Deport Kararı Nedir? – Pasaport Deport Kararı (Sınır Dışı Edilme) Nasıl Kaldırılır?
Deport kararı, sınır dışı edilme kararı olarak da bilinmektedir. Pek çok kişi, hakkında deport kararı olup olmadığını sorgularken biz de sitemizde ayrıntılı deport kararı rehber içeriğini hazırladık. Peki, deport kararı nedir? Pasaport deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır? İşte deport kararı ile ilgili tüm merak edilen bilgiler.
Deport Kararı Nedir?
Deport kararı, sınır dışı edilme kararı olarak da bilinmektedir. Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu kişilerin sınır dışı edilmesi ve haklarında Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yasağı kararı olması anlamına; deport kararı denilmektedir. Yabancı uyruğa sahip kişiler; ulusal güvenliği ve sağlığı tehdit eden davranışlara, kanun ve ahlaklara aykırı davranışlara, çalışma izni olmadan çalışma durumu gibi nedenlere bağlı olarak deport kararı uygulanmaktadır.
Deport Edilme (Sınır Dışı Edilme) Nedenleri Nelerdir?
Deport kararı verilmesiyle birlikte, deport kararına itiraz edilecek süre de çok önemlidir. Çünkü deport kararı alınmasının birden fazla nedeni bulunmaktadır.
Deport edilme (sınır dışı edilme) nedenleri şu şekildedir;
- Yabancı uyruğa sahip kişinin oturma izni var ancak çalışma izni olmamasına rağmen Türkiye’de çalışıyor ise; sınır dışı edilmektedir.
- Yabancı uyruklu kişiye, Türkiye Cumhuriyeti’nde kalması için belirli süre vize verilebiliyor. Ancak belirli sürenin aşılmasına rağmen Türkiye’den gitmemiş ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalmaya devam etmiş ise; bu durumun tespit edilmesi sonucu sınır dışı edilmektedir. Bu süreç vize ihlali oluşturduğu gibi; vize ihlal cezası da kesilmektedir. İhlal cezası ödenir ve ülkeye giriş ya da çıkış yapar ise bu işlemi takip eden 10 gün içerisinde oturma izni alması halinde deport kararı uygulanmamaktadır.
- Oturma izni süresi dolmuş olan kişiler, Türkiye’de bulunmaya devam ediyor ise; bu durumun tespit edilmesiyle sınır dışı edilmektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarından faydalanmak isteyen yabancı uyruklu kişiler, muvazaalı evlilik tercih edebiliyor. Ancak bu durum tespit edilmesi durumunda V70 tahdit kodu uygulaması kapsama alınıyor ve 5 yıla kadar ülkeye giriş yasağı kararı alınarak sınır dışı ediliyor.
- Yabancı uyruğa sahip kişi Türkiye’de ahlaka ayrıkı davranış sergiliyor ise; yakalanarak sınır dışı edilmektedir.
- Yabancı uyruğa sahip kişiler Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir suç işler ve bu suçtan dolayı hapis cezası alır ise deport kararı uygulanmaktadır. Terör örgütü üyesi veya sempatizanı olan yabancı uyruğa sahip kişiler için de aynı işlemin uygulanır.
- Ülkeye kaçak yollar üzerinden ve sahte evrak ile giriş yapan yabancı uyruğa sahip kişiler tespit edilmesi durumunda sınır dışı edilmektedir. Haklarında akkında deport kararı olmasına rağmen aynı şekilde ülkeye giriş yapmış ise sınır dışı edilmektedir.
- Toplum sağlığını tehdit edebilecek bulaşıcı salgın hastalığa sahip olan yabancı uyruklu kişiler için de sınır dışı kararı verilmektedir.
Sınır dışı edilme nedenleri, süreç ve sebeplere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği gibi süreler de değişkenlik gösterebilmektedir.
Deport Kararını Kim Veriyor?
Yabancı uyruklu kişilerin sınır dışı edilmesi kararını, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı vermektedir.
Yabancı uyruğa sahip kişilerin yurda giriş yasağı ve yasak süresi belirleniyor ve bu konuda Göç İdaresi Başkanlığı’nın yetkisi vardır.
Ek olarak; Göç İdaresi Başkanlığı’nın yetki genişliğinin hoyratça kullanmasına karşı yargı yolu da açıktır.
Deport Kararı (Sınır Dışı Edilme) Nasıl Kaldırılır?
Kanunda yer alan kurallara göre sınır dışı edilen yabancı uyruklu kişiler, deport süreleri dolana kadar yurda giriş yapamamaktadır.
Ancak her zaman deport kararı süresinin dolmasını beklemeye gerek yoktur. Deport kararını kaldırmak için çeşitli yollar bulunmaktadır.
İki türlü kaldırılabilen deport kararı kapsamında ilk seçenek; yabancı meşruhatlı vize alarak deport kararı kaldırılarabilir.
Meşruhatlı vize ise; hakkında herhangi bir nedenden dolayı sınır dışı edilme kararı olan ve ülkeden çıkış yaparken para cezasını ödememiş Türkiye Cumhuriyeti’ne girişi yasaklanmış ancak herhangi bir suça karışmamış yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’ye giriş yapmasına olanak tanıyan vize olarak bilinir.
İki türlü kaldırılabilen deport kararı kapsamında ikinci seçenek ise; deport kararının kaldırılması / iptali için mahkemeye başvuru yapmak olarak bilinmektedir.