Gelisiyorum.com | Blog

En Popüler 10 Front-End Geliştirme Framework Kütüphanesi

18.01.2025
54
En Popüler 10 Front-End Geliştirme Framework Kütüphanesi
Hosting Fiyatları

Front-end framework, web geliştirmenin omurgasıdır ve geliştiricilere çarpıcı kullanıcı arayüzler ve kusursuz kullanıcı deneyimleri oluşturmak için gereken araç ve kütüphaneleri sağlar. Bu çerçeveler, hızla değişen teknolojilere ayak uydurmayı kolaylaştırır ve uygulama geliştirme sürecini daha verimli hale getirir. 

Front-end Framework Nedir?

Bir sitenin veya uygulamanın ön ucu, kullanıcıların siteye girdiklerinde gördükleri grafikler, tipografi ve düzenlerden oluşur. Aynı zamanda, kullanıcı dostu arayüzler tasarlamak ve backend verilerini kullanıcıya sunmak da bu alana dahildir. Bu nedenle, “front-end framework” terimi, sitenizin ön yüzünü oluşturmak için kullanılan bir platform veya araç olarak tanımlanır. Front-end çerçevesi ile gerçekleştirebileceğiniz bazı görevler arasında AJAX isteklerini yönetmek, verileri Belge Nesne Modeli (DOM) öğeleriyle ilişkilendirmek, dosya yapıları oluşturmak ve site veya uygulamadaki parçaları şekillendirmek yer alır.

Okumanızı öneririz: Micro Front-End Nedir? İşletmeler Micro Front-End Dönüşümü Neden Yapmalıdır?

Frontend Framework’lere Neden İhtiyacımız Var?

Front-end çerçeveleri, web uygulamaları oluşturmak için yapılandırılmış bir temel sağlayarak web geliştirmeyi basitleştirir. Geliştiricilerin işlerini kolaylaştırmalarını, kod tekrarını azaltmalarını ve verimli, duyarlı ve bakımı yapılabilir web uygulamaları oluşturmalarını sağlayan önceden oluşturulmuş bileşenler, kütüphaneler ve araçlar sunar.

Bu çerçeveler, en iyi uygulama ve tasarım ilkelerine uygun olarak farklı cihazlar ve tarayıcılar arasında tutarlılık ve performans sağlar. Geliştiriciler bir frontend çerçevesi kullanarak zamandan tasarruf edebilir, üretkenliği artırabilir, hem görsel olarak çekici hem de kullanıcı dostu web uygulamaları oluşturabilir.

Okumanızı öneririz: Front-End Developer Nedir? Nasıl Olunur? Front-End Yazılımcısı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler, Ne Kadar Sürede Front-End Developer Olunur?

Reklam

En Popüler 10 Front-End Geliştirme Framework Kütüphanesi

Bir web geliştiricisinin hayatını kolaylaştırmak için en popüler front-end framework kütüphanelerinden bazılarının bir listesini bulabilirsiniz:

React

React

Facebook tarafından geliştirilen ve sürdürülen React, çalışılması en basit JavaScript UI çerçevelerinden biridir. Temel olarak tek sayfalı sitelerde ve mobil uygulamalarda kullanılır. Çerçeve, Mayıs 2013’teki lansmanından bu yana sürekli olarak popülerlik kazanmaktadır.

React şu an en popüler çerçevedir, 3 milyondan fazla kullanıcıya ve büyük bir geliştirici ekosistemine sahiptir. Sanal Belge Nesne Modeli (DOM) ve tek yönlü veri bağlama, hızlı benimsenmesinin ve yaygın popülaritesinin en önemli sebepleridir.

Ayrıca, React geliştirme araçları, açık kaynaklı React JavaScript kütüphanesi için kullanılan ve Chrome DevTools’ta React bileşen hiyerarşilerinin incelenmesine olanak tanıyan bir uzantıdır.

React kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

  • Airbnb
  • Myntra
  • UberEats
  • Discord
  • Instagram

Okumanızı öneririz: React Nedir, Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları, React Frameworkleri

Angular

Angular
Angular Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Aksiyonel Angular Rehberi

Angular, Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve TypeScript tabanlı bir çerçevedir. AngularJS’nin tamamen yeniden yazılmasıyla, performans iyileştirmeleri ve yeni özellikler sunar. Çerçevenin en son sürümü, 18 Kasım 2022’de yayınlanan Angular 15.0.0’dır.

