Gelisiyorum.com | Blog

Dijital Göçebe Vizesi Nedir? Şartları Nelerdir? 

10.10.2023
396
Dijital Göçebe Vizesi Nedir? Şartları Nelerdir? 

Yurtdışına çıkmak için farklı vize türleri vardır.  Genellikle, başvurucunun ülkeye göç etmeyeceğinin garantisi aranır. Sabit ve tam zamanlı bir iş ya da kayda değer mal varlığı bu garantilerin başında gelir. Öte yandan değişen çalışma biçimleri ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması mevcut koşullarda önemli değişikliklere yol açar. Dijital göçebe ya da dijital nomad kavramı da bu gereksinimlerden ortaya çıkar. Çalışmaları dijital göçebe meslekleri arasında yer alanlar için dijital göçebe vizesi ile yurtdışında yaşam kaçırılmayacak bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Dijital Göçebe Nedir?

Dijital göçebe kavramı oldukça yeni ve farklı algılanabilecek bir kavramdır. Kavramın ne ifade ettiğine açıklık getirmek amacıyla, öncelikle dijital göçebe ne demek sorusu cevaplanmalıdır. Dijital göçebe, bir yere bağlı kalmadan çalışabilen ve geçimini uzaktan çalışarak sağlayan kişiler için kullanılır. Bu tip çalışma biçimi için iyi bir internet erişimine sahip olmak yeterli görülür. 

Dijital Göçebe Vizesi Nedir?

Dijital göçebelerin yurtdışına çıkmak için başvurabileceği vizelerden biri dijital göçebe vizesidir. Uzaktan çalışma biçimlerini değerlendiren kişilerin farklı ülkelere girişlerini ve belli bir süre kalmalarını sağlar. Her ülkenin resmi bir dijital göçebe vize türü olmasa da günümüzde bir çok ülke bu tip çalışma biçimlerini destekleyecek biçimde vize başvurusu alır. 

Dijital Göçebe Vizesi Şartları Nelerdir?

Diğer tüm vize türleri gibi, dijital göçebe vizesi şartları da ülkeden ülkeye değişir. Bazı ülkeler aylık bazı ülkeler yıllık olarak belli miktarda gelirin varlığının ispatlanmasını ister. Bazı ülkeler, ülke dışında bir şirket ile sözleşme zorunluluğunu arar. Tüm bu farklılıklara rağmen, tüm başvurularda kanıtlanabilir gelir ve çalışma biçimi aranır. 

Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır?

Dijital göçebe vizesi başvurusu yapmak için, hangi ülkeden vize alınacak ise o ülkenin vize prosedürlerinin izlenmesi gerekir. Başvuru evrakları ülke bazında değişse de temel evraklar şu şekilde sıralanabilir: 

  1. Pasaportun aslı ve ilgili bölümlerinin fotokopisi
  2. Son altı ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf
  3. Başvuru formu
  4. Seyahat sağlık sigortası
  5. Mali durumu kanıtlayan belgeler
  6. Yolculuk ve konaklama belgeleri 

Dijital Göçebe Vizesi Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Dijital göçebe vizesi başvurusu için, başvuru yapılmak istenen ülkenin vize prosedürü incelenir. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte başvuru işlemleri doğrudan büyükelçiliklerde ya da yetkili şirketlerde yapılabilir. Vize başvurusu için gerekli evraklar ilgili kuruma verilerek başvuru yapılmış olur.

Reklam

Dijital Göçebe Meslekleri Nelerdir?

Dijital göçebe meslekleri sayısı ve kapsamı gün geçtikçe artar. Bugün, internet üzerinden yapılabilen her iş dijital göçebe mesleği olmaya adaydır. Yine de genel olarak bu gruplar içerisinde yer alan meslekler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Sosyal medya uzmanlığı
  2. Dijital pazarlama
  3. Metin yazarlığı
  4. İçerik üreticiliği
  5. Grafik tasarımı
  6. Yazılım 

Bu meslek grupları dışında, çevirim içi yapılabilecek her türlü meslek dijital göçebe mesleği olarak adlandırılabilir.

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Resmi bir kategori olarak her ülkenin dijital göçebe vizesi yoktur. Öte yandan resmi olmasa dahi birçok Avrupa ülkesinde belirli kategorilerdeki vizeler dijital göçebelerin girişi için kolaylık sağlar.

Estonya Dijital Göçebe Vizesi

İlk resmi dijital göçebe vizesi tanımlayan ülke Estonya’dır. Estonya dijital göçebe vizesi 2020 yılından bu yana yürürlüktedir. Dijital nomad vizesi sahibi Estonya’da bir yıla kadar ikamet etme ve uzaktan çalışma hakkına sahip olur.

Almanya Dijital Göçebe Vizesi

Almanya, dijital göçebe vizesi başvurusu yapılabilecek ülkeler arasında yer alıyor. Almanya dijital göçebe vizesi şartları diğer ülkelere göre daha katıdır. Başvurunun olumlu sonuçlanması için yapılan işin Alman ekonomisine katkı sağlayacak vasıfta olması bekleniyor. Almanya dijital göçebe vizesi ile vize sahibi 6 aydan 1 yıla kadar ülkede ikamet edebilir.

Portekiz Dijital Göçebe Vizesi

Portekiz dijital göçebe vizesi başvurusu yapmak isteyenler, ülkede resmi tanımlı bir vize türü olmaması sebebiyle D7 ya da Girişimci vizesine başvuru yapabilir. Başvurunun olumlu sonuçlanması için yılda en az belirlenen meblağda gelir elde edilebileceğinin ispatlanması beklenir. Bu yolla D7 vizesine sahip olanlar iki yıl süre ile oturma izni alabilir.

İspanya Dijital Göçebe Vizesi

İspanya Ocak 2023 itibari ile resmi olarak dijital göçebe vizesi uygular. Türkiye vatandaşları da İspanya Dijital Göçebe vizesi başvurusu yapabilir. Başvurunun olumlu sonuçlanması için aylık gelirin asgari ücretin iki katı olduğunun belgelenmesi gerekir. Başlangıçta verilen 1 yıllık vize 5 yıla kadar uzatılabilir ve 5 yılın sonunda oturma izni sahibi olunabilir.

Yunanistan Dijital Göçebe Vizesi

Yunanistan dijital göçebe vizesi başvurusu için Yunanistan dışında bir şirketle iş sözleşmeniz olması ve şirket için uzaktan çalıştığınızı göstermeniz beklenir. Başvurunun olumlu sonuçlanması için aylık gelirinizin de belirlenen miktarın altında olmaması beklenir.

Kaynak: www.ofisarti.com.tr

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!