Gelisiyorum.com | Blog

Duygusal Problemleri Çözmenin 10 Yolu

29.04.2023
320
Duygusal Problemleri Çözmenin 10 Yolu

Bu aralar her birimizin payına düşen sorunlar, makul seviyenin çok üstünde. Salgın, eşitsizlikler, ekonomik zorluklar vb. toplumsal stres ve sıkıntılarımızın yanı sıra, bir de özel hayatlarımızda da kişilerarası yaşadığımız sorunlarımız mevcut.

Yaşamsal, toplumsal ve bireysel tüm bu sorunlar, üzerimizdeki duygusal yükü ağırlaştırmakta. Tüm bu duygusal yüklerimizle başa çıkmak, dengede kalabilmek ve can sıkıcı sorunları çözebilmek için, bazı faydalı adımlar atabiliriz:

1. Şu aralar canınızı sıkan hangi sorun varsa, ondan bir anlık uzaklaşın ve tamamen farklı bir şey yapın.

Bu yöntem, sorununuza bir yanıt bulmanız ya da yanıtın sizi bulması için gerekli zihinsel alanı sağlayan, denenmiş ve doğru bir yoldur. Tabi, bir ara verdikten sonra, üzerinde düşündüğünüz soruna geri dönmeyi de ihmal etmeyin. (Ör: Şimdi balkon şemsiyesini yerine takacağım ve birkaç dakika içinde bu konuya geri döneceğim)

2. Kendinize, “sadece rahatlamak” ve “sadece dinlenmek” için konfor alanı yaratın ve orada biraz zaman geçirin. (Ör: balkon gibi)

Bu alanı, kesinlikle sorun çözmek için değil, biraz dinlenmek ve hatta biraz hayattan ve de sorunlardan uzaklaşmak için düzenli olarak kullanın. Bu ayrıca, işinize yarayacak yaratıcı fikirlerin de aklınıza gelmesine neden olabilir.

3. Sorunu kendi kendinize, sesli anlatın.

Hayır, kendinizle konuşmanız deli olmanız anlamına gelmez. Kendimizle yüksek sesle konuştuğumuzda, bazen tam da ihtiyacımız olanı veya bırakmamız gereken bir şeyi duyabiliriz. Deneyin, göreceksiniz.

4. Bazı sorunları çözmek için, bir arkadaşınızla ve/ya bir terapistle konuşun.

Biraz enerji ayırırsanız, terapinin ne kadar çok işe yaradığını hepimiz biliyoruz. Ayrıca güvendiğiniz bir arkadaşınızın bir tavsiyesi de işe yarayabilir. Öte yandan, sorunuzu birisiyle sadece konuşup paylaşmak bile, çoğu zaman sorunu dışarıdan görüp kendi çözümünüz konusunda aydınlanmanızı sağlayabilir. Duyduklarınızı, bildiklerinizle birlikte ölçüp biçerek bir denge bulabilirsiniz.

Reklam

5. Sorunlarınızı sosyal medyada paylaşmayın.

Bunu yapmak gerçekten köpekbalığı istilası altındaki sulara, arkadaşlarınızla beraber atlamak gibidir. Her gün bazı insanların, troller ve nefret söylemleriyle lime lime edildiklerini hepimiz görüp duyuyoruz. Böyle bir durum, biz zaten hassas ve duygusal bir durumdayken, ruhumuza çok zarar verebilir.

6. Sorunun nereden kaynaklandığını bulun.

Sorununuz; salgın nedeniyle oluşan bir sorun mu, yoksa ilelebet bu sorunla mı uğraştınız, yoksa sadece hasta ve yorgun olmaktan mı bıktınız? Bazı problemleri çözmek, diğerlerinden daha fazla zaman alır. Bazıları ise, sadece kendi kafamızın içindedir. Sorunlarla başa çıkmayı kolaylaştırmak için, sorunun kaynağını ayrıştırıp tespit edin.

7. Bakış açınızı gözden geçirip yeniden düzenleyin.

Belki de geçmişin acısı ya da geleceğin kaygıları tarafından tetikleniyorsunuz. Her ikisi de, halihazırdaki bir sorunu algılama şeklinizi etkileyebilir. Böyle hissettiğiniz zamanlarda, hayatınızda her şey normalken bu sorunu nasıl çözerdiniz, bunu düşünüp hayal edin. Sonra da önceliklerinizi sıraya koyun.

8. Bir zaman çizelgesi planlayın.

Bazen, bir sorunu nasıl çözeceğimizi bulabilmek için, gereğinden fazla zaman harcayabiliriz. Enerjinizin yüzde 90’ı sadece tek bir konuya gidiyorsa, şu anki kaotik haliyle dünyayla başa çıkmak için gereken zihinsel alana sahip değilsiniz demektir. Sorunuzu birkaç gün içinde çözemezseniz, daha sonra geri dönüp ilgilenmek üzere, o sorunu bir süre beklemeye alın.

9. Uzaklaşma fikrine açık olun.

Rahatsızlık veren bir sorunu barışçıl bir şekilde çözmenin bazen tek yolu, ondan uzaklaşmaktır. Bu, sizin anlayışınıza aykırı olabilir. Ancak, eğer ihtiyacınızı asla elde edemeyecekseniz, onu başka bir yerde aramakta fayda vardır.

10. İhtiyacınız olan yanıtların zaten kendi içinizde olduğuna güvenin.

Sadece sessizce oturup cevapların size gelmesine izin verirseniz, geleceklerdir. Bu şekilde sakin olmak, zihninizin herhangi bir sorunu çözmek için makul bir yol haritası oluşturmasına alan verir.

Peşi sıra bir problemden diğerine geçerken (olabildiğince nazik bir şekilde geçeceğimizi umarak), hangi yollardan nasıl geçtiğimizin önemi büyüktür. Yaşam denen bu deneyimimizin haritasını belirler. Hayatta hepimizin sorunları vardır. Ancak onlarla nasıl başa çıktığımız, “çok zor bir süreç” ile “o kadar da zor olmayan bir süreç” arasındaki farkı yaratan tek şeydir.

Kaynak:
10 Useful Tips for Emotional Problem Solving (Barton Goldsmith Ph.D./Psychology Today)

Çeviri: Yaşantı Psikoloji

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!