Gelisiyorum.com | Blog

Daha İyi Bir Yapımcı Nasıl Olunabilir: Yeni Başlayanlar İçin Eyleme Geçilebilir İpuçları

16.04.2023
687
Daha İyi Bir Yapımcı Nasıl Olunabilir: Yeni Başlayanlar İçin Eyleme Geçilebilir İpuçları
Daha İyi Bir Yapımcı Nasıl Olunabilir: Yeni Başlayanlar İçin Eyleme Geçilebilir İpuçları

Geçen yıl müzik üretimimi artırmaya karar verdim. Hiç konser veremiyordum (teşekkürler, COVID), o halde neden daha fazla müzik yazmayayım? Kendime 20 günde 20 parça yazma hedefi koydum. Tam, bitmiş parçalar. Küçük fikir karalamaları değil. Eskizler değil. Birinin baştan sona dinlemesi için SoundCloud’a koyabileceğim bir şey. Bunun arkasındaki amaç, yayıncılara satabileceğim veya kendim yayınlayabileceğim bir materyal kataloğu oluşturmak ve bu arada (umarım) daha iyi bir müzik yapımcısı olmaktı. Bir meydan okumam ve bir sonum vardı. Bunu yapabilirdim.

Yeni bir maceraya atılıyor bir kaşifin tüm küstahlıklarıyla yola çıkıyorum. İlk gün stüdyoma girip ilk müziğime başlamak için oturdum.

Ve sonra panik başladı. Bunu 20 gün boyunca sürdürüp köpeği gezdirmeye devam edebilir miydim? Ya bazı günler canımı sıkamazsam? Ya melodiler berbatsa?

Sonra koşu ayakkabılarıma baktım ve Nike’ın bunu güzelce özetledi: Just Do It.

Gerçekten bu kadar basit.

Sürecin sonunda çok şey öğrenmiştim. Sadece müzik üretiminin teknik yönleri hakkında değil, aynı zamanda zanaatınızda daha iyi olmak için gerekenler ve başarılı bir müzik yapımcısı hakkında. Bunu yazarken, size ilham vermenizi ve cesaretinizin kırıldığını hissettiğinizde bu yaratıcı meyve sularının akmasını sağlamak için yeni numaralarla yolculuğunuzda size yardımcı olmayı umuyorum.

Reklam

Bazı bonus ısırık boyutu fikirleri için sonundaki ipuçları bölümüne göz atıp unutmayın!

Pratik mükemmelleştirir

daha iyi bir yapımcı olmak

Mücadelenin her günü, yeni bir şarkı yazmak için oturduğumda, yeterince iyi olmayacağı fikri beni rahatsız ediyordu. Ya diğer insanlar (ya da daha kötüsü arkadaşlarım) sanatımdan nefret ederse?

Sonra daha iyi bir müzik yapımcısı olmanın tek yolunun denemeye devam etmek olduğunu anladım. Bir şeyin kulağa yeterince iyi gelip gelmediği keyfi bir kavramdır, bu yüzden bu ölçütü pencereden dışarı attım ve bunun yerine stüdyo sanatımı uygulamaya odaklandım.

Düşünürseniz, bir DAW’nin nasıl kullanılacağını öğrenen müzik yapımcıları, müzisyenlerin ‘geleneksel’ bir enstrüman öğrenmeleriyle aynı kavramdır. Beceri katmanları ve katmanları, bilgi ve öğrenmeniz gereken yeni teknikler vardır ve bunu ne kadar çok yaparsanız o kadar iyi olursunuz.

Piyano çalmayı öğrenmek istiyorsanız, bir Rachmaninoff piyano konçertosu ile başlayıp tüm hayatınızı onu öğrenerek geçirmezsiniz. Hayır, örneğin ‘Twinkle Twinkle’ ile başlarsınız ve becerilerinizi ve tekniklerinizi adım adım geliştirirsiniz ve aynı şey yeni bir yapımcının en sevdiği DAW ‘da prodüksiyon ve miksaj becerilerini öğrenmesi için de geçerlidir.

Müzik prodüksiyonu standartlarınızın profesyonel bir müzik yapımcısının standartlarına uygun olup olmadığı konusunda endişelenmek yerine, her projede beceri setinizi artırmaya odaklanın.

