Elektrikli araç için yeni batarya teknolojisi geliştirildi!
Elektrikli araç devriminin önündeki en büyük engellerden biri olan şarj süreleri ve menzil kaygısı, bir pil üreticisi ile tarih olabilir. Şirket, silikon kompozit anot kullanan ve lityum-iyon pillere kıyasla çok daha yüksek enerji yoğunluğu sunan yeni nesil bataryasını tanıttı. İddiaya göre elektrikli otomobil bataryası, sadece 5 dakikalık şarj ile 300 km menzil vadediyor.
Yeni batarya teknolojisi, elektrikli araçların şarj süresini kısaltacak
Pil üreticisi ProLogium, enerji yoğunluğunda ve hızlı şarj kapasitesinde önemli gelişmeler vadeden silikon kompozit anotlu yeni teknolojisini tanıttı. Şirket, yeni pil sisteminin mevcut elektrikli otomobil pillerini geride bıraktığını söyledi. Buna göre 321 Wh/kg enerji yoğunluğuna ulaştı.
En dikkat çeken nokta ise pilin şarj hızı gibi duruyor. ProLogium, pilin sadece 5 dakikada yüzde 5’ten yüzde 60 kapasiteye, 8,5 dakikada ise yüzde 80’e kadar şarj olabildiğini söyledi. Bu da mevcut elektrikli otomobil şarj teknolojilerinden yüzde 80 daha hızlı olduğu anlamına geliyor.
Pilin şarj hızı, bataryaların dolumu için beklemeyi önemli ölçüde azaltarak menzil endişesini de ortadan kaldıracak gibi duruyor. Buna göre beş dakikalık bir şarjla 300 km’lik sürüş menzili vadediyor.
Modüler tasarım, onarım ve geri dönüşüm maliyetlerini de düşürebilir. Ticari üretime geçmeyi hedefleyen ProLogium, pil paketleri üretmeye başlamak için otomotiv tedarikçisi FEV ile ortaklık kurdu. Şirketin pili, laboratuvar testlerindeki performansını gerçek dünyada da gösterebilirse, kuralları değiştirebilir.