Angular, bir web veya mobil uygulama, özellikle de çok sayfalı veya PWA oluşturmak istediğinizde ideal bir seçim olabilir. Bugün, sektördeki büyük isimlerden birkaçı da dahil olmak üzere milyonlarca siteye ve uygulamaya güç verir.

Angular alışması en kolay framework olmasa da, dokümantasyon yeni başlayanlar için alışma sürecini kolaylaştırır. Bu da Angular’ı şu anda en iyi UI çerçevelerinden biri yapar.

Angular kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

  • The Guardian
  • PayPal
  • Lego
  • Upwork
  • Netflix
  • Freelancer

Okumanızı öneririz: Angular Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Aksiyonel Angular Rehberi

Vuejs

Vuejs

Vue olarak da bilinen bu çerçeve, etkileşimli arayüzler ve tek sayfalık uygulamalar oluşturmak için ideal olan açık kaynaklı bir çerçevedir. İlk olarak Şubat 2014’te Google’da AngularJS projeleri üzerinde çalışan bir yazılım geliştiricisi olan Evan tarafından piyasaya sürülmüştür.

Çok yönlü bir çerçeve olan Vue, birden fazla görevi yerine getirebilir. İster dinamik web uygulamaları ister istikrarlı mobil uygulamalar oluşturmak isteyin, hem basit hem de dinamik süreçlerin üstesinden sorunsuz bir şekilde gelebilir.

Yapılan araştırmalara göre, 2019 itibariyle geliştiricilerin %40,5’i geçmişte Vue kullandıklarını ve kesinlikle tekrar kullanacaklarını ifade etmiştir. Yani, ister bu framework’ü öğrenmek isteyin, ister buna dayalı uygulamalar geliştirin, Vuejs size yardımcı olacaktır.

Ayrıca Vuejs’i öğrenmek piyasadaki diğer framework’lere kıyasla daha kolaydır. JavaScript kütüphanesi, HTML ve CSS biliyorsanız, Vue uygulamaları oluşturmak sizin için daha zor olmayacaktır.

Vuejs kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

  • Alibaba
  • 9gag
  • Reuters
  • Xiaomi
  • Ride Receipts

jQuery

jQuery

İlk olarak 2006 yılında ortaya çıkan jQuery, kesinlikle piyasadaki en eski ancak güncel çerçevelerden biridir. Framework, JavaScript kodu yazmanın karmaşıklığını ortadan kaldırır. Bir kütüphane olan jQuery, CSS ve DOM’u manipüle ederek sitelerin işlevselliğini ve etkileşimini optimize edebilir.

Çerçeve çapraz tarayıcı desteği sunar ve IE 6.0+, FF 2.0+ ve Opera 9.0+ dahil olmak üzere neredeyse tüm web tarayıcılarında iyi çalışır. jQuery ayrıca AJAX işlevselliği için çeşitli yöntemler sağlar, olağanüstü bir kullanıcı deneyimi sunan kararlı yerel mobil uygulamalar oluşturmanıza da yardımcı olabilir.

jQuery kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

  • OpenTable
  • Dodge
  • Disney World
  • Slideshare
  • American Century

Okumanızı öneririz: jQuery Nedir? Javascript Framework Değişim Hızında jQuery’nin Günümüzdeki Yeri

Emberjs

Emberjs

Modern ve etkileşimli web uygulamaları oluşturmanıza yardımcı olan bir JavaScript çerçevesidir. Herhangi bir cihaz için zengin ve kullanışlı kullanıcı arayüzleri oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız her şeyle birlikte gelir.

Ember, pek çok harika özellik sunsa da, uzmanlaşması en kolay framework değildir. Katı ve geleneksel yapısı, framework’ün karmaşıklığından sorumlu olabilir.

Nispeten yeni olduğu için küçük bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu da sınırlı destek ve kaynak eksikliği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, zaman ayırabilirseniz, Emberjs’te uzmanlaşabilirsiniz.

Emberjs kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

  • Netflix
  • Intercom
  • Microsoft
  • Square
  • LinkedIn
  • Apple

Backbonejs

Backbonejs

Backbonejs ile sorunsuz bir şekilde öne çıkan tek sayfalık uygulamalar oluşturabilirsiniz, çerçeve hafiftir ve MVC mimarisine dayanır. Backbone.js, bildirimsel programlama stilinin aksine DOM’u işlerken zorunlu bir programlama stilini benimser.