Müziğiniz timbaland parçası kadar parlak olmadığında hayal kırıklığına uğramayın. Zanaatınız üzerinde çalışmaya devam edin çünkü…

Herkes Berbat

üretimde daha iyi olmak

Mücadele sırasında devam etme ve müzik üretme pratiği yapma kararıma rağmen, ortaya çıkan çıktının yıldızdan daha az olması konusunda hala bir niggle vardı.

Şöyle bir şey var: mükemmellik ilerlemenin düşmanıdır ve dinleyicilerin müziğinizi nasıl yargılayacağı konusunda endişelenerek işleri bekletiyorsun.

Hayatlarının bir döneminde, müziğine hayran olduğunuz herkes berbat bir parça yaptı. Belki de sevmediğin şarkılardan bahsetmiyorum. Sabit disklerinin gizli derinliklerinden bahsediyorum.

Sanatçıların üretimlerinin yalnızca filtrelenmiş bir versiyonunu, yani dünyaya sunmaya karar verdiklerini görüyoruz (veya duyuyoruz). Tıpkı özenle seçilmiş kareleri, karmaşayı gözlerden saklayan göz alıcı Instagram influencer’ları gibi, duyduğunuz ve kulağa hoş gelmesini arzuladığınız müzik de şu anki haline ulaşmak için bir eritme potası sürecinden geçmiştir.

Her büyük müzik yapımcısının arkasında, dünyayla paylaşmamayı seçtikleri dağınık bir sesler, akor ilerlemeleri ve şüpheli müzik teorisi çöplüğü yatar.

Devam edip berbat müzik yapmanı savunmuyorum. Harika müzik yapmak istiyorsun. Ancak bir şeyin iyi olup olmadığına takıntılı olmak, sh * t’yi yaptırmanızı engelleyecektir. Bu yüzden emmenize ve büyümenize izin verin çünkü ihtiyacınız var…

Kalitenin Üzerindeki Miktar

Meydan okumamın arkasındaki asıl amaç, yayıncıları yayınlamak veya alışveriş yapmak için yeni bir müzik kataloğu oluşturmaktı. 10. güne kadar, bazı parçaların A.R dinleme kapıcılarını geçemeyeceğimi fark ettim. Yine de, çocukluğumdan uzak bir anı tarafından yatıştırıldım.

İlk ‘albümümü’ güvenilir Yamaha PSR-32 ‘min yanında duran küçük bir boombox’ta kaydettim (evet, millet; line-in yok. Sadece bir hoparlörden tıkırtı ve tıslama kaydı). Berbattı* ve müzik prodüksiyonu becerilerim o zamandan beri gelişti.

Ama bu bir başlangıçtı, eğlenceliydi ve şarkı yazma sürecini öğrenmeme yardımcı oldu. Mükemmel kayıt fırsatını bekleseydim, çılgın ve tuhaf müzikal kariyer yolculuğuma asla çıkamazdım. Aynı şeyin burada da geçerli olduğunu fark ettim: yola devam et ve öğrenmeye devam et.

Güney Batı Londra’da dolaşan kasetin bir kopyası olduğuna inanıyorum. Eğer bulunursa, lütfen yok edin.

En iyi yumruk yumruğa şaheseri yaratmaya çalışmak yerine, her projede yeni bir beceri öğrenmeye odaklandım. Bir gün bu kısayol tuşlarıydı; başka bir gün ise synth ‘leri nasıl etkili bir şekilde katmanlandıracağımdı. İstikrarlı bir şekilde çalıştıkça, bu yeni beceriler içselleşti, birleşti ve ikinci doğa haline geldi. Bir daha asla ‘Kayıt Olarak Yakala’ kısayol tuşunu bulmak için etrafı kurcalamak zorunda kalmadığımda Nirvana’ya ulaştım.

Bu strateji, kendinize berbat etme izni vermekle el ele gider. Kendinize (ve müziğinize) başarısız olma izni vermek, deneme özgürlüğüne sahip olmanızı sağlar ve ne kadar çok keşfederseniz, kendi tarzınızı ve benzersiz sesinizi o kadar hızlı geliştirirsiniz. Her zaman kulağa harika gelmesi gerekmez. Hatta çalmaya ve gelişmeye devam ettiğiniz sürece kulağa iyi gelmesi de gerekmez.

