
Diyette patates yenir mi? Diyette patates nasıl ve ne kadar yenilebilir?
Patates, keşfedildikten günümüze kadar birçok kültürün mutfağına uyum sağlayan, çeşitli tariflere uyarlanan ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarında da yer alan bir sebzedir. Doğru pişirme teknikleri uygulandığında oldukça iyi bir lif kaynağı olarak kilo verme sürecinde olan kişiler için uzun süreler tokluk hissi veren bir yiyecektir. Ancak patates ve kilo kontrolü arasındaki ilişki genellikle kafa karışıklığına sebep olan bir konudur. Patates seven kişiler tarafından diyette patates yemenin uygun olup olmadığı merak edilmektedir.
Diyette patates yenir mi?
Patates, içeriğindeki zengin lif oranı karbonhidrat sebebiyle diyette olan kişilerin kafasını karıştıran besinlerden biridir. Uzmanlara göre; doğru şekilde tüketildiğinde diyet yaparken yenebilir. Haşlama veya fırınlama pişirme teknikleri uygulandığında, düşük kalorili ve doyurucu bir besin olarak diyet listelerinde yer alabilir. Ancak ülkemizde de çok sevilen yağda kızartılmış ve tuz eklenmiş patates, kalori ve yağ alımını artırarak diyeti olumsuz etkiler.
Patates uzun süre tok tutan bir besindir. İçeriğindeki lif oranı sindirimi çalıştırır ve enerji verir. Diyet yaparken porsiyonlamasına dikkat ederek proteinle birlikte dengeli bir şekilde tüketilirse diyet beslenme düzenine uyum sağlayabilir.
Diyette patates nasıl ve ne kadar yenilebilir?
Her gıda maddesi gibi patates de porsiyon oranına dikkat edilerek dengeli bir biçimde tüketilmelidir. Haşlanmış patates, diğer pişirme tekniklerine göre daha düşük kalori ve daha az yağ içerir. Orta boy bir haşlanmış patateste yaklaşık 150 kalori bulunmaktadır. Patatesi tüketirken günlük kalori ihtiyacına göre tüketmek gerekir. Ayrıca kızartma yerine haşlama veya fırında yağsız pişirme teknikleri tercih edilmelidir. Bunun haricinde patatesin yanında sağlıklı gıdalar da yenebilir.
Örneğin, patatesi içeriğinde protein bulunan yoğurt, haşlanmış yumurta, ızgara tavuk gibi besinlerle tüketmek kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Yine de diyet listesinin kişinin metabolizması ve ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiği unutulmamalıdır.
Önemli uyarı: Bu içerik tıbbi tavsiye yerine geçmez.