Backbone.js, 9 yıldır varlığını sürdüren ve anahtar-değer bağlama ile özel olaylar aracılığıyla web ve mobil uygulamalara yapı sunan bir çerçevedir. Oldukça eski ve popüler olmasına rağmen, büyük bir geliştirici topluluğuna sahip değildir. Ancak Backbone.js, kendisiyle ilişkili geliştiriciler sayesinde düzenli olarak güncellemeler alır.

Backbonejs kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

  • Trello
  • Foursquare
  • Basecamp Calendar
  • Flowdock
  • Cocktail Search
  • Bitbucket
  • SoundCloud
  • Airbnb

Semantic-UI

Semantic-UI

HTML kullanarak sezgisel ve duyarlı düzenler oluşturmak için kullanabileceğiniz bir frontend geliştirme çerçevesidir. Temel olarak dinamik ve etkileşimli web sitelerini hızlı ve kolay bir şekilde geliştirmek için kullanılır. Framework sadece web geliştirme sürecini basitleştirmekle kalmaz, aynı zamanda performans günlüğü mekanizması ile hata ayıklamayı her zamankinden daha kolay hale getirir.

Semantic-UI diğer frameworklere göre nispeten daha yeni olmasına rağmen 2021’in en popüler front end frameworkleri arasında yerini almıştır. Sezgisel kullanıcı arayüzü, işlevselliği ve kullanılabilirliği Semantic UI’ı çalışmak için ideal bir framework haline getirir.

Kodlara yönelik insan dostu yaklaşımı, Semantic UI’ı kendiliğinden anlaşılır kılar ve bu nedenle uzmanlaşmayı kolaylaştırır. Bu özellik, yeni başlayanların hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerlemelerine yardımcı olur. Ayrıca, çerçeve, sorunsuz üçüncü taraf entegrasyonlarını destekler, bu da onu daha çok yönlü ve kullanıcı dostu hale getirir.

Semantic-UI kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

Foundation

Foundation

Duyarlı bir front-end JavaScript çerçevesi olan Foundation, geliştirmeyi her zamankinden daha kolay hale getirmek için HTML ve CSS UI bileşenleri, şablonlar ve kod parçacıkları sunar. ZURB’deki geliştirme ekibi tarafından oluşturulmuştur ve 2019’dan bu yana gönüllüler tarafından sürdürülen açık kaynaklı bir projedir.

İhtiyaçlarınıza göre uyarlanmış ürünler, web uygulamaları ve hizmetler oluşturmak için kullanılabilir. Tamamen özelleştirilebilir ve geliştirmeye yönelik mobil öncelikli bir yaklaşım sunar. Yeni başlıyorsanız, bu frontend geliştirme çerçevesini başlangıçta öğrenmek zor olabilir. Ancak, bir kez alıştığınızda, geliştirme sorunsuz olacaktır.

Foundation kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

Svelte

Svelte

Geliştiricilerin daha az kod yazarak daha fazla iş yapmasını sağlayan Svelte, tıpkı React ve Vue gibi 2021’in en popüler çerçevelerinden biridir. JavaScript ve JavaScript kütüphanelerinin yanı sıra HTML ve CSS gibi yaygın programlama dillerini kullanarak şablon gerektirmeyen bileşenler oluşturmanıza olanak tanır. Svelte’i kullanarak gerçekten öne çıkan kullanıcı arayüzleri oluşturabilirsiniz.

Svelte kullanılarak oluşturulmuş en popüler uygulamalardan birkaçı aşağıdakileri içermektedir:

  • 1Password
  • Alaska
  • Appditto
  • Elder Guide
  • Cashfree
  • Philips
  • Razorpay
  • Rakuten

Solid

Solid

Solid, yüksek performansı korurken front-end geliştirmeyi basitleştirmeyi amaçlayan nispeten yeni bir JavaScript çerçevesidir. Reaktif bir programlama yaklaşımı kullanır, yeniden oluşturmayı optimize eden ve verimliliği artıran “ince taneli reaktivite” adı verilen yeni bir kavram sunar. 

Solid’in yalın kod tabanı ve sezgisel söz dizimi, onu hafif ama güçlü bir çözüm arayan web geliştiriciler için cazip bir seçenek haline getirir.

Post Views: 2

Domain Sorgulama

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!