Hesap verebilirlik istiyorsanız (veya ihtiyacınız varsa), Şubat Albüm Yazma Ayı gibi yaratıcı çıktıyı teşvik eden bir topluluğa katılmayı deneyin. Veya sosyal medyada bir yıl boyunca haftada bir yeni parça yayınlayacağınızı duyurun ve arkadaşlarınızdan ve takipçilerinizden sizi görevde tutmalarını isteyin.

Burada önemli olan tutarlılıktır. Yaratıcı olmak ve her gün müzik üretmek için stüdyonuzda ortaya çıkın ve bu konuda daha iyi olacağınız garanti edilir. Ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, deneyin…

Devlerin Omuzlarında Durmak

İtiraf etmeliyim ki ikinci gün civarında aklıma gelen şarkı fikirleri tükenmeye başladı. Pek hoş değildi. Ama köpeğime bunu yapacağımı söylemiştim ve karıma da bundan bahsetmiş olabilirim, bu yüzden çıktılarımdan sorumlu tutuluyordum.

Sanatçılar için o kadar çok kaynak var ki, en azından bazılarını kullanmadan bu meydan okumayı yapmak aptallık olurdu. Bu kaynaklar, YouTube’daki video eğitimlerinin veya eMastered’dakiler gibi yazılı blogların ötesine geçer. Her şeyde ilham bulmaktan bahsediyorum. Ben de öyle yaptım.

Kesinlikle sevdiğin bir şarkı duydun mu? Yeniden yaratmaya çalış. Kaputun altında ne olduğunu görmek için bir parçayı (Dün Gece Met Him) tersine mühendislik yapmaya karar verdim. Melodinin yeniden yapım şablonlarını çevrimiçi aradım ve tam vokalli cover şarkı şablonları sunan bu web sitesini buldum. Sosisin nasıl yapıldığını görmem lazım.

Bununla da kalmadı. Bazı projelerde referans bir parça kullanmayı denedim ve taklit etmek için bir veya iki şey seçtim. Bu, gür yankı , trampet üzerindeki sıkıştırma veya sadece parçanın yapısı olabilir.

Farklı türlerle de denemeler yapmayı deneyin. Sonuçta belirli bir türde müzik yayınlamayacak olsanız bile, üretim değerlerini kendi tarzınızın dışında bir tarzda dinleyerek elde edilecek bir bilgi zenginliği vardır.

Ve döngüleri ve midi paketlerini unutmayın. Kullandığınız herhangi bir örnek veya midi döngüsündeki lisans kısıtlamalarının farkında olmanız gerekirken, nereden başlayacağınızı bilmediğiniz zaman durmuş bir projeyi başlatmanın veya DAW’nizi Boş Ekran Sendromu’ndan uzaklaştırmanın yararlı bir yolu olabilir. Çalışma geliştikçe döngüleri her zaman değiştirebilir veya değiştirebilirsiniz. Müziğinizdeki döngüleri nasıl kullanacağınız hakkında daha fazla fikir için bu gönderiye göz atın.

Ama bir döngüyü mangling haline sokarak bir parçaya başlamak başka bir şey. Meydan okuma sırasında öğrendiğim en zor ders…

Bitiş Çizgisini Geçmek

İtiraf etmeliyim ki, kendi kendine dayatılan meydan okumanın ilk birkaç gününde, biraz hile yaptım. Şarkılara başlar ve kendime stüdyoya dönüp daha sonraki bir tarihte bitireceğime söz verirdim.

Yapmadılar.

Bir gün oturup kendimi o yetim müzik parçalarını bitirmeye zorlamak zorunda kaldım ve belki de meydan okuma boyunca öğrendiğim en değerli şey bir şarkıyı nasıl tamamlayacağımdı. Sonuçta, dinleyicilerin (ve etiketlerin) önemsediği tek şey budur.

Sıkışmış hissediyorsan bir şarkıyı tam olarak nasıl bitirirsin?

