeci’ kuralı

Popüler olan her şeyi sorgulayarak yaklaşın. Yeni çıkan ya da aniden herkesin konuştuğu ürünler, çoğu zaman geçici bir ilgiyle alınır ama uzun vadede pek bir değer sunmaz. Bu kural, yalnızca gerçekten işe yarayan ve ihtiyaç duyduğunuz şeyleri edinmenize yardımcı olur. Böylece zamanla ilginizi kaybedeceğiniz veya kullanılmadan bir kenarda kalacak eşyaları biriktirmemiş olursunuz.

İlginizi çekebilir: De-influencing nedir: Tüketim çılgınlığının içerisinde bilinçli tüketici olmak

‘Boş tezgah’ kuralı

Tezgahların üzerini mümkün olduğunca boş tutun. Bu sadece mutfağınızı daha düzenli ve ferah göstermez, aynı zamanda kullanımı da kolaylaştırır. Günlük işler sırasında daha az eşya ile uğraşmak, mutfağı daha işlevsel ve keyifli bir hale getirir. Bu kural, temizlik alışkanlıklarını da destekler ve dağınıklığın geri gelmesini önler.

Sonuç olarak basit ama etkili bu kuralları takip ederek yaşam alanlarınızı çok daha ferah bir görünüme kavuşturabilir, evinizde dağınıklığı önleyebilirsiniz. Ayrıca gereksiz satın alımlar yapmayarak tüketim alışkanlıklarınızı da iyileştirebilir, bütçenizi ve doğayı koruyabilirsiniz.

Kaynak: becomingminimalist

İlginizi çekebilir: Minimalizmin gücü ile gereksiz meşguliyetlerinizi azaltarak özgürleşin

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!