Seçimler yapın ve devam edin. Sonsuza kadar tuzak davul sesiyle oynaşarak geçirme. Oldukça yakın mı? Harika, vuruşa geç.

Tweaks’in şiddetli sıçramalarına eğilimliyseniz, karıştırmanız gerektiğinde yamayla oynamanın cazibesini önlemek için parçaları sese yazdırmayı deneyin. (Ama sessize al ve orijinalini gizle, bilirsin, her ihtimale karşı….)

Bin Kilometrelik Yolculuk Tek Adımla Başlıyor

Gelecekte kendinizi dünyanın dört bir yanındaki hayranlar için müzik üretirken hayal edebilirsiniz. Kariyerin tavan yaptı ve para da geliyor.

Ancak profesyonel müzik prodüksiyona girmek istiyorsanız, bir yerden başlamanız gerekir. Müzik üretmek ve daha iyi bir yapımcı olmak zaman, bilgi ve beceri gerektirir. Onları honlamaya başlamak için en iyi zaman şu an. Takviminizin açılmasını beklemeyin; hayat kaçınılmaz olarak programınızı kendi gündemiyle dolduracaktır.

Bunun yerine, düzenli ve tutarlı bir şekilde müzik oluşturmayı taahhüt edin. Her şey yardımcı olur, günde 30 dakika bile. Stüdyo oturumunuza giren bir oyun planınız olsun, böylece müzik yapımcısı şapkanızı tacadığınızda ne elde etmek istediğiniz açıktır. Buraya bir bas çizgisi ekleyin, orada bir synth ses tasarımıyla oynanın ve farkına bile varmadan bitmiş bir parçanız olacak. Ardından, durulayın ve tüm işlemi tekrarlayın.

Uzun vadede, mükemmellik fikrini bir kenara bırakmalı ve kusurların ortaya çıkmasına izin vermelisiniz. Sonuca (ve paraya) olan bağlılığınızdan kurtulun ve bunun yerine eğlenin ve müzik yapma sürecinin tadını çıkarın. Ne de olsa bu yüzden buradasınız, değil mi?

Daha İyi Bir Müzik Yapımcısı Olmak İçin İpuçları ve Püf Noktaları

Bazı ısırık büyüklüğünde tavsiyeler almak istediğinizde.

  • Müzik üretimine hobi değil kariyer gibi davran. Her gün zamanınızı sanatınızı öğrenmeye ayırın.
  • Daha çok çalışmanıza gerek yok, sadece daha akıllı çalışın. Kısayol tuşlarını öğren!
  • Para kazanmakla ilgili olmayan müzik prodüksiyon projelerinde çalışmanıza izin verin. Eğlenin, yaratıcı olun ve denemeler yapın.
  • Şık ekipmanlara servet harcamana gerek yok. Bunun yerine, stüdyonuzdaki tüm yazılımları içeride ve dışarıda öğrenin. Bazı müzik yapımcıları albümlerin tamamını tamamen stok eklentilerini kullanarak oluşturur.
  • Kendine yatırım yap. Üretim pirzolalarınızı geliştirmek için çalıştığınız DAW’da bir kursa alın.
  • Çalışmak için şablonlar oluşturun. En sevdiğiniz sesleri ekleyin ve miks işlemini hızlandırmak için buss’lar, aux grupları ve insert’ler kurun.
  • Yeni bir proje üzerinde çalışırken, bilginizi oluşturmak için tek bir odağınız olsun. Örneğin, bir şarkı için karıştırma ve başka bir şarkı için ses tasarımı hakkında bilgi edinin. Her şeyi aynı anda öğrenmeye çalışmayın!
  • Kulağa yeterince iyi geliyorsa, bir sonraki şeye geç. Sonsuza kadar mükemmelliğin peşinden koşma.  
  • Diğer yapımcıları ve müzisyenleri dinleyin ve öğrenin. Stüdyodaki iş akışları hakkında bilgi edinin, müziklerini analiz edin, dinleyin ve kullandıkları sesleri yeniden oluşturmaya çalışın.
  • Oynamaya ve üretmeye devam edin. Ne kadar çok yaratırsanız, o kadar yaratıcı olursunuz.

Kaynak: emastered.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!